Εισαγωγικό κείμενο: Ζητήσαμε από το δημιουργικό βιβλιοπωλείο «Πράσινο σύννεφο» να μας προτείνει βιβλία για μικρούς και μεγάλους που θα μας συντροφέψουν στις γιορτές των Χριστουγέννων. Στηρίζουμε το βιβλίο, στηρίζουμε τα μικρά βιβλιοπωλεία!

Χριστούγεννα με τα βιβλία

Πιστεύουμε πως τα βιβλία είναι από τους καλύτερους μας φίλους… Στις σελίδες τους ανακαλύπτουμε ιστορίες, γεγονότα αληθινά ή φανταστικά, γνώσεις, διαφορετικές απόψεις για τη ζωή και τον κόσμο. Στην εποχή των νέων τεχνολογιών οι συγγραφείς επιμένουν να εκδίδουν τα βιβλία τους κι εμείς έχουμε την τύχη να επισκεπτόμαστε βιβλιοπωλεία και μέσα σε αυτήν την ιδιαίτερη μυρωδιά του τυπωμένου χαρτιού να βρίσκουμε την πρόκληση για ένα ξεχωριστό ταξίδι…

Ζητήσαμε από το δημιουργικό βιβλιοπωλείο «Πράσινο σύννεφο» να μας προτείνει βιβλία για μικρούς και μεγάλους που θα μας συντροφέψουν στις γιορτές των Χριστουγέννων.
Η Μυρσίνη επέλεξε νέες κυκλοφορίες αλλά και παλιότερες που θα αγαπήσουν τα παιδιά.
Για τους ενήλικες αναγνώστες θα δείτε νέες κυκλοφορίες που έχουμε κι εμείς διαβάσει και είμαστε σίγουροι πως θα προσφέρουν ξεχωριστές αναγνωστικές εμπειρίες
Ευχαριστούμε το Πράσινο σύννεφο για τη συνεργασία.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες στην πλήρως ενημερωμένη ιστοσελίδα:
https://prasinosynnefo.gr/

Στηρίζουμε το βιβλίο, στηρίζουμε τα μικρά βιβλιοπωλεία.

 

Για παιδιά

ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Συγγραφέας: Γκόρμαν Αμάντα
Εικονογράφος: Loren Long
Μεταφραστές/ριες: MC YINKA, ΓΚΑΝΑ ΜΥΡΣΙΝΗ
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Ακούω την αλλαγή να μουρμουρίζει.
Το πιο περήφανο τραγούδι και τόσο δυνατό.
Η αλλαγή που έρχεται δε με φοβίζει.
Κι έτσι μαζί της τραγουδώ.
Ένα νεαρό κορίτσι οδηγεί τα παιδιά σε ένα μουσικό ταξίδι, μέσα από το οποίο όλοι μαζί θα μάθουν ότι έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον εαυτό τους και τον κόσμο προς το καλύτερο.

 

ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Συγγραφέας: Bishop Sylvia
Εικονογράφος: Guadalupi Marco
Μεταφράστρια: Γαβριηλίδου Πετρούλα
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Ο Τζέιμι ονειρευόταν πάντοτε να γίνει δημοσιογράφος. Έτσι, δεν πιστεύει στην τύχη του όταν του δίνεται η ευκαιρία να επισκεφτεί τα γραφεία της εφημερίδας Η Πρωινή της Νέας Υόρκης. Αυτή η επίσκεψη, όμως, κρύβει αναπάντεχες συναντήσεις, και το δημοσιογραφικό του δαιμόνιο θα τον μπλέξει σε έναν κόσμο με διαβόητους εγκληματίες και παραπλανητικά στοιχεία. Θα καταφέρει μαζί με τις δύο του φίλες, την Ιβ και τη Ρόουζ, να λύσουν τα μυστήρια που συμβαίνουν στη Νέα Υόρκη; Και τι τίμημα πρέπει να πληρώσει για να δει το ρεπορτάζ του στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας;

 

ΤΟ ΕΛΑΤΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Συγγραφέας: Julia Donaldson, Victoria Sandøy
Μεταφραστής: Μάνος Μπονάνος
Εκδόσεις: Ίκαρος

