Εισαγωγικό κείμενο: Με πολύ συγκίνηση αποχαιρετήσαμε την αγαπημένη μας Anastasia Moskalenko, από την Ουκρανία, εθελόντρια στην ομάδα μας μέσω του "Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης". Συμμετείχε στις δράσεις μας για 7 μήνες και η βοήθειά της ήταν πολύτιμη! Μοιραζόμαστε τις εντυπώσεις της από αυτό το ταξίδι και της ευχόμαστε να ακολουθήσει τα όνειρά της!

Αποχαιρετούμε την Anastasia, εθελόντρια μέσω του "Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης"

 

Με ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρετήσαμε την αγαπημένη μας Anastasia Moskalenko, εθελόντρια στην ομάδα μας μέσω του προγράμματος "Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης". Η "Σχεδία στην πόλη" είναι  πιστοποιημένος φορέας φιλοξενίας από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ενώ συντονιστής φορέας μας είναι η οργάνωση "Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων". 

Η Αnastasia είναι 21 χρονών, κατάγεται από την Ουκρανία και η οικογένειά της αυτή τη στιγμή ζει στην Πολωνία. 

Ήρθε στην ομάδα στα μέσα Φεβρουαρίου και ολοκλήρωσε την εθελοντική της εργασία στις 12 Σεπτεμβρίου. Μας βοήθησε σημαντικά στον τομέα της προβολής της ομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τη δημιουργία περιεχομένου, reels, video, άρθρα. Επίσης συμμετείχε ενεργά σε όλα τα project της ομάδας για παιδιά και νέους τόσο κατά τον σχεδιασμό όσο και κατά την υλοποίησή τους. Επίσης ήταν πολύτιμη η συμβολή της στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού καθώς είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος στη ζωγραφική. 

Οι επτά μήνες κύλησαν γρήγορα και είναι δύσκολο να περιγράψουμε όλες τις όμορφες στιγμές που μοιραστήκαμε. Ελπίζουμε να αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις για την περαιτέρω προσωπική και επαγγελματική της ανάτπυξη. 

Ευχόμαστε ολόψυχα καλή συνέχεια στον δρόμο σου και να αγωνιστείς με δύναμη και πάθος για τα όνειρά σου!!!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα μας πρόσφερες!!!

   

  

Παρακάτω μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τις εντυπώσεις που μας έγραψε η Anastasia για την εμπειρία της.

Η εμπειρία μου στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε στα μέσα Φεβρουαρίου, σχεδόν ταυτόχρονα με τις αρχές της άνοιξης. Ήταν, δηλαδή, η πιο όμορφη εποχή του χρόνου στην χώρα. Και έμεινα εκεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε βασικά μπόρεσα να προλάβω και τις τέσσερις εποχές στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια 7 μηνών.
Αυτοί οι μήνες ήταν ένα τεράστιο ταξίδι μάθησης για μένα από κάθε άποψη. Από το να ζεις σε μια πολυγλωσσική κοινότητα, να διαχειρίζεσαι συγκρούσεις, να μιλάς διαφορετική γλώσσα, να προσφέρεις εθελοντική εργασία σε μια οργάνωση και πολλά άλλα πράγματα.
Κατά τη διάρκεια της εμπειρίας μου στον οργανισμό φιλοξενίας την Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα «Σχεδία στην πόλη» έζησα πολλές και διαφορετικές δημιουργικές εμπειρίες και έμαθα πολλά νέα πράγματα και ασχολήθηκα με νέους τομείς. Συνεργάστηκα πολύ καλά με τα μέλη της ομάδας και μοιραστήκαμε πολλές όμορφες στιγμές, προκλήσεις και δυσκολίες!
Κατά τη διάρκεια της εθελοντικής μου εργασίας, ασχολήθηκα με διάφορα αντικείμενα και συμμετείχα στην οργάνωση και στον σχεδιασμό σε όλα τα project της ομάδας. Βοήθησα στη διοργάνωση εκδηλώσεων και παιδικών φεστιβάλ, σε εργαστήρια για παιδιά και νέους, ασχολήθηκα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και τη δημιουργία περιεχομένου, με την προετοιμασία καλλιτεχνικού υλικού για εργαστήρια των παιδιών, με χειροτεχνίες και ζωγραφική καθώς και πολλά άλλα πράγματα στην καθημερινότητα της ομάδας!
Το καλύτερο πράγμα που βίωσα στην ομάδα είναι ότι υπήρχε η ελευθερία για να εκφράσω τη δημιουργικότητά μου και να συνδεθώ περισσότερο με την τέχνη. Όλα αυτά με έκαναν να απολαύσω μαζί με τα μέλη της ομάδας αυτή την εμπειρία. Έμαθα πολλά για τον εαυτό μου, καλλιέργησα τις επικοινωνιακές μου δεξιότητες, εμπλούτισα τις γνώσεις μου και έμαθα στην πράξη πως μπορείς να εργαστείς συμμετοχικά με τα παιδιά και με νέους ανθρώπους και πως μπορείς, μέσα από τη μη τυπική εκπαίδευση και την τέχνη, να συμβάλλεις σε θετικές αλλαγές στην τοπική κοινωνία.

