Εισαγωγικό κείμενο: Η “Σχεδία στην πόλη” έχει ξεκινήσει τις δια ζώσης δράσεις της και με μεγάλη χαρά υποδέχεται νέους/ες εθελοντές/ντριες. Αν θέλεις κι εσύ να έρθεις στην ομάδα συμπλήρωσε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σου!

Εθελοντικές δράσεις 2021 - 2022 &  Υποδοχή νέων εθελοντών

Η “Σχεδία στην πόλη” ετοιμάζεται ξανά για δια ζώσης δράσεις και με μεγάλη χαρά υποδέχεται  νέους/ες εθελοντές/ντριες

Θα χαρούμε να σας ενημερώσουμε για το όραμα και τις δράσεις μας,  να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για τον εθελοντισμό στην πράξη και να συζητήσουμε για τις δημιουργικές διαδρομές που μπορούμε να μοιραστούμε στην ομάδα μας.

 

Αν θέλεις κι εσύ να έρθεις στην ομάδα συμπλήρωσε τη φόρμα ενδιαφέροντος  και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σου!

https://forms.gle/BhPamtzx9U8zGqJm7

Οι εθελοντές και εθελόντριες συμμετέχουν ενεργά και συνδιαμορφώνουν τις δράσεις. Με αυτό τον τρόπο έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και τις δεξιοτήτες τους, να  ανταλλάξουν ιδέες και να μοιραστούν δυνατές εμπειρίες στο πλαίσιο της ομάδας.

 

Τι μπορείς να κάνεις;;

 • Εκπαιδεύεσαι μέσα από τις εκπαιδευτικές συναντήσεις εθελοντών.
 • Υλοποιείς, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη, εκπαιδευτικά προγράμματα σε διαφορετικούς χώρους όπως: σχολεία, βιβλιοθήκες, φορείς, πολιτιστικούς χώρους κ.α.
 • Συμμετέχεις σε ομάδες εργασίας για τη δημιουργία παιδαγωγικού υλικού και εγχειριδίων καθώς και για τον σχεδιασμό καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
 • Συμμετέχεις ενεργά σε δράσεις στην πόλη (εκδηλώσεις, φεστιβάλ, εκστρατείες, δίκτυα).
 • Οργανώνεις ένα δικό σου project από νέους για νέους!
 • Έχεις τη δυνατότητα να πάρεις μέρος σε Ευρωπαϊκά προγράμματα κατάρτισης και σε ανταλλαγές νέων μέσω του προγράμματος ERASMUS PLUS. 

Για τη φετινή χρονιά μας περιμένουν πολλά και ενδιαφέροντα. Μπορείς να επιλέξεις τις δράσεις που σε ενδιαφέρουν ανάλογα με το χρόνο σου και  τα ενδιαφέροντά σου αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες της ομάδας.

Γιατί, ας μην ξεχνάμε, ο εθελοντισμός είναι μια αμφίπλευρη σχέση προσφοράς!

 

ΔΡΑΣΕΙΣ & ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2021 – 2022

Η καινούργια χρονιά ξεκινά με μεγαλύτερη αισιοδοξία! Η επίδραση του covid19 στην καθημερινότητά μας είναι ακόμα αισθητή αλλά η ζωή πάντα μας κλείνει το μάτι και μας προτρέπει να συνεχίσουμε!!! Έτσι η “Σχεδία στην πόλη” συνεχίζει να εμπλουτίζει τις δράσεις της και ξεκινά δυναμικά με δια ζώσης προγράμματα για το 2021-2022. Σε όλες τις δράσεις τηρούνται αυστηρά τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα για τον covid 19.

Εκπαιδευτικές βαλίτσες και δράσεις για παιδιά 

 Τι κάνουμε γενικά; Ταξιδεύουμε σε παιδικές βιβλιοθήκες, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, σχολεία, ιδρύματα, πλατείες, γειτονιές και μοιραζόμαστε με τα παιδιά πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις που προάγουν τη συνεργασία, την αποδοχή και το σεβασμό στη διαφορετικότητα και δίνουν την ευκαιρία δημιουργικής έκφρασης.

Γιατί πιστεύουμε πως όλα τα παιδιά δικαιούνται ευκαιρίες στη δημιουργική μάθηση και στο παιχνίδι.

Τη φετινή χρονιά: θα επισκεφθούμε σχολεία και ΚΔΑΠ του Δήμου Δέλτα (Διαβατά, Καλοχώρι και Σίνδο) μέσω του προγράμματος "ΝΕΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ" έως και τον Δεκέμβριο του 2021. Από τον Ιανουάριο θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας και σε άλλες γειτονιές εμπλουτίζοντας παράλληλα και τις δραστηριότητες μας.

