Εισαγωγικό κείμενο: Κάθε καλοκαίρι παίρνουμε μια μεγάλη ανάσα για αναστοχασμό και ανατροφοδότηση. Η εκπαιδευτική χρονιά 2022-2023 μας πρόσφερε δυνατές εμπειρίες καθώς διευρύναμε τους ορίζοντές μας μέσα από προγράμματα και νέες συνεργασίες. Μοιραζόμαστε τα πιο σημαντικά σημεία αυτής της διαδρομής. 

Σεπτέμβριος 2022 - Ιούλιος 2023

Απολογισμός εκπαιδευτικής χρονιάς

 

Η εκπαιδευτική χρονιά 2022 - 2023 (Σεπτέμβριος '22 - Ιούλιος ' 23) μας πρόσφερε δυνατές εμπειρίες. Είχαμε την ευκαιρία να πειραματιστούμε με νέα εκπαιδευτικά εργαλεία και να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας μέσα από τα προγράμματα που υλοποιήσαμε. Αναπτύξαμε ένα μεγαλύτερο δίκτυο συνεργασιών με φορείς στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ταξιδέψαμε στην Ελλάδα και την Ευρώπη, γνωρίσαμε ενδιαφέροντες φορείς και υπέροχους ανθρώπους. Φιλοξενήσαμε δράσεις και εργαστήρια εθελοντών και φίλων, ανταλλάξαμε ιδέες μέσα από απολαυστικές εκπαιδευτικές συναντήσεις και υποδεχθήκαμε νέα μέλη στην ομάδα μας. 

Κάθε καλοκαίρι, όλα τα χρόνια που έχουμε διανύσει οι συνοδοιπόροι της "Σχεδίας στην πόλη", παίρνουμε μια μεγάλη ανάσα για αναστοχασμό και ανατροφοδότηση. Μοιραζόμαστε τα κύρια σημεία και τις παρατηρήσεις για την πορεία των δράσεων μας. 

Σταθμοί της χρονιάς ήταν:

  • Η υλοποίηση της δράσης "Το Αλφαβητάρι των συναισθημάτων" με δωρεά του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου στο πλαίσιο του προγράμματος "Σημεία Στήριξης" που συγχρηματοδοτούν 8 κοινωφελείς οργανισμοί (Σεπτέμβριος 2022 - Φεβρουάριος 2023).
  • Η ολοκλήρωση του έργου "Gamesint.eu" - Erasmus+/ KA2 (31.03.2023) με τον σχεδιασμό της ψηφιακής πλατφόρμας MEMOPOLIS, ενός εργαλείου για την προώθηση της κινητικότητας των νέων. 
  • Η νέα μας εταιρική συμμετοχή στο 3ετές ευρωπαϊκό έργο "DIGIVOGUI" - Erasmus+EDU για την ενίσχυση των δεξιοτήτων των νέων μέσα από ψηφιακά εργαλεία ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας (2023 - 2025).
  • Η συμμετοχή στο εταιρικό σχήμα του ευρωπαϊκού έργου "SDG4YOUTH" - Erasmus+/ KA2 για τη διάχυση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στη νεολαία μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία (01.04.2023 - 01.12.2024).
  • Η δημιουργική μας συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς στο παιδικό φεστιβάλ "ΠΑΡΑΘΙΝΟΥΠΟΥΛΗ" για τον σχεδιασμό και συντονισμό των εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δράσεων.
  • Τα καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά που πραγματοποιήσαμε στους Δήμους Νεάπολης - Συκεών (Βαλκανική Πλατεία και ΘΕΟΤΟΚΙΑ) και Παύλου Μελά (4ο Φεστιβάλ Παιχνιδιού), στη ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΗ - 2η Ανοιχτή Γιορτή Γειτονιάς και στο Παιδικό Φεστιβαλάκι Αγάπης και Αλληλεγγύης.
  • Η φιλοξενία των εθελοντών και εθελοντριών μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης: Javier Montalvo (Ισπανία), Clara Gomez-Rico (Ισπανία)  Anastasia Moskalenko (Ουκρανία). 
  • Η συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις του Thess - δικτύου "ΕθελΩντισμός SKG" (για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, 5 Δεκεμβρίου) και "Walking tour για τα ανθρώπινα δικαιώματα στους δρόμους της πόλης" (στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "ΜΑΡΤΗΣ των ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ" με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Διακρίσεων, του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας, 21 Μαρτίου).
  • Η επανεκκίνηση του κύκλου "Δημιουργικές διαδρομές με τα παιδιά", με επιλεγμένα εργαστήρια για παιδιά 5-8 ετών, τα Σάββατα 11:00 - 13:00 στον χώρο της ομάδας μας (Νοέμβριος 2022 - Απρίλιος 2023). 
  • Η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος "Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο" στο Κ.Υ.Ν. της ΑΡΣΙΣ, με 6 θεματικά εργαστήρια για τα παιδιά του κέντρου, τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2022. Το πρόγραμμα υλοποίησε ο Javier Montalvo del Castillo, εθελοντής της ομάδας μέσω του προγράμματος "ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΩΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ".   

