Εισαγωγικό κείμενο: Ο κύκλος των επισκέψεων του προγράμματος "Βοτάνια & μυρωδικά" που πραγματοποιεί η Future Library ολοκληρώνεται. Με χαρά συμμετείχαμε σε όλη τη διαδικασία από τον σχεδιασμό έως την υλοποίηση. Ευχαριστούμε παιδιά και εκπαιδευτικούς για τη ζεστή υποδοχή! Μοιραζόμαστε εντυπώσεις από την πορεία του προγράμματος.

"Βοτάνια και μυρωδικά"

Επισκέψεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες και πολιτιστικούς φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ένα δημιουργικό εκπαιδευτικό ταξίδι φτάνει στο τέλος του...

Η “Future Library” υλοποιεί την εκπαιδευτική δράση "Βοτάνια και μυρωδικά" με την παροχή αιγίδας και οικονομικής επιχορήγησης του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο των δράσεων για την επέτειο της συμπλήρωσης είκοσι χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003).

Η "Σχεδία στην πόλη" συνεργάζεται με τη "Future Library" στον σχεδιασμό του παιδαγωγικού υλικού και στην υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και του επιμορφωτικού σεμιναρίου.  

Η δράση "Βοτάνια και μυρωδικά" περιλαμβάνει υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος, δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού καθώς και ενός «Εγχειριδίου Βοτανικής από τα παιδιά για τα παιδιά». Επίσης προβλέπεται διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο για τους φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ώστε να μπορούν να το πραγματοποιούν οι ίδιοι στη συνέχεια. Ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο 2023 με την τελική εκδήλωση στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας όπου θα προσκληθούν όλοι οι φορείς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της δράσης.

 

Το εκπαιδευτικό μας ταξίδι σε σχολεία και φορείς ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου με πρώτη στάση στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και ολοκληρώνεται στις 12 Δεκεμβρίου 2023 στο δημοτικό σχολείο Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής έχοντας ταξιδέψει στους Νομούς Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας και Χαλκιδικής.

             
Ο Πρόεδρος της Future Library κος Ιωάννης Τροχόπουλος                                                                                Η εκπαιδευτική ομάδα στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
 
 
Συγκεκριμένα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με:
  1. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: επίσκεψη της Στ2 τάξης του 16ου δημοτικού σχολείου Βέροιας
  2. Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου: επίσκεψη στη Β τάξη του 2ου δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου
  3. Σύλλογος Βλάχων Βεροίας: επίσκεψη της Α τάξης του 6ου Γυμνασίου Βέροιας στον χώρο του Συλλόγου
  4. Δημοτικό Σχολείο Προδρόμου - Αγίας Τριάδας Ημαθίας: συμμετοχή όλων των τάξεων του σχολείου
  5. 4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: συμμετοχή των 2 τμημάτων της Δ' τάξης
  6. Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας: επίσκεψη στη Β' και Δ΄ τάξη του δημοτικού σχολείου Πέλλας
  7. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς: επίσκεψη της Ε' τάξης του 8ου δημοτικού σχολείου Κιλκίς
  8. 6ο Πειραματικό - διαπολιτισμικό δημοτικό σχολείο Ελευθερίου - Κορδελιού: συμμετοχή της Γ2 και Ε1 τάξης
  9. Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης: επίσκεψη στη Β2 τάξη του 13ου δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς
  10. Σύλλογος "Οι Φίλοι του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών": επίσκεψη της Δ' τάξης του 2ου δημοτικού σχολείου Βέροιας στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας. 
  11. Δημοτικό σχολείο Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής. 

                   

O xάρτης των βοτάνων                                                                                                                                                Το καλάθι με τα βότανα και τις ιστορίες μας!

Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, οι μαθητές και μαθήτριες είχαν τη δυνατότητα επαφής με την έννοια της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και γνωριμίας με την Εθνοβοτανική και τα Βότανα του τόπους μας. Μάθαμε πως συνδέονται με την αρχαιότητα, με μύθους και παραδόσεις. Γνωρίσαμε αινιγμάτα, σοφά λόγια, λαϊκούς στίχους και τραγούδια. Αγγίξαμε και μυρίσαμε πάνω από 30 είδη βοτάνων. Ανακαλύψαμε τις θεραπευτικές  χρήσεις των βοτάνων της Ελλάδας και κυρίως της Μακεδονίας...

Στόχος μας μέσα από αυτό το πολύχρωμο και ευωδιαστό ταξίδι ήταν να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν την Αξία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της διάσωσης των παραδόσεων αλλά και της προστασίας των πολύτιμων βοτάνων και της φύσης. 

Χαιρόμαστε πραγματικά με την ενθουσιώδη υποδοχή και τη δημιουργική συμμετοχή των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν μέχρι τώρα στο πρόγραμμα.

Έτοιμοι για παζλ;

Προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στο πρόγραμμα έχουμε ήδη ετοιμάσει και προωθήσει στους/στις εκπαιδευτικούς ψηφιακά Εγχειρίδια με φύλλα εργασίας για Α' & Β', Γ' & Δ', Ε' & Στ' τάξη. 

Στην παρούσα φάση έχουμε συγκεντρώσει τις εργασίες των παιδιών για το "Εγχειρίδιο Βοτανικής από τα παιδιά για τα παιδιά" και προετοιμάζουμε την έκδοσή του. Θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή. 

 

  • Στην εκπαιδευτική ομάδα της "Σχεδίας στην πόλη" συμμετέχουν: Αργυρώ Σκίτσα, Μυρσίνη Καλογεράκη, Βασιλική Καραπαναγιωτίδου, Σοφία Κυπριανίδου.
  • Γραφιστική και σχεδιαστική επιμέλεια του εκπαιδευτικού υλικού και εγχειριδίων: Αργυρώ Σκίτσα, Βασιλική Καραπαναγιωτίδου και Βασιλική Τσιμάρα.

 

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Future Library" από το 2012 έως σήμερα έχει προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα σε παιδιά μέσω των βιβλιοθηκών του δικτύου της και έχει συμβάλει καταλυτικά στη δημιουργία παιδικών βιβλιοθηκών σε μεγάλες και μικρότερες πόλεις της Ελλάδας. 

www.futurelibrary.gr