Εισαγωγικό κείμενο: Οι νέοι/ες της ομάδας σχεδιάζουν δράσεις στην πόλη μας και επικοινωνούν μέσα από τις τέχνες. Με αυτόν τρόπο προσπαθούν να «σπάσουν στερεότυπα», να ανταλλάξουν ιδέες, να εκφραστούν και να προβάλουν τη δημιουργική δύναμη των νέων που ζουν στη Θεσσαλονίκη.

Δράσεις για Νέους

δράση ικτίνου

Η «Σχεδία στην πόλη» δημιουργήθηκε από νέους ανθρώπους και μέχρι σήμερα οι νέοι αποτελούν τον πυρήνα της ομάδας.

 

Στόχος μας είναι μέσα σε ένα πλαίσιο σεβασμού και συνεργασίας να προσφέρουμε στους νέους και στις νέες κίνητρα για να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να συμμετέχουν ενεργά και δυναμικά στην τοπική κοινότητα.

 

Πιστεύουμε και προωθούμε τις αρχές της μη τυπικής μάθησης και μέσα από αυτή την διαδικασία δημιουργείται ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης στα μέλη της ομάδας.

 

Κάθε χρόνο η ομάδα διοργανώνει ποικίλες δραστηριότητες όπως παραστάσεις κουκλοθεάτρου και θεάτρου δρόμου, δρώμενα ευαισθητοποίησης, θεματικά φεστιβάλ, εκθέσεις, καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια κ.α.

 

Συμμετέχουν νέοι και νέες από 18 χρονών, φοιτητές/τριες, νέοι παιδαγωγοί, νέοι επαγγελματίες.

 

Οι νέοι /ες της ομάδας είναι αυτοί που φέρνουν τους δικούς τους προβληματισμούς και τις νέες ιδέες ανανεώνοντας συνεχώς τα ενδιαφέροντα μας και το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων μας.

 

 

Δράσεις για νέους 2019  - 2020

- "Youth and the city" 2020: το καινούργιο αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις από νέους για νέους! Η ομάδα των νέων εθελοντών/ντριών σχεδιάζει μικρές δράσεις όπως εκθέσεις φωτογραφίας, συνεντεύξεις, πρωτότυπα δρώμενα κ.α. Οι δράσεις απευθύνονται σε νέους αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα. Στόχος είναι οι νέοι άνθρωποι να χτίσουν οι ίδιοι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ τους, να δουν την αξία της ενεργούς συμμετοχής, να διερευνήσουν ευκαιρίες και μέσα έκφρασης, να πειραματιστούν και να αποκτήσουν τεχνογνωσία σε καινούργια γνωστικά αντικείμενα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τη δημιουργική δύναμη που έχουν οι νέοι άνθρωποι που ζουν στην πόλη μας.

- Ομάδα δράσεων "η πόλη μας δεν κοιμάται ποτέ", 2010 -2020: σε αυτό το πρόγραμμα εντάσσουμε όλες τις εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης στις οποίες συμμετέχουμε ή διοργανώνουμε στην πόλη μας κάθε χρόνο, σε συνεργασία με φορείς και άλλες οργανώσεις. Κάθε φορά συμμετέχουμε και σχεδιάζουμε με άλλους φορείς μια ξεχωριστή δράση - παρέμβαση με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα όπως τα δικαιώματα του παιδιού, η προσβασιμότητα στην πόλη για άτομα με αναπηρία, ο ρατσισμός, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, η υγιεινή διατροφή, η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η ενεργή συμμετοχή, η αξία του εθελοντισμού κ.α. Ενδεικτικά αναφέρουμε: δράσεις για την Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού (10 Δεκεμβρίου), την Ημέρα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας (21 Μαρτίου) σε συνεργασία με το Thessdiktio, την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου (2 Απριλίου), την Ημέρα εθελοντισμού (5 Δεκεμβρίου). κ.α.

- "Η Σχεδία στην Ευρώπη": η ομάδα μας πληροφορεί, ενθαρρύνει και προετοιμάζει νέους και νέες για να συμμετάσχουν σε προγράμματα κινητικότητας στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο. Για τον σκοπό αυτό συνεργάζεται από το 2004 με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Ίδρυμα Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης. Μέλη της "Σχεδίας στην πόλη" έχουν ήδη συμμετάσχει σε ανταλλαγές νέων, σεμινάρια και προγράμματα κατάρτισης σε πολλές χώρες στην Ευρώπη.