Το Ημερολόγιο των δράσεων μας

Σεπτέμβριος 2022

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
- Ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε με εξωστρέφεια. Με μεγάλη χαρά συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις του Δήμου Νεάπολης - Συκεών, τη Βαλκανική Πλατεία και τα Θεοτόκια (κοινότητα Πεύκων). Υλοποιήσαμε δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και γονείς.
- Έγιναν τα πρώτα βήματα για την προετοιμασία της νέας μας δράσης "το Αλφαβητάρι των συναισθημάτων" που υλοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου στο πλαίσιο του προγράμματος "Σημεία Στήριξης" που συγχρηματοδοτούν 8 κοινωφελείς οργανισμοί.

- Ξεκίνησε ο νέος κύκλος του εκπαιδευτικού προγράμματος  "Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο" στο Κ.Υ.Ν. (Κέντρο Υποστήριξης Νέων) της ΑΡΣΙΣ.  Τα εργαστήρια υλοποίησε ο  Javier Montalvo del Castillo, εθελοντής της ομάδας μέσω του προγράμματος "Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης". Τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήσαμε τα εργαστήρια: 

  • “Από τα σήματα καπνού στο διαδίκτυο! - εφευρέσεις που άλλαξαν την επικοινωνία των ανθρώπων”, Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022
  • “Μια μέρα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι”, Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022
  • “Η ιστορία του πολυεφευρέτη Τόμας Έντισον”, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022
  • “Αδερφοί Ράιτ – Ταξίδι στους αιθέρες”, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

 

Οκτώβριος 2022

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

- Συνεχίσαμε τις επισκέψεις και ολοκληρώσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο" στο Κ.Υ.Ν. (Κέντρο Υποστήριξης Νέων) της ΑΡΣΙΣ. Τον Οκτώβριο πραγματοποιήσαμε με τον εθελοντή μας Javier τα εργαστήρια:

  • “Τζέημς Βατ και Νικολά-Ζοζέφ Κυνιό - δυο παράλληλες ιστορίες: οι εφευρέτες της ατμομηχανής και του πρώτου αυτοκίνητου", Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022
  • “Η εποχή των εικόνων: φωτογραφία και κινηματογράφος”, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

 

- Εκδήλωση έναρξης του 5ου κύκλου του προγράμματος "Σημεία Στήριξης":

Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, η πρόεδρος της "Σχεδίας στην πόλη" κ. Αργυρώ Σκίτσα συμμετείχε στην εκδήλωση έναρξης του 5ου κύκλου του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», στα γραφεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, στην Αθήνα. Είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε εκπροσώπους από 30 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που υλοποιούν δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος καθώς και εκπρόσωπους των Ιδρυμάτων που τις χρηματοδοτούν. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η δια ζώσης γνωριμία των εκπροσώπων των οργανώσεων και των Ιδρυμάτων καθώς και η ενημέρωση των πρώτων σχετικά με τις διαδικασίες υλοποίησης και αναφοράς των δράσεων. Επιπλέον, ενημερωθήκαμε σχετικά με τις δραστηριότητες ενδυνάμωσης ικανοτήτων από τις οποίες θα επωφεληθούμε μέσω του Social Dynamo.