Το Έλατο των Χριστουγέννων βασίζεται σε μια πολύ ιδιαίτερη Νορβηγική παράδοση που δημιουργήθηκε το 1947: σύμφωνα με αυτήν, ο δήμαρχος του Όσλο στέλνει κάθε χρόνο στη Βρετανία ένα εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο – ένα δώρο που συμβολίζει την ειρήνη και τη φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς, κι ένα ευχαριστώ για τη βοήθεια της Βρετανίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το δέντρο διασχίζει χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσει στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, όπου στέκει περήφανα, ολόφωτο, κάθε χρόνο.
Κάθε χρόνο, η Εταιρεία Ποιητών της Μεγάλης Βρετανίας ζητά από έναν ποιητή ή μια ποιήτρια να γράψει ένα ποίημα για να καλωσορίσει το δέντρο. Η Julia Donaldson έγραψε τους στίχους που αργότερα ενέπνευσαν τις εικόνες και έγιναν αυτό το βιβλίο προς τιμή του χριστουγεννιάτικου δέντρου το 2020.
Μια όμορφη, μαγευτική ιστορία σε ρίμα για την ελπίδα και τη σημασία των γιορτών.

 

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ

Συγγραφέας: Lallemand Orianne
Εικονογράφος: Thuillier Eleonore
Μεταφράστρια: Σοφία Παλάκη
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Στον λύκο Ζαχαρία δεν αρέσουν καθόλου τα Χριστούγεννα! Τριγυρίζει μουτρωμένος ψάχνοντας παρέα για να παίξει χιονοπόλεμο. Όλοι όμως είναι απασχολημένοι με τις προετοιμασίες των γιορτών. Ευτυχώς, οι φίλοι του θα τον βοηθήσουν να μπει κι αυτός στο γιορτινό κλίμα. Φυσικά, στο τέλος τον περιμένει μια υπέροχη έκπληξη!

 

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΛΑΤΟ ΚΡΥΜΜΕΝΑ

Συγγραφέας: Κατρίνα Τσάνταλη
Εικονογράφος: Μαρία Παγκάλου
Εκδόσεις: Διόπτρα

Η Νίνα κοίταζε απογοητευμένη το έλατο στο σαλόνι.
Ήταν το πιο μικρό, το πιο κοντό και πιο άσχημο δέντρο που είχε δει ποτέ!
Ψάχνοντας όμως ανάμεσα στα κλαδιά, βρήκε ένα γράμμα κλεισμένο με κόκκινο βουλοκέρι και με σφραγίδα από τον Βόρειο Πόλο.
Περιείχε οδηγίες πώς να φτιάξει μόνη της γιορτινά και πολύ ιδιαίτερα μαγικά στολίδια.
Την επόμενη μέρα βρήκε και άλλο ένα γράμμα και μετά ένα τρίτο…
κι έτσι η μικρή Νίνα ανακάλυψε την πραγματική μαγεία των Χριστουγέννων και το μυστικό για μια νέα, ευτυχισμένη χρονιά!
Μια μοναδική ιστορία για το δώρο της Ευγνωμοσύνης, για να αναγνωρίζουμε όλα τα όμορφα που έχουμε στη ζωή μας!

 

ΓΟΥΙΝΣΤΟΝ, Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Συγγραφέας: ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ
Μεταφράστρια: Σοφία Γρηγορίου
Εκδόσεις: Ψυχογιός

«Καλή συνέχεια στην περιπέτειά σου. Φαίνεσαι πολύ γενναίο ποντικάκι και ξέρω ότι θα προλάβεις να παραδώσεις το γράμμα στον Άγιο Βασίλη πριν από τα Χριστούγεννα. Να προσέχεις πολύ! Καλή τύχη!» Την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Γουίνστον βρίσκει παραπεταμένο ένα γράμμα που απευθύνεται στον Άγιο Βασίλη. Έτσι, αναλαμβάνει μια Πολύ Σημαντική Αποστολή: θα ψάξει να βρει τον Άγιο Βασίλη, ώστε να του παραδώσει το γράμμα προτού ξημερώσουν Χριστούγεννα. Καθώς ο Γουίνστον περιφέρεται στη γιορτινή πόλη, θα ζήσει συναρπαστικές περιπέτειες, θα αποκτήσει μερικούς υπέροχους καινούριους φίλους και θα μάθει ότι μια πράξη καλοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευτυχισμένο τέλος. Μια θαυμάσια, τρυφερή ιστορία για όλη την οικογένεια, που θα σας κρατήσει συντροφιά ενώ περιμένετε τα Χριστούγεννα. Αποτελείται από είκοσι τέσσερα κεφάλαια (και μισό), ενώ κάθε κεφάλαιο συνοδεύεται από μια χριστουγεννιάτικη δραστηριότητα, την οποία μπορείτε να κάνετε όλοι μαζί στο σπίτι ή ακόμα και με φίλους.

