Δράσεις στην κοινότητα

Η σχεδία είναι το πρώτο μέσο που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για να διασχίσει τα υδάτινα εμπόδια που συναντούσε στο δρόμο του. Οι πρώτες σχεδίες ήταν φτιαγμένες από καλάμια, κλαδιά ή κορμούς δέντρων που στερεώνονταν μαζί με σχοινιά για να σχηματίσουν μια σταθερή βάση ικανή να επιπλέει, κατάλληλη για τη μεταφορά ανθρώπων, εφοδίων και εμπορευμάτων

Η «Σχεδία στην πόλη» είναι μια ομάδα εξωστρέφειας! Αγαπάμε να ταξιδεύουμε σε σχολεία, γειτονιές, διαφορετικές πόλεις και χώρες.

Από το 2010 λειτουργεί το εθελοντικό πρόγραμμα:«Η πόλη μας δεν κοιμάται ποτέ!»

Ο τίτλος αυτού του εθελοντικού προγράμματος δεν επιλέχθηκε τυχαία! Πιστεύουμε στις δυναμικές παρεμβάσεις στην τοπική κοινότητα και στη διαδραστική επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας και γι αυτό αναζητούμε πρωτότυπους τρόπους για να μιλήσουμε για θέματα που θεωρούμε σημαντικά. Μέσα από τα «εκφραστικά εργαλεία» της κάθε τέχνης προσπαθούμε να αλληλεπιδράσουμε με το κοινό. Αξιοποιούμε το δημιουργικό παιχνίδι και προωθούμε μη διαδεδομένες μορφές τέχνης και έκφρασης όπως το θέατρο δρόμου, το κοινωνικό τσίρκο, street art κ.α.

Στόχος μας είναι η ανάδειξη προβλημάτων και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε μείζονα κοινωνικά θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο ρατσισμός, τα περιβαλλοντικά προβλήματα κ.α.

Μέχρι σήμερα έχουμε διοργανώσει ή συμμετάσχει σε ποικίλες δράσεις στη Θεσσαλονίκη. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις συμμετοχές μας την περίοδο 2010-2015:

           2015

 • 12 & 13 Σεπτεμβρίου 2015, "Τεχνότοπος" - 2ο εκθεσιακό φεστιβάλ για τις τέχνες και το παιδί, Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Το 2ο μεγάλο φεστιβάλ της "Σχεδίας στην πόλη" σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν 55 φορείς και δημιουργικές ομάδες με καλλιτεχνικά εργαστήρια, διαδραστικά παιχνίδια και παραστάσεις. Η επισκεψιμότητα ξεπέρασε τα 3.000 άτομα.  
 • 1 - 6 Σεπτεμβρίου 2015, Βαλκανική Πλατεία Δήμου Νεάπολης - Συκεών, καλλιτεχνικά εργαστήρια και εκπαιδευτικές δράσεις. 

           2014

 • 27 & 28 Σεπτεμβρίου 2014, "Τεχνότοπος" - 1ο εκθεσιακό φεστιβάλ για τις τέχνες και το παιδί,  Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του θεσμού "Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014".
 • 5 Ιουλίου 2014, συμμετοχή στο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά και γονείς.
 • 6 Ιουνίου 2014, συμμετοχή στο παιδικό φεστιβάλ του Δήμου Καλαμαριάς «Παραθινούπολη 2014», δημιουργικό εργαστήριο για την αλληλεγγύη.
 • 17 – 21 Μαρτίου 2014, «οι Μαύρες Γάτες πηγαίνουν σχολείο; - οι νέοι μιλούν με τα παιδιά για το ρατσισμό», εβδομάδα ευαισθητοποίησης με δράσεις σε σχολεία και στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.

           2013

 • 1 & 2 Νοεμβρίου 2013, «το κοινωνικό τσίρκο στις γειτονιές της πόλης», πλατεία Τερψιθέας και πεζόδρομος Ικτίνου, εκδηλώσεις με την υποστήριξη του θεσμού «Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση – Εθνική Πρωτοβουλία 1.2.
 •  12 Ιουνίου 2013, πεζόδρομος Αγίας Σοφίας, συμμετοχή με ένα δημιουργικό εργαστήρι για τη διαφορετικότητα, στην εκδήλωση «Κανένα παιδί στο δρόμο», με αφορμή την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, διοργάνωση Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ.
 • 1 Μαρτίου 2013 συμμετοχή στο GRITO ROCK FESTIVAL (1-3/3) με  το “εργαστήρι γεύσεων” για παιδιά 6-10 ετών. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και είναι μια ανεξάρτητη πλατφόρμα καλλιτεχνών σε 300 πόλεις και 30 χώρες.

          2012

 • 8 Δεκεμβρίου 2012, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υλοποιήσαμε στον πεζόδρομο της Παπαμάρκου, την  ανοιχτή εκδήλωση «Υπερασπιζόμαστε – Διεκδικούμε – Υπογράφουμε», σε συνεργασία με τη ΔΙΕΘΝΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ με στόχο τη συλλογή υπογραφών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μαραθώνιου Συλλογής υπογραφών της οργάνωσης. 
 • 12 & 13 Νοεμβρίου 2012, παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του προγράμματος FUTURE LIBRARY, συμμετοχή με τα εργαστήρια «Ατελιέ ζωγραφικής», «Book memories», το διαδραστικό παιχνίδι “Ντετέκτιβ της βιβλιοθήκης” και το θεατρικό δρώμενο «Οι ποντικοί της Βιβλιοθήκης».
 • 22 Φεβρουαρίου 2012, Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, αποκριάτικη γιορτή για νέους με αναπηρίες, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και το Ειδικό Ψυχαγωγικό Κέντρο.

          2011

 • 20 Νοεμβρίου 2011, 13o Λύκειο Θεσσαλονίκης, συμμετοχή στο FOOD FESTIVAL που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης-Αντιδημαρχία Πολιτισμού, με επιδαπέδιο παιχνίδι για την υγιεινή διατροφή και επιμέλεια της δράσης «Σήμερα τρώμε με τους φίλους μας».
 • 22 Σεπτεμβρίου 2011, Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, «Παίζουμε πεζοί!!», δράση με επιδαπέδιο παιχνίδι και ζωγραφική στην οδό Τσιμισκή.
 • 4 Ιουνίου 2011, Ο.Λ.Θ., «Το λιμάνι αλλιώς», Διαδραστικά παιχνίδια, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Θεσσαλονίκη αλλιώς».
 • 20 Μαΐου 2011, «Μια νύχτα στο μουσείο», δράση με παιχνίδια και αφήγηση, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
 • Συμμετοχή στις ομάδες εργασίας και στη μεγάλη γιορτή για την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014. Συνεργασία με την Αντιδημαρχία Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών.
 • 29 Απριλίου 2011, νέα παραλία, μεγάλη γιορτή για την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014. Υλοποίηση καλλιτεχνικών εργαστηρίων για παιδιά και νέους.
 • 5 Δεκεμβρίου 2010, ευρωπαϊκή ημέρα εθελοντισμού - δράση στην οδό Αριστοτέλους  από το Thess Δίκτυο - Δίκτυο εθελοντικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης.

          2010

 • 20 Νοεμβρίου 2010, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του παιδιού - δράση στον πεζόδρομο της Ικτίνου σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία και το σωματείο "Παιδί στην πόλη".