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ - ΝΕΟΛΑΙΑ
- Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου η εθελοντική μας ομάδα ετοίμασε τις "Παιχνιδοβαλίτσες" της και συμμετείχε στη ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΗ - 2η ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ, στο Πάρκο των Εθνών (Λαγκαδά με Αγ. Δημητρίου).
- Ολοκληρώσαμε το υλικό για το εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι "Το αλφαβητάρι των συναισθημάτων" και προχωρήσαμε στη διαδικασία της εκτύπωσης!
- Μετά από 2 χρονιά διακοπής λόγω covid ξεκίνησε πάλι στον χώρο μας ο κύκλος εργαστηρίων για παιδιά 6-8 ετών "Δημιουργικές διαδρομές με τα παιδιά". Πραγματοποιήσαμε το εργαστήρι "Μικρές ιστορίες για καλούς φίλους" το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, 11:00-13:00 και περάσαμε υπέροχα με τη μικρή μας Σχεδιοπαρέα!
- Στα τέλη Οκτώβρη υποδεχθήκαμε τη νέα μας εθελόντρια Clara Gomez-Rico Escanciano, από την Ισπανία, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης".

 

Νοέμβριος 2022

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
- Το ταξίδι μας με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Το αλφαβητάρι των συναισθημάτων" ξεκίνησε με επισκέψεις σε δημοτικά σχολεία και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Πραγματοποιήσαμε επισκέψεις στο 1ο δημοτικό σχολείο Μενεμένης, στο Κ.Δ.Α.Π. "Μεγαλώνουμε μαζί" στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής, στο 3ο δημοτικό σχολείο Αιγινίου Πιερίας, στο 34ο και 40ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, στο Κ.Δ.Α.Π. "Αστεροκόσμος" στον Δήμο Παύλου Μελά και στο δημοτικό σχολείο Χορτιάτη.
- Τον Νοέμβριο οι "Δημιουργικές διαδρομές με τα παιδιά" φιλοξένησαν δύο ξεχωριστά εργαστήρια: το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, 11:00-13:00, υλοποιήσαμε το εργαστήρι δημιουργικής μάθησης και τεχνολογίας «Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο: από τα σήματα καπνού στο διαδίκτυο και από την ατμοκίνηση στους αιθέρες!». Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, 11:00-13:00 τα παιδιά συμμετείχαν στο εργαστήρι αρχιτεκτονικής «Μια πόλη από την αρχή».

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ - ΝΕΟΛΑΙΑ
- Ένας νέος κύκλος δημιουργικών εργαστηρίων με το πρόγραμμα «Παιχνιδο-Βαλίτσες» ξεκίνησε στο Κ.Δ.Α.Π. του Φάρου του κόσμου στον Δενδροπόταμο. Κάθε Παρασκευή μοιραζόμαστε με τα παιδιά παιχνίδια αλλά και εργαστήρια δημιουργικών κατασκευών. Το πρόγραμμα σχεδιάζουν και συντονίζουν o Javier και η Clara, (εθελοντές μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης) ενώ συμμετέχουν και παιδαγωγοί εθελοντές/ντριες της ομάδας.
- Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, ώρες 11:00-15:00 πραγματοποιήσαμε το σεμινάριο για την εκπαίδευση νέων εθελοντών/ντριών “Από το εγώ στο εμείς”, εθελοντισμός και ενεργή συμμετοχή από τη θεωρία στην πράξη. Το σεμινάριο εντάσσεται στα εργαστήρια για νέους που υλοποιούμε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Gamesint.eu/ Erasmus+/KA2.
- Ο Νοέμβριος έκλεισε με την ολοκλήρωση της εθελοντικής υπηρεσίας του αγαπημένου μας Javier Montalvo μέσω του προγράμματος "Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης". Η προσφορά του ήταν πολύτιμη. Συμμετείχε ενεργά σε όλες μας τις δράσεις για έναν χρόνο δίνοντας πάντα τον καλύτερο εαυτό, με δημιουργική διάθεση, με πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας. Του ευχόμαστε να συνεχίσει με το ίδιο πάθος στη ζωή του και να πραγματοποιήσει όλα του τα όνειρα!