Νέοι Παιδαγωγοί σε δράση

Αυτό το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι. Λάτση.

Έχει στόχο να μοιραστούμε εκπαιδευτικές και δημιουργικές δράσεις συμπερίληψης με παιδιά,  γονείς και εκπαιδευτικούς που ζουν στη Δυτική πλευρά της πόλης και σε κοινότητες του Δήμου Δέλτα  (Διαβατά, Καλοχώρι και Σίνδο). Θα επισκεφθούμε δημοτικά σχολεία και ΚΔΑΠ. Στον αρχικό μας σχεδιασμό προβλεπόταν να συμμετέχουν από κοινού παιδιά και παππούδες στα εργαστήρια καθώς δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αξία της διαγενεακότητας. Και στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν ένας από τους βασικούς μας στόχους. Δυστυχώς η απρόβλεπτη εξέλιξη με τον covid και οι περιορισμοί που έφερε η υγειονομική κρίση δεν μας επιτρέπουν αυτή τη δημιουργική συνύπαρξη. 

Στις δράσεις περιλαμβάνονται εργαστήρια για παιδιά, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, γιορτή-καλλιτεχνική παράσταση σε σχολεία, 3 διαδικτυακές ημερίδες για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Μπορείς να συμμετέχεις: στις επισκέψεις και να βοηθάς στα δημιουργικά εργαστήρια, μαθαίνοντας παράλληλα νέα γνωστικά αντικείμενα:

 • Υφαντική
 • Ψηφιδωτό
 • Ρομποτική
 • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «οι Πάνω Κάτω» για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη διαφορετικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

*Σε κάθε επίσκεψη μπορούν να συμμετέχουν έως 2 εθελοντές/ντριες, τηρώντας τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Προγράμματα υποστήριξης για ευάλωτες ομάδες

Μαθήματα ελληνικών σε πρόσφυγες από τη ΜΚΟ ΝΑΟΜΙ-οικουμενικό εργαστήριο για πρόσφυγες

Τι κάνουμε γενικά; Σε συνεργασία με φορείς της πόλης καταγράφουμε ανάγκες και δημιουργούμε ένα πλαίσιο – πρόγραμμα δράσης με στόχο να υποστηρίξουμε, να ενδυναμώσουμε και να ενθαρρύνουμε ανθρώπους που βιώνουν ευαλωτότητα. Στα προγράμματα τηρούμε αυστηρό πρωτόκολλο εμπιστευτικότητας και η ομάδα των εθελοντών συμμετέχει κατόπιν εκπαίδευσης.

Τι κάνουμε φέτος; Η οργάνωση ΝΑΟΜΙ  - οικουμενικό εργαστήριο για πρόσφυγες διοργανώνει μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε πρόσφυγες και προσφύγισσες που συμμετέχουν στα τμήματα επαγγελματικής κατάρτισης στη Ραπτική ή στους/στις ράπτες/τριες που εργάζονται πλέον επαγγελματικά στο παραγωγικό εργαστήριο ραπτικής της ΝΑΟΜΙ.

Στόχος των μαθημάτων είναι η εξοικείωση με την ελληνική γλώσσα (γραμματική-συντακτικό/ επίπεδο Α1), η ανάπτυξη προφορικού λόγου και η εκμάθηση ορολογίας που σχετίζεται με τη ραπτική.

Τι μπορείς να προσφέρεις; Να στηρίξεις τη διαδικασία της πρακτικής εξάσκησης τόσο στις γραπτές ασκήσεις όσο και στον προφορικό λόγο (αυτό είναι το πιο σημαντικό). 

Σε κάθε επίσκεψη μπορούν να συμμετέχουν έως 3 εθελοντές/ντριες ακολουθώντας τα προβλεπόμενα και ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολα. 

Πότε;; κάθε Τρίτη & Πέμπτη, ώρες 15.00-17.00 (από 2 /11/2021)

Που;; Πτολεμαίων 29Α

 

Youth and the City project

To μότο μας είναι ότι μικρές καθημερινές πράξεις μπορούν να φέρουν σημαντικές αλλαγές για έναν καλύτερο κόσμο!

Αυτό το πρόγραμμα εστιάζει στη δημιουργικότητα, στην επικοινωνία, στη διάδραση των νέων με την τοπική κοινωνία. Σχεδιάζουμε νεανικές δράσεις στην πόλη μας και επικοινωνούμε μέσα από τις τέχνες, τα media και τις νέες τεχνολογίες (φωτογραφία, βίντεο, performances, μουσική κ.α.).

Σκοπός μας; Να συνομιλήσουμε σπάζοντας «στερεότυπα», να εκφραστούμε και να δείξουμε τη δημιουργική δύναμη των νέων που ζουν στη Θεσσαλονίκη.

