Ο εθελοντισμός στην “Σχεδία” είναι μικρές καθημερινές πράξεις…

Στην ομάδα της  “Σχεδίας στην πόλη” πιστεύουμε σ έναν εθελοντισμό που σέβεται το συνάνθρωπο, που αναγνωρίζει την αξία της αλληλεγγύης και της κατανόησης, που μιλά για αξιοπρέπεια και για ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ομάδα μας αγκαλιάζει κυρίως παιδιά και νέους. Προσπαθούμε να αφουγκραστούμε ανάγκες, επιθυμίες και όνειρα, να μοιραστούμε και να αλληλο – υποστηριχθούμε! Τα περισσότερα εθελοντικά μας προγράμματα στρέφονται γύρω από τα παιδιά. Γιατί τα παιδιά είναι η ελπίδα μας για έναν καλύτερο κόσμο και γιατί είναι περισσότερο ευάλωτα στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε.

Η κινητήριος δύναμη της ομάδας είναι οι εθελοντές μας. Νέοι άνθρωποι, με κέφι και δημιουργικές ιδέες. Οι περισσότεροι είναι φοιτητές ή απόφοιτοι ανθρωπιστικών σχολών και έρχονται με τη διάθεση της ανιδιοτελούς προσφοράς, συμμετέχουν δυναμικά, παρεμβαίνουν και δημιουργούν. Όλοι μαζί προσπαθούμε να χτίσουμε το όραμα μας για μια πόλη ανθρώπινη που να μπορείς να αναπνέεις σε αυτήν και να μην εγκλωβίζεσαι στην καθημερινότητα. Για μια κοινωνία περισσότερο ανεκτική και δίκαιη, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα. Τα όνειρά μας είναι πολύχρωμα, με ορίζοντες ανοιχτούς και πιστεύουμε πως όταν τα μοιραζόμαστε μπορούν να γίνουν πραγματικότητα!

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δημιουργήσει σταθερά εβδομαδιαία εθελοντικά προγράμματα με στόχο να υποστηρίξουμε παιδιά και νέους που βιώνουν ιδιαίτερες δυσκολίες (παιδιά ρομά, προσφύγων, μεταναστών, οικογενειών με κοινωνικο-οικονομικές δυσκολίες κ.α.). Παράλληλα, στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας και γι αυτό υλοποιούμε εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία, αλλά και ανοιχτές θεματικές εκδηλώσεις στην πόλης μας. Πιστεύουμε στη δύναμη της τέχνης και στις αξίες του παιχνιδιού και της βιωματικής μάθησης.

Και έτσι προχωράμε!!! 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

«Η Σχεδία πάει σχολείο»

Τη φετινή χρονιά συνεργαστήκαμε με το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης με στόχο να επισκεφθούμε σχολεία που θα υλοποιούσαν πολιτιστικό πρόγραμμα σε σχέση με τα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, το ρατσισμό

Παρουσιάσαμε τα προγράμματα:

  • «Λύκε λύκε είσαι εδώ;»: πρόγραμμα για τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, το ρατσισμό και τη διαφορετικότητα, για μαθητές Α΄- Δ΄ δημοτικού. 
  • «Οι Μαύρες Γάτες πηγαίνουν σχολείο;»: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, για μαθητές  Δ’ – ΣΤ’ δημοτικού. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Θεσμού «Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» στο πλαίσιο της εβδομάδας ευαισθητοποίησης για το ρατσισμό 17-21 Μαρτίου 2014.

Ξεκινήσαμε τις επισκέψεις μας στις 20 Νοεμβρίου 2013 και ταξιδέψαμε έως μέσα Μαΐου στα Δημοτικά Σχολεία: 1ο Πρότυπο Πειραματικό ΔΣ, 63ο , 61ο , 77ο , 26ο , 19ο , 1ο  & 2ο  Θέρμης, 1ο Πυλαίας, 10ο  Βαρήκοων, 2ο Περαίας, 9ο Σταυρούπολης, 2ο & 8ο  Καλαμαριάς

Επισκεφθήκαμε 23 τμήματα Α΄- ΣΤ΄ δημοτικού. Συμμετείχαν περίπου 500 μαθητές.

