Εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης στα σχολεία

 

Η «Σχεδία...πάει σχολείο»  εδώ και αρκετά χρόνια! Πιστεύουμε πως μέσα από το σχολείο μπορούν να γίνουν πολύ σημαντικά βήματα για την ευαισθητοποίηση τόσο των παιδιών όσο και των γονιών αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών, σε ζωτικά κοινωνικά θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διαφορετικότητα, η ανεκτικότητα, ο ρατσισμός, η ελεύθερη δημιουργική έκφραση, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, ο εθελοντισμός κ.α.

Για το σκοπό αυτό, εθελοντές και μέλη παιδαγωγοί της ομάδας σχεδιάζουμε εκπαιδευτικά προγράμματα με διαδραστικό και βιωματικό χαρακτήρα, κυρίως για παιδιά 6-12 ετών, ετοιμάζουμε τις βαλίτσες μας και ταξιδεύουμε σε σχολεία αλλά και σε ειδικές εκδηλώσεις φορέων, φεστιβάλ κ.α.

Κάθε χρόνο συναντάμε στα προγράμματά μας περίπου 2.000 μαθητές και πραγματικά είναι μια πολύτιμη εμπειρία για τους νέους εθελοντές παιδαγωγούς. Ταυτόχρονα αποκτάμε μια σημαντική εικόνα για τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών, καταγράφουμε τις ιδέες τους και έτσι προχωράμε!

Η ομάδα έχει συνεργαστεί με την Α/θμια Εκπαίδευση Ανατολ. και Δυτικής Θεσσαλονίκης – Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων & Πολιτιστικών Θεμάτων και έχει επισκεφθεί ιδιωτικά και δημόσια δημοτικά σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης.

Μέχρι τώρα έχουμε υλοποιήσει τα προγράμματα:

 • «Το ταξίδι του νερού»: από το μύθο του Δαναού, την Αργοναυτική εκστρατεία ως τον περίπλου των Ινδιών από το Μ. Αλέξανδρο - ένα ταξίδι με εικόνες, μύθους, ιστορικά γεγονότα και δράσεις για τη δύναμη του υγρού στοιχείου στην πορεία της ανθρωπότητας. 
 • «Τα ζώα απειλούνται στον αέρα, το νερό και τη γη... »: γνωρίζουμε τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.
 • «Οι πίνακες ζωντανεύουν»: εικαστικό πρόγραμμα με διαδραστική προσέγγιση έργων των Πικάσο, Κλέε, Ματίς, Μιρό, Θεόφιλου, Γαΐτη, Σταθόπουλου και Μυταρά. 
 • «Μια πόλη από την αρχή»: η επίδραση του αστικού τοπίου στην καθημερινότητά μας. Για παιδιά Β’ – ΣΤ’ δημοτικού
 • «Ο ήλιος φίλος ή εχθρός;»: περιβαλλοντικό πρόγραμμα για την σημασία της ηλιακής ενέργειας και για τις κλιματικές αλλαγές.
 • «Παί-ΖΩ» με τα δικαιώματα μου – μαθαίνω τα δικαιώματά μου με οδηγό το παιχνίδι: για παιδιά Α’ – ΣΤ’  δημοτικού. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2009 με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ινστιτούτου Νεολαίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» - Εθνική Πρωτοβουλία Νέων.
 • «Εθελοντισμός – στάση ζωής»: ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών στις έννοιες της εθελοντικής προσφοράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Απευθύνεται σε μαθητές Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού.  Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε το 2011 (ευρωπαϊκό έτος για τον εθελοντισμό) υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης - Αντιδημαρχία Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών.
 • «Λύκε λύκε είσαι εδώ;»: ένα πρόγραμμα για τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, για παιδιά Α΄- Γ΄δημοτικού.
 • «Οι Μαύρες Γάτες πηγαίνουν σχολείο;»: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, για μαθητές Δ’ – ΣΤ’ δημοτικού. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Θεσμού «Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» στο πλαίσιο της εβδομάδας ευαισθητοποίησης για το ρατσισμό 17-21 Μαρτίου 2014.

     * Στα παραπάνω εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης δεν υπήρχε καμιά οικονομική επιβάρυνση για τα σχολεία. 

Χρήσιμες πληροφορίες για τις επισκέψεις μας στα σχολεία:

 • Κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς γίνεται ενημέρωση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιήσουμε. Κάθε χρονιά δίνουμε προτεραιότητα σε κάποια θεματική ενότητα. 
 • Κατόπιν δήλωσης ενδιαφέροντος του σχολείου γίνεται ενημέρωση του/της εκπαιδευτικού και αποστολή ενημερωτικού υλικού ώστε να προετοιμαστούν τα παιδιά για το θέμα.
 • Επισκεπτόμαστε τα σχολεία συνήθως μία φορά την εβδομάδα ανάλογα με τις δυνατότητες της παιδαγωγικής μας ομάδας.
 • Διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων: 2 διδακτικές ώρες
 • Συνέχεια του προγράμματος: δίνεται ενημερωτικό έντυπο στους μαθητές και εκπαιδευτικό υλικό με προτεινόμενες δραστηριότητες στον/στην εκπαιδευτικό για περαιτέρω ανάπτυξη του θέματος. 
 • Όλα τα προγράμματα μπορούν να πραγματοποιηθούν στην τάξη ή σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ώστε να υπάρχει επαρκής χώρος. Χρειάζεται Η/Υ και προτζέκτορας. Εφόσον δεν υπάρχει μπορούμε να φέρουμε τον εξοπλισμό της ομάδας μας.
 • Για το εκπαιδευτικό έτος 2018-2019 προετοιμάζουμε μια διαφορετική εκπαιδευτική βαλίτσα με στοιχεία θεάτρου αντικειμένων και διαδραστικό παιχνίδι για παιδιά προσχολικής ηλικίας και η ομάδα μας θα είναι έτοιμη να ταξιδέψει σε νηπιαγωγεία την Άνοιξη του 2019.

   Εάν ενδιαφέρεστε 

sxedia-tik να επισκεφθούμε το σχολείο σας ή να ενημερωθείτε για τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα
sxedia-tik να γίνετε εθελοντής/ντρια στο πρόγραμμα «η Σχεδία… πάει σχολείο»

 Επικοινωνήστε μαζί μας