Ο Ιούνιος σηματοδοτείται από τα παιδικά μας χρόνια ως μήνας έναρξης της καλοκαιρινής ραστώνης και των σχολικών διακοπών! Για όλους εμάς, τους εθελοντές και τις εθελόντριες της «Σχεδίας στην πόλη» είναι μια περίοδος αξιολόγησης, ανασυγκρότησης, χαλάρωσης αλλά και δημιουργικών δράσεων. Διανύσαμε μια ξεχωριστή χρονιά στη νέα μας Σχεδία, στην ιστορική γειτονιά της Άθωνος. Γνωρίσαμε νέους ανθρώπους, μοιραστήκαμε μοναδικές στιγμές με παιδιά, γονείς, παιδαγωγούς και νέους-ες εθελοντές και εθελόντριες. Ζήσαμε δύσκολες στιγμές και ανατροπές, με όσα συμβαίνουν γύρω μας αλλά και σε πολύ αγαπημένους δικούς μας. Υποσχεθήκαμε όμως να μη θυσιάσουμε τη μαχητικότητά μας, το πάθος μας και την πεισματική μας θέληση για ένα καλύτερο αύριο. Για μας αυτό είναι το ταξίδι και η ζωή!

Με χαρά μοιραζόμαστε λοιπόν τον απολογισμό των δράσεων μας κι ελπίζουμε την επόμενη χρονιά να έχουμε κοντά μας όλο και περισσότερους συνταξιδιώτες!

Η «Σχεδία στην πόλη» αλλάζει γειτονιά

Τον Οκτώβριο του 2012 μεταφερθήκαμε σε νέο χώρο, ένα διώροφο κτίριο στο ιστορικό κέντρο, στην περιοχή Άθωνος. Γιορτάσαμε τα εγκαίνια στις 3 Νοεμβρίου, με μια μεγάλη γιορτή.

Δημιουργικές δράσεις

Πραγματοποιήσαμε δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες με τη βοήθεια φίλων εκπαιδευτών. Έτσι μάθαμε για την κατασκευή σαπουνιών και καλλυντικών με βιολογικά υλικά, πειραματιστήκαμε στην κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων και στις τεχνικές ντεκουπάζ και κολλάζ.

Βιωματικά σεμινάρια για παιδαγωγούς

Για τα μέλη της ομάδας μας υλοποιήσαμε εκπαιδευτικές συναντήσεις με θέματα την εμψύχωση ομάδας, την αντιμετώπιση προβλημάτων στην τάξη, το θεατρικό παιχνίδι και την προετοιμασία σχολικής παράστασης. Στις 6 Απριλίου υλοποιήσαμε με επιτυχία τη 10η Ημερίδα μας «Δημιουργικές προσεγγίσεις στην εκπαίδευση», με παράλληλα βιωματικά εργαστήρια και εισηγήσεις. Μας φιλοξένησε το 36ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. 

 

Τα εθελοντικά μας προγράμματα

«Οι Βαλίτσες των εκπλήξεων»

Οι Δευτέρες μας στη γειτονιά του Δενδροπόταμου και στο '”Φάρο του κόσμου” ήταν πολύχρωμες. Πειραματιστήκαμε με πινέλα, ψαλίδια , κουτάλες, υφάσματα και χίλια δυο ακόμα! Στο πρόγραμμα συμμετείχαν όλοι τη χρονιά κυκλικά 15 εθελοντές και εθελόντριες. Από τον Ιούνιο οι «Βαλίτσες των εκπλήξεων» γεμίζουν μπάλες ζογκλερικής, diabolo, κορδέλες, ξυλοπόδαρα, κόκκινες  μύτες και κοστούμια και ετοιμάζονται για νέες περιπέτειες!!!

Γιατί;;; διαβάστε παρακάτω..