«Οι Βαλίτσες των εκπλήξεων»

Δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες εμψύχωσης με εβδομαδιαία προγράμματα:

1. Ομάδα στο Δενδροπόταμο: Κάθε Τρίτη απόγευμα 17:30-20:00, συνεχίστηκε σταθερά για τρίτη χρονιά το πρόγραμμα δημιουργικών δράσεων στο Δενδροπόταμο σε συνεργασία με την οργάνωση “Φάρος του κόσμου”.

Από τον Ιούνιο ως το Δεκέμβριο 2013, παιδιά ρομά και εθελοντές εκπαιδεύτηκαν στο Κοινωνικό Τσίρκο! Βασικοί εκπαιδευτές ήταν ο Μανόλο, ο Βίκτωρ Σκούρης (Βραζιλία) και η Καμίλα Μπομπαρντίνι (Ιταλία) που αποτελούν την ομάδα DROMOCOSMICAS. Δίδαξαν τεχνικές παντομίμας, ζογκλερικά, ακροβατικά, clowning και αρχές του κοινωνικού τσίρκου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση – Εθνική Πρωτοβουλία 1.2.

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 2014 συνεχίσαμε με ασκήσεις θεάτρου και τσίρκου αλλά και μαθήματα μαγειρικής και πολύχρωμες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Στις δράσεις συμμετείχαν περίπου 25 παιδιά και 15 εθελοντές.

2. Ομάδα για «Βόλτα στην πόλη»:  Κάθε Πέμπτη απόγευμα 18:00-20:00, υλοποιήσαμε  το πρόγραμμα «Βόλτα στην πόλη» για  νέους και νέες με αναπηρίες σε συνεργασία με το Ειδικό Ψυχαγωγικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στις βόλτες μας ήπιαμε καφέ σε διαφορετικά στέκια, επισκεφθήκαμε εκθέσεις και πολιτιστικούς χώρους.

3. Ομάδα Κουκλοθέατρου: η ομάδα πειραματίστηκε με κούκλες, παραμύθια, σκηνικά αντικείμενα, χρώματα και μουσικές και ετοίμασε μικρά καλλιτεχνικά δρώμενα.

Τα Χριστούγεννα παρουσίασε την παράσταση κουκλοθέατρου “Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα”, με κούκλες και εμψυχωτές-ηθοποιούς, στα παιδιά του Δημοτικού Βρεφοκομείου, στο παιδικό μας στέκι και στη Χριστουγεννιάτικη μας εκδήλωση στις  21 Δεκεμβρίου.

Στις 30 και 31 Μαΐου η ομάδα παρουσίασε στη γειτονιά μας, στην Άθωνος, ένα ψυχαγωγικό πρόγραμμα με θεατρικό δρώμενο, μουσικοκινητικά και παραδοσιακά παιχνίδια.

Η ομάδα είχε σταθερές συναντήσεις  προετοιμασίας κάθε Πέμπτη στις 19:00 και συμμετείχαν 8 εθελοντές.

 

Παιδικό στέκι

Κάθε Παρασκευή απόγευμα (17:30-19:30), λειτούργησε  για δεύτερη χρονιά το Παιδικό Στέκι. 

Το «Παιδικό στέκι» ξεκίνησε στις 8 Φεβρουαρίου 2013 σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών χωριών SOS - Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης. 

Την εκπαιδευτική χρονιά 2013-2014 συνεργαστήκαμε και με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (GCR – παράρτημα Θεσσαλονίκης). Σε συνεργασία με τους δύο φορείς επιλέχθηκαν ωφελούμενες οικογένειες που ενδιαφέρονταν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Οι φετινές μας συναντήσεις ξεκίνησαν στις 25 Οκτωβρίου και υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα με ποικίλα θέματα (παραμύθι, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, ζωγραφική, κεραμική, ζαχαροπλαστική, κατασκευές, πειράματα, παιχνίδια κ.α.). 

