Εισαγωγικό κείμενο: Ποιες δυνατότητες κινητικότητας και εθελοντισμού προσφέρουν στη νεολαία τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης; Η Lisa, εθελόντρια ESC στην ομάδα μας, έκανε μια μικρή έρευνα και μαζί καταγράψαμε τα πιο σημαντικά στοιχεία για να τα μοιραστούμε μαζί σας!

Ευκαιρίες κινητικότητας και εθελοντισμού για τη νεολαία

Εσείς πόσα γνωρίζετε για τα προγράμματαErasmus+ και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης;

 

 

Κινητικότητα νέων, σημασία και οφέλη

Σε μια από τις πρόσφατες μελέτες που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Μάιος 2019) σχετικά με την επίδραση που έχει στους νέους η συμμετοχή τους σε προγράμματα κινητικότητας επιβεβαιώνεται η πολλαπλασιαστική αξία που έχουν τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι νέοι/ες που ολοκληρώνουν ένα είδος κινητικότητας Erasmus+, είτε για σπουδές είτε για κατάρτιση, ενισχύουν τις δεξιότητές τους όσον αφορά την απασχολησιμότητα, τις τεχνικές, διαπροσωπικές και διαπολιτισμικές τους ικανότητες, καθώς επίσης την αυτοπεποίθησή τους και την κοινωνική και πολιτιστική ανοικτότητά τους.

Γενικότερα θα λέγαμε ότι μέσα από τις εμπειρίες που βιώνουν οι νέοι και οι νέες στα προγράμματα κινητικότητας που προσφέρει η ΕΕ, φαίνεται να αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αυτογνωσία και ενσυναίσθηση. Παράλληλα δίνεται η ευκαιρία σε χιλιάδες νέους να γνωρίσουν διαφορετικές κουλτούρες, να αλληλεπιδράσουν και να προβληματιστούν σε καίρια σύγχρονα ζητήματα.

Σημαντικός ρόλο παίζει και η διάσταση της μη τυπικής μάθησης που χαρακτηρίζει τις περισσότερες δράσεις και ενισχύει, μέσα από τη βιωματική προσέγγιση της, το κλίμα επικοινωνίας, κατανόησης, σεβασμού και συμπερίληψης ανάμεσα στους νέους και τις νέες.

 

Erasmus+ και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

Τα δύο προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχετίζονται και στηρίζουν την κινητικότητα των νέων είναι το Erasmus+ και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

Δίνουν πολλές και διαφορετικές δυνατότητες σε νέους και νέες από 15 έως 35 χρονών να συμμετέχουν σε ανταλλαγές, σεμινάρια και εθελοντικά προγράμματα σύντομης και μεγαλύτερης διάρκειας, στις επιλέξιμες χώρες των δύο αυτών προγραμμάτων. 

Συγκεντρώσαμε τις πιο σημαντικές πληροφορίες ώστε να μπορείτε να κατατοπιστείτε. 

Στόχος μας είναι οι νέοι άνθρωποι να δουν πόσες δυνατότητες κινητικότητας έχουν σήμερα και να εμπνευστούν ώστε να ανοίξουν τα φτερά τους.

Ελπίζουμε να πάρετε χρήσιμες πληροφορίες.

Μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο μας ΕΔΩ.

 

Επιμέλεια κειμένων:

Αργυρώ Σκίτσα, υπεύθυνη δράσεων στη Σχεδία στην πόλη

Lisa Quaglia, εθελόντρια στην ομάδα μέσω του Ευρωπαϊκού πρόγραμματος Αλληλεγγύης.