Εισαγωγικό κείμενο: Το πρόγραμμα "Βοτάνια και μυρωδικά" ταξιδεύει σε σχολεία, βιβλιοθήκες και πολιτιστικούς φορείς στην Κεντρική Μακεδονία. Η δράση πραγματοποιείται από τη "Future Library" υπό την αιγίδα και οικονομική επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού. Η ομάδα μας συμμετέχει ως συνεργάτης στον σχεδιασμό & την υλοποίηση.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά

για παιδιά 6-12 ετών

"Βοτάνια και μυρωδικά"

Ένα ταξίδι μνήμης και παραδόσεων για τα βότανα και τα αρωματικά φυτά της Μακεδονίας: από την αρχαιότητα στην κουζίνα του σπιτιού μας

To ταξίδι μας ξεκίνησε με επισκέψεις 
σε δημοτικά σχολεία, βιβλιοθήκες και πολιτιστικούς φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας

Λίγα λόγια για τη δράση και τη συνεργασία μας με τη "Future Library"

Η “Future Library” υλοποιεί την εκπαιδευτική δράση "Βοτάνια και μυρωδικά" υπό την αιγίδα και την οικονομική επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο των δράσεων για την επέτειο της συμπλήρωσης είκοσι χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003).

Η δράση περιλαμβάνει υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος, δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού καθώς και ενός «Εγχειριδίου Βοτανικής από τα παιδιά για τα παιδιά». Επίσης θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο για τους φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ώστε να μπορούν να το πραγματοποιούν οι ίδιοι στη συνέχεια. Ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο 2023 με την τελική εκδήλωση στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας όπου θα προσκληθούν όλοι οι φορείς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της δράσης.


Η "Future Library" μας τίμησε με την εμπιστοσύνη της αναθέτοντας στην ομάδα μας:

  • τον σχεδιασμό του εκπαιδευτικού υλικού, των Εγχειρίδιων με φύλλα εργασίας για τον/την εκπαιδευτικό και του "Εγχειριδίου Βοτανικής από τα παιδιά για τα παιδιά"
  • την υλοποίηση των εκπαιδευτικών επισκέψεων και του διαδικτυακού σεμιναρίου. 

Η “Σχεδία στην πόλη”  έχει λάβει έγκριση για την πραγματοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος από την Περιφέρεια Α/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας με αρ. έγκρισης: 15750/03-10-2023.

Κύριος σκοπός του προγράμματος είναι να συνεισφέρει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών για την αξία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, της επαφής του ανθρώπου με τη φύση και τις παραδοσιακές πρακτικές και στη μετάδοση πρακτικών γνώσεων στα παιδιά και στη σχολική κοινότητα σχετικά με τα βότανα και τα αρωματικά φυτά καθώς και με τις λαϊκές παραδόσεις που συνδέονται με αυτά.

Το πρόγραμμα έχει διαδραστικό χαρακτήρα με βιωματικές δραστηριότητες βασισμένες στην ανακαλυπτική και ομαδοσυνεργατική προσέγγιση μάθησης. 

Απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών και θα υλοποιηθεί δωρεάν σε δέκα (10) φορείς (μουσεία, βιβλιοθήκες, σύλλογοι, δημοτικά σχολεία) ανά τόπους στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. 

 Συγκεκριμένα, τα εργαστήρια υλοποιούνται σε συνεργασία με:

  1. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: επίσκεψη της Στ2 τάξης του 16ου δημοτικού σχολείου Βέροιας
  2. Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου: επίσκεψη στη Β τάξη του 2ου δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου
  3. Σύλλογος Βλάχων Βεροίας: επίσκεψη της Α τάξης του 6ου Γυμνασίου Βέροιας στον χώρο του Συλλόγου
  4. Δημοτικό Σχολείο Προδρόμου - Αγίας Τριάδας Ημαθίας: συμμετοχή όλων των τάξεων του σχολείου
  5. 4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: συμμετοχή των 2 τμημάτων της Δ' τάξης
  6. Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας: επίσκεψη στη Β' και Δ΄ τάξη του δημοτικού σχολείου Πέλλας
  7. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς: επίσκεψη της Ε' τάξης του 8ου δημοτικού σχολείου Κιλκίς
  8. 6ο Πειραματικό - διαπολιτισμικό δημοτικό σχολείο Ελευθερίου - Κορδελιού: συμμετοχή της Γ2 και Ε1 τάξης
  9. Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης: επίσκεψη στο 13ο δημοτικό σχολείο Καλαμαριάς
  10. Σύλλογος "Οι Φίλοι του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών": επίσκεψη της Δ' τάξης του 2ου δημοτικού σχολείου Βέροιας στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας. 

Το εκπαιδευτικό μας ταξίδι ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου με πρώτη στάση στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, έχοντας ταξιδέψει στην Κεντρική Μακεδονία, χαρίζοντας σε μαθητές και μαθήτριες τη δυνατότητα επαφής με την έννοια της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες με στόχο τη μάθηση μύθων και παραδόσεων, αινιγμάτων και γνωμικών, πολύτιμων θεραπευτικών χρήσεων των βοτάνων της Ελλάδας με έμφαση τη Μακεδονία και τέλος, την κατανόηση της σημασίας της προστασίας και της  διάσωσής τους.

Χαιρόμαστε πραγματικά με την ενθουσιώδη υποδοχή και τη δημιουργική συμμετοχή των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν μέχρι τώρα στο πρόγραμμα και ανυπομονούμε για τη συνέχεια!

  • Στην εκπαιδευτική ομάδα της "Σχεδίας στην πόλη" συμμετέχουν: Αργυρώ Σκίτσα, Μυρσίνη Καλογεράκη, Βασιλική Καραπαναγιωτίδου, Σοφία Κυπριανίδου.
  • Γραφιστική και σχεδιαστική επιμέλεια του εκπαιδευτικού υλικού και εγχειριδίων: Αργυρώ Σκίτσα, Βασιλική Καραπαναγιωτίδου και Βασιλική Τσιμάρα.

 Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Future Library" από το 2012 έως σήμερα έχει προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα σε παιδιά μέσω των βιβλιοθηκών του δικτύου της και έχει συμβάλει καταλυτικά στη δημιουργία παιδικών βιβλιοθηκών σε μεγάλες και μικρότερες πόλεις της Ελλάδας. 

www.futurelibrary.gr