 

«Η τέχνη μέσα σου» – κοινωνικό τσίρκο, ένας δημιουργικός δρόμος για κοινωνική ένταξη και απασχόληση

Μια καινοτόμα δράση ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013 στο Δενδροπόταμο, παρέα με τα παιδιά και τους νέους του «Φάρου του κόσμου» και τους εθελοντές της ομάδας μας. Η ομάδα, παιδιά & έφηβοι Ρομά και εθελοντές/ντριες, θα εκπαιδευτεί σε τεχνικές τσίρκου, ζογκλερική, ακροβατική, ξυλοπόδαρα, clowning, θέατρο δρόμου, θεατρικά κοστούμια και μακιγιάζ, δημιουργώντας το δικό της «μικρό τσίρκο». Ήταν μια ιδέα που επεξεργαζόμασταν καιρό, με ερέθισμα και εμπειρίες μελών της ομάδας από ταξίδια και εκπαίδευση τους στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική. Καταθέσαμε λοιπόν την πρότασή μας το Φεβρουάριο στο Ίδρυμα Νεολαίας & Δια Βίου μάθησης και αρχές Μαΐου λάβαμε τα καλά νέα, δηλαδή την έγκριση του προγράμματος!

Οι δράσεις του προγράμματος θα διαρκέσουν σε 1η φάση  έως το τέλος του 2013 και έπεται συνέχεια!

Το Κοινωνικό Τσίρκο είναι σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα. Θα λέγαμε ότι είναι ένα ξεχωριστό μοντέλο – μέσο κοινωνικής και προσωπικής ανάπτυξης όπου δίνει στους συμμετέχοντες πολλαπλές ευκαιρίες. Από τη μια βοηθά να καλλιεργήσουν δεξιότητες που θα μπορούσαν να τους ανοίξουν ακόμα και έναν επαγγελματικό δρόμο στο μέλλον. Παράλληλα λειτουργεί και ως  ένα «σχολείο» προσωπικής εξέλιξης και ανάπτυξης αξιών ζωής .

Οι στόχοι μας μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα  είναι: 

  • Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και των  νέων που ζουν σε συνθήκες ρίσκου, μέσα από την κατάρτιση, το διαπροσωπικό διάλογο και την καλλιτεχνική έκφραση και η ανάδειξη πολύτιμων κοινωνικών αξιών, όπως η αυτονομία, η αλληλεγγύη, η αυτοεκτίμηση, ο σεβασμός, η ανεκτικότητα , η επικοινωνία. 
  • Η απόκτηση ειδικών δεξιοτήτων όλων των συμμετεχόντων με τη συμβολή αναγνωρισμένων εκπαιδευτών-καλλιτεχνών. Είναι σημαντικό ότι στο πρόγραμμα εθελοντές και παιδιά είναι όλοι «μαθητευόμενοι».
  • Η πληροφόρηση και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού στο θέμα μέσα από στοχευμένες δράσεις (εκδήλωση ευαισθητοποίησης, σεμινάριο, προώθηση ενημερωτικού υλικού, διαδίκτυο).

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν περισσότερα από 20 παιδιά και έφηβοι Ρομά και 15 εθελοντές και εθελόντριες της ομάδας. Το πρόγραμμα πρόκειται να ολοκληρωθεί έως 20 Δεκεμβρίου 2013. Υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση – Εθνική Πρωτοβουλία 1.2. Συγχρηματοδοτείται με το ποσό των 5.300 € από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ενώ η ομάδα μας συμμετέχει με το ποσό των 2.000 €. Ας σημειωθεί ότι όλες οι δράσεις του ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ σε ΔΡΑΣΗ συγχρηματοδοτούν τους φορείς και δεν καλύπτουν πλήρως τα έξοδα του προγράμματος.

ιδρυμα νεολαιας και δια βιου μαθησης

Η συνεργασία μας με το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των παιδικών χωριών SOS (Πλαγιάρι)

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης «Παιδικό Στέκι» για παιδιά 5-8 ετών, σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των παιδικών χωριών SOS (Πλαγιάρι). Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από 1η Φεβρουαρίου έως 31 Μαΐου 2013, κάθε Παρασκευή απόγευμα, 17:30 - 19:30 και περιελάμβανε ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες (ζωγραφική, κατασκευές, πηλό, θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, ζαχαροπλαστική, κηπουρική κ.α.). Συμμετείχαν 15 παιδιά οικογενειών (Ελλήνων και αλλοδαπών) που βιώνουν ιδιαίτερες κοινωνικές ή οικονομικές δυσκολίες.

