Εισαγωγικό κείμενο: To Ελληνικό Εθνικό Δίκτυο του Anna Lindh Foundation διοργάνωσε την Εθνική συνάντηση φορέων του Δικτύου στην Ρόδο με σκοπό τη δια ζώσης γνωριμία μεταξύ των φορέων-μελών, την αποτίμηση των δράσεων και την καταγραφή αναγκών και ιδεών για τις επόμενες δράσεις του δικτύου. Ευχαριστούμε τους διοργανωτές για τη ζεστή φιλοξενία!

Εθνική συνάντηση Anna Lindh Foundation, 10-12 Σεπτεμβρίου, Ρόδος

Η “Σχεδία στην πόλη” είναι μέλος του Ελληνικού Εθνικού Δικτύου του Διεθνούς Ιδρύματος “Anna Lindh Foundation” από το 2020.

Το κίνητρο συμμετοχής ήταν το όραμα και ο προσανατολισμός του ALF στον διαπολιτισμικό διάλογο, στην ειρηνική συνύπαρξη και στην ανάπτυξη ενεργών δικτύων συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής.

 

Εθνική συνάντηση Ελληνικού Δικτύου ALF

Φέτος πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο η Εθνική συνάντηση του Ελληνικού δικτύου του ALF. Το πρόγραμμα περιελάμβανε παρουσίαση καλών πρακτικών των φορέων, συζήτηση για τις προτεραιότητες του Ιδρύματος και καταγραφή ιδεών για τις επόμενες ενέργειες.

Ήταν μια γόνιμη συνάντηση στο πανέμορφο νησί της Ρόδου που μας έδωσε την ευκαιρία να προβληματιστούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις στα καίρια θέματα διαπολιτισμικής συνεργασίας σε μια εποχή όπου οι πολιτικές ισορροπίες παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες.

H Εθνική συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Focal Point της Νησιωτικής Ελλάδας, Μιχάλη Καβουκλή από τον φορέα "Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο".

Η Γενική συνέλευση φιλοξενήθηκε σ’ έναν εξαιρετικό χώρο, στο Κατάλυμα της Γαλλίας, στην οδό Ιπποτών στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου με την ευγενική υποστήριξη της Γαλλικής Προξενικής Αρχής στη Ρόδο.

Συγχαίρουμε για την άψογη διοργάνωση τους συντονιστές του Εθνικού Δικτύου κο Στέφανο Βαλιανάτο (Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού) και Άρη Παράσχο (Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων).

 

Λίγα λόγια το Ίδρυμα Anna Lindh

Το Ίδρυμα Anna Lindh είναι ο πρώτος φορέας Ευρω-μεσογειακής Συνεργασίας και δημιουργήθηκε από 37 κράτη μέλη. Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2004 και χρηματοδοτείται από κοινού από τα 42 πλέον κράτη-μέλη της Συνεργασίας, με την οικονομική αρωγή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται ουσιαστικά για φορέα που δημιουργήθηκε για να προωθήσει τον πνευματικό, κοινωνικό και πολιτιστικό διάλογο ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες, καθώς και την υιοθέτηση μίας συμπεριφοράς φιλοξενίας και σεβασμού.

Το Ίδρυμα λειτουργεί ως Δίκτυο Δικτύων, 42 Εθνικών Δικτύων. Μέλη αυτών των δικτύων μπορούν να γίνουν μη κυβερνητικοί οργανισμοί και άλλοι πολιτιστικοί φορείς που ενδιαφέρονται για τους σκοπούς του Ιδρύματος.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σκοπών του, επιδιώκει να συνεργαστεί στενά με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα ΜΜΕ καθώς και με άλλους ιδιωτικούς και κυβερνητικούς πολιτιστικούς φορείς.

Το «Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού» είναι επικεφαλής και συντονιστής του Ελληνικού Εθνικού Δικτύου. Συν-επικεφαλής του δικτύου είναι η αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων», η οποία συνεργάζεται για την πραγμάτωση των στόχων του δικτύου.

Στο πλαίσιο της καλής λειτουργίας του Ιδρύματος, κάθε χρόνο πραγματοποιείται μία εθνική συνάντηση κάθε δικτύου, μία συνάντηση των επικεφαλής των δικτύων και κάθε τρία χρόνια ένα FORUM για επικεφαλής, συν-επικεφαλής και μέλη όλων των δικτύων.

 

Ευχόμαστε το Ελληνικό δίκτυο με τη βοήθεια όλων μας να συνεχίσει δυναμικά τις προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή δικτύωση μεταξύ των φορέων του Ιδρύματος και για την ανάπτυξη ουσιαστικών συνεργειών.

Αργυρώ Σκίτσα