Εισαγωγικό κείμενο: Στη Λισαβόνα ταξίδεψαν τον Απρίλιο 3 μέλη της ομάδας μας στο πλαίσιο του 2ετούς έργου "Gamesint.eu"- Erasmus+/ KA2 και της εκπαίδευσης youth workers. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία ανταλλαγής ιδεών για τη δημιουργία μιας νεανικής ψηφιακής πλατφόρμας σε μια πόλη που αγαπά τους νέους και το δείχνει!

 

Gamesint.eu - εκπαίδευση στελεχών, Λισαβώνα 27-30 Απριλίου 2022

 

 

Την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου τρία μέλη της ομάδας είχαμε τη χαρά να ταξιδέψουμε στη Λισαβόνα όπου πραγματοποιήθηκε το staff training στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος “Gamesin.eu”/ Erasmus+/ ΚΑ2 (2021-2023) στο οποίο η "Σχεδία στην πόλη" συμμετέχει ως εταίρος.

Σκοπός του staff training ήταν η εκπαίδευση των youth workers και η εξοικείωσή τους με την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ολοκληρωθεί με το τέλος του προγράμματος. Μέσω αυτής, νέοι και νέες θα μπορούν να μοιράζονται ιστορίες, φωτογραφίες και εμπειρίες από τις ανταλλαγές νέων που συμμετείχαν, με έναν δημιουργικό τρόπο!

Οι συναντήσεις μας πραγματοποιήθηκαν στην Associacao Spin και είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την ιστορία και το έργο της οργάνωσης. Η Spin Association for the Exchange, Training and Cooperation among Peoples είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός εθνικής εμβέλειας, με βασικούς στόχους την προώθηση και υπεράσπιση του διαπολιτισμικού διαλόγου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ίσων ευκαιριών, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ένταξης. Το κύριο εργαλείο του για την επίτευξη των θεμελιωδών τους στόχων είναι η υλοποίηση σχεδίων διεθνούς κινητικότητας. Οι βασικοί τους στόχοι είναι η αύξηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων, η προώθηση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ένταξης, η ανάπτυξη μιας ενεργούς και συμμετοχικής ιδιότητας του πολίτη και η τόνωση της δια βίου μάθησης και κατάρτισης στην τοπική κοινότητα. Ο χώρος που υλοποιούνται οι δράσεις τους καθώς και το youth hostel της Spin, βρίσκεται είκοσι λεπτά από το κέντρο της Λισαβόνας σε μία περιθωριοποιημένη περιοχή με έντονη παραβατικότητα. Η συγκεκριμένη τοποθεσία δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς η αρχική ιδέα ήταν να βρίσκονται κοντά στην τοπική κοινότητα που βοηθούν και στηρίζουν.

Στην προσπάθειά τους να επιτύχουν τους σκοπούς τους συνεργάζονται με το Youth Center ANFR που βρίσκεται στην περιοχή και υλοποιούν εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις και προγράμματα για παιδιά, εφήβους και νέους/ες. Είχαμε το χρόνο να περάσουμε ένα απόγευμα στο Youth Center και να γνωρίσουμε τους παιδαγωγούς που στηρίζουν αυτήν την ιδέα.

Τέλος, σχεδιάσαμε το πρόγραμμα για την ανταλλαγή νέων που θα πραγματοποιηθεί 25-31 Ιουλίου στη Φινλανδία στο πλαίσιο του προγράμματος “Gamesin.eu”. Αν και ο χρόνος ήταν περιορισμένος, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που προβλέπονταν και για ακόμα μια φορά αναφέρθηκε πόσο σημαντική είναι η δια ζώσης επικοινωνία και η συνεργασία. Ήταν τέσσερις μέρες με πολλές ιδέες, με χρώματα της πόλης, με έμπνευση και με ωραίους ανθρώπους.

Οι φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Gamesin.eu” είναι: KVL_Kompetezzentrum fur internationale Jugendarbeit, Λειψία-Γερμανία (Leader), Ankkapurhan kulttuurisäätiö, Anjala, Finland & Associacao Spin, Λισαβώνα-Πορτογαλία και Σχεδία στην πόλη, Θεσσαλονίκη-Ελλάδα.

 

  • Τις εντυπώσεις κατέγραψαν και μοιράστηκαν τα μέλη μας της ομάδας αποστολής.

 Σμαρώ Ιγνατιάδου (project youth worker-trainer), Μυρσίνη Καλογεράκη, Γιώργος Σγουρομάλλης