"Παραθινούπολη 2019", παιδικό φεστιβάλ Δήμου Καλαμαριάς, 4-9 Ιουνίου, Πλαζ Αρετσούς

Ο Δήμος Καλαμαριάς διοργάνωσε και φέτος για 19η χρονιά, το παιδικό φεστιβάλ «ΠΑΡΑΘΙΝΟΥΠΟΛΗ 2019», τη μεγάλη γιορτή των παιδιών, με ένα σύνολο πολύπλευρων εκδηλώσεων. 

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στην πλαζ Αρετσούς από Τρίτη 4 έως 9 Ιουνίου 2019.

Συγκεκριμένα:

• Τρίτη 4 Ιουνίου, Τετάρτη 5 Ιουνίου και Παρασκευή 6 Ιουνίου 2019, ώρες 09:00-12:00 πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες επισκέψεις νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της Καλαμαριάς.

• Παρασκευή 7 Ιουνίου έως Κυριακή 9 Ιουνίου 2019, ώρες 18:00-22:00, καθώς και την Κυριακή 9 Ιουνίου, ώρες 11:00-14:00, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις ανοιχτές για το κοινό της πόλης. 

Οι επισκέπτες, παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καινοτόμες δράσεις που σχεδιάστηκαν ειδικά για το φεστιβάλ, να συνομιλήσουν και να διαδράσουν δημιουργικά με έμπειρους εκπαιδευτές και εμψυχωτές ομάδων και φορέων της πόλης μας.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε εκπαιδευτικά προγράμματα, καλλιτεχνικά εργαστήρια και παιχνίδια από 40 σημαντικούς φορείς της πόλης μας: μουσεία, φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, καλλιτεχνικές και παιδαγωγικές ομάδες.  

Τη φετινή χρονιά δημιουργήθηκαν θεματικές γωνιές όπου οι ομάδες μετά από κοινή προετοιμασία, παρουσίασαν τη δράση τους:

 «Η γωνιά των χρωμάτων και των ήχων»

 «Η γωνιά των δικαιωμάτων»

 «Ο πράσινος πλανήτης»

 «Η γωνιά των πειραμάτων και της τεχνολογίας»

 «η γωνιά του παιχνιδιού»

 «Η γωνιά αισθητηριακού παιχνιδιού για τα πολύ μικρά παιδιά»

 

Η "Σχεδία στην πόλη" είχε την τιμή να αναλάβει τον σχεδιασμό, την επιμέλεια και τον συντονισμό των εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών και εμψυχωτικών δράσεων του φεστιβάλ. Είχε μια γόνιμη και δημιουργική επικοινωνία με περίπου 40 φορείς τις πόλης και σχεδίασε το πρόγραμμα των εργαστηρίων, των παιχνιδιών και των εμψυχωτικών δράσεων του φεστιβάλ με γνώμονα την καινοτομία των προτάσεων και δίνοντας έμφαση στα στοιχεία της ομαδοσυνεργατικής μάθησης μέσα από τη βιωματική διαδικασία. 

Παράλληλα υλοποίησε με την εθελοντική ομάδα των παιδαγωγών εμψυχωτών τα εργαστήρια: "Παί-Ζω με τα δικαιώματά μου" και "Η χρωματιστή πόλη του ζωγράφου Πάουλ Κλέε".

Πιστεύουμε ότι καταφέραμε να πετύχουμε το σκοπό μας και να φέρουμε τα παιδιά κοντά σε τόσες ενδιαφέρουσες δράσεις μέσα από ένα πολυσυμμετοχικό και πλουραλιστικό πρόγραμμα.  

Ευχαριστούμε όλους τους φορείς για την τόσο εποικοδομητική ανταλλαγή ιδεών και τη θετική ενέργεια που έδωσαν στο φεστιβάλ και τον Δήμο Καλαμαριάς για την εμπιστοσύνη και την άψογη συνεργασία.