Δεκέμβριος 2022

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
- Συνεχίσαμε τις εκπαιδευτικές επισκέψεις με το πρόγραμμα "Αλφαβητάρι των συναισθημάτων" στο δημοτικό σχολείο Προδρόμου-Αγίας Τριάδας Ημαθίας και στο 6ο Πειραματικό - Διαπολιτισμικό δημοτικό σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού.

- Στις 15 Δεκεμβρίου είχαμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχθούμε στον χώρο μας, εκ μέρους του Ιδρύματος Μποδοσάκη την κα Λητώ Καραγκούνη και κα Κατερίνα Φράγκου, project managers του προγράμματος "Σημεία Στήριξης".

- Συνεχίσαμε κάθε Παρασκευή απόγευμα (17:00-20:00) τα εργαστήρια παιχνιδιού στο Κ.Δ.Α.Π. του Φάρο του κόσμου, στον Δενδροπόταμο, στο πλαίσιο του εθελοντικού μας προγράμματος "Παιχνιδοβαλίτσες".

- Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στις "Δημιουργικές διαδρομές με τα παιδιά", υποδεχθήκαμε τα Χριστούγεννα με γιορτινές κατασκευές και εργαστήρι ζαχαροπλαστικής στο εργαστήρι "Παρέα με τα ξωτικά".

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ - ΝΕΟΛΑΙΑ

- Στις 17 Δεκεμβρίου γιορτάσαμε και με την εθελοντική μας ομάδα σε μια ξεχωριστή εκδήλωση "Find your secret Santa!". Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε έναν σύντομο απολογισμό της χρονιάς και βέβαια να ανταλλάξουμε δώρα! Παράλληλα παρουσιάσαμε την ψηφιακή πλατφόρμα και το παιχνίδι MEMOPOLIS που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Gamesint.eu/ Erasmus + / KA2. Στόχος μας είναι μέσα από αυτό το διαδραστικό παιχνίδι οι νέοι να έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται εμπειρίες τους από ανταλλαγές και προγράμματα νεολαίας.

- Συμμετείχαμε στην εκδήλωση "εΘΕΛΩντισμός SKG" του Thess-δικτύου (Άτυπο δίκτυο εθελοντικών οργανώσεων και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών Θεσσαλονίκης) για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 στην Αποθήκη Δ' στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Υλοποιήσαμε εργαστήρια ευαισθητοποίησης για παιδιά και γονείς με τους εθελοντές και εθελόντριες της ομάδας.



Ιανουάριος 2023

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

- Συνεχίστηκαν οι επισκέψεις με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Το αλφαβητάρι των συναισθημάτων". Η δράση υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου στο πλαίσιο του προγράμματος "Σημεία Στήριξης" που συγχρηματοδοτούν 8 κοινωφελείς οργανισμοί.

  • 17/01/2023, 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς
  • 24/01/2023, ΚΔΑΠ Καταχά Ν. Πιερίας
  • 26/01/2023, ΚΔΑΠ “Μαγικό ραβδί” Γαλατάδων Ν. Πέλλας
  • 31/01/2023, Δημοτικό Σχολείο Λαγυνών Λαγκαδάς

- Στις "Δημιουργικές διαδρομές με τα παιδιά", πραγματοποιήσαμε το εργαστήρι περιπέτειας και φαντασίας "Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες”, το Σάββατο 28/01/2023. 

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ - ΝΕΟΛΑΙΑ

  • Δύο μέλη της ομάδας συμμετείχαν στην τελευταία διακρατική συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου Gamesint.eu/ Erasmus+/KA2, στο οποίο συμμετέχουμε ως εταίροι. Πραγματοποιήθηκε στη Λειψία από τις 19 ως τις 22.1.2023.
  • Συνεχίσαμε τις συναντήσεις εθελοντών/ντριών και μελών της ομάδας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών έργων ERASMUS+ "Gamesint.eu" και "DIGIVOGUI".