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι γονείς των παιδιών είχαν τη δυνατότητα να περνούν δημιουργικά το χρόνο τους στο χώρο, να γνωριστούν και  να αναπτύξουν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν περίπου 20 οικογένειες  από διαφορετικές χώρες καταγωγής: Ελλάδα, Γεωργία, Αλβανία, Αιθιοπία, Νιγηρία, Σομαλία.

Το πρόγραμμα οργάνωσαν και στήριξαν 20 εθελοντές της ομάδας μας.

 

Δημιουργικές διαδρομές για παιδιά 

Κάθε Σάββατο πρωί, 11:00-13:00, οι εθελοντές παιδαγωγοί της ομάδας σχεδιάσαμε και πραγματοποιήσαμε 36 διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά 5 – 8 ετών, με στόχο να προσφέρουμε πολλαπλά ερεθίσματα σε διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα μέσα από τη βιωματική μάθηση και το παιχνίδι. Ήταν ένα πρωινό χαράς και δημιουργίας για τα παιδιά των φίλων και μελών μας που στηρίζουν το έργο μας.

Και τι δεν κάναμε από την αρχή της χρονιάς! Ετοιμάσαμε την σχολική μας τσάντα, γίναμε μάγειρες και ζαχαροπλάστες, ζωγραφίσαμε με τον Πάουλ Κλέε τον Πάμπλο Πικάσο, τον Ανρί Ματίς ταξιδέψαμε με λαϊκά παραμύθια, παίξαμε με κούκλες και με τις σκιές, γνωρίσαμε τον Καθηγητή Πειραματίξ, μάθαμε τα δικαιώματά μας, μιλήσαμε για το ρατσισμό, φτιάξαμε παράξενα παιχνίδια στο εργοστάσιο παιχνιδιών, ανοίξαμε τους χάρτες των μεγάλων θαλασσοπόρων και εξερευνητών, κάναμε μαθήματα αστρονομίας, γιορτάσαμε την Αποκριά με μάσκες και χαρταετούς, φορέσαμε αρκετές φορές το σκούφο του μικρού ζαχαροπλάστη για να ετοιμάσουμε υγιεινά γλυκίσματα, μάθαμε για τα ζώα που απειλούνται, ανακαλύψαμε κρυμμένα ναυάγια, χορέψαμε και παίξαμε παραδοσιακά παιχνίδια στη γειτονιά μας.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν όλη τη σχολική χρονιά περισσότερα από 100 παιδιά.

Τα προγράμματα επιμελήθηκαν 12 εθελοντές παιδαγωγοί  της ομάδας.

 

 «Η πόλη μας δεν κοιμάται ποτέ!»

Σε αυτό το πρόγραμμα εντάσσουμε όλες τις εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης που συμμετέχουμε ή διοργανώνουμε στην πόλη μας, σε συνεργασία με φορείς και άλλες οργανώσεις.