Τι μπορείτε να κάνεις;;;

Σκέψου απλές ιδέες όπως για παράδειγμα...

Πορτραίτα εθελοντών & φίλων, φωτογραφίες από όμορφα ή άσχημα σημεία της πόλης, ζωντανούς πίνακες (με ένα θέμα) που θα έκανες με μέλη της ομάδας ή δικούς σας φίλους, μια μικρή εικαστική παρέμβαση, ένα κινητό ατελιέ ζωγραφικής στην παραλία ή σε πλατείες, το newsletter των εθελοντών κλπ.

Σκέψου θέματα της καθημερινής ζωής: η ειλικρίνεια και το ψέμα στις σχέσεις, η δυσκολία στην επικοινωνία, το αστικό μας τοπίο, η ξεχασμένη πολυπολιτισμική μας ιστορία, τα άσχημα ή εγκαταλελειμμένα κτίρια, οι στοές κι οι αγορές της πόλης, ένα ξεχωριστό δειλινό στο λιμάνι με την παρέα σου... Γεύσεις που θα ήθελες να δείξεις σε φίλους από το εξωτερικό, τι σε συγκινεί, τι σε ενθουσιάζει, τι σε θυμώνει, τι σε εμπνέει, τι θα άλλαζες!!!!

Μαζί θα εξερευνήσουμε τους τρόπους για να γίνει μια απλή ιδέα πράξη-δράση!

Πότε;; H ομάδα θα κάνει την 1η της συνάντηση την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, διαδικτυακά (μέσω zoom), ώρα 16.00-18.00. 

 

Δικτυωνόμαστε!

Η ομάδα μας είναι ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Thess Δίκτυο” από το 2011 και στηρίζει δράσεις και συνέργειες των οργανώσεων της πόλης.  Επίσης συμμετέχει στο Ελληνικό Δίκτυο του Διεθνούς Ιδρύματος ANNA LINDH. Είναι μέλος του Εθνικού μητρώου πολιτιστικών φορέων. 

Πιστεύουμε πως μέσα από την εξωστρέφεια και τη δικτύωση μπορούμε να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας, να γνωρίσουμε ενδιαφέροντες ανθρώπους και να μοιραστούμε κοινούς προβληματισμούς. Πιστεύουμε πως έτσι μπορούμε τελικά να δυναμώσουμε και να καταφέρουμε να πετύχουμε θετικές αλλαγές

Μπορείς να συμμετέχεις σε δράσεις όπως:

 • Δράση υποδοχής νέων ( φέτος θα γίνει 6 Νοεμβρίου 2021)
 • Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού (5 Δεκεμβρίου)
 • Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και της ξενοφοβίας (21 Μαρτίου)
 • Εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους εθελοντές των οργανώσεων 
 • Μηνιαίες συναντήσεις του Δικτύου για να γνωρίσεις μέλη άλλων οργανώσεων.

 

Η Σχεδία πάει… Ευρώπη

Προγράμματα κινητικότητας για νέους!

Η ομάδα μας έχει δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με νεανικές, πολιτιστικές και παιδαγωγικές οργανώσεις και φορείς στην Ευρώπη, μέσα από το πρόγραμμα ERASMUS+. Από το 2003 συμμετέχουμε σε ανταλλαγές νέων, σεμινάρια και προγράμματα κατάρτισης. Επίσης συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης ως πιστοποιημένος φορέας φιλοξενίας νέων εθελοντών.

Από τον Νοέμβριο αναμένουμε 2 νέους εθελοντές.

Σας ενημερώνουμε τακτικά  για προγράμματα που μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς!

 

Εκπαιδευόμαστε!

Βιωματικά σεμινάρια για παιδαγωγούς & εμψυχωτές

Πιστεύουμε στη δια βίου μάθηση και στην αξία της μη τυπικής εκπαίδευσης. Για αυτό διοργανώνουμε σεμινάρια και ημερίδες για σύγχρονα παιδαγωγικά θέματα: συμπερίληψη στο σχολείο, εμψύχωση ομάδων, δημιουργική μάθηση εκπαιδευτικό δράμα, διαφορετικότητα, διαχείριση συγκρούσεων, παιχνίδι, εικαστικά, κουκλοθέατρο κ.α.

 Θα χαρούμε να συμμετέχεις κι εσύ! Τα μέλη της ομάδας έχουν προτεραιότητα και ειδική έκπτωση (στην περίπτωση οικονομικής συνδρομής).

 

Το ταξίδι ξεκινά!

Ετοιμαστείτε!!!

www.sxediastinpoli.gr

Facebook & Instagram: Sxedia stin poli

Τηλ. 2310236344 & 6978 383064

Δ/νση: Παπαμάρκου 8,πλατεία Άθωνος