Δράσεις για παιδιά

Η «Σχεδία στην πόλη» έχει ως κύρια προτεραιότητα τα παιδιά, την πιο πολύτιμη και την πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα. 

Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα του παιδιού, στο σεβασμό της διαφορετικότητας κάθε είδους, στις ίσες ευκαιρίες, στην πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση, στην ενημέρωση, στην δημιουργική έκφραση, στη δυνατότητα ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, σε θέματα ασφάλειας και παιδικής προστασίας.

Για το σκοπό αυτό κάθε χρόνο διερευνά, μελετά, σχεδιάζει και υλοποιεί ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε παιδιά, σε γονείς καθώς και σε παιδιά με λιγότερες ευκαιρίες.

 

Προγράμματα για παιδιά στο χώρο της «Σχεδίας στην πόλη» και σε συνεργαζόμενους φορείς

 

 «Παιδικό στέκι» 

              παιδικο στεκι

Tο "Παιδικό στέκι" είναι ένα εθελοντικό πρόγραμμα της ομάδας μας που έχει ως στόχο να προσφέρει ευκαιρίες δημιουργικής έκφρασης  σε παιδιά και οικογένειες που βιώνουν οικονομικές και άλλες δυσκολίες. Μέσα από πολύπλευρες δραστηριότητες τα παιδιά εξοικειώνονται με διάφορες μορφές τέχνης, καλλιεργούν τις δεξιότητές τους, τονώνουν την αυτοεκτίμησή τους και αναπτύσσουν το πνεύμα συνεργασίας μέσα στο πλαίσιο της ομάδας.

Απευθύνεται στις ηλικίες 5 έως 12 ετών, υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής έως 20 παιδιών και διαρκεί 2 ώρες.

Το "Παιδικό στέκι" ξεκίνησε στις 8 Φεβρουαρίου 2013 σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών χωριών SOS (Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης). Την εκπαιδευτική χρονιά 2013-2014 συνεργαστήκαμε και με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (GCR – παράρτημα Θεσσαλονίκης). Σε συνεργασία με τους δύο φορείς επιλέχθηκαν ωφελούμενες οικογένειες που ενδιαφέρονταν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Έχουν υλοποιηθεί εκπαιδευτικά προγράμματα με ποικίλα θέματα (παραμύθι, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, ζωγραφική, κεραμική, ζαχαροπλαστική, κατασκευές, πειράματα, παιχνίδια κ.α.). Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι γονείς των παιδιών έχουν τη δυνατότητα να περνούν δημιουργικά το χρόνο τους στο χώρο. Οι δραστηριότητες σχεδιάζονταν κάθε μήνα με βάση τα ενδιαφέροντα και τις προτάσεις της ίδιας της ομάδας των παιδιών. Για την καλύτερη λειτουργία του προγράμματος είμαστε σε στενή συνεργασία με τους φορείς που συνεργαζόμαστε με τακτικές συναντήσεις, αναφορές και αξιολόγηση της πορείας των δράσεων μας.Στην ομάδα μέχρι σήμερα συμμετείχαν οικογένειες από διαφορετικές χώρες καταγωγής: Ελλάδα, Γεωργία, Αλβανία, Αιθιοπία, Νιγηρία, Σομαλία.

Από το Φεβρουάριο 2013 ως τον Ιούνιο 2015 το "Παιδικό Στέκι" λειτουργούσε στο χώρο της Σχεδίας στη πόλη, κάθε Παρασκευή 17:30-19:30 με μικρό απογευματινό κολατσιό.

Από τον Οκτώβριο 2015, αξιολογήσαμε τις ανάγκες των παιδιών σε συνεργασία με το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας των Παιδικών χωριών SOS και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των οικογενειών το "Παιδικό στέκι" λειτουργεί στο χώρο του Κ.Η.Φ. κάθε Σάββατο πρωί 11:00-13:00.

Παράλληλα από τις 22 Ιανουαρίου 2016  και κάθε Παρασκευή 17:00-19:00, λειτουργεί το 2ο Παιδικό στέκι της "Σχεδίας στην πόλη", στο χώρο του 55ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

 

 

 «Δημιουργικές διαδρομές» του Σαββάτου

 το δικο μου παραμυθι

Κάθε Σάββατο 11:00-13:00, ετοιμάζουμε με πολύ αγάπη και μεράκι ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από 5-8 ετών.

Ξεκινήσαμε το Νοέμβριο του 2012 και μέχρι σήμερα πολλά χαρούμενα επεισόδια έχουν εκτυλιχτεί! 

Παίξαμε μαθαίνοντας τα δικαιώματά μας, γίναμε μικροί ζαχαροπλάστες και μάθαμε για την υγιεινή διατροφή, ταξιδέψαμε με κούκλες και παραμύθια, με τις σκιές και το φως, ανακαλύψαμε  ιστορίες για καλούς και κακούς λύκους, ανοίξαμε τους χάρτες των μεγάλων εξερευνητών, κάναμε πειράματα χημείας και μαθήματα αστρονομίας, μουσικο-μπερδευτήκαμε, βρεθήκαμε με τη φαντασία μας στο ατελιέ σπουδαίων ζωγράφων και πάνω από όλα διασκεδάσαμε! Τα προγράμματα μας εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες θεματικές ενότητες, όπως πολιτισμοί, νέες τεχνολογίες, επιστήμες, εφευρέσεις κ.α.

Στόχος του προγράμματος είναι να βάλει τα παιδιά σε μια διαδικασία να επιλέγουν θέματα που τους ενδιαφέρουν και με διαδραστικό τρόπο να ανακαλύπτουν γνώσεις και εμπειρίες. Βασίζεται στις αρχές της βιωματικής και συνεργατικής μάθησης.

Η ομάδα είναι ανοιχτή ώστε τα παιδιά να συμμετέχουν μόνο σε όσες δράσεις τους ενδιαφέρουν χωρίς να αισθάνονται την «δέσμευση» μιας ακόμα εξωσχολικής δραστηριότητας.

Η ιδέα ξεκίνησε στον καινούργιο μας χώρο από γονείς μέλη, φίλους και υποστηρικτές της «Σχεδίας στην πόλη».

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται γενικά από αρχές Σεπτεμβρίου έως τέλη Ιουνίου, κάθε Σάββατο πρωί, ώρες 11:00 – 13:00 και προσφέρεται στα παιδιά υγιεινό πρωινό κέρασμα.

Οι μικροί μας φίλοι μπορούν να δουν το μηνιαίο πρόγραμμα και να επιλέξουν τις δραστηριότητες που τους ενδιαφέρουν.

Συμμετέχουν έως 15 παιδιά.

Είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής για την καλύτερη λειτουργία της ομάδας.

 

 

 

 

Τα παραπάνω προγράμματα υλοποιούν εθελοντές παιδαγωγοί και εμψυχωτές  της «Σχεδίας στην πόλη».
Εάν θέλετε να γίνετε εθελοντής/ντρια στο «Παιδικό στέκι» ή στις «Δημιουργικές διαδρομές»,
εάν θέλετε να συμμετέχουν τα παιδιά σας στα προγράμματά μας επικοινωνήστε μαζί μας.