Οι φετινές μας δράσεις…

  • 1η Νοεμβρίου, στην Πλατεία Τερψιθέας και 2 Νοεμβρίου στον πεζόδρομο της Ικτίνου: φορέσαμε τις κόκκινες μύτες μας, τα πιο αστεία μας ρούχα και παρουσιάσαμε με μεγάλη επιτυχία το «Κοινωνικό τσίρκο στις γειτονιές της πόλης». Οι δύο γειτονιές πήραν χρώμα και γέμισαν γέλια και μουσικές με παραστάσεις κοινωνικού τσίρκου με ζογκλερικά, ξυλοπόδαρα, ακροβατικά και clowning εργαστήρια! Επίσης παρουσιάσαμε δρώμενα τσίρκου και στις γειτονιές του Δενδροποτάμου και της Άθωνος.
  • Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από την «Σχεδία στην Πόλη» με την υποστήριξη του Θεσμού “Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014”, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας μας με θέμα «Η τέχνη μέσα σου - κοινωνικό τσίρκο, ένας δημιουργικός δρόμος για κοινωνική ένταξη και απασχόληση», με την υποστήριξη του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Στις 23 Νοεμβρίου “το Κοινωνικό Τσίρκο συνάντησε τους δασκάλους”. Παρουσιάσαμε ένα αυτοσχέδιο δρώμενο και τις καλές πρακτικές του προγράμματος στο πλαίσιο της Διημερίδας “Παιδαγωγική της Ειρήνης” που διοργάνωσε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (1ο Λύκειο Συκεών).
  • Την 1η Δεκεμβρίου, στηρίξαμε το Bazaar που διοργάνωσε το Ελληνογαλλικό Σχολείο Δελασάλ για την ενίσχυση του Συλλόγου Γονέων παιδιών με Σύνδρομο Down και του Ορφανοτροφείου Μέλισσα. Διοργανώσαμε ένα δημιουργικό εργαστήριο ζαχαροπλαστικής για παιδιά.
  • Στις 15 Δεκεμβρίου, φτιάξαμε χριστουγεννιάτικες κάρτες και στολίδια σε μια ξεχωριστή γιορτή που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας στο Φουαγιέ του Δημαρχείο για όλα τα παιδιά της πόλης και περάσαμε ένα όμορφο πρωινό με πολλά παιδικά χαμόγελα!!
  • 17 – 21 Μαρτίου 2014, «οι Μαύρες Γάτες πηγαίνουν σχολείο; - οι νέοι μιλούν με τα παιδιά για το ρατσισμό», εβδομάδα ευαισθητοποίησης με δράσεις σε σχολεία και στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.
  • 12 και 13 Απριλίου, Αποθήκη Γ’ Λιμάνι, Ανοιξιάτικο Bazaar του Συλλόγου ΦΙΛΟΙ της ΜΕΡΙΜΝΑΣ. Συμμετείχαμε με εικαστικά εργαστήρια για παιδιά 4 – 12 ετών.
  • 11 Μαΐου 2014, «Φτου & Βγαίνω»  - Γιορτή Καλλιτεχνικής Δημιουργίας για παιδιά και γονείς, διοργάνωση ΜΚΟ Παιδιά εν δράσει, στο BLOCK 33. Συμμετείχαμε με το εικαστικό εργαστήρι «το μικρό μας δωροποιείο».
  • 6 Ιουνίου 2014, συμμετοχή στο παιδικό φεστιβάλ του Δήμου Καλαμαριάς «Παραθινούπολη 2014», δημιουργικό εργαστήρι για την αλληλεγγύη
  • 20 Ιουνίου 2014, συμμετοχή στην παιδική γιορτή του Δημοτικού Βρεφοκομείου «Άγιος Στυλιανός».
  • 5 Ιουλίου 2014, συμμετοχή στο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά και γονείς.

 

Εκπαιδευτικές δράσεις

  • 4 Σεπτεμβρίου 2013, Αξιούπολη Κιλκίς

“Το συναισθηματικό κλίμα στην τάξη”,

Ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς της Α/θμιας Διεύθυνσης Ν. Κιλκίς.

Ανταποκριθήκαμε με χαρά στην πρόσκληση του Σχολικού κου Γ. Τρικαλιώτη της 3ης περιφέρειας Α/θμιας εκπ/σης Ν. Κιλκίς να συνδιοργανώσουμε το επιμορφωτικό σεμινάριο των εκπαιδευτικών του νομού. Οργανώσαμε 4 παράλληλα βιωματικά εργαστήρια και διδάξαμε οι Γιάννης Θεοδώρου, Αργυρώ Σκίτσα, Χαρούλα Τερζητάνου και Νίκος Χατζηαγόρου. Συμμετείχαν περίπου 100 εκπαιδευτικοί. Οι εντυπώσεις ήταν ιδιαίτερα θετικές και είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την ομάδα και το έργο μας.

