Εισαγωγικό κείμενο: Ταξιδεύουμε σε σχολεία, παιδικές βιβλιοθήκες, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, δομές παιδικής προστασίας, πλατείες και γειτονιές και μοιραζόμαστε με τα παιδιά πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις. Γιατί πιστεύουμε πως όλα τα παιδιά δικαιούνται ίσες ευκαιρίες στη δημιουργική μάθηση και στο παιχνίδι.

Δράσεις για παιδιά

Η «Σχεδία στην πόλη» έχει ως κύρια προτεραιότητα τα παιδιά, την πιο πολύτιμη και την πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα. 

Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα του παιδιού, στο σεβασμό της διαφορετικότητας κάθε είδους, στις ίσες ευκαιρίες, στην ισότιμη πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση, στη συμπεριληπτική μάθηση, στην ενημέρωση, στη δημιουργική έκφραση, στη δυνατότητα ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, σε θέματα ασφάλειας και παιδικής προστασίας.

Για το σκοπό αυτό κάθε χρόνο διερευνά, μελετά, σχεδιάζει και υλοποιεί ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε παιδιά, σε γονείς καθώς και σε παιδιά με λιγότερες ευκαιρίες. Αξιοποιεί καινοτόμα παιδαγωγικά εργαλεία και ενδυναμώνει τη νέα γενιά παιδαγωγών στην εφαρμογή τους. Δημιουργεί θεματικές "εκπαιδευτικές βαλίτσες" με πλούσιο εποπτικό υλικό ώστε να προσφέρει βιωματικά ερεθίσματα στα παιδιά.

Με τις "εκπαιδευτικές βαλίτσες" οι παιδαγωγοί της ομάδας ταξιδεύουν σε γειτονιές, παιδικές βιβλιοθήκες, σχολεία, φεστιβάλ, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός και εκτός Θεσσαλονίκης. 

Για το εκπαιδευτικό έτος 2019-2020 η ομάδα δημιούργησε την εκπαιδευτική βαλίτσα "Οι πάνω κάτω", ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις ανθρώπινες σχέσεις που απευθύνεται σε παιδιά 8-12 ετών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει βιωματικές δραστηριότητες βασισμένες στο εκπαιδευτικό δράμα. Από τον Νοέμβριο 2019 ταξιδεύουμε στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης και συναντάμε παιδιά που συμμετέχουν στις απογευματινές δράσεις των Βιβλιοθηκών καθώς και μαθητές δημοτικών σχολείων που έρχονται με οργανωμένες επισκέψεις της τάξης τους. 

Παράλληλα η ομάδα μας σχεδίασε ένα πρόγραμμα με δημιουργικά παιχνίδια και πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό αισθητηριακής αγωγής με θέμα "Παίζοντας με τις αισθήσεις" για παιδιά 2-4 ετών με τους γονείς τους. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο παιδικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων "Βαλκανική Πλατεία 2019" του Δήμου Νεάπολης - Συκεών και βρήκε θερμή ανταπόκριση από τα παιδιά και τους γονείς που συμμετείχαν.

Η "Σχεδία στην πόλη" λειτουργεί στο χώρο της δημιουργικά εργαστήρια και προγράμματα για παιδιά 5-10 ετών. 

Προγράμματα για παιδιά στο χώρο της «Σχεδίας στην πόλη»

 «Παιδικό στέκι» 

              παιδικο στεκι

Tο "Παιδικό στέκι" είναι ένα εθελοντικό πρόγραμμα της ομάδας μας που έχει ως στόχο να προσφέρει ευκαιρίες δημιουργικής έκφρασης  σε παιδιά και οικογένειες που βιώνουν οικονομικές και άλλες δυσκολίες και έχουν λιγότερες ευκαιρίες δημιουργικής μάθησης. Μέσα από πολύπλευρες δραστηριότητες τα παιδιά εξοικειώνονται με διάφορες μορφές τέχνης, καλλιεργούν τις δεξιότητές τους, τονώνουν την αυτοεκτίμησή τους και αναπτύσσουν το πνεύμα συνεργασίας μέσα στο πλαίσιο της ομάδας.

Απευθύνεται στις ηλικίες 5 έως 12 ετών, υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής έως 20 παιδιών και διαρκεί 2 ώρες.