 

Για ενήλικες


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΝΑΤΟΛΗ

Συγγραφέας: Θωμάς Κοροβίνης
Εκδόσεις: Άγρα

Το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη – Ανατολή είναι ένα πολυσυλλεκτικό συναξάρι –δημοσιευμένων και αδημοσίευτων– κειμένων τα οποία έχουν γραφτεί για πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις που σχετίζονται με τις δύο πόλεις που αποτελούν κεντρικό πόλο αναφοράς και δημιουργικής έμπνευσης του ιδιοσυγκρασιακού συγγραφέα : τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη. Το τρίτο μέρος, συμπληρωματικό του δεύτερου, αφορά τη μικρασιατική Ανατολία. Τα κείμενα είναι ποικίλου ειδολογικού χαρακτήρα, άρθρα, σύντομα δοκίμια, περιγραφές τοπίων και ιδρυμάτων, πορτραίτα λογοτεχνών και καλλιτεχνών, χαρακτηριστικά ενσταντανέ από τη γνωριμία του και τη σχέση του με εμβληματικές πνευματικές περσόνες, επιτομικές μονογραφίες προσωπικοτήτων και καθαρόαιμα μικρά ή μεγάλα διηγήματα. Είναι ανθολογία ενός τμήματος από τη συνολική γραπτή παρακαταθήκη του συγγραφέα, που αφήνει απ’ έξω κάποιους άλλους τομείς των γραμμάτων με τους οποίους έχει ασχοληθεί, όπως η ποίηση, η παρουσίαση και η κριτική του έργου άλλων, κείμενα για το λαϊκό τραγούδι κ.ά.

 

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΑΥΤΟΥ ΨΥΧΗΣ
Συγγραφέας: Ισίδωρος Ζουργός
Εκδόσεις: Πατάκη

Στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού, σε μια ερημική ακτή της Προποντίδας, ο Σταυράκιος Κλαδάς αναθυμάται τη μακρόχρονη ζωή του. Νοτάριος και αντιγραφέας ο ίδιος όλα του τα χρόνια, έχοντας μεταγράψει εκατοντάδες συγγράμματα αγίων και ελλόγιμων ανδρών, αποφασίζει, ελεύθερος πια, να συντάξει τη δική του χρονογραφία.
Η γραφίδα του αφηγείται τη ζωή του, μια ιστορία εφηβικής μοναξιάς και χειρογράφων. μια περιδίνηση σε διανοητικά διλήμματα, διωγμούς, έρωτες και αγωνίες στην αυγή της δυναστείας των Κομνηνών στα τέλη του 11ου αιώνα. Η ζωή των απλών ανθρώπων κατά τη βασιλεία των Ρωμαίων, ο πολιτισμός του λόγου και της εικόνας, μα πάνω απ’ όλα η αφή της μνήμης. Όλη η αγωνία του ανθρώπου σε ένα βιβλίο, που δεν αφηγείται μόνο την αναζήτηση της ουράνιας βασιλείας, αλλά μνημονεύει και την επίγεια ζωή και τη χοϊκή ψυχή.
Μέσα από τις σελίδες του κατοπτρίζεται η Βυζαντινή Αυτοκρατορία την εποχή που πληθαίνουν οι απειλητικές σκιές από Ανατολή και Δύση. Στο μυθιστόρημα τον πρώτο λόγο δεν έχουν οι αυλικές συνωμοσίες και οι πολύνεκρες μάχες, αλλά το φως απ’ τα λυχνάρια των αντιγραφέων, που σκύβουν πάνω από τα συναξάρια των αγίων και τις διατριβές των γραμμάτων. Μέσα από τις σελίδες του αναδύονται ο ύπατος των φιλοσόφων Μιχαήλ Ψελλός, ο όσιος Νικήτας Στηθάτος, λόγιοι, μοναχοί, αγιογράφοι… Όμως στο κέντρο όλων βρίσκεται ο στίχος ενός αινιγματικού ποιήματος και μια γυναίκα, το εσώτερο ρούχο της ψυχής του ήρωα, το ένδυμα που υποκαθιστά το βασανιστικό ράσο.
Το Περί της εαυτού ψυχής είναι ένα εσωτερικό χρονικό για τον τρόπο που ένας αντιγραφέας γίνεται συγγραφέας, ένα μυθιστόρημα οικογένειας, περιπέτειας και ελευθερίας, για το άλλο Βυζάντιο. Ένα βιβλίο για τη δύναμη της γραφής και της μνήμης, γι’ αυτήν την ορμή που απαιτεί να ονοματίσουμε τα πράγματα του κόσμου εξαρχής με ανάδοχο τη δική μας ψυχή.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

