Εισαγωγικό κείμενο: Πριν λίγες μέρες αποχαιρετήσαμε την εθελόντρια Carmen Martinez Moreno από την Ισπανία, που ήταν μαζί μας για 9 μήνες. Την ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη προσφορά της! Μας αφηγείται την εμπειρία της κι εμείς σας παρουσιάζουμε το "Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης".

Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης στη “Σχεδία στην πόλη”

Η  εθελόντρια Carmen Martinez Moreno αφηγείται την εμπειρία της. 

Η “Σχεδία στην πόλη” από το 2019 είναι πιστοποιημένος φορέας (QUALITY LABEL) φιλοξενίας εθελοντών μέσω του προγράμματος Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης. Πριν λίγες μέρες αποχαιρετήσαμε την Carmen Martinez Moreno από την Ισπανία, που ήταν μαζί μας για 9 μήνες και μάλιστα σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο του lockdown. Την ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για τη θετική της ενέργεια, τη δημιουργική της σκέψη και την ακούραστη διάθεση να σχεδιάζει και να υλοποιεί παρέα με την ομάδα ενδιαφέροντα νεανικά project!!

Η ίδια μας αφηγείται την εμπειρία της... Kι εμείς σας παρουσιάζουμε το πρόγραμμα E.S.C!

 

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΩΣ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Πριν από λίγες εβδομάδες, ολοκληρώθηκε η συμμετοχή μου μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στην «Σχεδία στην πόλη». Μια εμπειρία που είχε επηρεαστεί κυρίως από τον περιορισμό λόγω του Covid19, αλλά μια εμπειρία γεμάτη από μάθηση και προσωπική βελτίωση.

Θα ήταν ψέματα αν έλεγα ότι όλες οι προσδοκίες που είχα πριν ξεκινήσω αυτό το ταξίδι εκπληρώθηκαν. Έφτασα πρόθυμη να συνεργαστώ με ανθρώπους και να κάνω πολιτιστικές και δημιουργικές δραστηριότητες με παιδιά.

Τον πρώτο μήνα, πριν από το καθολικό lockdown, μαζί με την Andrea, που ήταν επίσης εθελόντρια μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος, είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε διάφορες δράσεις, όπως δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά (και κατά κάποιον τρόπο ήταν η πρώτη μας εμπειρία με την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό), δημιουργήσαμε το «Unwasted Art project», γνωρίσαμε τους εθελοντές της «Σχεδίας στην πόλη» και συμμετείχαμε στην αρχή του προγράμματος για γυναίκες πρόσφυγες «Women’s Steps Into The Future».

Ο Νοέμβριος ήταν μια μεγάλη αλλαγή κατά τη διάρκεια αυτής της εμπειρίας, καθώς το αυστηρό Lockdown ξεκίνησε στην Ελλάδα οπότε δεν μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε projects και δράσεις και δεν υπήρχε δυνατότητα να απολαύσουμε την πόλη όπου θα μέναμε για τους επόμενους μήνες.

Ένα κομμάτι της εμπειρίας μου ζώντας στην Ελλάδα ήταν το να μένω με άλλα 25 άτομα και να είμαι μέρος αυτής της μεγάλης οικογένειας, να μαθαίνω από αυτούς, να γνωρίζω διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες. Μοιραστήκαμε όμορφες στιγμές, μαγείρεμα, χορό και ατελείωτες ενδιαφέρουσες συζητήσεις για πολλά θέματα και φυσικά ήταν μια μεγάλη υποστήριξη που είχαμε ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών.

Ταυτόχρονα, αυτοί οι μήνες του καθολικού lockdown που συνεργαζόμουν με τη «Σχεδία στην πόλη», ήταν γεμάτοι προκλήσεις για όλους μας κι αυτό με βοήθησε να νιώσω περισσότερο "μέλος" της ομάδας. Νομίζω ότι παρά τις δυσκολίες, ήταν μια ευκαιρία και για την ίδια την "Σχεδία στην πόλη" ώστε να βρει πολλούς  νέους τρόπους για να συνεχίσει να προσφέρει στα παιδιά και στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς και στους νέους εθελοντές  αλλά και σε γυναίκες πρόσφυγες. Μάθαμε πως μπορεί να γίνει δημιουργική η εκπαίδευση μέσα από το διαδίκτυο. Σχεδιάσαμε το πρώτο  ηλεκτρονικό Newsletter της ομάδας και καθιερώσαμε τη μηνιαία έκδοσή του. Mάθαμε πολλά μέσα από τη διαδικτυακή ανταλλαγή εμπειριών, οργανώνοντας νεανικές συζητήσεις και events. Από την πλευρά μου ήταν λίγο περίεργο στην αρχή, καθώς έπρεπε να βρω διαφορετικά projects ή ιδέες, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα των εθελοντών, τα οποία να πραγματοποιούνται διαδικτυακά. Μερικές φορές ένιωθα ότι, καθώς δεν μπορώ να μιλήσω ελληνικά, δεν θα μπορούσα εύκολα να βοηθήσω, αλλά στο τέλος βρήκαμε έναν κοινό τρόπο να συνεργαστούμε και να προσφέρω όσο μπορούσα. Και ομολογώ ότι τελικά αυτά που κέρδισα ήταν περισσότερα από όσα φανταζόμουν!

