Εισαγωγικό κείμενο: Στις 22 Νοεμβρίου φιλοξενήσαμε 40 νέους από 5 χώρες στο online διακρατικό εργαστήριο "NO WASTE" για να μοιραστούμε καλές πρακτικές για έναν πιο πράσινο πλανήτη. Το εργαστήριο εντάσσεται στις δράσεις του έργου SDG4YOUTH-Erasmus+/Ka2. Εσείς πόσα γνωρίζετε για τη διαχείριση απορριμμάτων σε διεθνές επίπεδο;
SDG4YOUTH - Erasmus+KA2
 
"ΝΟ WASTE!"
 
online international youth workshop
 
 
 
♻️ Πως μπορούμε να αλλάξουμε καθημερινές συνήθειες και να υιοθετήσουμε πρακτικές πιο φιλικές στο περιβάλλον; 
Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, 6-7.30μμ, διοργανώσαμε το διαδραστικό online νεανικό εργαστήριο "NO WASTE", με τη συμμετοχή νέων από την 🇵🇹 Πορτογαλία, τη 🇫🇷 Γαλλία, την 🇪🇪 Εσθονία, την 🇭🇷Κροατία και την 🇬🇷Ελλάδα!
Το «NΟ WASTE» Worshop είναι ένα καινοτόμο εργαστήριο που επιδιώκει όχι μόνο να ενημερώσει, αλλά και να εμπνεύσει θετικές αλλαγές στον τρόπο που βλέπουμε την κατανάλωση και τη μείωση των αποβλήτων στον πλανήτη.
 
Είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε 40 νέους και νέες από 5 χώρες. Μέσα από μια βιωματική διαδικασία είδαμε στην πράξη πως μπορούμε να συμβάλλουμε σε βιώσιμες καθημερινές λύσεις αλλάζοντας τις συνήθειες μας για τη διαχείριση των απορριμάτων. Aνταλλάξαμε απόψεις και εμπειρίες, προτείναμε τρόπους που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας, αναγνωρίσαμε την επιτακτική ανάγκη για υιοθέτηση πράσινων πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση και θα ακολουθήσουν κι άλλες τόσο διαδικτυακά όσο και δια ζώσης στις τοπικές μας κοινότητες. 
Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου SDG4Youth project/ Erasmus+/KA2 και με αφορμή την "Ευρωπαϊκή Εβδομάδα μείωσης απορριμμάτων" (https://ewwr.eu/)
 
 
Εσεις πόσα γνωρίζετε για τη διαχείριση των απορριμάτων στον πλανήτη;
 
Απαντήστε στο παρακάτω QUIZ!
 
Μπορείτε να βρείτε το αρχείο πατώντας ΕΔΩ
 
  1. Σε εβδομαδιαία βάση, εισέρχεται στον οργανισμό μας ορισμένη ποσότητα μικροπλαστικού, που ισοδυναμεί με:
    1. μια πλαστική σακούλα
    2. μια πιστωτική κάρτα
    3. ένα "χάρτινο" ποτήρι για καφέ.

Επεξήγηση: Το πλαστικό που ο καθένας μας εν αγνοία του τρώει και αναπνέει έχει τη μορφή μικροπλαστικών, μικροσκοπικών ποσοτήτων της ουσίας που αποκολλώνται από τα καθημερινά μας αντικείμενα. Σε μια εβδομάδα, κατά μέσο όρο, προσλαμβάνουμε 5 γραμμάρια πλαστικού μέσω του νερού, της τροφής και του αέρα που αναπνέουμε, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μια πιστωτική κάρτα.

  1. Η παρακάτω πρόταση είναι αληθής ή ψευδής;  Ένα γυάλινο μπουκάλι μπορεί να χρειαστεί έως και 1 εκατομμύριο χρόνια για να αποσυντεθεί:
    1. Σωστό
    2. Λάθος

Επεξήγηση: Το γυαλί χρειάζεται πολύ, πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να διασπαστεί. Ένα γυάλινο μπουκάλι μπορεί να χρειαστεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο χρόνια για να αποσυντεθεί στο περιβάλλον, πιθανώς ακόμη περισσότερα αν βρίσκεται σε χωματερή. Αυτό σημαίνει ότι το γυαλί που κατασκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε πριν από 5000 χρόνια μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει στο περιβάλλον. Επειδή ο κύκλος ζωής του είναι τόσο μακρύς και επειδή το γυαλί δεν αποβάλλει  χημικές ουσίες, είναι προτιμότερο να το επαναχρησιμοποιείτε ξανά και ξανά πριν το ανακυκλώσετε.

