«Φθινοπωρινές διαδρομές με τα παιδιά» 

Δύο δημιουργικές εβδομάδες μάθησης και παιχνιδιού πριν την έναρξη του σχολικού έτους, για παιδιά 5-10 ετών,

Από Δευτέρα 31 Αυγούστου έως και Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020, ώρες 08:00-16:00.

Με ιδιαίτερη προσοχή και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, υποδεχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των φίλων γονέων για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους. Θα συμμετέχει περιορισμένος αριθμός παιδιών.

Οι δραστηριότητες της εβδομάδας περιλαμβάνουν:

 Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Back to school-επιστροφή στο σχολείο»:  παιχνίδια δεξιοτήτων για τη συγκέντρωση προσοχής και τη συνεργασία στην ομάδα της τάξης και δημιουργικές δράσεις ανάγνωσης, γραφής και μαθηματικών εννοιών.

Τον κύκλο 10 δημιουργικών εργαστηρίων «Ταξίδια πολιτισμού στην πόλη μου»: γνωριμία με σπουδαία μνημεία και ανθρώπους που πλούτισαν την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης μέσα από θεατρικό παιχνίδι, εικαστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικό υλικό.

*Ο κύκλος των 10  δημιουργικών εργαστηρίων εντάσσεται στις δράσεις του εκπαιδευτικού φεστιβάλ “Πολιτιστική κληρονομιά – δημιουργικές προσεγγίσεις μέσα από το εκπαιδευτικό δράμα”, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “Join in and make a change” για τη συμπερίληψη στην εκπαίδευση και τη συμβολή του Εκπαιδευτικού Δράματος.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS PLUS / KA3 και συμμετέχουν φορείς από την Σλοβενία (Leader), την Πολωνία και την Τσεχία. 

 

Ενδεικτικό πρόγραμμα ημέρας

8:00 - 09:30: Καλωσόρισμα, πρωινό, τα νέα μας, ελεύθερο παιχνίδι

09:30-10:30: «Back to school - επιστροφή στο σχολείο», εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεξιοτήτων

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα της ομάδας για την προετοιμασία στη νέα σχολική χρονιά, με παιχνίδια δεξιοτήτων για τη συγκέντρωση προσοχής και τη συνεργασία στην ομάδα της τάξης και δημιουργικές δράσεις ανάγνωσης, γραφής και μαθηματικών εννοιών.

10:30-11:00: Διάλειμμα δεκατιανού

11:00-13:30: «Ταξίδια πολιτισμού στην πόλη μου», κύκλος δημιουργικών εργαστηρίων. Κάθε μέρα θα επεξεργαζόμαστε θεματικές ενότητες μέσα από τις τέχνες και το παιχνίδι. 

*δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

13:30 – 14:00: Διάλειμμα φαγητού

14:00 – 16:00: Ελεύθερος χρόνος, επιτραπέζια παιχνίδια, διάβασμα, προβολή εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ

 

* 31/8 έως 7/9, «Ταξίδια πολιτισμού στην πόλη μου», κύκλος 10 δημιουργικών εργαστηρίων με θεατρικό παιχνίδι, εικαστικές  δραστηριότητες και εκπαιδευτικό υλικό (11:00-13:30)

 Δευτέρα 31/8: «Μια μέρα με τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Γαλέριο», θα μάθουμε την ιστορία των σπουδαίων ρωμαϊκών μνημείων όπως η Ροτόντα, η Καμάρα, τα βασιλικά ανάκτορα, ο Ιππόδρομος.

Τρίτη 1/9: «Οι αγορές της Θεσσαλονίκης», από την αρχαία ρωμαϊκή αγορά ως την αγορά της δικής μας γειτονιάς, της Άθωνος, θα γνωρίσουμε τις αγορές της πόλης μας, τα επαγγέλματα και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε διαφορετικές εποχές.

Τετάρτη 2/9: «Ζωγράφοι ή αρχιτέκτονες;», με πινέλα, χρώματα και υλικά χειροτεχνίας θα δημιουργήσουμε τη δική μας εικόνα για τη Θεσσαλονίκη του χθες και του σήμερα!

Πέμπτη 3/9: «Μαγικές πένες και νότες της πόλης μου», πρωτότυπο εργαστήρι δημιουργικής γραφής και μουσικής ακρόασης με έμπνευση από σπουδαίους λογοτέχνες της πόλης αλλά και τραγούδια που γράφτηκαν για τη Θεσσαλονίκη!