Στο τέλος, μετά από σχεδόν 9 μήνες στη Θεσσαλονίκη, μπορώ μόνο να χαμογελάσω όταν σκέφτομαι αυτήν την περίοδο. Ακόμη και αν αυτή η εμπειρία έχει συσχετιστεί πολύ με τον καιρό της πανδημίας, ήταν μοναδική και ανακάλυψα αρκετά που με έκαναν ερωτευτώ τη χώρα και τους ανθρώπους της. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα επιστρέψω το συντομότερο δυνατό!

Carmen Martinez Moreno

 

 

Λίγα λόγια για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

από τις επίσημες ιστοσελίδες: https://europa.eu/youth/solidarity_el & https://europeansolidaritycorps.gr/

 
 
 Τι είναι το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης;

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι η νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες για όσους νέους επιθυμούν να κάνουν εθελοντισμό ή να εργαστούν σε προγράμματα, στη χώρα τους ή στο εξωτερικό, προς όφελος κοινοτήτων και ατόμων σε όλη την Ευρώπη.

Οι νέοι που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης πρέπει να αποδέχονται και να σέβονται την αποστολή και τις αρχές του Σώματος.

Μπορείς να εγγραφείς στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης αν είσαι 17 ετών, αλλά για να συμμετάσχεις σε ένα πρόγραμμα πρέπει να είσαι τουλάχιστον 18 ετών. Στα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης μπορούν να συμμετέχουν άτομα 30 ετών το πολύ.

Αφού ολοκληρώσουν μια απλή διαδικασία εγγραφής, οι συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης μπορεί να επιλεγούν για να συμμετάσχουν σε ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την πρόληψη φυσικών καταστροφών ή την αποκατάσταση μετά από καταστροφές, την παροχή βοήθειας σε κέντρα αιτούντων άσυλο, ή την αντιμετώπιση διάφορων κοινωνικών προβλημάτων.

Τα προγράμματα που υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης διαρκούν από δύο έως δώδεκα μήνες. Υλοποιούνται, κατά κανόνα, στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Σε ποιούς απευθύνεται;

Είσαι ηλικίας 18-30 ετών και αναζητάς μια ευκαιρία να βοηθήσεις την ευρύτερη κοινότητα, εντός και εκτός Ευρώπης;

Μπορείς να το κάνεις με τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, το οποίο βοηθά τους νέους να συμμετέχουν σε έργα που ωφελούν κοινότητες, είτε στο εξωτερικό είτε στη χώρα τους. 

Τα έργα αυτά προσφέρουν μια εμπνευσμένη και πλούσια εμπειρία η οποία μπορεί να αποτελέσει και το έναυσμα αλλαγών, καθώς παράλληλα θα αναπτύσσεις τις δεξιότητες και ικανότητές σου. 

Επομένως τι μπορείς να κάνεις;

Σε γενικές γραμμές μπορείς να συμμετάσχεις σε: 

  • δραστηριότητες εθελοντισμού
  • περιόδους πρακτικής άσκησης (παρότι περίοδοι πρακτικής άσκησης εξακολουθούν να προσφέρονται φέτος με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του προηγούμενου προγράμματος, σημειώστε ότι διακόπτονται για το νέο πρόγραμμα 2021-2027)  
  • θέσεις εργασίας (παρότι θέσεις εργασίας εξακολουθούν να προσφέρονται φέτος με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του προηγούμενου προγράμματος, σημειώστε ότι διακόπτονται για το νέο πρόγραμμα 2021-2027)
  • τοπικά έργα αλληλεγγύης 

Αυτά μπορούν να αφορούν ένα ευρύ φάσμα τομέων — την εκπαίδευση και κατάρτιση, την ιδιότητα του πολίτη και τη δημοκρατική συμμετοχή, το περιβάλλον και τη φυσική προστασία, τη μετανάστευση, τον πολιτισμό και πολλά άλλα. 

Πώς λειτουργεί στην πράξη;

Η χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης παρέχεται υπό μορφή επιχορηγήσεων σε οργανώσεις μέσω πρόσκλησης υποβολής προτάσεων. 

Οι νέοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες πρέπει να εγγραφούν στη δικτυακή πύλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Η δικτυακή πύλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης είναι ένας χώρος που προσφέρει στους νέους και τις οργανώσεις που λαμβάνουν επιχορήγηση τη δυνατότητα να υλοποιήσουν δραστηριότητες και να γνωριστούν μεταξύ τους.

Ποιος διαχειρίζεται το Σώμα;

Τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εφαρμόζεται επί τόπου από διάφορους φορείς, όπως οι εξής: