Δράσεις για παιδιά

Η «Σχεδία στην πόλη» έχει ως κύρια προτεραιότητα τα παιδιά, την πιο πολύτιμη και την πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα. 

Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα του παιδιού, στο σεβασμό της διαφορετικότητας κάθε είδους, στις ίσες ευκαιρίες, στην πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση, στην ενημέρωση, στην δημιουργική έκφραση, στη δυνατότητα ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, σε θέματα ασφάλειας και παιδικής προστασίας.

Για το σκοπό αυτό κάθε χρόνο διερευνά, μελετά, σχεδιάζει και υλοποιεί ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε παιδιά, σε γονείς καθώς και σε παιδιά με λιγότερες ευκαιρίες. Με τις εκπαιδευτικές βαλίτσες οι παιδαγωγοί της ομάδας ταξιδεύουν σε παιδικές βιβλιοθήκες, σχολεία, φεστιβάλ, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός και εκτός Θεσσαλονίκης. 

 

Προγράμματα για παιδιά στο χώρο της «Σχεδίας στην πόλη»

 «Παιδικό στέκι» 

              παιδικο στεκι

Tο "Παιδικό στέκι" είναι ένα εθελοντικό πρόγραμμα της ομάδας μας που έχει ως στόχο να προσφέρει ευκαιρίες δημιουργικής έκφρασης  σε παιδιά και οικογένειες που βιώνουν οικονομικές και άλλες δυσκολίες. Μέσα από πολύπλευρες δραστηριότητες τα παιδιά εξοικειώνονται με διάφορες μορφές τέχνης, καλλιεργούν τις δεξιότητές τους, τονώνουν την αυτοεκτίμησή τους και αναπτύσσουν το πνεύμα συνεργασίας μέσα στο πλαίσιο της ομάδας.

Απευθύνεται στις ηλικίες 5 έως 12 ετών, υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής έως 20 παιδιών και διαρκεί 2 ώρες.

Το "Παιδικό στέκι" ξεκίνησε στις 8 Φεβρουαρίου 2013 στο χώρο της "Σχεδίας στην πόλη" σε  συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών χωριών SOS (Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης). Την εκπαιδευτική χρονιά 2013-2014 συνεργαστήκαμε και με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (GCR – παράρτημα Θεσσαλονίκης). Σε συνεργασία με τους δύο φορείς επιλέχθηκαν ωφελούμενες οικογένειες που ενδιαφέρονταν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα με ποικίλα θέματα (παραμύθι, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, ζωγραφική, κεραμική, ζαχαροπλαστική, κατασκευές, πειράματα, παιχνίδια κ.α.). Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι γονείς των παιδιών είχαν τη δυνατότητα να περνούν δημιουργικά το χρόνο τους στο χώρο. Οι δραστηριότητες σχεδιάζονταν κάθε μήνα με βάση τα ενδιαφέροντα και τις προτάσεις της ίδιας της ομάδας των παιδιών. Για την καλύτερη λειτουργία του προγράμματος ήμασταν σε στενή συνεργασία με τους φορείς που συνεργαζόμασταν με τακτικές συναντήσεις, αναφορές και αξιολόγηση της πορείας των δράσεων μας. Στην ομάδα συμμετείχαν οικογένειες από διαφορετικές χώρες καταγωγής: Ελλάδα, Γεωργία, Αλβανία, Αιθιοπία, Νιγηρία, Σομαλία.

Από τον Φεβρουάριο 2013 ως και τον Ιούνιο 2015 το "Παιδικό Στέκι" λειτουργούσε στο χώρο της Σχεδίας στη πόλη, κάθε Παρασκευή 17:30-19:30 με μικρό απογευματινό κολατσιό.

Από τον Οκτώβριο 2015 έως τον Ιούνιο 2016, αφού αξιολογήσαμε τις ανάγκες των παιδιών σε συνεργασία με το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας των Παιδικών χωριών SOS και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των οικογενειών,  το "Παιδικό στέκι" λειτούργησε στο χώρο του Κ.Η.Φ. κάθε Σάββατο πρωί 11:00-13:00.

Παράλληλα από τις 22 Ιανουαρίου 2016 έως και τον Μάιο 2016, κάθε Παρασκευή 17:00-19:00, λειτούργησε το 2ο Παιδικό στέκι της "Σχεδίας στην πόλη", στον χώρο του 55ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

Από τον Απρίλιο 2017 έως και τον Μάρτιο 2018 στο χώρο της ομάδας λειτούργησε πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά προσφύγων, 2 φορές την εβδομάδα. Το πρόγραμμα αυτό αποτελούσε μια υποστηρικτική δράση ώστε νέοι γονείς να μπορούν παράλληλα να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικές δράσεις υπολογιστών, εργαστηρίων γλώσσας και δεξιοτήτων ζωής καθώς και εργαστηρίων εκμάθησης ραπτικής (για τις γυναίκες). Το πρόγραμμα γενικότερα απευθυνόταν σε νέους και νέες πρόσφυγες και  νέους/ες της πόλης και λειτουργούσε ως μικτή ομάδα. 