Για τα ευρωπαϊκά προγράμματα βρείτε πληροφορίες εδώ.

 

Εθελοντικά προγράμματα και δράσεις για νέους στην «Σχεδία στην πόλη», 2007- 2019 - μια σύντομη αναδρομή...

δραση αγιας σοφιας δρασεις Γιωργος Κότελης

 

  • Ομάδα Εμψύχωσης και Παιχνιδιού, "οι βαλίτσες των εκπλήξεων", 2007-2018: οι «Βαλίτσες» κρύβουν χρώματα, υλικά, παιχνίδια και πολλές ιδέες για ποικίλες δραστηριότητες. Μέσα από πειραματισμούς και έρευνα, η ομάδα διοργανώνει περιοδικά θεματικά project και διαμορφώνει μικρά εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα με θεατρικά, μουσικοκινητικά και παραδοσιακά παιχνίδια, αφήγηση παραμυθιών, αυτοσχέδιες παραστάσεις, κουκλοθέατρο και καλλιτεχνικά εργαστήρια, για να ταξιδέψει στη συνέχεια σε ιδρύματα, ορφανοτροφεία, παιδικές βιβλιοθήκες, φορείς, ειδικά σχολεία, υποβαθμισμένες ή απομακρυσμένες περιοχές κ.α. Η ομάδα συνεργάζεται με κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις της πόλης όπως το Δημοτικό Βρεφοκομείο "Άγιος Στυλιανός", την οργάνωση "Φάρος του Κόσμου", το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Θεσσαλονίκης & το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας των  Παιδικών Χωριών SOS (Πλαγιάρι Θεσσαλονίκη), τις Παιδικές βιβλιοθήκες και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Θεσσαλονίκης.
  • Τα σχολικά έτη 2017 - 2019 οι νέοι εθελοντές μας ταξίδεψαν με τις "Βαλίτσες" στις Παιδικές Βιβλιοθήκες και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Θεσσαλονίκης ( Κ.Δ.Α.Π.) παρουσιάζοντας τα προγράμματα: "Παί-Ζω με τα δικαιώματά μου", "Οι μαύρες γάτες πηγαίνουν σχολείο;", "Εθελοντισμός στάση ζωής", "Στα χνάρια των μεγάλων εξερευνητών και θαλασσοπόρων".
  • Ομάδα για τον Δενδροπόταμο, 2011-2014: η ομάδα υλοποίησε εργαστήρια δημιουργικής μάθησης στην κοινότητα του Δενδροποτάμου σε συνεργασία με την οργάνωση "Φάρος του κόσμου"  από το 2011 έως το 2014. Στις δράσεις συμμετείχαν περισσότερα από 30 παιδιά και έφηβοι (10 έως 17 ετών). Στόχος μας ήταν να δοθούν πολλαπλά ερεθίσματα στα παιδιά και εφήβους Ρομά, να τονωθεί η αυτοεκτίμησή τους και παράλληλα να καλλιεργήσουν κοινωνικές και ατομικές δεξιότητες. Ανάμεσα στις δράσεις που πραγματοποιήσαμε, ξεχωρίζουμε το πρωτοποριακό πρόγραμμα "Κοινωνικό τσίρκο – η τέχνη μέσα σου", διάρκειας 8 μηνών, το οποίο υλοποιήσαμε από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2013 με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ιδρύματος Νεολαίας και Δία Βίου Μάθησης (Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Youth in Action - Πρωτοβουλία Νέων).
  •  Δράση «Βόλτα στην πόλη», 2012-2014, για νέους και νέες με και χωρίς αναπηρίες: η δράση πραγματοποιήθηκε από τον Οκτώβριο 2012 έως τον Μάιο 2014 σε συνεργασία με το Ειδικό Ψυχαγωγικό Κέντρο Δήμου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα αφορούσε σε νέους και νέες με αναπηρίες και είχε ως στόχο την κοινωνική δικτύωση και την προσβασιμότητα στην πόλη σε ένα πλαίσιο φιλικής συναναστροφής και δημιουργίας σχέσεων αμοιβαιότητας και κατανόησης. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήσαμε βόλτες σε κοινωνικούς και πολιτιστικούς χώρους της πόλης μας, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα της ομάδας.