Εισαγωγικό κείμενο: Στο Ηνωμένο Βασίλειο ταξίδεψαν τον Ιούνιο η Νατάσα και η Μαρίνα, μέλη της ομάδας μας, για να πάρουν μέρος στη διακρατική επίσκεψη μελέτης στο πλαίσιο του έργου "TAKE P-ART: Participatory Arts in Youth Work" -Εrasmus+/ KA1.

TAKE P-ART: Participatory Arts in Youth Work

Erasmus plus/ KA1 

Επίσκεψη μελέτης, 21-24/6, Ηνωμένο Βασίλειο

“Exploring Approaches and Best Practices”

Η "Σχεδία στην πόλη" συνεργάζεται με 7 Ευρωπαϊκές χώρες σ' ένα ξεχωριστό Erasmus+KA1 project. Κύριος στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον ρόλο της συμμετοχικής τέχνης στη δημιουργική έκφραση και ενδυνάμωση των νέων. Μέσα από τις δράσεις του έργου επιδιώκουμε να προάγουμε την αξία της μη τυπικής εκπαίδευσης, της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και των τεχχνών μέσα από μια συμπεριληπτική προσέγγιση. Οι νέοι/ες συμμετέχοντες/ουσες καθ' όλη τη διάρκεια του έργου παίζουν ενεργό ρόλο και συνδιαμορφώνουν τις δραστηριότητες τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στις διακρατικές μας συναντήσεις. 

Η 1η δράση του έργου ήταν η επίσκεψη μελέτης (study visit) με θέμα Take P-ART - “Exploring Approaches and Best Practices”.

Πραγματοποιήθηκε στο Bridport, κομητεία του Ντόρσετ στη νοτιοδυτική Αγγλία, από 21 έως 24 Ιουνίου 2022Την επίσκεψη συντόνισε ο εταίρος του έργου "Opera Circus" και πήραν μέρος 19 συμμετέχοντες/ουσες από τις χώρες-εταίρους του έργου και συγκεκριμένα από Ηνωμένο Βασίλειο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ιρλανδία, Δανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα.

Στο πρόγραμμα έλαβαν μέρος 2 μέλη της "Σχεδία στην πόλη" η Νατάσα Φασιλή (εκπαιδευτικός) και η Μαρίνα Τζίκου (ψυχολόγος).

Μας περιγράφουν τις όμορφες εμπειρίες που έζησαν.  

"... Η διαμονή μας ήταν σ' ένα φιλόξενο νεοκλασικό κτίριο που εκεί παίρναμε το πρωινό μας και ελαφριά γεύματα ενώ διέθετε και χώρους πολλαπλών χρήσεων.  Το καθημερινό πρόγραμμα δραστηριότητων περιλάμβανε βιωματικές ασκήσεις για το δέσιμο και τη δημιουργική έκφραση της ομάδας διαμέσου των τεχνών. Έτσι δοκιμάσαμε δραστηριότητες με θέατρο, κίνηση, εικαστικά. 

Ήταν πολύ ενδιαφέρον ότι γνωρίσαμε άτομα από διαφορετικές χώρες τα οποία δούλευαν σε οργανώσεις με νέους και είχαν πολλές ενδιαφέρουσες εμπειρίες να μοιραστούν, κάτι το οποίο εμπλούτιζε τη δομή του προγράμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετείχαν και άτομα με αναπηρία από έναν τοπικό σύλλογο της περιοχής. 

Highlights: κατά τη διάρκεια του προγράμματος οργανώσαμε ένα δείπνο στο δημαρχείο του Bridport στο οποίο συμμετείχε ο δήμαρχος της περιοχής. Μας άρεσε πολύ ένα workshop που εξηγούσε το πώς η τέχνη επιδρά στον ανθρώπινο εγκέφαλο και βοηθά άτομα που βιώνουν μετατραυματικό στρες μετά από κάποιο πόλεμο ή κάποιο καταστροφικό γεγονός στη ζωή τους. Επίσης τις τελευταίες μέρες πήγαμε στο Portland, ένα νησί κοντά στο Bridport. Εκεί βρισκόταν μία ομάδα καλλιτεχνών που συμμετείχαν σε ένα παρόμοιο πρόγραμμα και αλληλεπιδράσαμε φτιάχνοντας το δικό μας τραγούδι και παρουσιάζοντάς το στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Ήταν μια στιγμή πραγματικής έμπνευσης για την ομάδα.

Αγαπημένη στιγμή: η αγαπημένη μου στιγμή από το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν όταν την προτελευταία ημέρα μαζί με άλλα μέλη της ομάδας αλλά και καλλιτέχνες από το πρόγραμμα του Portland φτιάξαμε ομαδικά ένα δικό μας τραγούδι και το παρουσιάσαμε στην υπόλοιπη ομάδα. Ήταν μια μαγική στιγμή, καθώς συνεργαστήκαμε όλοι μαζί δημιουργικά και ενεπλάκησαν σε αυτό και άτομα τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με τη μουσική. Ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον και η εκτέλεση του τραγουδιού στη σκηνή συγκίνησε και διασκέδασε του υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Χαίρομαι που θα μεταφέρω στα μέλη της "Σχεδίας" μας ιδέες για ξεχωριστές διαπολιτισμικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες ..."

Νατάσα Φασιλή, εκπαιδευτικός

 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

"... Ήταν μια πραγματικά πολύ δυνατή εμπειρία όπου νέοι άνθρωποι από διαφορετικές κουλτούρες και περιβάλλοντα αλληλεπιδράσαμε, εκφραστήκαμε και μάθαμε. Κι αυτό πιστεύω το πετύχαμε γιατί όλα έγιναν μέσα από μια βιωματική διαδικασία  και με τα εργαλεία της μης τυπικής μάθησης και των τεχνών. Αυτό ακριβώς είναι και το νόημα της "συμμετοχικής τέχνης".

.... Αγαπημένη στιγμή: αυτή η εικόνα περιλαμβάνει τους ανθρώπους με τους οποίους συνδέθηκα και είχα τις πιο όμορφες και αστείες εμπειρίες. Εκείνη τη μέρα βρισκόμασταν στο Bridport και αποφασίσαμε να επισκεφτούμε με κάποιους από τους συμμετέχοντες την ακτή “Jurassic Coast” για να κολυμπήσουμε και να απολαύσουμε τον ήλιο. Δεν περίμενα ποτέ ότι την πρώτη φορά που θα επισκεπτόμουν την Αγγλία θα είχα τη δυνατότητα να επισκεφτώ παραλία. Μια ιδιαίτερη εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη μιας και πέραν των όμορφων τοπίων και του εξαιρετικού καιρού οι άνθρωποι με τους οποίους μοιράστηκα την εμπειρία συνέβαλαν για να την κάνουν μοναδική. Στη συνέχεια δεν παραλείψαμε να δοκιμάσουμε  “fish and chips”  και να φάμε το γεύμα μας στο λιμανάκι λίγα χιλιόμετρα μακριά από την παραλία. Αν και γυρίσαμε αποκαμωμένοι από τη μέρα ήταν μια από τις όμορφες στιγμές που περιλάμβανε αυτό το ταξίδι ..."

Μαρίνα Τζίκου, ψυχολόγος