  1. Ποια χώρα είναι μια από τις μεγαλύτερες ψηφιακές χωματερές στον κόσμο;
    1. Βραζιλία
    2. Κένυα
    3. Γκάνα
    4. Μεξικό

Επεξήγηση: Η Γκάνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους χώρους ψηφιακής απόρριψης παγκοσμίως, επειδή έχει γίνει δημοφιλής προορισμός για τα ηλεκτρονικά απόβλητα από τις ανεπτυγμένες χώρες. Η χώρα στερείται κατάλληλων κανονισμών και υποδομών για τη διαχείριση της διάθεσης ηλεκτρονικών απορριμμάτων.

  1. Πόσα ηλεκτρονικά απόβλητα ανακυκλώνονται σωστά;
    1. περίπου 5%
    2. περίπου 20%
    3. περίπου 30%
    4. παραπάνω από 50%

Επεξήγηση: Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μόνο το 20% περίπου των συνολικών παγκόσμιων ηλεκτρονικών αποβλήτων ανακυκλώνεται. Αυτό υποδηλώνει ότι η πλειονότητα των ηλεκτρονικών απορριμμάτων δεν απορρίπτεται ούτε ανακυκλώνεται.

  1. Ποια από τα παρακάτω υλικά κατασκευάζονται από πλαστικό;
    1. Νάιλον
    2. Πολυεστέρας
    3. Λύκρα
    4. Όλα τα παραπάνω

Επεξήγηση: Οι συνθετικές ίνες όπως το νάιλον, ο πολυεστέρας και η λύκρα είναι στην πραγματικότητα κατασκευασμένες από πλαστικό. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι ίνες μπορεί να είναι πραγματικά τοξικές για το περιβάλλον και συχνά χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να βιοδιασπαστούν, πράγμα που σημαίνει ότι αν πετάξετε ένα ρούχο από συνθετικό υλικό, μπορεί να μείνει σε μια χωματερή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  1. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε μια πιο βιώσιμη γκαρνταρόμπα;
    1. Αγοράστε αποκλειστικά από ακριβά βιώσιμα brands μόδας
    2. Επιλέξτε από τις «βιώσιμες» σειρές στα καταστήματα γρήγορης μόδας
    3. Αγοράστε λιγότερα ρούχα και φορέστε αυτά που έχετε ήδη
    4. Όλα τα παραπάνω

Επεξήγηση: Ένα από τα πιο αποτελεσματικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον αντίκτυπο της γκαρνταρόμπας σας στον πλανήτη είναι να αγοράζετε λιγότερα. Συχνά, έχουμε ρούχα στην ντουλάπα μας που έχουμε ξεχάσει εντελώς ή υπάρχουν αντικείμενα που θα μπορούσατε να επισκευάσετε ή να χρησιμοποιήσετε με διαφορετικό τρόπο. Φυσικά, μερικές φορές χρειάζεται να αγοράζουμε ρούχα, και αυτό είναι εντάξει - το να κάνουμε την προσπάθεια να μειώσουμε την ποσότητα των ρούχων που αγοράζουμε είναι ένα καλό πρώτο βήμα

  1. Greenwashing είναι όταν...
    1. Μια εταιρεία λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για να αλλάξει τις περιβαλλοντικές πολιτικές και πρακτικές της
    2. Μια εταιρεία παραπλανά τους πελάτες της και τους κάνει να πιστεύουν ότι τα προϊόντα της είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον από ό,τι είναι
    3. Τα ρούχα πλένονται με ένα πράσινο διάλυμα πριν βαφτούν στο σωστό χρώμα κατά τη διαδικασία παραγωγής.
    4. Κανένα από τα παραπάνω

Επεξήγηση: Το greenwashing είναι μια τεχνική μάρκετινγκ που χρησιμοποιείται από εταιρείες για να δώσουν την εντύπωση ότι τα προϊόντα, οι πρακτικές και οι πολιτικές τους είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον από ό,τι στην πραγματικότητα. Ξεγελούν τους ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές για να αγοράσουν τα προϊόντα τους, επιτρέποντάς τους να κερδίσουν περισσότερα χρήματα ενώ κάνουν ελάχιστα προς όφελος του περιβάλλοντος - και σε ορισμένες περιπτώσεις, συνεχίζοντας να βλάπτουν το περιβάλλον.

