"Το Παιδικό Στέκι" - ένας σύντομος απολογισμός 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το εθελοντικό μας πρόγραμμα «Παιδικό στέκι». Πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των παιδικών χωριών SOS – Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες. 

Συμμετείχαν 20 ωφελούμενες οικογένειες με τα παιδιά τους, ηλικίας 5-12 ετών. Οι οικογένειες που φιλοξενούμε στο Παιδικό στέκι είναι Έλληνες και αλλοδαποί (μετανάστες και πρόσφυγες) που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες και προσπαθούν με αξιοπρέπεια να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν στα παιδιά τους.

Κάθε Παρασκευή απόγευμα τα παιδιά απολάμβαναν πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδίαζαν οι εθελοντές της ομάδας. Με την πολύτιμη βοήθεια της εθελόντριας συντονίστριας του «Παιδικού στεκιού» Αλεξάνδρας Κουρούπη, ειδικής παιδαγωγού, 15 νέοι και νέες εθελοντές/ντριες, φοιτητές και επαγγελματίες ανθρωπιστικών επαγγελμάτων έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. 

Στόχος μας ήταν να προάγουμε έμπρακτα τις ίσες ευκαιρίες μάθησης και δημιουργικής έκφρασης για όλα τα παιδιά. Οι μικροί μας φίλοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέα γνωστικά αντικείμενα όπως animation και νέες τεχνολογίες, κινηματογράφο, πειράματα, μεγάλους ζωγράφους, κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά καθώς και να προσεγγίσουν έννοιες όπως η καθημερινή οικολογία, η διαφορετικότητα και ο ρατσισμός, η αξία της φιλίας και της αλληλεγγύης  κ.α.

Τα εκπαιδευτικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν βασίστηκαν στις αρχές της βιωματικής μάθησης, του παιχνιδιού και της συλλειτουργίας των τεχνών. 

Ευχαριστούμε θερμά τους εθελοντές και τις εθελόντριες της ομάδας, τους φορείς που συνεργαστήκαμε. Και βέβαια τις οικογένειες και τα παιδιά που μας εμπιστεύτηκαν και μοιραστήκαμε μαζί υπέροχες στιγμές.