Join In and Make A change (JIMAC) - Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+KA3

Η Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα «Σχεδία στην πόλη» είναι εταίρος σε ένα τριετές ευρωπαϊκό έργο με θέμα τη διερεύνηση της έννοιας της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης (inclusive education)

και τη συμβολή του εκπαιδευτικού δράματος (drama in education) ως ένα εργαλείο για την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας, αποδοχής και σεβασμού στο σχολικό περιβάλλον.

Το έργο υποστηρίζεται και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος για θέματα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης ERASMUS +, υποδράση ΚΑ3.

Το έργο φέρει τον τίτλο «Join in and make a change» και υλοποιείται από μια σύμπραξη εκπαιδευτικών και κοινωνικών φορέων από 4 πόλεις της Ευρώπης.

Ανάμεσα στους σκοπούς του έργου είναι να εκπαιδεύσει παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς στη χρήση του εκπαιδευτικού δράματος και να τους υποστηρίξει στην εφαρμογή και στη διάδοσή του.

 

Αναλυτικότερα:

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι φορείς:

•TAKA TUKA Society, Λουμπλιάνα, Σλοβενία, επικεφαλής του προγράμματος

•Σχεδία στην πόλη, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

•Innocamp PL, Γκντανσκ, Πολωνία, σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδαγωγικής του Πανεπιστήμιου του Γκντανσκ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αλληλεγγύης

•The Basic School of Arts, Na Popelce, Πράγα, Τσεχία, σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικού Δράματος του Πανεπιστημίου της Πράγας.

 

Κύριοι στόχοι του προγράμματος:

- Η ενημέρωση και η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων για την σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα στις χώρες – εταίρους του προγράμματος.

- Η καταγραφή των αναγκών και των δυσκολιών που βιώνουν τόσο οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία όσο και οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε δομές μη τυπικής εκπαίδευσης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

- Η επικοινωνία, δικτύωση  και ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων με εκπροσώπους φορέων που σχετίζονται με την εκπαίδευση καθώς και συλλόγους γονέων μέσω οργανωμένων συναντήσεων (focus group, ημερίδες).

- Η έρευνα, μελέτη και δημιουργία παιδαγωγικού υλικού για την εφαρμογή του εκπαιδευτικού δράματος στο σχολείο.

- Η υλοποίηση επιμορφωτικού κύκλου για εκπαιδευτικούς με θέμα «Το εκπαιδευτικό δράμα ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ενίσχυση της συμπεριληπτικής και ομαδοσυνεργατικής εκπαίδευσης».

- Η υποστήριξη των εκπαιδευτικών που θα παρακολουθήσουν την επιμόρφωση στην εφαρμογή τεχνικών εκπαιδευτικού δράματος στην τάξη τους.

- Η αξιολόγηση και διάχυση των αποτελεσμάτων από την υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος. 

- Έρευνα για την παραγωγή και έκδοση εκπαιδευτικού υλικού στην γλώσσα της κάθε χώρας, καθώς και την αγγλική σχετικά με τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος.

- Διάδοση του εκπαιδευτικού δράματος ως καλή πρακτική για την ανάπτυξη θετικού κλίματος σε διαφορετικά μαθησιακά περιβάλλοντα τυπικής και μη τυπικής μάθησης. 

 

Δράσεις του έργου: 

- Διερευνητικές συναντήσεις (focus group) για την καταγραφή απόψεων και αναγκών στη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα.

- Διεξαγωγή αντίστοιχης ποσοτικής έρευνας (με ερωτηματολόγια) σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

- Εκπαιδευτικές συναντήσεις στις χώρες-εταίρους του προγράμματος.

- Διοργάνωση εκπαιδευτικών ημερίδων και συνεδρίων σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

- Υλοποίηση επιμορφωτικού σεμιναρίου εκπαιδευτικών με έμφαση στις τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος.

- Υποστήριξη των εκπαιδευτικών συμμετεχόντων στο επιμορφωτικό σεμινάριο κατά την υλοποίηση δραστηριοτήτων με τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος στην τάξη τους.

- Η έκδοση εκπαιδευτικού υλικού στην γλώσσα της κάθε χώρας, καθώς και την αγγλική, σχετικά με τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος ως βοηθητικού εγχειριδίου για τους εκπαιδευτικούς.