Συγγραφέας: Monica Gutierrez
Μετάφραση: Καλλιόπη Ταβουλάρη

Η νεαρή αρχαιολόγος Άγκνες Μαρτί μετακομίζει από τη Βαρκελώνη στο Λονδίνο ψάχνοντας δουλειά. Λίγο αφότου φτάσει στην πόλη, ενώ περπατάει στο Τεμπλ, μια ξαφνική νεροποντή την αναγκάζει να αναζητήσει καταφύγιο στο Moonlight Books, ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο. Ο ιδιοκτήτης ψάχνει υπάλληλο· η Άγκνες γοητεύεται από την ιδιαίτερη προσωπικότητά του και αποφασίζει να δεχτεί τη θέση. Ο καιρός περνάει και η Άγκνες αρχίζει να μαθαίνει τον στριφνό χαρακτήρα του αφεντικού της και τις εκκεντρικότητες των τακτικών πελατών, του χαρισματικού αγοριού που θέλει να γίνει αστροναύτης, της κυρίας με τα βιολετί μαλλιά. Νιώθει να παρασύρεται από τη μαγεία αυτού του αξιαγάπητου βιβλιοπωλείου. Ώσπου μια μέρα, ένα πολύτιμο βιβλίο εξαφανίζεται. Ο επιθεωρητής Τζον Λόκγουντ αναλαμβάνει να ερευνήσει την υπόθεση, διαταράσσοντας την ηρεμία και τη γαλήνη της Άγκνες.

...Έπρεπε να σηκώσει κανείς το βλέμμα προς την οροφή του βιβλιοπωλείου μία νύχτα έναστρη για να καταλάβει γιατί ο ιδιοκτήτης του του είχε δώσει αυτό το όνομα. Το ψηλό ταβάνι με τα ξύλινα δοκάρια του δευτέρου ορόφου στεφάνωνε μεγαλόπρεπα ένας αξιοπρόσεκτος γυάλινος φεγγίτης σε σχήμα πυραμίδας. Στη διάρκεια της ημέρας ίσα που άφηνε το φως να περνάει, ένα φως συχνά μουντό στο βροχερό Λονδίνο, αν όμως κάποιος έμπαινε στον κόπο να υψώσει το βλέμμα μια γαλήνια και ξάστερη νύχτα, είχε υπέροχη πανοραμική θέα στον έναστρο φεγγαρόλουστο ουρανό...
Απόσπασμα από το βιβλίο

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΝΟΥΑΡ
Συγγραφείς: Κυριάκος Αθανασιάδης, Μάνος Αποστολίδης, Γιώργος Δάμτσιος, Πάνος Ιωαννίδης, Γιώργος Μαρτινίδης, Αλέξανδρος Μυροφορίδης, Κατερίνα Νικολαΐδου, Γιώργος Οικονόμου, Κική Τσιλιγγερίδου, Μαργαρίτα Χαντζιάρα
Εκδόσεις: Αρχέτυπο

