Εισαγωγικό κείμενο: Με χαρά ξεκινάμε τη συνεργασία μας με τη Future Library για τον σχεδιασμό του εκπαιδευτικού προγράμματος "ΒΟΤΑΝΙΑ & ΜΥΡΩΔΙΚΑ". Η δράση υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο των δράσεων για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (UNESCO 2003, 20 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης).

"Βοτάνια και μυρωδικά"

Ένα ταξίδι μνήμης και παραδόσεων για τα βότανα και τα αρωματικά φυτά της Μακεδονίας:

από την αρχαιότητα στην κουζίνα του σπιτιού μας

εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά

μια δημιουργική συνεργασία ξεκινά με τον οργανισμό Future Library!

 

Το 2023 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την υιοθέτηση της  Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003).  Το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να αναδείξει δράσεις πολιτιστικών φορέων για το θέμα απεύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για την κατάθεση προτάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “Future Library” πρότεινε και έλαβε έγκριση για την υλοποίηση δράσης με θέμα ένα σημαντικό κεφάλαιο της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την Εθνοβοτανική. 

Σύντομη περιγραφή

Η δράση περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαδευτικού προγράμματος για παιδιά 6-12 ετών σχετικά με τα βότανα και τα αρωματικά φυτά της ελληνικής γης, δίνοντας έμφαση σε όσα ευδοκιμούν στην περιοχή της Μακεδονίας.

Παραδοτέο θα είναι ένα εγχειρίδιο για τα βότανα και τα μυρωδικά το οποίο θα δημιουργηθεί από τα παιδιά για τα παιδιά, με κείμενα και εικονογράφηση των παιδιών που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια της δράσης προβλέπεται εκπαίδευση των εθελοντών, των υπαλλήλων των βιβλιοθηκών, των μουσείων και των σχολείων ώστε να μπορούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα και άλλες φορές στους χώρους τους.

Επίσης θα δοθεί έμφαση σε ενέργειες για την προβολή και διάχυση των δραστηριότητων που θα πραγματοποιηθούν.

Η δράση θα ολοκληρωθεί με μια ανοιχτή εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα και οι καλές πρακτικές.

Φορείς και περιοχές υλοποίησης θα είναι δημοτικά σχολεία, μουσεία, και βιβλιοθήκες των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας.

Προβλέπεται να έχει διάρκεια 5 μήνες (Ιούλιος- Δεκέμβριος 2023).

 

Η συνεργασία μας με τη Future Library

Με ιδιαίτερη χαρά αποδεχθήκαμε την πρόσκληση συνεργασίας από τον Πρόεδρο της Future Library κο Ιωάννη Τροχόπουλο για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε από κοινού το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αποτελεί και την κύρια δράση του συγκεκριμένου έργου. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα έχει διαδραστικό χαρακτήρα, εμπλέκοντας ενεργά τα παιδιά μέσω της διαδικασίας της ανακαλυπτικής μάθησης. Η ομάδα μας θα αξιοποιήσει τεχνικές Εκπαιδευτικού Δράματος, δημιουργικής μάθησης, βιωματικά παιχνίδια και δραστηριότητες. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα τα βότανα και τις ιδιότητές τους, τους τρόπους χρήσης τους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, θεραπευτικές συνταγές που έχουν διασωθεί μέσα από την προφορική παράδοση και τη λαϊκή συλλογική εμπειρία. Στόχος μας είναι να βιώσουν ένα ταξίδι στον χρόνο με αναφορές σε στοιχεία της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς: "γιατροσόφια", "μαντζούνια", συνταγές της γιαγιάς και του παππού, σοφά λόγια, παραδοσιακά τραγούδια και έθιμα. Παράλληλα θα γνωρίσουν πως επιδρούν σήμερα στη ζωή μας και την αξία τους στα τοπικά οικοσυστήματα. 

Η συνεργασία με τους φορείς θα συνεχιστεί και μετά την επίσκεψη προκειμένου  να δημιουργηθεί από κοινού ένα χρήσιμο εγχειρίδιο με κείμενα και εικονογράφηση των ίδιων των παιδιών που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα παιδιά θα συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργία του εγχειριδίου και έτσι θα έχουν την ευκαιρία να εμπεδώσουν τις γνώσεις που έλαβαν, θα συμμετέχουν σε μια δημιουργική διαδικασία αναζήτησης πληροφοριών από την οικογένεια και την τοπική τους κοινότητα δίνοντας μια πολλαπλασιαστική αξία στη δράση.

Στην παρούσα φάση έχουμε ξεκινήσει την έρευνα και την καταγραφή του εκπαιδευτικού υλικού. Επίσης προγραμματίζουμε συναντήσεις με ειδικούς στα θέματα της βοτανικής αλλά και της λαογραφίας (πανεπιστημιακά τμήματα, ερευνητικά ιδρύματα, επιστήμονες, επαγγελματίες, πολιτιστικούς φορείς) ώστε να συλλέξουμε πληροφορίες. 

Το πρόγραμμα θα κατατεθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Παιδείας.

Πιστεύουμε πως το αποτέλεσμα θα δικαιώσει την προσπάθειά μας και θα αγκαλιαστεί από τους φορείς που θα συνεργαστούμε για την εφαρμογή του. H  Future Library έχει ένα πλούσιο έργο και μεγάλη εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων και έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία με φορείς σε 4 Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. 

 

Λίγα λόγια για τη Future Library

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Future Library, με έδρα την πόλη της Βέροιας, ιδρύθηκε το 2011 για να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου δικτύου δημόσιων & δημοτικών βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα. Η Future Library από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα συνεργάζεται με βιβλιοθήκες και τις τοπικές τους κοινότητες και έχει συμβάλει στη δημιουργία νέων χώρων και υπηρεσίες βιβλιοθηκών, συμπεριλαμβανομένων παιδικών βιβλιοθηκών, εργαστηρίων πολυμέσων για νέους, προγραμμάτων και εκστρατειών για την προώθηση της ανάγνωσης και της δημιουργικότητας. Σήμερα επικεντρώνει τη δράση του στην προσέλκυση δωρητών για τον εμπλουτισμό των συλλογών των βιβλιοθηκών με νέες εκδόσεις.