Στις 2 Ιουνίου γιορτάσαμε όλοι μαζί και με πολλούς ακόμα μικρούς φίλους το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ Τέχνης το οποίο διοργάνωσαν το Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου και το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, στην Αποθήκη Δ' στο Λιμάνι. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της VODAFONE και την ευγενική χορηγία του Ο.Λ.Θ. Η “Σχεδία στην πόλη” συμμετείχε δυναμικά με καλλιτεχνικά εργαστήρια και παιχνίδια από σκηνής. Ήταν ένα πολύ συγκινητικό πρωινό για όλους όσους στήσαμε και συμμετείχαμε σε αυτή τη ξεχωριστή γιορτή!

Η συνεργασία μας με το Ειδικό Ψυχαγωγικό Κέντρο Δήμου Θεσσαλονίκης

Κάθε Πέμπτη απόγευμα, 17:30-20:00, είναι η καλύτερη μέρα για «Βόλτα στην πόλη!». Δίνουμε ραντεβού στο Ειδικό Ψυχαγωγικό Κέντρο Δήμου Θεσσαλονίκης για νέους/ες με αναπηρίες και όλοι μαζί εξορμούμε! Για καφέ, shopping therapy, μια ενδιαφέρουσα έκθεση... Εξαρτάται από τη διάθεση της ομάδας! Σε αυτό το πρόγραμμα μας ενδιαφέρει κάτι πολύ απλό αλλά τελικά πολύ σημαντικό, να περνάμε όμορφα με τους φίλους μας. Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με το Ε.Ψ.Κ. του Δήμου Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαίδευσης εθελοντών της Αντιδημαρχίας Νεότητας Αθλητισμού και Εθελοντών, τον Οκτώβριο 2012.

«Η Σχεδία πάει σχολείο»

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των φετινών μας επισκέψεων στα σχολεία, στις 22 Μαΐου με την επίσκεψή μας στο 1ο Δημοτικό Επανομής. Ταξιδέψαμε σε 15 σχολεία και σε 25 τάξεις μαθητών Δημοτικού, του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, από Πεντάλοφο ως Επανομή, από Ασβεστοχώρι ως Ρετζίκι,  από Ευκαρπία ως Τούμπα. Συναντήσαμε περισσότερους από 600 μαθητές και ήταν μια πολύτιμη εμπειρία που μας έφερε ακόμα πιο κοντά στις ανάγκες των παιδιών. Φέτος υλοποιήσαμε τρία διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης: «Λύκε, λύκε είσαι εδώ;» (για Α΄ & Β΄ δημοτικού), «Παί-Ζω με τα δικαιώματά μου» (για Γ΄ & Δ΄ δημοτικού) και «Ο εθελοντισμός στάση ζωής» (Ε΄ & Στ΄ Δημοτικού). Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την αξιολόγηση και τον σχεδιασμό των νέων μας εκπαιδευτικών δράσεων καθώς και με την ανανέωση του εκπαιδευτικού μας υλικού.

 

“Δημιουργικές διαδρομές για παιδιά 5 – 8 ετών”, κάθε Σάββατο 11:00-13:00

Ομολογούμε ότι όλοι οι εθελοντές παιδαγωγοί που συμμετείχαμε στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση λατρέψαμε αυτό το πρόγραμμα. Γνωρίσαμε υπέροχα παιδιά και εξαιρετικούς γονείς και η συμμετοχή τους υποστήριξε σημαντικά το χώρο μας και το έργο μας. Από το 1ο Σάββατο, στις 24 Νοεμβρίου 2012 έως το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 που βάλαμε τα ψάθινα καπέλα μας για τις καλοκαιρινές διακοπές, διανύσαμε 24 σταθμούς. Πραγματοποιήσαμε 24 διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα βασισμένα στη φιλοσοφία μας «Μαθαίνω και επικοινωνώ μέσα από το παιχνίδι και τις τέχνες». Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο πιο ουσιαστικός δρόμος για να συναντήσουμε τα παιδιά, την ψυχή, τις σκέψεις και τα όνειρά τους. Για την καινούργια χρονιά προετοιμάζουμε με ιδιαίτερο μεράκι μικρές πολύτεχνες εκπλήξεις για την Σχεδιοπαρέα junior!

 

«Η πόλη μας δεν κοιμάται ποτέ!»

Η χρονιά κύλησε με μεγάλη εξωστρέφεια και πολλές δράσεις και παρεμβάσεις στην πόλη. Μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες τα μέλη της ομάδας επεξεργαστήκαμε και πραγματοποιήσαμε προτάσεις και ιδέες αποκομίζοντας πολύτιμες εμπειρίες.