Είμαι πολύ περήφανη για το προσωπικό μου project “Surreal Art Exhibition” και είμαι τόσο ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να το κάνω πραγματικότητα. Ήμουν σε θέση να οργανώσω τη δική μου σουρεαλιστική έκθεση σε άλλη χώρα με τις εικονογραφήσεις και τους πίνακές μου, καθώς και άλλα έργα τέχνης, σε συνδυασμό με την παρουσίαση για την πραγματικότητα και την αλήθεια για την κατάσταση στην Ουκρανία. Επίσης είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω επίσημους νόμιμους πόρους υποστήριξης, βοήθειας και συνεισφοράς χρημάτων. Η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία και κατάφερε να εμπλέξει πολύ κόσμο. Είναι γεγονός πως προσπάθησα πολύ για την προετοιμασία και την υλοποίηση του Project, πειραματίστηκα και έμαθα πολλά.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής μου είχα την υποστήριξη της μέντορας μου από την οργάνωση Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων (φορέας υποδοχής εθελοντών/ντριών του προγράμματος «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης») και της συντονίστριας της «Σχεδίας στην πόλη». Ειδικά με τη μέντορά μου μιλούσαμε ήδη μεταξύ μας μέσω μηνυμάτων πριν φτάσω, οπότε όταν έφτασα ήξερα ότι είχα κάποιον να με βοηθήσει στην καθημερινή ζωή και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα και το εκτιμώ πολύ.
Επίσης, η γνωριμία μου με άλλους εθελοντές, μου έδωσε περισσότερη αυτοπεποίθηση όλους αυτούς τους μήνες της διαμονής μου στη Θεσσαλονίκη. Τα αγγλικά ήταν η κοινή μας γλώσσα και έτσι επικοινωνούσαμε πολύ καλά μεταξύ μας! Μερικοί φίλοι μου έμαθαν ακόμη και μερικά ισπανικά!
Τέλος, αυτοί οι επτά μήνες ήταν μια ευκαιρία να γνωρίσουν τον ελληνικό τρόπο ζωής, να μάθω την εκπληκτική ιστορία του τόπου, να γνωρίσω ντόπιους και να κάνω νέους φίλους.
Μεγάλωσα ακόμη και ένα δέντρο αβοκάντο που ονομάζεται Ignatius Stacey Junior σε αυτές τις συνθήκες. Έκανα πολλές εκδρομές στη Βόρεια Ελλάδα κι έφτασα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου!
Αυτό που θα θυμάμαι περισσότερο από αυτή την εμπειρία μέσα από την κοινή ζωή, την εργασία και την αλληλεπίδραση με ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων είναι η δύναμη της διαφορετικότητας και η αξία της συμπερίληψης, του σεβασμού και της αποδοχής των άλλων. Είχαμε διαφορετικό τρόπο σκέψης, διαφορετικές αντιλήψεις και απόψεις αλλά παρ’ όλα αυτά υπερίσχυε το αίσθημα της ενότητας και της αλληλεγγύης.
Αποχαιρέτησα την πόλη πιο ανοιχτόμυαλη και με καλύτερη κατανόηση των άλλων. Παίρνω μαζί μου μια νέα όμορφη γλώσσα (ελληνικά). Έμαθα τα βασικά, αλλά ήταν αρκετό για να παραγγείλω καφέ και να κάνω μια απλή συζήτηση με ντόπιους και παιδιά . Σε αυτό το διάστημα γνώρισα πολλούς υπέροχους φίλους και βίωσα εμπειρίες που δεν θα ξεχάσω ποτέ.
Πρέπει να ομολογήσω ότι η περίoδος που πέρασα στη Θεσσαλονίκη ήταν μια από τις πιο ευτυχισμένες της ζωής μου.
Συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους τους νέους ανθρώπους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης» και σε άλλα προγράμματα νεανικής κινητικότητας. Οι εμπειρίες που θα αποκτήσουν είναι πραγματικά πολύτιμες.
Ευχαριστώ για όλα τις οργανώσεις «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων» και «Σχεδία στην πόλη» για την υποστήριξη και τη ζεστή φιλοξενία.

Είμαι σίγουρη πως θα ανταμώσουμε ξανά!

Stacey (Anastasia) Moskalenko