Το "Παιδικό στέκι" ξεκίνησε στις 8 Φεβρουαρίου 2013 στο χώρο της "Σχεδίας στην πόλη" σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών χωριών SOS (Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης). Την εκπαιδευτική χρονιά 2013-2014 συνεργαστήκαμε και με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (GCR – παράρτημα Θεσσαλονίκης). Σε συνεργασία με τους δύο φορείς επιλέχθηκαν ωφελούμενες οικογένειες που ενδιαφέρονταν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα με ποικίλα θέματα (παραμύθι, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, ζωγραφική, κεραμική, ζαχαροπλαστική, κατασκευές, πειράματα, παιχνίδια κ.α.). Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι γονείς των παιδιών είχαν τη δυνατότητα να περνούν δημιουργικά το χρόνο τους στο χώρο. Οι δραστηριότητες σχεδιάζονταν κάθε μήνα με βάση τα ενδιαφέροντα και τις προτάσεις της ίδιας της ομάδας των παιδιών. Για την καλύτερη λειτουργία του προγράμματος ήμασταν σε στενή συνεργασία με τους φορείς που συνεργαζόμασταν με τακτικές συναντήσεις, αναφορές και αξιολόγηση της πορείας των δράσεων μας. Στην ομάδα συμμετείχαν οικογένειες από διαφορετικές χώρες καταγωγής: Ελλάδα, Γεωργία, Αλβανία, Αιθιοπία, Νιγηρία, Σομαλία.

Από τον Φεβρουάριο 2013 ως και τον Ιούνιο 2015 το "Παιδικό Στέκι" λειτουργούσε στο χώρο της Σχεδίας στη πόλη, κάθε Παρασκευή 17:30-19:30, προσφέροντας στα παιδιά και απογευματινό κολατσιό.

Από τον Οκτώβριο 2015 έως τον Ιούνιο 2016, αφού αξιολογήσαμε τις ανάγκες των παιδιών σε συνεργασία με το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας των Παιδικών χωριών SOS και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των οικογενειών,  το "Παιδικό στέκι" λειτούργησε στο χώρο του Κ.Η.Φ. κάθε Σάββατο πρωί 11:00-13:00.

Παράλληλα από τις 22 Ιανουαρίου 2016 έως και τον Μάιο 2016, κάθε Παρασκευή 17:00-19:00, λειτούργησε το 2ο Παιδικό στέκι της "Σχεδίας στην πόλη", στον χώρο του 55ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

Από τον Απρίλιο 2017 έως και τον Μάρτιο 2018, στο χώρο της ομάδας, λειτούργησε πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά προσφύγων, 2 φορές την εβδομάδα. Το πρόγραμμα αυτό αποτελούσε μια υποστηρικτική δράση ώστε νέοι γονείς να μπορούν παράλληλα να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικές δράσεις υπολογιστών, εργαστηρίων γλώσσας και δεξιοτήτων ζωής καθώς και εργαστηρίων εκμάθησης ραπτικής (για τις γυναίκες). Το πρόγραμμα γενικότερα απευθυνόταν σε νέους και νέες πρόσφυγες και  νέους/ες της πόλης και λειτουργούσε ως μικτή ομάδα. 

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης INTERSOS - Hellas και είχε ως τίτλο "Back to the community". 

Από τον Μάρτιο έως τέλος Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε κύκλος δημιουργικών εργαστηρίων στο ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΕΚΙ κάθε Παρασκευή 17:00-19:00, στο χώρο της "Σχεδίας στην πόλη" σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS. Συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 5-9 ετών.

Από τον Νοέμβριο 2019 πραγματοποιούνται επιλεγμένα εργαστήρια για ομάδες παιδιών σε συνεργασία με φορείς της πόλης μας όπως ο Ερυθρός Σταυρός. 

 

 

 «Δημιουργικές διαδρομές με τα παιδιά»

 το δικο μου παραμυθι

Οι "Δημιουργικές διαδρομές με τα παιδιά" είναι ένας ανοιχτός κύκλος αυτοτελών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 5-8 ετών, που πραγματοποιούμε στο χώρο μας κάθε Σάββατο 11:00-13:00.

Ξεκινήσαμε τον Νοέμβριο του 2012, στο νέο μας χώρο, στον πεζόδρομο της Παπαμάρκου και μέχρι σήμερα πολλά χαρούμενα επεισόδια έχουν εκτυλιχτεί! Παίξαμε μαθαίνοντας τα δικαιώματά μας, γίναμε μικροί ζαχαροπλάστες και μάθαμε για την υγιεινή διατροφή, ταξιδέψαμε με κούκλες και παραμύθια, με τις σκιές και το φως, ανακαλύψαμε  ιστορίες για καλούς και κακούς λύκους, ανοίξαμε τους χάρτες των μεγάλων εξερευνητών, κάναμε πειράματα χημείας, μαθήματα αστρονομίας, μουσικο-μπερδευτήκαμε, βρεθήκαμε με τη φαντασία μας στο ατελιέ σπουδαίων ζωγράφων, γνωρίσαμε σημαντικούς εφευρέτες και επιστήμονες και πάνω από όλα επικοινωνήσαμε, μοιραστήκαμε, διασκεδάσαμε!