 

Φεβρουάριος 2023

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
- Στις "Δημιουργικές διαδρομές με τα παιδιά", στον χώρο της Σχεδίας πραγματοποίησαμε τα εργαστήρια: 

  • 04/02/2023, "Ταξίδι στο χρόνο και τους πολιτισμούς - 1ος σταθμός στις πυραμίδες της Αιγύπτου”, εργαστήρι γνώσης και περιπέτειας
  • 18/02/2023, “Εργαστήρι αποκριάς”, εργαστήρι κατασκευών και παιχνιδιού

Στο πλαίσιο της δράσης "Το αλφαβητάρι των συναισθημάτων" πραγματοποιήσαμε τις τελευταίες μας επισκέψεις:

  • 01/02/2023, 53ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
  • 09/02/2023, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
  • 14/02/2023, Δημοτικό σχολείο Καμπάνη, Ν. Κιλκίς

 

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

- Πραγματοποιήσαμε δια ζώσης επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και γονείς με θέμα "Ψυχική ανθεκτικότητα από τη θεωρία στην πράξη, συναισθηματική ενδυνάμωση των παιδιών και αντιμετώπιση δυσκολιών της καθημερινής ζωής μέσα από τη συνεργασία σχολείου και οικογένειας". Υπεύθυνη των σεμιναρίων ήταν η Σοφία Κυπριανίδου, εκπαιδεύτρια ενηλικών σε θέματα σχολικής διαμεσολάβησης και νόμιμη εκπρόσωπος της Κοιν.Σ.Επ. "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ".  Τα σεμινάρια υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης "Αλφαβητάρι των συναισθημάτων".

  • 14/02/2023, 3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγινίου
  • 15/02/2023, 6ο Πειραματικό Διαπολιτισμικό δημοτικό σχολείο Ελευθερίου - Κορδελιού
  • 16/02/2023, 40ο Δημοτικό Σχολείο
  • 20/02/2023, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
  • 17/02/2023, διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο 

Στα σεμινάρια συμμετείχαν συνολικά 124 εκπαιδευτικοί και γονείς.

- Στις 22/02/2023, πραγματοποιήσαμε τη διαδικτυακή Ημερίδα για εκπαιδευτικούς και γονείς που ήταν και η τελική εκδήλωση της δράσης "Το αλφαβητάρι των συναισθημάτων". Το θέμα της Ημερίδας ήταν “Ας μιλήσουμε για συναισθήματα” - συναισθηματική ενδυνάμωση και ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών - εμπειρίες, απόψεις και καλές πρακτικές”.

Εισηγητές και εισηγήτριες ήταν: Σμαρώ Ιγνατιάδου, (εμψυχώτρια στο πρόγραμμα "Το αλφαβητάρι των συναισθημάτων" και μέλος της "Σχεδίας στην πόλη"), Αργυρώ Σκίτσα (Πρόεδρος της "Σχεδίας στην πόλη" και συντονίστρια της δράσης  "Το αλφαβητάρι των συναισθημάτων"), Γιάννης Θεοδώρου (νηπιαγωγός, θεατρικός εμψυχωτής), Γεωργία Λάττα (εκπαιδευτικός, συγγραφέας).
Συμμετείχαν 420 εκπαιδευτικοί και γονείς.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ - ΝΕΟΛΑΙΑ
European Solidarity Corps:
Υποδεχθήκαμε τη νέα μας εθελόντριας Anastasia Moskalenko από την Ουκρανία. Η Anastasia, στο πλαίσιο του εθελοντικού της προγράμματος, θα υποστηρίξει την ομάδα στα κοινωνικά δίκτυα και στις εκπαιδευτικές δράσεις για το διάστημα από 16.02.23 έως 14.09.23.