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης INTERSOS - Hellas και είχε ως τίτλο "Back to the community". 

Από τον Μάρτιο έως τέλος Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε κύκλος δημιουργικών εργαστηρίων στο ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΕΚΙ κάθε Παρασκευή 17:00-19:00, στο χώρο της "Σχεδίας στην πόλη" σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS. Συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 5-9 ετών. 

 

 «Δημιουργικές διαδρομές με τα παιδιά»

 το δικο μου παραμυθι

Κάθε Σάββατο 11:00-13:00, ετοιμάζουμε με πολύ αγάπη και μεράκι ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από 5-8 ετών.

Ξεκινήσαμε τον Νοέμβριο του 2012 και μέχρι σήμερα πολλά χαρούμενα επεισόδια έχουν εκτυλιχτεί! Παίξαμε μαθαίνοντας τα δικαιώματά μας, γίναμε μικροί ζαχαροπλάστες και μάθαμε για την υγιεινή διατροφή, ταξιδέψαμε με κούκλες και παραμύθια, με τις σκιές και το φως, ανακαλύψαμε  ιστορίες για καλούς και κακούς λύκους, ανοίξαμε τους χάρτες των μεγάλων εξερευνητών, κάναμε πειράματα χημείας και μαθήματα αστρονομίας, μουσικο-μπερδευτήκαμε, βρεθήκαμε με τη φαντασία μας στο ατελιέ σπουδαίων ζωγράφων, γνωρίσαμε σημαντικούς εφευρέτες και επιστήμονες και πάνω από όλα επικοινωνήσαμε, μοιραστήκαμε, διασκεδάσαμε!

Τα προγράμματα μας εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες θεματικές ενότητες, όπως πολιτισμοί, νέες τεχνολογίες, επιστήμες, εφευρέσεις, εργαστήρια ανάπτυξης προσωπικών δεξιοτήτων, εργαστήρια ευαισθητοποίησης σε σύγχρονα κοινωνικά θέματα κ.α. 

Στόχος του προγράμματος είναι να βάλει τα παιδιά σε μια διαδικασία να επιλέγουν θέματα που τους ενδιαφέρουν, να ανακαλύπτουν γνώσεις και εμπειρίες με διαδραστικό τρόπο και να καλλιεργούν ατομικές και κοινωνικές δεξιότητες. Βασίζεται στις αρχές της βιωματικής και συνεργατικής μάθησης.

Η ομάδα είναι ανοιχτή ώστε τα παιδιά να συμμετέχουν σε όσες δράσεις τους ενδιαφέρουν χωρίς να αισθάνονται τη «δέσμευση» μιας ακόμα εξωσχολικής δραστηριότητας.

Η ιδέα ξεκίνησε στον καινούργιο μας χώρο από γονείς μέλη, φίλους και υποστηρικτές της «Σχεδίας στην πόλη».

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται γενικά από αρχές Σεπτεμβρίου έως τέλη Ιουνίου, κάθε Σάββατο πρωί, ώρες 11:00 – 13:00 και προσφέρεται στα παιδιά υγιεινό πρωινό κέρασμα. Οι μικροί μας φίλοι μπορούν να δουν το μηνιαίο πρόγραμμα και να επιλέξουν τις δραστηριότητες που τους ενδιαφέρουν.

Συμμετέχουν έως 15 παιδιά.

 

Εργαστήρι ζωγραφικής και εικαστικών για παιδιά 9-12 ετών

Κάθε Σάββατο 17:00-19:00, το σχολικό έτος 2018-2019

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνει: μαθήματα σχεδίου, τεχνικές ζωγραφικής, γνωριμία με σπουδαίους καλλιτέχνες και σταθμούς στην ιστορία της τέχνης, εικαστικές κατασκευές. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με υλικά και τεχνικές, να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, να ανακαλύψουν τον κόσμο της τέχνης μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό που διατίθεται από την ομάδα μας. Όλα τα υλικά ζωγραφικής και κατασκευών προσφέρονται από την ομάδα μας

Επιμέλεια μαθήματος: Βασιλική Καραπαναγιωτίδου, εικαστικός, ζωγράφος

 

"Θερινές διαδρομές & Φθινοπωρινές διαδρομές με τα παιδιά"

Από τις 18 Ιουνίου έως τις 12 Ιουλίου 2019 λειτουργεί το θερινό πρόγραμμα για παιδιά με ποικίλα δημιουργικά εκπαιδευτικά προγράμματα, καθημερινά 08:00-16:00.

Για πρώτη φορά και μετά από αίτημα των γονιών θα λειτουργήσουν οι "Φθινοπωρινές διαδρομές με τα παιδιά" από Δευτέρα 2 έως και Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019.

Σε όλα τα προγράμματα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.