Εισαγωγικό κείμενο: Είναι όμορφο να υποδεχόμαστε νέους ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες και να μοιραζόμαστε δράσεις αλλά και την καθημερινή μας ζωή. Ρωτήσαμε τη Λίζα, τη νέα μας ESC εθελόντρια, πως ήταν γι' αυτήν η πρώτη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Να τι μας είπε!

Μια εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη!

Η Lisa Quaglia, ESC volunteer, μοιράζεται τις πρώτες της εντυπώσεις από την πόλη...

 

H Lisa είναι στην ομάδα μας από τα τέλη του Γενάρη και, καθώς είναι η πρώτη της φορά στην Ελλάδα, της ζητήσαμε να μοιραστεί εντυπώσεις από την πρώτη της εβδομάδα!

 

Γεια σας!

Είμαι η Λίζα, ένα κορίτσι 19 ετών από τη βόρεια Ιταλία. Ήρθα εδώ στη Θεσσαλονίκη για να εργαστώ ως εθελόντρια του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στην παιδαγωγική οργάνωση Σχεδία στην πόλη. Αποφάσισα να φύγω γιατί είναι σημαντικό για μένα να καταλάβω λίγο περισσότερο τον κόσμο και τον εαυτό μου πριν συνεχίσω να σπουδάζω.

Προσγειώθηκα στην πόλη βράδυ, στις 23 Γενάρη.  Όταν βγήκα από το αεροδρόμιο, ένιωσα έναν ζεστό, άνεμο, αλμυρό αέρα, χαρακτηριστικό των θαλάσσιων πόλεων και που πάντα μου άρεσε. Χρειάζεται μόνο ένα τρέξιμο στο λεωφορείο, από το αεροδρόμιο μέχρι το κατάλυμά μου για να έχετε μια ιδέα για το πόσο πολυσύχναστοι και πολυσύχναστοι δρόμοι είναι! Το επόμενο πρωί οι δρόμοι ήταν γεμάτοι, όπως πάντα έμαθα, ποτέ άδειοι: αυτοκίνητα, σκούτερ, λεωφορεία και άνθρωποι ταξιδεύουν όλη μέρα και όλη τη νύχτα. Αυτοκίνητα τρέχουν...  οι άνθρωποι όμως περπατούν χωρίς βιασύνη στη μέρα τους...

Πολύ ιδιαίτεροι πολίτες είναι τα ζώα που μπορείς να βρεις παντού στην πόλη: μεγάλα, χνουδωτά σκυλιά που κοιμούνται στις πλατείες και γάτες που τρέχουν παντού, και αφού δεν έχουν ιδιοκτήτες, ανήκουν στην πόλη. Ομολογώ ότι μου έκανε μεγάλη εντύπωση πόσες πολλές αδέσποτες γάτες υπάρχουν!

Καθώς περπατάς στη Θεσσαλονίκη, μπορείς εύκολα να χαθείς μέσα στα αμέτρητα δρομάκια γεμάτα αγορές και φαγητό -ειδικά γύρω από το κέντρο- ή να απολαύσεις τον ήλιο στην παραλία. Η αρχιτεκτονική των περισσότερων κτιρίων της πόλης είναι απλή: μεγάλα, ορθογώνια κτίρια με επίπεδες στέγες και ανοιχτόχρωμους τοίχους, που σε κάνουν να πιστεύεις ότι δεν θα χάσεις πότέ το φώς του ήλιου! Πολλά από αυτά τα κτίρια είναι παλιά, εξωτερικά και εσωτερικά, μερικές φορές επίσης παραμελημένα ή μοιάζουν τελείως εγκατελειμένα. Οι άνθρωποι κυκλοφορούν πολύ αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας τους: είχα την αίσθηση ότι κανείς δεν βιάζεται και όλα μπορούν να γίνουν και αργότερα. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι είναι πολύ δραστήριοι, μέρα και νύχτα. Στην πόλη μπορώ να δω πολυάσχολους ανθρώπους που πηγαίνουν στη δουλειά, εργάζονται ή φοιτητές: τους αναγνωρίζεις από μεγάλες τσάντες, άνετα αλλά ωραία ρούχα και ένα πρόσωπο που λέει «Είμαι κουρασμένος αλλά θα βγω έξω απόψε!». Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε γειτονιές που μοιάζουν με άλλες, χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο απ' έξω, μπορείς να βρεις υπέροχα κλαμπ και μπαρ έτοιμα να χορέψουν και να τραγουδήσουν όλη τη νύχτα, όλη την εβδομάδα. Πραγματικά είναι μια νεανική χαρούμενη πόλη που δεν κοιμάται ποτέ!

Δεν έχω μιλήσει πολύ με τους ντόπιους ακόμα, αλλά μπορώ να δω ότι είναι γενικά ζεστοί και φιλόξενοι: ζευγάρια περπατούν πιασμένοι από το χέρι, φίλοι μιλούν μαζί και δίνουν αγκαλιές και σφίγγουν τα χέρια τους όταν συναντιούνται.

Ένα από τα αγαπημένα μου μέρη της Θεσσαλονίκης είναι η τέχνη του δρόμου που μπορείς να βρεις στους τοίχους σχεδόν κάθε κτιρίου. Τα γκράφιτι είναι πολύ συνηθισμένα και σου δείχνουν μια πόλη γεμάτη νεολαία, ενεργή πολιτιστικά και σου φέρνουν νέες προοπτικές και πληροφορίες για αυτήν. Δεν έχουν πάντα κάποιο πολιτικό νόημα, αλλά πιστεύω ότι κάνουν την πόλη πιο ωραία και πιο ενδιαφέρουσα. Εκτός βέβαια από τις μουτζούρες σε κτίρια και σε μνημεία που δεν είναι τέχνη!

Ο ζεστός ήλιος σε κάνει να νιώθεις καλά και ανοιχτός, ακόμα κι αν ο αέρας προσπαθεί να σε παρασύρει! Η καλύτερη στιγμή της ημέρας είναι το ηλιοβασίλεμα: στη θάλασσα, το γαλάζιο νερό σπινθηρίζει καθώς είναι φτιαγμένο από διαμάντια και είναι η μόνη στιγμή που μπορείς να κοιτάξεις κατευθείαν τον ήλιο και να τον θαυμάσεις ενώ νιώθεις τις τελευταίες στιγμές της μέρας να εξαφανίζονται. Οι νύχτες δεν είναι κρύες όπως νόμιζα και αν βρείτε το σωστό μέρος, και την κατάλληλη παρέα μπορεί να είναι πολύ αστείες :)

Η Θεσσαλονίκη, όπως είδα αλλά και όπως είχα διαβάσει, είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. Ανυπομονώ να μάθω πολύ περισσότερα για αυτήν την πόλη, για το παρελθόν και το παρόν της!

Έχω μπροστά μου 6 ολόκληρους μήνες!