Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

H Σχεδία στην πόλη έλαβε το  2019 το  Πιστοποιητικό Quality Label από το Πρόγραμμα της Ε.Ε. Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης για την δραστηριότητα των σχεδίων εθελοντισμού, (κωδικός 2019-1-EL02-ESC52-004726) και είναι πλέον πιστοποιημένος φορέας υποδοχής δύο εθελοντών μακράς διάρκειας και τριών εθελοντών μικρής διάρκειας.

Λίγα λόγια για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι η νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες για όσους νέους επιθυμούν να κάνουν εθελοντισμό ή να εργαστούν σε προγράμματα, στη χώρα τους ή στο εξωτερικό, προς όφελος κοινοτήτων και ατόμων σε όλη την Ευρώπη.

Οι νέοι που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης πρέπει να αποδέχονται και να σέβονται την αποστολή και τις αρχές του Σώματος.

Μπορείς να εγγραφείς στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης αν είσαι 17 ετών, αλλά για να συμμετάσχεις σε ένα πρόγραμμα πρέπει να είσαι τουλάχιστον 18 ετών. Στα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης μπορούν να συμμετέχουν άτομα 30 ετών το πολύ.

Αφού ολοκληρώσουν μια απλή διαδικασία εγγραφής, οι συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης μπορεί να επιλεγούν για να συμμετάσχουν σε ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την πρόληψη φυσικών καταστροφών ή την αποκατάσταση μετά από καταστροφές, την παροχή βοήθειας σε κέντρα αιτούντων άσυλο, ή την αντιμετώπιση διάφορων κοινωνικών προβλημάτων.

Τα προγράμματα που υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης διαρκούν από δύο έως δώδεκα μήνες. Υλοποιούνται, κατά κανόνα, στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα προβλέπει για τους/τις φιλοξενούμενους/ες εθελοντές/ντριες την κάλυψη εξόδων διαμονής, διατροφής και μετακίνησης, πάγιο ποσό για την κάλυψη καθημερινών εξόδων, (pocket money), ασφάλιση, υποστήριξη μαθήματα γλώσσας, mentoring. 

Οι εθελοντές/ντριες του προγράμματος συμμετέχουν σε καθημερινή βάση στις δράσεις του φορέα κατά μέσο όρο 6 ώρες ημερησίως. 

Το Ευρωπαϊκό σώμα Αλληλεγγύης προσφέρει μια σημαντική εμπειρία σε νέους/ες από διαφορετικές χώρες, να αναπτύξουν ατομικές, κοινωνικές και επαγγελματικές δεξιότητες, να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις για τη ζωή τους, να έρθουν κοντά σε καινούργιες κουλτούρες και πολιτισμούς, να γνωρίσουν την πόλη και τη χώρα φιλοξενίας και να αλληλεπιδράσουν με άλλους νέους/ες σε ένα πλαίσιο δημιουργικής επικοινωνίας, συνεργασίας, σεβασμού και συμπερίληψης. 

Στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό σώμα Αλληλεγγύης εποπτεύεται από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων).

Περισσότερες πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης στον ιστότοπο:

 https://europa.eu/youth/SOLidarity_el

 

Η Σχεδία ως φορέας υποδοχής 

Συντονιστής φορέας για τη «Σχεδία σ την πόλη» είναι η οργάνωση Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων (U.S.B.). 

Μετά την έγκριση της  σχετικής αίτησης  “Creativity for women and children”  έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε δύο εθελόντριες από την  Ισπανία. 

Η  Carmen Martinez Moreno είναι 25 χρονών, έχει σπουδάσει επικοινωνία και πολιτιστική διαχείριση και την ενδιαφέρουν οι καινοτόμες πολιτιστικές δράσεις με κοινωνικό πρόσημο. 

Η Andrea Amado Balaguer είναι 24 χρονών, παιδαγωγός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά με λιγότερες ευκαιρίες. 

Συμμετέχουν  μέσω της οργάνωσης FUNDACIO CATALUNYA VOLUNTARIA (support sending organization).

Υποδεχθήκαμε τις δύο εθελόντριες στις 2 Σεπτεμβρίου 2020. 

Γνώρισαν τα μέλη της ομάδας και ενημερώθηκαν για τις δράσεις μας. Εντοπίσαμε κοινά ενδιαφέροντα και συζητήσαμε για τις προσδοκίες και τις ανάγκες τους καθώς και για την οργάνωση του καθημερινού προγράμματος. 

Δύο μήνες έχουν περάσει και αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για αυτή τη συνεργασία. 

Έχουμε μοιραστεί ιδέες και καινούργιες δράσεις, ανταλλάσσουμε εμπειρίες και προχωράμε δημιουργικά!!!

Μέχρι σήμερα η Carmen και η Andrea:

  • Συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές συναντήσεις της ομάδας εθελοντών και στην υποστήριξη των εθελοντικών μας προγραμμάτων. 
  • Συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Women’ s Steps Into the Future” για την ενδυνάμωση γυναικών προσφύγων (αραβόφωνων και φαρσόφωνων), μέσα από μαθήματα ελληνικών, εργαστήρια δεξιοτήτων και ραπτικής, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά τους.
  • Ασχολούνται με τον τομέα επικοινωνίας της ομάδας και με τον συντονισμό της συντακτικής ομάδας εθελοντών για τον σχεδιασμό και τη σύνταξη του μηνιαίου μας ηλεκτρονικού newsletter.
  • Σχεδίασαν και συντόνισαν την καλλιτεχνική δράση ευαισθητοποίησης “Unwasted Art”  για τη μείωση των απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Η δράση πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου στη γειτονιά μας, στον πεζόδρομο της οδού  Παπαμάρκου με τη συμμετοχή 30 νέων. Περιελάμβανε ένα δημιουργικό εργαστήρι από νέους για νέους όπου με άχρηστα και ανακυκλώσιμα υλικά φτιάξαμε από κοινού μικρά έργα τέχνης.
  • Επίσης κάθε μήνα προτείνουν και συντονίζουν μια δημιουργική νεανική δράση στο πλαίσιο του εθελοντικού μας προγράμματος “Youth and the city”.

Ευχόμαστε να συνεχίσουν με αυτό τον δημιουργικό ρυθμό το ταξίδι τους στη Σχεδία και στη Θεσσαλονίκη!!!