Οκτώβριος στη Σχεδία... Εκπαίδευση νέων εθελοντών

Ξεκίνησαν οι εκπαιδευτικές συναντήσεις της ομάδας εθελοντών, κάθε Τρίτη και Τετάρτη, 18:00-20:00 ώστε να προετοιμάσουμε και να αναπτύξουμε τα εθελοντικά μας προγράμματα. Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, ώρες 10:00-16:00 θα πραγματοποιηθεί το Σεμινάριο Εκπαίδευσης νέων εθελοντών. Το σεμινάριο βασίζεται στις αρχές της βιωματικής μη τυπικής μάθησης. Στόχος είναι οι νέοι εθελοντές να γνωριστούν και να αλληλεπιδράσουν σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και δημιουργικής συνεργασίας και παράλληλα να κατανοήσουν την έννοια του εθελοντισμού, το όραμα και το έργο της ομάδας καθώς και ειδικότερες θεματικές ενότητες. Στο σεμινάριο μπορούν να λάβουν μέρος όσοι/ες έχουν ήδη παρακολουθήσει συναντήσεις ενημέρωσης εθελοντών.

Εκπαιδευτικές βαλίτσες και δράσεις για παιδιά

Ταξιδεύουμε σε παιδικές βιβλιοθήκες, κέντρα απασχόλησης, σχολεία,

ιδρύματα, πλατείες, γειτονιές και μοιραζόμαστε με τα παιδιά 

πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις που προάγουν τη συνεργασία, την αποδοχή και το σεβασμό στη διαφορετικότητα 

και δίνουν την ευκαιρία δημιουργικής έκφρασης.

Γιατί πιστεύουμε πως όλα τα παιδιά δικαιούνται ευκαιρίες 

στη δημιουργική μάθηση και στο παιχνίδι.

 

Πρόγραμματα υπσοτήριξης για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες

Σε συνεργασία με φορείς της πόλης καταγράφουμε ανάγκες και δημιουργούμε ένα πλαίσιο – πρόγραμμα δράσης με στόχο να υποστηρίξουμε, να ενδυναμώσουμε και να ενθαρρύνουμε ανθρώπους που βιώνουν ευαλωτότητα. Στα προγράμματα τηρούμε αυστηρό πρωτόκολλο εμπιστευτικότητας και η ομάδα των εθελοντών συμμετέχει κατόπιν εκπαίδευσης. 

 

Youth and the city projects

Σχεδιάζουμε νεανικές δράσεις στην πόλη μας και επικοινωνούμε μέσα από τις τέχνες (φωτογραφία, βίντεο, performances, μουσική κ.α.). 

Σκοπός μας; Να συνομιλήσουμε σπάζοντας «στερεότυπα», να εκφραστούμε και να δείξουμε τη δημιουργική δύναμη των νέων που ζουν στη Θεσσαλονίκη. 

 

Δικτυωνόμαστε!

Η ομάδα μας είναι ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων  “Thess Δίκτυο” από το 2011 και στηρίζει δράσεις και συνέργειες των οργανώσεων της πόλης. Επίσης συμμετέχει στο Ελληνικό Δίκτυο του Ιδρύματος ANNA LINDH.

Μπορείς να συμμετέχεις σε κοινές δράσεις των φορέων (παγκόσμιες ημέρες, φεστιβάλ, ημερίδες κ.α.).

Επίσης διοργανώνουμε μια σειρά επισκέψεων σε άλλες οργανώσεις ώστε να γνωρίσουμε τις δράσεις τους και να σκεφτούμε πως μπορούμε να συνεργαστούμε!

 

Η Σχεδία πάει.. Ευρώπη

Προγράμματα κινητικότητας για νέους!

Μέσα από το πρόγραμμα ERASMUS+ έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασίας με νεανικές οργανώσεις στην Ευρώπη. 

Συμμετέχουμε σε ανταλλαγές νέων και προγράμματα κατάρτισης. 

Επίσης συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης ως πιστοποιημένος φορέας φιλοξενίας νέων εθελοντών. 

 

 

Τι μπορείς να κάνεις ως εθελοντής/ντρια στη «Σχεδία στην πόλη»;;

Πως μπορείς να συμμετέχεις;;

 Εκπαιδεύεσαι μέσα από τις εκπαιδευτικές συναντήσεις εθελοντών.

 Συμμετέχεις σε ομάδες εργασίας για τη δημιουργία παιδαγωγικού υλικού και εγχειριδίων καθώς και για τον σχεδιασμό καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

 Υλοποιείς, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη, προγράμματα στον χώρο της Σχεδίας  ή σε άλλους  χώρους (σχολεία, βιβλιοθήκες, φορείς, πολιτιστικούς χώρους)

 Συμμετέχεις ενεργά σε δράσεις στην πόλη (εκδηλώσεις, φεστιβάλ, εκστρατείες, δίκτυα) 

 Οργανώνεις ένα δικό σου project από νέους για νέους!

 Έχεις τη δυνατότητα να πάρεις μέρος στα ευρωπαϊκά προγράμματα κατάρτισης και σε ανταλλαγές νέων. 

 Μπορείς να επιλέξεις τις δράσεις που θα συμμετέχεις ανάλογα με το χρόνο σου και  τα ενδιαφέροντά σου αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες της ομάδας.

 

Το ταξίδι ξεκινά!

Σε περιμένουμε