  • Φέτος ξεκινήσαμε με τη μεγάλη διπλή γιορτή για τα 12 χρόνια της ομάδας μας και τα εγκαίνια του νέου μας χώρου στην Άθωνος. Για 12 αξέχαστες ώρες μοιραστήκαμε με μικρούς και μεγάλους φίλους, παιχνίδια, εργαστήρια και μουσικές. 
  • Στις 12 & 13 Νοεμβρίου 2012 ταξιδέψαμε στις παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του προγράμματος FUTURE LIBRARY και πραγματοποιήσαμε τα εργαστήρια «Ατελιέ ζωγραφικής», «Book memories», το επιδαπέδιο παιχνίδι “Ντετέκτιβ της βιβλιοθήκης” και το θεατρικό δρώμενο «Οι ποντικοί της Βιβλιοθήκης». 
  • Στις 8 Δεκεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υλοποιήσαμε στη γειτονιά μας, την ανοιχτή εκδήλωση «Υπερασπιζόμαστε – Διεκδικούμε – Υπογράφουμε», σε συνεργασία με τη ΔΙΕΘΝΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ με στόχο τη συλλογή υπογραφών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μαραθώνιου Συλλογής υπογραφών της οργάνωσης. 
  • Στις 15 & 16 Δεκεμβρίου ετοιμάσαμε το γιορτινό καλλιτεχνικό bazaar «Hand made by friends!», 12 μοναδικές γωνιές όπου οι δημιουργοί «μιλούν» για το χρόνο, τις προσωπικές αδυναμίες, τα μικρά μας φετίχ μέσα από τα αντικείμενα τους! Παράλληλα οργανώσαμε τη δράση «Ένα δώρο για κάθε παιδί!». Συγκεντρώσαμε παιχνίδια, βιβλία και ρούχα σε καλή κατάσταση και μαζί, γονείς και παιδιά, τα «ντύσαμε» με τις πιο όμορφες συσκευασίες, για να σταλούν στη συνέχεια σε οικογένειες που πραγματικά τα χρειάζονταν.
  • Στις 22 Δεκεμβρίου συμμετείχαμε στην μεγάλη παρέα του «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα αλλιώς, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Ετοιμάσαμε «τα γλυκοταξιδέματα», ένα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής με παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες συνταγές από διάφορες χώρες.
  •  Από την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου και για τους επόμενους 2 μήνες (έως 21 Απριλίου) συνταξιδέψαμε με την ομάδα «Εν Δυνάμει», υλοποιώντας το εικαστικό project “Art story”, ένα διαφορετικό εργαστήρι μάσκας με τον σκηνογράφο Γιάννη Κατρανίτσα.
  • Την Παρασκευή 1 Μαρτίου συμμετείχαμε στο GRITO ROCK FESTIVAL (1-3/3) με  το “εργαστήριο γεύσεων” για παιδιά 6-10 ετών. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και είναι μια ανεξάρτητη πλατφόρμα καλλιτεχνών σε 300 πόλεις και 30 χώρες.
  • Στις 19 Μαΐου, συμμετείχαμε με δημιουργικά εργαστήρια και δράσεις στο φιλανθρωπικό φεστιβάλ που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Γονέων & κηδεμόνων των 2ου Δημοτ. Σχολείου Περαίας & 3ου Νηπιαγωγείου Ν. Επιβατών για τον αγαπημένο μας φίλο νηπιαγωγό και μέλος της «Σχεδίας στην πόλη» Νώντα Νικολαΐδη,  που μετά από ένα σοβαρό ατύχημα νοσηλεύεται σε κέντρο αποκατάστασης και χρειάζεται την συμπαράστασή μας.
  • Στις 26 Μαΐου, συμμετείχαμε με το διαδραστικό εργαστήριο για παιδιά και γονείς «Παί-ΖΟΥΜΕ με τους μύθους του Αισώπου», στη Γιορτή καλλιτεχνικής δημιουργίας «Φτου και Βγαίνω», στον πολυχώρο BLOCK 33. Την εκδήλωση διοργάνωσε η ΜΚΟ «Παιδιά εν δράσει».
  • Κυριακή 2 Ιουνίου, ώρες 11:00-14:00, αποθήκη Δ’ Λιμάνι: Συμμετείχαμε με δημιουργικά εργαστήρια και παιχνίδια στο 5ο Παιδικό Φεστιβάλ Τέχνης, Θέατρο – Μουσική –Ζωγραφική – Παιχνίδι που διοργάνωσαν το Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου και το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας.
  • Κυριακή  10 Ιουνίου, ώρες 18:00-21:00, πλαζ Αρετσούς: Συμμετείχαμε στο παιδικό φεστιβάλ του Δήμου Καλαμαριάς «Παραθινούπολη 2013». Το θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι «τα παιδιά μιλούν για τη φιλία» και ετοιμάσαμε το εργαστήριο «Μια ξεχωριστή μέρα με τους φίλους μου».
  • Τετάρτη 12 Ιουνίου, ώρες 17:00-19:00, πεζόδρομος Αγίας Σοφίας: Συμμετείχαμε με ένα δημιουργικό εργαστήριο για τη διαφορετικότητα, στην εκδήλωση «Κανένα παιδί στο δρόμο», με αφορμή την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Την εκδήλωση οργανώνει η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ. Στη Θεσσαλονίκη, δίπλα μας, σε κάποιες γειτονιές ζουν παιδιά που δεν ξεκουράζονται μετά το σχολείο ή δεν καταφέρνουν να πηγαίνουν πάντα γιατί δουλεύουν... Είναι τα παιδιά που μας «ενοχλούν» στις βραδινές μας εξόδους, πωλώντας διάφορα είδη, ανάλογα την ώρα και την εποχή. Είναι τα παιδιά που συνηθίζουμε να ξεχνάμε.. Στη Σχεδία έρχονται τουλάχιστον δέκα από αυτά τα παιδιά,. να πιούν νερό, να μας πουν τα νέα τους, να ξαποστάσουν. Όπως ξέρετε σε κάποια γωνία είναι κάποιος/α (γονιός ή συγγενής ή  ;;)  που τα «εποπτεύει» και που σπάνια θα τον συλλάβει η αστυνομία. Οι ιστορίες αυτών των παιδιών δύσκολα θα καταγραφούν και λίγοι θα θέλουν να τις ξέρουν…
  • Πέμπτη 20 Ιουνίου, ώρα 20:30 - ...., στο χώρο της Σχεδίας. Γιορτή Εθελοντών της Σχεδίας στην πόλη: έκθεση φωτογραφίας και προβολές από τις δράσεις μας και μουσικές, μετά ποτών και εδεσμάτων!
  • Περισσότεροι από 30 νέοι εθελοντές και εθελόντριες συμμετείχαν σταθερά, φέτος στις δράσεις της Σχεδίας. Είναι η κινητήριος έμψυχη δύναμη της ομάδας. Οι φρέσκες ιδέες, τα όνειρα και το γέλιο τους μας εμπνέει για να πηγαίνουμε σε επόμενα λιμάνια!!