  1. Πόσα κομμάτια πλαστικού καταλήγουν στον ωκεανό κάθε μέρα;
    1. 800 
    2. 8000
    3. 8 εκατομμύρια
    4. 8 δις

Επεξήγηση: 8 εκατομμύρια κομμάτια πλαστικού καταλήγουν στον ωκεανό κάθε μέρα. (OSPAR, 2009). 12 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού βρίσκουν το δρόμο τους στον ωκεανό κάθε χρόνο.

  1. Τι συμβαίνει με τα πλαστικά απόβλητα όταν παραμένουν στο περιβάλλον;
    1. Είναι βιοδιασπώμενο υλικό, οπότε τελικά αποσυντίθεται.
    2. Ποτέ δεν εξαφανίζεται πλήρως, απλά σπάει σε μικρά κομμάτια
    3. Δεν υπάρχουν πλαστικά απόβλητα, όλα τα πλαστικά ανακυκλώνονται.
    4. Κανένα από τα παραπάνω

Επεξήγηση: Plastics at SEA (Sea Education Association): Το North Pacific Expedition 2012, ένα ταξίδι ναυτικής έρευνας 36 ημερών μέσω του υποτροπικού κυκλώνα του Βόρειου Ειρηνικού μέχρι τα νησιά της Χαβάης, διαπίστωσε ότι αυτό είναι αλήθεια.  Η ομάδα μελέτησε τη ρύπανση από πλαστικό στον ωκεανό και διαπίστωσε ότι από τα 66.077 κομμάτια πλαστικού που συλλέχθηκαν σε δείγματα, το 95% του είχε μέγεθος χιλιοστών.

  1. Πόσο χρόνο κατά μέσο όρο χρησιμοποιεί ένα άτομο μια πλαστική σακούλα προτού την πετάξει;
  1. 12 λεπτά
  2. 12 ώρες
  3. 1 μέρα
  4. 10 εβδομάδες

Επεξήγηση: Σύμφωνα με το Ινστιτούτο 5 Gyres, 12 λεπτά είναι η μέση "διάρκεια ζωής" μιας πλαστικής σακούλας πριν πεταχτεί. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα εκατομμύριο πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται ανά λεπτό και μόνο το 1% αυτών ανακυκλώνεται. Οι περισσότερες από αυτές καταλήγουν στον ωκεανό, όπου μπορεί να χρειαστούν έως και 20 χρόνια για να αποσυντεθούν.

  1. Τι είναι η σπατάλη τροφίμων;
  1. Τα υπολείμματα από ένα γεύμα
  2. Το μέρος του φαγητού (λαχανικά, φρούτα) που δεν χρησιμοποιείται/καταναλώνεται
  3. Όλα τα είδη τροφίμων που απορρίπτονται (επειδή είναι σάπια, δεν φαίνονται καλά κ.λπ.)
  4. Όλα τα παραπανω

Επεξήγηση: Η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων είναι τρόφιμα που δεν καταναλώνονται. Οι αιτίες της απώλειας τροφίμων είναι πολυάριθμες και συμβαίνουν σε όλο το σύστημα τροφίμων, κατά την παραγωγή, την επεξεργασία, τη διανομή, τη λιανική πώληση και τις υπηρεσίες τροφίμων, καθώς και την κατανάλωση.

  1. Η σπατάλη τροφίμων μόνο στην Ευρώπη θα μπορούσε να θρέψει πόσους πεινασμένους ανθρώπους;
    1. 10 εκατομμύρια
    2. 20 εκατομμύρια
    3. 100 εκατομμύρια
    4. 200 εκατομμύρια 

Επεξήγηση: Στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική 300 εκατομμύρια ανθρώπους. Τα ετήσια κατά κεφαλήν απορρίμματα από τους καταναλωτές κυμαίνονται μεταξύ 95-115 κιλών ετησίως για τους Ευρωπαίους και τους Βορειοαμερικανούς, ενώ στη νότια και νοτιοανατολική Ασία είναι 6-11 κιλά.

 

Οι αλλαγές γίνονται μέσα από μικρές καθημερινές πράξεις!
Μπορούμε να συμβάλουμε όλοι στην προσπάθεια για έναν πράσινο πλανήτη με λιγότερα απορρίμματα!!!


Η ομάδα της “Σχεδίας στην πόλη”

Το έργο “SDG4YΟUTH” χρηματοδοτείται από την Εθνική Υπηρεσία του Erasmus+ στην Πορτογαλία Juventude/ Desporto & CES και την Ευρωπαϊκή Ένωση.