Εισαγωγικό κείμενο: Μέσα από το έργο Ludopedagogy-ERASMUS+/KA1, νέοι από 8 χώρες είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε εμπειρίες μάθησης και να ανακαλύψουμε πολλές δημιουργικές πλευρές του εαυτού μας σε μια σειρά από δράσεις την περίοδο 2020-2021. Γιατί είναι όμως τόσο σπουδαίο να έρχονται κοντά οι νέοι;;

"Όταν οι νέοι από διαφορετικές χώρες έρχονται κοντά…" 

Παίζοντας επικοινωνούμε κι ίσως έτσι να αλλάξουμε κάτι στον κόσμο…

Πλησιάζουμε στο τέλος του πρότζεκτ “Ludopedagogy: Play to Change the World”, που συμμετείχαμε ως εταίροι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS PLUS/KA1. 

Η πανδημία έφερε πολλές αλλαγές στον αρχικό προγραμματισμό και ενεργοποίησαμε τα ψηφιακά εργαλεία επικοινωνίας για να οργανώσουμε τις κοινές μας δράσεις. 

Μέσα από αυτό το έργο είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε εμπειρίες μάθησης και να ανακαλύψουμε πολλές δημιουργικές πλευρές του εαυτού μας. Και δεν ήμασταν μόνοι!

Νέοι από 8 χώρες σε έναν κύκλο συναντήσεων, εκπαίδευσης και δια ζώσης ανταλλαγής μοιραστήκαμε μοναδικές στιγμές σε αυτή τη διαδρομή, σχεδόν ενάμισι χρόνο τώρα.

Από την ομάδα μας συμμετείχαν συνολικά στις δράσεις αυτού του έργου 10 νέοι και νέες από το 2021 έως σήμερα.

Η τελευταία συνάντηση θα είναι το σεμινάριο καταγραφής των καλών πρακτικών και θα γίνει στο Τορίνο, 22-25 Νοεμβρίου.

 

Η  Σμαρώ μας μεταφέρει την εμπειρία της από την ανταλλαγή στην Cercedilla της Ισπανίας, στις 24-31 Οκτωβρίου 2021.

Θα μπορούσα να γράφω για ώρες γι' αυτήν την εμπειρία. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια επιστρέψαμε δυναμικά στα ταξίδια, τις νέες εμπειρίες, τις εξερευνήσεις και τις ωραίες συναντήσεις και στιγμές με νέους ανθρώπους απ' όλον τον κόσμο. Η "Σχεδία στην πόλη" μ' έκανε να αγαπήσω αυτά τα προγράμματα και το ταξίδι μας στην Ισπανία ήρθε για να μου το επιβεβαιώσει για ακόμη μια φορά. 

8 μέρες, 8 χώρες, 40 υπέροχοι άνθρωποι με θετική ενέργεια και διάθεση για να μοιραστούν, να μάθουν, να συνεργαστούν, να γελάσουν, να κλάψουν και να "βγουν από τη ζώνη ασφαλείας τους". 

Το ταξίδι μας ξεκίνησε από το αεροδρόμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη και μετά από 16 ώρες, 2 αεροπλάνα, 1 λεωφορείο και 2 τρένα είχαμε φτάσει πια στην Cercedilla της Ισπανίας. Μόλις φτάσαμε στο hostel, γνώριμες φωνές, χέρια ανοιχτά για αγκαλιές μας και πρόσωπα με χαμόγελα μας περίμεναν στην είσοδο! Προβλεπόταν σίγουρα μια χαρούμενη εβδομάδα. Τελικά δεν ήταν μόνο αυτό!

Δεν ξέρω αν ήταν τύχη ή αν οι άνθρωποι μ' έναν τρόπο συνδέονται όταν νιώθουν την θετική ενέργεια γύρω τους επηρεάζονται και βγάζουν τον καλύτερό τους εαυτό αλλά ότι κι αν είναι, αυτό που ξέρω είναι ότι και οι σαράντα αυτοί άνθρωποι ήταν κομμάτι αυτού του ταξιδιού με την μοναδικότητα τους,  την δημιουργικότητα τους και το ότι ήταν παρόντες για την κάθε στιγμή. 

Το πρόγραμμα της εβδομάδας σχεδιάστηκε από τους leaders της κάθε χώρας και διαμορφώθηκε μαζί με όλη την ομάδα! Ο καθένας και η καθεμιά μπορούσε να προσθέσει τη δική του ιδέα κάτω από το θέμα "Παίζοντας ανακαλύπτω τον εαυτό μου, παίζοντας ανακαλύπτω τον κόσμο" βασισμένο στη μεθοδολογία του ludopedagogy.

Μετά την πρώτη μέρα και την γνωριμία όλης της ομάδας, όλα κύλησαν σαν να ήταν άριστα προσχεδιασμένα! Οι μέρες κύλησαν με πολύ παιχνίδι, δυνατές συγκινήσεις,  μοίρασμα,  βόλτες στη Μαδρίτη και γέλια μέχρι δακρύων. Όλοι μας αφήσαμε το αποτύπωμά μας και με τόσα μοναδικά αποτυπώματα μπορούν να συμβούν μαγικά πράγματα!

Γυρίσαμε λοιπόν με βαλίτσες γεμάτες άπλυτα και μάτια γεμάτα εικόνες! 

Κι ήταν ένας ο λόγος που λατρεύω τα ταξίδια είναι γιατί μετακινούν και λίγο το μέσα σου,  σε πάνε παραπέρα!

 

Η Σμαρώ Ιγνατιάδου ξεκίνησε ως εθελόντρια στη Σχεδία, το 2013, στα 18 της χρόνια... 

Σήμερα είναι μέλος της ΑΜΚΕ και εργάζεται στην ομάδα. Είναι υπεύθυνη προγραμμάτων κινητικότητας και εκπαιδεύτρια στα εθελοντικά μας προγράμματα. 

Είναι τελειόφοιτη του Τμ. Βιβλιοθηκονομίας, αγαπά το θέατρο και το Εκπαιδευτικό Δράμα, ενθουσιάζεται να συμμετέχει σε βιωματικές δράσεις με παιδιά και νέους από τον σχεδιασμό έως την υλοποίηση και πιστεύει στη δημιουργική και θετική πλευρά των πραγμάτων!