Τα προγράμματα μας εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες θεματικές ενότητες, όπως τέχνες, πολιτισμοί, νέες τεχνολογίες, επιστήμες, εφευρέσεις, εργαστήρια ανάπτυξης προσωπικών δεξιοτήτων, εργαστήρια ευαισθητοποίησης σε σύγχρονα κοινωνικά θέματα, ειδικά αφιερώματα, κ.α. 

Στόχος του προγράμματος είναι να βάλει τα παιδιά σε μια διαδικασία να επιλέγουν θέματα που τους ενδιαφέρουν, να ανακαλύπτουν γνώσεις και εμπειρίες με διαδραστικό τρόπο και να καλλιεργούν ατομικές και κοινωνικές δεξιότητες. Βασίζεται στις αρχές της βιωματικής και συνεργατικής μάθησης.

Η ομάδα είναι ανοιχτή ώστε τα παιδιά να συμμετέχουν σε όσες δράσεις τους ενδιαφέρουν χωρίς να αισθάνονται τη «δέσμευση» μιας ακόμα εξωσχολικής δραστηριότητας.

Η ιδέα ξεκίνησε στον καινούργιο μας χώρο από γονείς - μέλη, φίλους και υποστηρικτές της «Σχεδίας στην πόλη». Οι "Δημιουργικές διαδρομές με τα παιδιά" απευθύνονται στα μέλη μας και βέβαια είναι πάντα ανοιχτές και σε νέα μέλη.  

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται γενικά από μέσα Σεπτεμβρίου έως μέσα Ιουνίου, κάθε Σάββατο πρωί, ώρες 11:00 – 13:00 και προσφέρεται στα παιδιά υγιεινό πρωινό κέρασμα. Οι μικροί μας φίλοι μπορούν να δουν το μηνιαίο πρόγραμμα και να επιλέξουν τις δραστηριότητες που τους ενδιαφέρουν.

Συμμετέχουν έως 15 παιδιά.

*Σε όλα τα προγράμματα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

 

👉"Θερινές δημιουργικές διαδρομές με τα παιδιά", από 29 Ιουνίου ως 24 Ιουλίου 2020:

Για το φετινό καλοκαίρι προγραμματίζονται οι "Θερινές διαδρομές" για παιδιά 5-10 ετών, με νέα εμπλουτισμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια: "Παίζουμε παρέα" (πρόγραμμα δεξιοτήτων), εργαστήρια animation, φωτογραφίας και βίντεο, πειράματα, εικαστικά, κουκλοθέατρο, δραματοποίηση παραμυθιών, μουσικοκινητικά και περιβαλλοντικά παιχνίδια κ.α.

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 08:00-16:00

Ο αριθμός των παιδιών θα είναι περιορισμένος σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες.

*Στο χώρο εφαρμόζονται τα προληπτικά μέτρα για τον COVID 19.

*Για πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

ΑΡΧΕΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ:

Μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν παράλληλα τα εξής προγράμματα για παιδιά:

👉Σχολικό έτος 2018-2019, κάθε Σάββατο 17:00-19:00: εργαστήρι ζωγραφικής και εικαστικών για παιδιά 9-12 ετών, με τη Βασιλική Καραπαναγιωτίδου, εικαστικό, ζωγράφο.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλάμβανε: μαθήματα σχεδίου, τεχνικές ζωγραφικής, γνωριμία με σπουδαίους καλλιτέχνες και σταθμούς στην ιστορία της τέχνης, εικαστικές κατασκευές. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν με υλικά και τεχνικές, να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, να ανακαλύψουν τον κόσμο της τέχνης μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό που διαθέτει η ομάδα μας. 

👉 "Θερινές διαδρομές & Φθινοπωρινές διαδρομές με τα παιδιά", από τις 18 Ιουνίου έως τις 12 Ιουλίου 2019

Λειτούργησε το θερινό πρόγραμμα για παιδιά 5-10 ετών, με ποικίλα δημιουργικά εκπαιδευτικά προγράμματα, καθημερινά 08:00-16:00.

Για πρώτη φορά και μετά από αίτημα των γονιών λειτούργησαν οι "Φθινοπωρινές διαδρομές με τα παιδιά" από Δευτέρα 2 έως και Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019.

Στόχος των "Θερινών και Φθινοπωρινών διαδρομών" ήταν να υποστηρίξουν τους εργαζόμενους γονείς και να προσφέρουν στα παιδιά πρωτότυπες μαθησιακές εμπειρίες μέσα από το παιχνίδι και τη συνεργασία στην ομάδα. Οι γονείς είχαν τη δυνατότητα να επιλέγουν τις μέρες και ώρες προσέλευσης.