Προγράμματα ERASMUS+

  • Πραγματοποιήθηκε η 1η διακρατική συνάντηση του 3ετούς ευρωπαϊκού έργου "DIGIVOGUI"/ Erasmus+, στο οποίο είμαστε εταίροι, στην Agueda (Πορτογαλία) από τις 5 έως τις 8.02.2023. Συμμετείχαν δύο μέλη της ομάδας. 
  • Συνεχίσαμε τις συναντήσεις εθελοντών/ντριών και μελών της ομάδας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών έργων ERASMUS+: "Gamesint.eu" και "DIGIVOGUI".

 

Μάρτιος 2023

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Στις Δημιουργικές διαδρομές με τα παιδιά, στον χώρο της Σχεδίας πραγματοποιήσαμε τα εργαστήρια:
• 11/03/2023, “Ταξίδι στο χρόνο και τους πολιτισμούς - 2ος σταθμός στην Ιαπωνία”, εργαστήρι γνώσης και περιπέτειας
• 18/03/2023, “Οι κούκλες ζωντανεύουν στο εργαστήρι του Τζεπέτο”, εργαστήρι κατασκευής κούκλας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου (21 Μαρτίου)

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ - ΝΕΟΛΑΙΑ

Δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος "Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης"
16 και 23 Μαρτίου 2023, στον χώρο της Σχεδίας:
"Moon Loop", διαδραστικά εργαστήρια με θέμα τον εμμηνοροϊκό κύκλο από την Clara Gomez-Rico, εθελόντρια ESC.

Στις 29/03/23, η Clara Gomez-Rico ολοκλήρωσε το εθελοντικό της πρόγραμμα με το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και την αποχαιρετήσαμε με μεγάλη συγκίνηση και ευγνωμοσύνη για όσα πρόσφερε στην ομάδα μας.

 

Πρόγραμμα ERASMUS+
- 28/03/2023, στο Κέντρο Νέων της ActionAid:
“Πάμε Ευρώπη; - Youth Info Day”, Multiplier event στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Gamesint.eu- Erasmus+/ KA2.
Σκοπός της εκδήλωσης αυτής ήταν να παρουσιάσουμε σε νέους/νέες, youth workers και trainers τα αποτελέσματα του έργου και την ψηφιακή πλατφόρμα MEMOPOLIS, όπως επίσης να μοιραστούμε γνώσεις για τα ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας νέων. Ακόμη είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εργαστήριο για τις ψηφιακές δεξιότητες από την ομάδα του InfinityGreece.
Συμμετείχαν 30 νέοι και νέες.

- Συναντήσεις εθελοντών/ντριών και μελών της ομάδας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών έργων "Gamesint.eu" και "DIGIVOGUI".

 

Εθελοντικές δράσεις στην πόλη
30/03/2023, σημείο συνάντησης πεζόδρομος Αγίας Σοφίας:
“Walking tour για τα ανθρώπινα δικαιώματα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης”, συμμετοχή στη διοργάνωση και υλοποίηση της δράσης του Thess-δικτύου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "ΜΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ".
Η ομάδα μας είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Thess-δικτύου και συμμετέχει ενεργά στις δράσεις του.

 

Απρίλιος 2023

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Στις "Δημιουργικές διαδρομές με τα παιδιά", στον χώρο μας, πραγματοποιήσαμε τα εργαστήρια:
• 01/04/2023, “Μ’ ένα βιβλίο ταξιδεύω”, εργαστήρι παραμυθιού και δημιουργικής γραφής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
• 08/04/2023, "Το Πάσχα των παιδιών, εορταστικό εργαστήριο με ελεύθερη είσοδο

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ - ΝΕΟΛΑΙΑ

- Συμμετοχή σε εθελοντική δράση:
24/04/2023, Club Principal του Μύλου
Συμμετείχαμε με εικαστικά εργαστήρια για παιδιά και γονείς στο “Παιδικό Φεστιβαλάκι Αγάπης και Αλληλεγγύης”. Τα έσοδα του φεστιβάλ διατέθηκαν για την ιατρική υποστήριξη μικρού μας φίλου. 