Η “Σχεδία στην Ευρώπη”

Όπως δηλώνει και το όνομά μας η “Σχεδία” αγαπάει ιδιαίτερα τα ταξίδια και την επαφή με νέους ανθρώπους που ζουν και δημιουργούν στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. Μέχρι σήμερα έχουμε ταξιδέψει και συνεργαστεί σε ανταλλαγές νέων και προγράμματα κατάρτισης μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για νέους,  με οργανώσεις και φορείς σε πολλές χώρες.

Φέτος συμμετείχαμε σε 2 προγράμματα  κατάρτισης νέων που πραγματοποιήθηκαν στην Πολωνία, στην πόλη Szczecin και διοργανωτής ήταν η δραστήρια οργάνωση  “The POLITES Association”

  • 6 - 13 /7, με  θέμα “Δημιουργικότητα στην οργάνωση”: συμμετείχαν 2 μέλη μας.
  • 4- 13/8, με θέμα “Leadership”: συμμετείχαν 3 μέλη μας.

Στα προγράμματα συμμετείχαν 24 - 30 μέλη οργανώσεων από 10 χώρες.

*Τα εθελοντικά μας προγράμματα είναι πάντα ανοιχτά σε νέους εθελοντές. Ενημερωθείτε και ελάτε στην παρέα της «Σχεδίας στην πόλη»!