 

  • Σεμινάρια εκπαίδευσης για νέους εθελοντές στον «Άγιο Στυλιανό»: 

Για 2η χρονιά συνεργαζόμαστε με το Δημοτικό Βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» σχεδιάζοντας και υλοποιώντας το πρόγραμμα εκπαίδευσης των νέων εθελοντών. Τα σεμινάρια διοργανώνει ο φορέας. 

A’ κύκλος: 16 Σεπτεμβρίου - 14 Οκτωβρίου 2013. Η συνολική διάρκεια ήταν 16 ώρες και πραγματοποιήθηκαν 5 εβδομαδιαίες συναντήσεις, κάθε Δευτέρα 18:00 - 21:00, στο χώρο του Ιδρύματος. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν 18 υποψήφιες εθελόντριες και ολοκλήρωσαν με συνέπεια οι 16.

Β’ κύκλος:  7 Απριλίου - 23 Ιουνίου 2014. Η συνολική διάρκεια ήταν 30 ώρες και πραγματοποιήθηκαν 12 συναντήσεις, κάθε Δευτέρα, ώρες 18:00-21:00, στο χώρο του Ιδρύματος. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 14 άτομα. 

 

Εκπαιδευτικές συναντήσεις στην «Σχεδία στην πόλη»

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιήσαμε με επιτυχία μια σειρά συναντήσεων με βιωματικό χαρακτήρα με στόχο να προσφέρουμε σε νέους παιδαγωγούς και σε όσους ήδη εργάζονται με παιδιά, ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στην καθημερινή πραγματικότητα της σχολικής τάξης.

  • 9 Φεβρουαρίου 2014, βιωματικό σεμινάριο γνωριμίας με τις τεχνικές του «Magic Box Theater» με τον James Beck, σε συνεργασία με τις θεατρικές ομάδες Dromocosmicas και «CARONA THEATER COMPANY» (Βραζιλία).
  • 15 και 16 Μαρτίου 2014, εκπαιδευτικό διήμερο με θέμα «Δημιουργικές προσεγγίσεις στην εκπαίδευση». 
  • Η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση της ομάδας, φέτος πραγματοποιήθηκε στο χώρο μας με ιδιαίτερη επιτυχία. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να λάβουν ερεθίσματα και προτάσεις με πρακτική εφαρμογή στην τάξη, μέσα από παράλληλα βιωματικά εργαστήρια για τις σχέσεις στην ομάδα της τάξης, για την αντιρατσιστική εκπαίδευση και για τη συμβολή του δράματος στην διδασκαλία. 
  • 3 και 4 Μαΐου 2014, εκπαιδευτικό διήμερο με θέμα «Από το δημιουργικό παιχνίδι στην προετοιμασία μιας σχολικής παράστασης». Τα εργαστήρια επιμελήθηκαν τα μέλη της ομάδας μας Αργυρώ Σκίτσα, Γιάννης Θεοδώρου και Αλεξάνδρα Χέρτσογκ-Αμπατζίδου.
  • 14 Μαΐου 2014, «Τα παιδία παίζει..», 4ώρο βιωματικό εργαστήρι για τις τεχνικές του δράματος στην εκπαίδευση, με εκπαιδεύτριες τις Katarina Pirelj, Lucka Novak & Gaia Visnar (Λουμπλιάνα, Σλοβενία). 
  • 10 - 22 Μαΐου 2014, εκπαιδευτική επίσκεψη μελέτης 3 μελών της NGO ΤAKA TUKA, με έδρα τη Λιουμπλιάνα, Σλοβενία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ που υλοποιεί η οργάνωση και στο οποίο συμμετέχουμε ως εταίροι για ανταλλαγή καλών πρακτικών στο θέμα «Power of Drama in education”. Η ΤAKA TUKA ασχολείται με παιδιά και νέους με προβλήματα ακοής και δραστηριοποιείται σε εκπαιδευτικά προγράμματα με έμφαση στις τέχνες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης διοργανώσαμε συναντήσεις με άτομα με προβλήματα ακοής, με το Σωματείο Κωφών, το 10ο ΔΣ Βαρηκόων, το Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων, πολιτιστικές διαδρομές στην πόλη καθώς και διαπολιτισμική βραδιά.