Παρασκευή 4/9: «Θαλασσινές ιστορίες», μια παράξενη ιστορία μυστηρίου θα μας οδηγήσει από το λιμάνι και τον Λευκό Πύργο ως το Καραμπουρνάκι και σ’ αυτή τη διαδρομή θα ανακαλύψουμε πολλά μυστικά! Παιχνίδια γρίφων, δοκιμασίες, χάρτες θησαυρών κρυμμένοι σε παλιά αρχοντικά και αποβάθρες μας περιμένουν σε μια φανταστική θαλασσινή διαδρομή!

Δευτέρα 7/9: «Ιστορίες καθημερινότητας»: μέσα από παιχνίδια ρόλων ταξιδεύουμε στο χρόνο για να δούμε σκηνές από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της Θεσσαλονίκης από την αρχαιότητα ως σήμερα. Μιλάμε για τις ιστορίες τους και φτιάχνουμε με πηλό χρηστικά αντικείμενα και παιχνίδια.

Τρίτη 8/9: «Η φαντασία του συγγραφέα»: γνωρίζουμε τον σπουδαίο σύγχρονο συγγραφέα της παιδικής λογοτεχνίας Ευγένιο Τριβιζά και αναζητούμε ένα διαφορετικό τέλος για τα βιβλία του! Χρησιμοποιούμε τεχνικές δραματοποίησης αλλά και δημιουργικής γραφής.

Τετάρτη 9/9: «Πορτραίτα του χθες και του σήμερα»:  Δημιουργούμε τα δικά μας πορτραίτα ως κάτοικοι της Θεσσαλονίκης σε διαφορετικές εποχές! Για να μπούμε στο ρόλο χρειαζόμαστε καπέλα, πινέλα και φαντασία!

Πέμπτη 10/9: «Θεσσαλονίκη, σταυροδρόμι των πολιτισμών»: ποιοι ζούσαν άραγε στη Θεσσαλονίκη πριν 100 χρόνια, ποια ήταν η θρησκεία τους, τα έθιμα τους, τα αγαπημένα τους φαγητά; Ποια μνημεία μας θυμίζουν σήμερα τον πολιτισμό των κατοίκων; Τα είδατε; Είναι ακόμα εδώ για να μας δείξουν πόσο σημαντικό είναι να ζούμε όλοι μαζί, ειρηνικά! Γιατί η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα το σταυροδρόμι των πολιτισμών και των λαών. Ένα βιωματικό εργαστήρι για την πολυπολιτισμικότητα και την ειρηνική συνύπαρξη. 

Παρασκευή 11/9: «Το κουκί και το ρεβύθι και το παραμύθι αρχίζει…»: ταξιδεύουμε με λαϊκά παραμύθια από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου και μαθαίνουμε λαχνίσματα, νανουρίσματα και παροιμίες από την προφορική μας παράδοση. Μέσα από τα σύμβολα, τους ήρωες και τις ιστορίες τους ανακαλύπτουμε  πόσα μας ενώνουν με τους γειτονικούς μας λαούς!

Χρήσιμες πληροφορίες:

  • Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 5 έως 10 ετών. 
  • Προσφέρουμε φρούτο και χυμό.
  •  Οι γονείς φροντίζουν για το πρωινό, το κολατσιό και το μεσημεριανό φαγητό των παιδιών.
  •  Υπάρχει ψυγείο και φούρνος για διατήρηση και ζέσταμα του φαγητού.
  •  Καθώς ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, έως 12 παιδιά (σε 2 ομάδες), είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής. 
  •  Μπορείτε να συμμετέχετε ανάλογα με τις ανάγκες σας!

     ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΚΟΣΤΟΣ: 50 € & για 2 αδέλφια = 80 €

           ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ = 10 € & για 2 αδέλφια = 16 €

  •  Το πρόγραμμα δύναται να παραταθεί σε περίπτωση σε περίπτωση που αλλάξει η ημερομηνία έναρξης του σχολικού έτους. 
  •  Τηλέφωνα επικοινωνίας:  2310 236344 & 6978 383064.
  •  Δ/νση: πεζόδρομος Παπαμάρκου 8, Περιοχή Άθωνος, 1η παράλληλος πάνω από την Ερμού.
  • Στο χώρο μας εφαρμόζονται αυστηρά τα προληπτικά υγειονομικά μέτρα για τον Covid-19, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες των αρμόδιων υπουργείων.
  • Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.