Στη συλλογή διηγημάτων Θεσσαλονίκη Νουάρ, δέκα βορειοελλαδίτες συγγραφείς μυστηρίου και αστυνομικής μυθοπλασίας ενώνουν τις δυνάμεις τους και πετυχαίνουν μία συλλογική αφήγηση με κοινό τόπο. Δέκα μυθοπλασμένες ιστορίες, σε σημαντικές ή μη χρονικές συγκυρίες, γνώριμους και αχαρτογράφητους, υποφωτισμένους δρόμους, με τοπικό ιδιόλεκτο και κουζίνα, άσημα μνημεία προηγούμενων μεγαλείων, πάρκα που κρύβουν θαύματα ή καταραμένες ζωές, μοντέρνες κοινωνικές αναταραχές, αδικίες και κρίσεις αστικής συνείδησης, αθώες και ταυτόχρονα τρομακτικές καθημερινότητες συμπολιτών της διπλανής πόρτας. Κάθε μεγάλη πόλη έχει τη δική της, ιδιαίτερη νουάρ απόχρωση. Και, βέβαια, μία με την πολυφωνία και την πολυμορφία της Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί παρά να κρύβει, κάτω από έναν σκοτεινό μανδύα, κατά μήκος της σπουδαίας ιστορίας της, στιγμές κατά τις οποίες η παραβατικότητα, το μυστήριο και η περιπέτεια αποτέλεσαν χαρακτηριστικά γνωρίσματα ιστορικών αλλά και τυχαίων περιστατικών. Το συλλογικό συγγραφικό εγχείρημα του Θεσσαλονίκη Νουάρ επιχειρεί να δημιουργήσει πρόσφορο μυθοπλαστικό έδαφος για παρόμοια αφηγήματα με σκηνικό τον αστικό ιστό της. Δέκα ιστορίες με περίτεχνη πλοκή, λογοτεχνικό ίχνος και ταυτότητα, σε μία πόλη που μεγαλώνει και παραμένει γοητευτική όσο και μυστηριώδης.

«…σοκάκια της Άνω πόλης, κακόφημες περιοχές περί το λιμάνι, ύποπτες συναλλαγές στη δυτική Θεσσαλονίκη κι ευμάρεια στην ανατολική, σε συνδυασμό με προσωπικά δράματα, κοινωνικούς προβληματισμούς ή υπαρξιακά άγχη, θα προσελκύσουν αναγνώστες έτοιμους να αναγνωρίσουν το πανανθρώπινο στο ιδιόμορφο;»
Πέτρος Μαρτινίδης

 

ΡΙΚΑΡΝΤΙΝΟ
Συγγραφέας: Αντρέα Καμιλλέρι
Μεταφράστρια: Φωτεινή Ζερβού
Εκδόσεις: Πατάκη

Μια δολοφονία με θύμα τον νεαρό διευθυντή του υποκαταστήματος της Μπάνκα Ρετζονάλε στη Βιγκάτα. Αυτόπτες μάρτυρες οι τρεις επιστήθιοι φίλοι του. Η υπόθεση μοιάζει προφανής. Όμως κόντρα στα αποδεικτικά στοιχεία, και ενάντια σε όλους, ο Μονταλμπάνο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τίποτα δεν είναι αυτό που δείχνει. Ερευνά προσεκτικά. Ακολουθεί δύσκολες, γεμάτες εμπόδια ψυχικές διαδρομές. Αναλύει και συνδέει γεγονότα. Διευρύνει την έρευνα. Συναντά γραφικούς χαρακτήρες (έναν άντρα-σκουλήκι και μια πολύ παχιά γυναίκα ικανή να τον συνθλίψει στις ογκώδεις καμπύλες της). Σκοντάφτει σ’ ένα δεύτερο έγκλημα. Η έρευνα παίρνει απρόβλεπτη τροπή. Ο Μονταλμπάνο νιώθει και πάλι έντονη μοναξιά. Η Λίβια μακριά, πολύ μακριά…
“Ο τρόπος της αποχώρησης του Μονταλμπάνο από την ενεργό δράση μού ήρθε ως ιδέα στα ογδόντα μου χρόνια, κι έτσι βρέθηκα να γράφω το βιβλίο αυτό, που αποτελεί το τελευταίο κεφάλαιο, το τελευταίο βιβλίο της σειράς. Το έστειλα στον εκδότη μου λέγοντάς του να το βάλει στο συρτάρι και να το εκδώσει μετά τον θάνατό μου”.
Αντρέα Καμιλλέρι

 

Σας ευχόμαστε να απολαύσετε την ανάγνωση!

Καλές γιορτές 

Ευτυχία και υγεία για το 2022!!

Μυρσίνη Καλογεράκη, νηπιαγωγός, Υπεύθυνη του Πράσινου Σύννεφου

 

Δημιουργικό βιβλιοπωλειο

Ι. Πασαλίδη 44-46, Καλαμαριά 551 32