Εκπαίδευσης νέων εθελοντών

Δίνουμε έμφαση στην προετοιμασία των νέων εθελοντών και στην ανάπτυξη ενός ζεστού, θετικού κλίματος στο πλαίσιο της ομάδας. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιούμε βιωματικά σεμινάρια για τους εθελοντές της ομάδας μας όπου μέσα από το παιχνίδι και την αλληλεπίδραση προσεγγίζουμε θέματα όπως ρόλος του εθελοντισμού, επικοινωνία και συνεργασία, υπευθυνότητα και συμμετοχή, δημιουργική διαχείριση δυσκολιών κ.α..

Φέτος πραγματοποιήσαμε 2 σεμινάρια εκπαίδευσης εθελοντών στις 13/10/2013 και στις 23/2/2014 όπου συμμετείχαν συνολικά 35 νέοι εθελοντές.

 

«Η Σχεδία στην Ευρώπη»

Η «Σχεδία στην πόλη» προωθεί την κινητικότητα των νέων στην Ευρώπη και την απόκτηση εμπειριών σε άλλες χώρες, μέσω σεμιναρίων και ανταλλαγών νέων.

Τη φετινή χρονιά συμμετείχαμε στα παρακάτω προγράμματα:

 

Μάρτιος 2014, Πρόγραμμα ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ, συμμετοχή σε εκπαιδευτικό σεμινάριο και συνέδριο για το θέατρο στην εκπαίδευση, Λουμπλιάνα, Σλοβενία

Διοργάνωση: NGO “TAKA TUKA association”.

Συμμετείχε ως εισηγήτρια η συντονίστρια και νόμιμη εκπρόσωπος της οργάνωσης κα Αργυρώ Σκίτσα.

 

Απρίλιος 2014, Πρόγραμμα ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ, Δράση 1.3 - Δημοκρατικά Σχέδια Νέων

Συμμετοχή σε εκπαιδευτικό σεμινάριο σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Όμιλος Νέων UNESCO - Θεσσαλονίκη», Λονδίνο, Αγγλία

Διοργάνωση: εκπαιδευτικός οργανισμός «MOMENTUM – education & culture»

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «Youth against extremism»

ΧΡΟΝΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:  29/03/2014 - 4/04/2014

Συμμετείχαν 24 νέοι από Αγγλία, Ουγγαρία, Ελλάδα. 

Από την ομάδα μας συμμετείχαν 9 μέλη.

 

Μάιος 2014, Πρόγραμμα ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ, Δράση 4.3, 

κατάρτιση νέων, Κρακοβία, Πολωνία 

Διοργάνωση: NGO POLITES ASSOCIATION

Τίτλος προγράμματος: “Creative Approach”, training course.

Συμμετοχές: Εσθονία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβενία, Ισπανία, Τουρκία, Αγγλία

Από την ομάδα μας συμμετείχαν 2 μέλη.

 

Αξιολόγηση δράσεων

Κάθε χρόνο από 15 – 30 Ιουνίου κάνουμε την αξιολόγηση των ετήσιων δράσεων της ομάδας, καταγράφουμε παρατηρήσεις, προτείνουμε λύσεις και ιδέες.

Με αυτόν τον τρόπο προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για το σχεδιασμό των νέων μας προγραμμάτων. 

Στην αξιολόγηση συμμετέχουν ενεργά οι εθελοντές – μέλη της ομάδας με ομάδες εργασίας ανά πρόγραμμα, συζήτηση και – κατά περίπτωση - συμπλήρωση ερωτηματολογίων. Είναι μια διαδραστική διαδικασία που έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη καθώς μας μαθαίνει δημιουργικά πώς να κατανοούμε και να αποτιμούμε το έργο μας, τα λάθη αλλά και όσα έχουμε επιτύχει. 

 

*Τα εθελοντικά μας προγράμματα είναι πάντα ανοιχτά σε νέους εθελοντές.

Ενημερωθείτε και ελάτε στην παρέα της «Σχεδίας στην πόλη»!