- Δράση που φιλοξενήσαμε στον χώρο μας:
Η Peer2Peer, Ομάδα Ελεύθερης Έκφρασης και Συζήτησης είναι μια πρωτοβουλία νέων ψυχολόγων και από την προηγούμενη χρονιά έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τα εξαιρετικά εργαστήρια που ετοιμάζουν. 
Στις 05/04/23, 19:30-21:30 πραγματοποιήθηκε το βιωματικό εργαστήριο "Ιστορίες που ζουν στο σώμα μας".

- Προγράμματα ERASMUS+

  • "SDG4YOUTH" - ΚΑ2, 4-6 Απριλίου 2023, Agueda - Πορτογαλία: πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης συνάντηση (Transnational Working Meeting) για το διετές πρόγραμμα “SDG4 Youth” (2023-2024) στο πλαίσιο του Erasmus Plus/KA2. Συμμετείχαν δύο μέλη της ομάδας.
  • "DIGIVOGUI": συνεχίσαμε τις συναντήσεις εθελοντών/ντριών και μελών της ομάδας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου "DIGIVOGUI".

 

Μάιος 2023

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Συμμετείχαμε και φέτος με μεγάλη χαρά στο αγαπημένο μας παιδικό φεστιβάλ του  Δήμου Καλαμαριάς “ΠΑΡΑΘΙΝΟΥΠΟΛΗ 2023”,  Το φεστιβάλ έγινε από τις 26 έως 28/05/ 2023 στην πλαζ Αρετσούς και συμμετείχαν χιλιάδες επισκέπτες. Ήταν ένα αξέχαστο τριήμερο τέχνης και δημιουργίας με τη συμβολή 40 δημιουργικών φορέων της πόλης μας. Η ομάδα μας είχε την τιμή να αναλάβει την επιμέλεια και τον συντονισμό των εκπαιδευτικών δράσεων του φεστιβάλ.
Επιπλέον υλοποιήσαμε με τους εθελοντές/ντριες παιδαγωγούς της ομάδας το εργαστήρι περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης "Ένας πελαργός ρεπόρτερ".

 

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 
10/05/2023, online μέσω zoom
Πραγματοποιήσαμε τη 18η Ημερίδα για εκπαιδευτικούς με θέμα:
“Δημιουργικές προσεγγίσεις στην εκπαίδευση”, προβληματισμοί και καλές πρακτικές για τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη θετικού συναισθηματικού κλίματος στην ομάδα της τάξης.

Για 18η χρονιά η ομάδα μας πραγματοποίησε την καθιερωμένη ετήσια Ημερίδα της με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών για μια σύγχρονη συμπεριληπτική και δημιουργική εκπαίδευση.
Για τρίτη χρονιά έγινε διαδικτυακά, δίνοντας τη δυνατότητα να γνωρίσουμε 60 εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις οι εισηγητές και εισηγήτριες: Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή (Διευθύντρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης), Μαρία Βλαχοπούλου (εκπαιδευτικός αγγλικής γλώσσας στο 4ο δημοτικό σχολείο Πολίχνης), Σίλια Ραντίτσα, Σοφία Σαρακενίδου, Αλέξης Σκαμάγκας (μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του Μικρού Δέντρου), Γιώτα Γάτση (Δρ. ΑΠΘ, Εκπαιδευτικός, Ερευνήτρια).

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ - ΝΕΟΛΑΙΑ

Εκπαίδευση εθελοντών:

Συνεχίσαμε τις εκπαιδευτικές συναντήσεις εθελοντών/ντριών και μελών της ομάδας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου "DIGIVOGUI".

 

Δράσεις που φιλοξενήσαμε στον χώρο μας:

-16/05/2023, 19:00-22:00, εργαστήριο για το ψυχικό στίγμα
“Mind the Mind - to Combat the Stigma of Mental Disorders”,
εργαστήριο ευαισθητοποίησης για το ψυχικό στίγμα, σε συνεργασία με την ομάδα Social Impact Initiative από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φοιτητικών Οργανισμών Ψυχολογίας (EFPSA SII).

