Join In and Make A Change - Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+ KA3  - ΔΡΑΣΕΙΣ 2019

  • Συναντήσεις ομάδων εστίασης - Focus groups.

Στο πλαίσιο δράσεων του προγράμματος είχαμε τη χαρά να πραγματοποιήσουμε 2 συναντήσεις ομάδων εστίασης (focus groups) στις 27 και 30 Μαρτίου 2019, στο χώρο του Διεπιστημονικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Ερευνών – TIESS, (Ίωνος Δραγούμη 24)

Στις ομάδες συμμετείχαν παιδαγωγοί τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, ειδικοί παιδαγωγοί, κοινωνικοί επιστήμονες και ψυχολόγοι. 

 Το θέμα των συναντήσεων ήταν η σύγχρονη πραγματικότητα στο σχολείο και οι δυνατότητες εφαρμογής και αξιοποίησης της συμπεριληπτικής και ομαδο-συνεργατικής εκπαίδευσης με τη χρήση κατάλληλων εκπαιδευτικών εργαλείων. Συγκεκριμένα θίξαμε τα παρακάτω θέματα:

 Η έννοια της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.

 Πόσο συμπεριληπτική είναι η εκπαίδευση σήμερα και τι προκλήσεις υπάρχουν.

 Κατάρτιση και στήριξη για την εφαρμογή εκπαιδευτικών εργαλείων και μεθόδων συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.

 Το εκπαιδευτικό δράμα ως εργαλείο προώθησης της συμπερίληψης στην εκπαίδευση.

 Προτάσεις πολιτικής για την εισαγωγή εκπαιδευτικών εργαλείων με βιωματικό χαρακτήρα (όπως το εκπαιδευτικό δράμα) στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Στις συναντήσεις που διήρκεσαν περίπου δύο ώρες καταγράψαμε απόψεις, ανάγκες και εμπειρίες στο χώρο της εκπαίδευσης κι ανταλλάξαμε ιδέες και προτάσεις.

Ήταν το πρώτο βήμα ώστε να σχεδιάσουμε τις δράσεις που θα συμβάλουν στην εφαρμογή των αρχών της συμπεριληπτικής μάθησης στη σχολική τάξη.

Ευχαριστούμε πολύ τους/τις συμμετέχοντες/χουσες που μας τίμησαν με την παρουσία τους συμβάλλοντας σημαντικά στο ξεκίνημα του προγράμματος.

 

  • Έρευνα μέσω ερωτηματολογίων για την τρέχουσα αντίληψη εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών γύρω από τη συμπεριληπτική εκπαίδευση 

Παράλληλα συνεχίζουμε την καταγραφή απόψεων για το θέμα μέσω ερωτηματολογίων σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και η έρευνα γίνεται παράλληλα και στις 4 χώρες - εταίρους του προγράμματος:

Για εκπαιδευτικούς: https://form.jotformeu.com/90350376986366

Για μαθητές/-τριες: https://form.jotformeu.com/90351848049361

Παρακαλούμε να στηρίξετε και εσείς την έρευνα αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να συμπληρώσετε τα ερωτηματολόγια. 

 

  •  Εκπαιδευτικό Συμπόσιο 10 και 11 Μαΐου, Λουμπλιάνα, " Is inclusion an illusion?" - "Συμπεριληπτική μάθηση, είναι αυταπάτη;"

Το συμπόσιο διοργανώθηκε από την οργάνωση TAKA TUKA CLUB, leader του προγράμματος και σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία.

Συζητήθηκε το θέμα της συμπεριληπτικής μάθησης και οι δυνατότητες εφαρμογής των αρχών της στο σύγχρονο σχολικό περιβάλλον.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε εισηγήσεις, στρογγυλή τράπεζα με συζήτηση, παρουσιάσεις καινοτόμων δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθώς και βιωματικά εργαστήρια. 

Συμμετείχαν παιδαγωγοί, πανεπιστημιακοί και κοινωνικοί επιστήμονες από την Σλοβενία και τις χώρες εταίρους του προγράμματος.  

Από την ομάδα μας συμμετείχαν επίσης 3 άτομα. 

Στο πρόγραμμα των εργαστηρίων την "Σχεδία στην πόλη" εκπροσώπησε η υπεύθυνη της ομάδας Αργυρώ Σκίτσα,

παιδαγωγός και εκπαιδεύτρια ενηλίκων σε θέματα δυναμικής ομάδας και δημιουργικής μάθησης. 

Το θέμα του τρίωρου εργαστηρίου ήταν: "Το σχολείο ως εργαστήριο αλληλεγγύης: χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης, αποδοχής και επικοινωνίας στην τάξη".

 

Η συνάντηση στη Λουμπλιάνα ολοκληρώθηκε με συναντήσεις και διεξοδικές συζητήσεις με τους εταίρους για τον σχεδιασμό των  δράσεων μας.

Η επόμενη συνάντηση μας θα είναι στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Οκτωβρίου 2019.