Εισαγωγικό κείμενο: Οι «Παιχνιδο-Bαλίτσες» μας ταξιδεύουν στο Κ.Δ.Α.Π. του "Φάρου του κόσμου" στον Δενδροπόταμο κάθε Παρασκευή για να παίξουμε και να διασκεδάσουμε με τα παιδιά. Το πρόγραμμα συντονίζουν o Javier και η Clara, εθελοντές μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Ευχαριστούμε την ομάδα του Κ.Δ.Α.Π. για την τόσο όμορφη συνεργασία.

Οι “Παιχνιδο-Βαλίτσες” πάνε στο Κ.Δ.Α.Π. του "Φάρου του Κόσμου", στον Δενδροπόταμο

Ένας νέος κύκλος δημιουργικών εργαστηρίων με το πρόγραμμα «Παιχνιδο-Βαλίτσες» ξεκίνησε στο Κ.Δ.Α.Π. του Φάρου του κόσμου στον Δενδροπόταμο.

Τις Παρασκευές του Νοεμβρίου θα μοιραστούμε με τα παιδιά παιχνίδια αλλά και εργαστήρια δημιουργικών κατασκευών.

Το πρόγραμμα σχεδιάζουν και συντονίζουν o Javier και η Clara, (εθελοντές μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης) ενώ συμμετέχουν και παιδαγωγοί εθελοντές/ντριες της ομάδας.

 Λίγα λόγια για το εθελοντικό πρόγραμμα "Παιχνιδο-Βαλίτσες"

Οι "Παιχνιδο-Βαλίτσες" είναι ένα εθελοντικό πρόγραμμα της "Σχεδίας στην πόλη" που ξεκίνησε το 2009. Είναι βαλίτσες γεμάτες  χρώματα, υλικά, παιχνίδια και πολλές ιδέες για ποικίλες δραστηριότητες. Μέσα από πειραματισμούς και έρευνα, η ομάδα μας διοργανώνει μικρά εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα με θεατρικά, μουσικοκινητικά και παραδοσιακά παιχνίδια, αφήγηση παραμυθιών, αυτοσχέδιες παραστάσεις, κουκλοθέατρο και καλλιτεχνικά εργαστήρια, για να ταξιδέψει στη συνέχεια σε ιδρύματα, ορφανοτροφεία, παιδικές βιβλιοθήκες, φορείς, ειδικά σχολεία, υποβαθμισμένες ή απομακρυσμένες περιοχές κ.α. Η ομάδα συνεργάζεται με κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις της πόλης όπως το Δημοτικό Βρεφοκομείο "Άγιος Στυλιανός", το  "Φάρος του Κόσμου", το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Θεσσαλονίκης των Παιδικών Χωριών SOS (Πλαγιάρι, Θεσσαλονίκη), τις Δημοτικές Παιδικές βιβλιοθήκες και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Λίγα λόγια για το Κ.Δ.Α.Π. και τον "Φάρο του κόσμου"

Το Κ.Δ.Α.Π. του Φάρου με το χαρακτηριστικό όνομα "ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΛΩ" ξεκίνησε τη λειτουργία του με στόχο  την πολύπλευρη μαθησιακή, κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη των παιδιών Ρομά της περιοχής του Δενδροποτάμου και παράλληλα τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τα παιδιά του Φάρου που έχουν αποκτήσει τίτλους σπουδών δίνοντάς τους την ευκαιρία να διδάξουν οι ίδιοι στο σχολείο. 

Ο "Φάρος του κόσμου" άρχισε να φωτίζει στον Δενδροπόταμο το 2004. Ήταν μια πρωτοβουλία του Αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα Λουκατάρη, ο οποίος με την βοήθεια του Σεβασμιότατου μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα δημιούργησαν το κέντρο Νεότητας «Φάρος του κόσμου», έναν χώρο προστασίας και δημιουργικής απασχόλησης των νέων Ρομά του Δενδροποτάμου. Το κέντρο όχι μόνο έχει αναδείξει τα προβλήματα της περιοχής, αλλά έχει βρει πρωτοπόρες λύσεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η εργασία. Το έργο του «Φάρου του κόσμου» έχει βραβευτεί παγκοσμίως, ενώ η καλύτερη επιβράβευση έρχεται από τα ίδια τα παιδιά, που διαπρέπουν σε πολλούς τομείς. 

Περισσότερες πληροφορίες για τον Φάρο του κόσμου και το έργο του μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ 

Ευχαριστούμε την ομάδα του Κ.Δ.Α.Π. για την τόσο όμορφη συνεργασία!