Peer2Peer, Ομάδα Ελεύθερης Έκφρασης και Συζήτησης
18, 25/05 και 1/06/23, 18:00-21:00:
"Συναντώντας το παιδί μέσα μας",
κύκλος 3 βιωματικών εργαστηρίων.

 

Ιούνιος 2023

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
07/06/2023, πάρκο Τζένη Καρέζη, Πολίχνη
Συμμετείχαμε για πρώτη φορά στο παιδικό φεστιβάλ "4ο Φεστιβάλ Παιχνιδιού" του Δήμου Παύλου Μελά (Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Τμήμα Παιδικών Σταθμών). Πραγματοποιήσαμε τη δημιουργική δράση "Κρυμμένα ναυάγια και παράξενες ιστορίες με πειρατές".  Ήταν μια πολύ όμορφη γιορτή όπου το πάρκο Τζένη Καρέζη στην Πολίχνη μεταμορφώθηκε σε πολύχρωμο παιχνιδότοπο με πολλές δράσεις φορέων της πόλης.

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ - ΝΕΟΛΑΙΑ

- 24/06/2023, Νότια Πύλη ΔΕΘ - "11ο Thessaloniki Pride"
Υποστήριξη των δράσεων στο περίπτερο των δικτύων "Thess-δίκτυο" και "Select Respect"

- Συνεχίσαμε τις συναντήσεις εθελοντών/ντριών και μελών της ομάδας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου "DIGIVOGUI".

 

Ιούλιος 2023

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
• Προετοιμασία των νέων εκπαιδευτικών  μας προγραμμάτων για παιδιά 6-12 ετών.


Συνεργασία με τον οργανισμό Future Library για τον σχεδιασμό και υλοποίηση του προγράμματος "Βοτάνια και μυρωδικά", ένα ταξίδι μνήμης και παραδόσεων για τα βότανα και αρωματικά φυτά της Μακεδονίας: από την αρχαιότητα στην κουζίνα του σπιτιού μας.
Το νέο πρόγραμμα της Future Library θα ξεκινήσει από τη νέα σχολική χρονιά και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023.
Η δράση υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο των δράσεων για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά με αφορμή την επέτειο των είκοσι χρόνων από την υιοθέτηση της σύμβασης για τη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003).
Η Future Library είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Ελλάδα, αφιερωμένος στην ενίσχυση της σημασίας των δημόσιων-δημοτικών βιβλιοθηκών ως ιδρυμάτων γνώσης, δημιουργικότητας και προώθησης της αλληλεπίδρασης.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ - ΝΕΟΛΑΙΑ

- Συνεχίζουμε την έρευνα για εκπαιδευτικό υλικό των ευρωπαϊκών προγραμμάτων "DIGIVOGUI" και "SKG4YOUTH" και διαδικτυακές συναντήσεις με τα μέλη και νέους/ες της ομάδας.

- 04-08/07/2023,  WonderWall Bar (Λαδάδικα)
“Surreal Art Exhibition”, της Anastasia Moskalenko. Η Αnastasia σχεδίασε και παρουσίασε το εθελοντικό της project στο πλαίσιο του προγράμματος "Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης". Η έκθεσή της ήταν εμπνευσμένη από την πατρίδα της την Ουκρανία και την κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι λόγω του πολέμου. Περιλάμβανε, ψηφιακά ζωγραφικά της έργα και εικαστική εγκατάσταση. 

- 27/07/23, Δημαρχιακό Μέγαρο (αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης)
Με χαρά συμμετέχουμε στην εκδήλωση - ημερίδα:
«Η προώθηση της ισότιμης ενεργού συμμετοχής και ενδυνάμωσης των νέων με αναπηρία». Η εκδήλωση διοργανώνεται από την οργάνωση Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου "Hidden Dimensions", χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση Εκ μέρους της "Σχεδίας στην πόλη", η πρόεδρος μας Αργυρώ Σκίτσα θα παρουσιάσει το θέμα: "Προσεγγίζοντας τη συμπερίληψη στο σημερινό σχολικό περιβάλλον".

 

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στις αρχές Σεπτεμβρίου ώστε να αρχίσουμε δυναμικά τις νέες μας δράσεις.