Εισαγωγικό κείμενο: Ξεκινούν τα σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και γονείς με θέμα την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών στο πλαίσιο της δράσης "Το Αλφαβητάρι των συναισθημάτων" που υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου στο πλαίσιο του προγράμματος "Σημεία Στήριξης" που συγχρηματοδοτούν 8 κοινωφελείς οργανισμοί.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και γονείς

"Ψυχική ανθεκτικότητα από τη θεωρία στην πράξη, συναισθηματική ενδυνάμωση των παιδιών και αντιμετώπιση δυσκολιών της καθημερινής ζωής μέσα από τη συνεργασία σχολείου και οικογένειας"

στο πλαίσιο της δράσης "Το Αλφαβητάρι των συναισθημάτων"

 

Η Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα "Σχεδία στην πόλη" διοργανώνει κύκλο σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς και γονείς για την ψυχική ανθεκτικότητα, τη συναισθηματική ενδυνάμωση των παιδιών τον Φεβρουάριο 2023.

Λίγα λόγια για τα σεμινάρια:

📍 Τα σεμινάρια αποτελούν τη συνέχεια των εκπαιδευτικών επισκέψεων που πραγματοποιήσαμε σε δημοτικά σχολεία, σε Κ.Δ.Α.Π. και στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας όπου παρουσιάσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Το Αλφαβητάρι των συναισθημάτων". Εντάσσονται στη δράση "Το Αλφαβητάρι των συναισθημάτων" που υλοποίεται με δωρεά από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου στο πλαίσιο του προγράμματος "Σημεία Στήριξης" που συγχρηματοδοτούν 8 κοινωφελείς οργανισμοί.

👉Θα πραγματοποιηθούν διαζώσης στο 3ο δημοτικό σχολείο Αιγινίου (14/02/2023, ώρες 13:00-16:00), στο 6ο Πειραματικό Διαπολιτισμικό δημοτικό σχολείο Ελευθερίου-Κορδελιού (15/02/2023, ώρες 17:00-20:00), στο 40ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης (16/02/2023, ώρες 13:00-16:00) και στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (20/02/2023, ώρες 17:00-20:00).
Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης γονέων και εκπαιδευτικών προσφέραμε τη δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών από εθελοντές παιδαγωγούς της ομάδας μας στα 2 σχολεία εντός Θεσσαλονίκης.
👉Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, ώρες 17:00-19:00 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω zoom (εγγραφή μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας: 
👉Τα σεμινάρια προσφέρονται δωρεάν.

Στόχος των σεμιναρίων είναι να φέρουν κοντά γονείς και εκπαιδευτικούς μέσα από μια γόνιμη συζήτηση πάνω σε σημαντικά θέματα που τους απασχολούν καθημερινά, τόσο στο σχολικό όσο και στο οικογενειακό περιβάλλον. Θα εστιάσουμε στη σημασία της ενδυνάμωσης των σχέσεων εμπιστοσύνης, επικοινωνίας, συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης καθώς και στη διερεύνηση τρόπων επίλυσης δυσκολιών και συγκρούσεων που προκύπτουν στην καθημερινή ζωή των παιδιών στο σχολείο και στο σπίτι.

 

Θεματικές ενότητες σεμιναρίων:

Τα σεμινάρια θα έχουν διαδραστικό χαρακτήρα και θα εστιάσουν στις θεματικές ενότητες:

• Συναισθηματική ενδυνάμωση και ψυχική ανθεκτικότητα.

• Ενίσχυση δεξιοτήτων ενεργητικής ακρόασης, ενσυναίσθησης, αποδοχής, επικοινωνίας και συνεργασίας.

• Παραδείγματα και τρόποι επίλυσης διαφωνιών και συγκρούσεων της καθημερινής ζωής των παιδιών.

 

Εκπαιδεύτριες:

Τα σεμινάρια σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Εργαστήρι χωρίς σύνορα».

Συντονίζουν οι εκπαιδεύτριες:

  • Αργυρώ Σκίτσα (εκ μέρους της «Σχεδίας στην πόλη»), φιλόλογος, εκπαιδεύτρια στην εμψύχωση ομάδων (εισαγωγή στο θέμα)
  • Σοφία Κυπριανίδου (εκ μέρους της Κοιν.Σ.Επ.), εκπαιδεύτρια σε θέματα σχολικής διαμεσολάβησης και ειρηνικής επίλυσης συγκρούσεων και εκπαιδεύτρια στα ανθρώπινα δικαιωμάτων (ανάπτυξη του θέματος και βιωματικές δραστηριότητες).

 

Εκπαιδευτικό υλικό & βεβαίωση παρακολούθησης:

Οι συμμετέχοντες/ουσες θα λάβουν ηλεκτρονικά εκπαιδευτικό εγχειρίδιο και βεβαίωση παρακολούθησης.

 

Λίγα λόγια τη δράση "Το Αλφαβητάρι των συναισθημάτων"

Η "Σχεδία στην πόλη" πραγματοποιεί την εξάμηνη δράση "Το Αλφαβητάρι των συναισθημάτων" (Σεπτέμβριος 2022 - Φεβρουάριος 2023). Περιλαμβάνονται:

  • Σχεδιασμός και δημιουργία εκπαιδευτιού υλικού καθώς και επιτραπέζιου παιχνιδιού.
  • Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος σε δημοτικά σχολεία, βιβλιοθήκες και Κ.Δ.Α.Π. (εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας) σε 5 νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και γονείς.

Στόχος της δράσης είναι να συμβάλλει στην ενδυνάμωση των παιδιών και στην ενίσχυση της ψυχικής τους ανθεκτικότητας μετά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Πληροφορίες για τη δράση "Το Αλφαβητάρι των συναισθημάτων" μπορείτε να δείτε ΕΔΩ και για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΕΔΩ.

Πληροφορίες για τα σεμινάρια: 2310 236344 & 6978 383064.

www.sxediastinpoli.gr

 

 

 

 Δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου –ΚΙΚΠΕ, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.