Unwasted art, καλλιτεχνική δράση ευαισθητοποίησης, 17 Οκτωβρίου 2020

Πεζόδρομος, Παπαμάρκου 8

Οι εθελόντριες μας Carmen Martinez και Andrea Amado μέσω του «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης» μοιράστηκαν με την ομάδα την ιδέα τους για μια νεανική δράση ευαισθητοποίησης στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην καθημερινή μας ζωή. Έτσι πραγματοποιήσαμε τη δράση μας στον πεζόδρομο της Παπαμάρκου το Σάββατο 17 Οκτωβρίου. Μέσα από την δημιουργία μικρών έργων τέχνης από άχρηστα και ανακυκλώσιμα υλικά περάσαμε το μήνυμα της μείωσης σκουπιδιών, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης. 

 

Η εθελόντρια Μαρίνα Τζίκου μοιράζεται τις εντυπώσεις της!

The Unwasted Art:

Let’s create art with recycled materials

Η πορεία μιας ανακυκλώσιμης συσκευασίας με προορισμό τον μπλε κάδο περιλαμβάνει μόλις τρία βήματα και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά από όλους μας. Πρώτον, ξεχωρίζουμε τη συσκευασία από τα υπόλοιπα απορρίμματα και την τοποθετούμε σε μια εξέχουσα θέση μαζί με τους υπόλοιπους αλουμινένιους, χάρτινους και γυάλινους φίλους της, στη συνέχεια φροντίζουμε να έχει αδειάσει το περιεχόμενο της και τέλος την τοποθετούμε, απαλλάσσοντας την από την πλαστική σακούλα μεταφοράς της, στο περιεχόμενο του κάδου. Εκεί τελειώνει και το κοινό μας ταξίδι! Τι γίνεται όμως μετά τον μπλε κάδο; Επόμενη στάση είναι το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και ύστερα από ποικίλες διαδικασίες καταλήγει σε ειδικά εργοστάσια όπου πλέον έχει μετατραπεί σε νέο προϊόν. 

Στη «Σχεδία στην πόλη», αποφασίσαμε να δώσουμε μια νέα δημιουργική πινελιά στη διαδικασία της ανακύκλωσης, δημιουργώντας νέο προορισμό στις συσκευασίες, με κατεύθυνση προς τον πεζόδρομο της Άθωνος. Εκεί γεννήθηκε η ιδέα της πρώτης δράσης της ομάδας μας για φέτος στα πλαίσια του εθελοντικού προγράμματος «Youth & The City». Το «waste hierarchy», Reduce-Reuse-Recycle, ενέπνευσε την Carmen και Andrea, δύο εθελόντριες μας, να δημιουργήσουν μία δράση με σκοπό την δραστηριοποίηση των νέων της πόλης στην επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίηση ανακυκλώσιμων συσκευασιών με έναν πιο καλλιτεχνικό τρόπο.

Ένα Σαββατιάτικό πρωινό η «Σχεδία» άνοιξε της πόρτες τις και η ομάδα ξεκίνησε τις προετοιμασίες και τη διακόσμηση του χώρου για να δημιουργήσει μια καλλιτεχνική ατμόσφαιρα και να εμπνεύσει εθελοντές και καλεσμένους. 

Ανακυκλώσιμα υλικά, είδη χειροτεχνίας και ζωγραφικής, χαρτόκουτα και πάγκοι τοποθετήθηκαν στην είσοδο και στο πεζόδρομο της Παπαμάρκου και η δημιουργία ξεκίνησε στις 12:00!  

Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια μετατράπηκαν σε πέταλα λουλουδιών και ουρά γοργόνας, χάρτινα κιβώτια απέκτησαν έκφραση, χαρακτηριστικά , μάτια, μύτη, χαμόγελο. Προέκυψαν σπιτάκια, αυτοσχέδια παιχνίδια, όμορφες κατασκευές και καλλιτεχνίες.

Μαζί λοιπόν, εθελοντές και φίλοι, βάλαμε το λιθαράκι μας και συνδημιουργήσαμε από άχρηστα κι ανακυκλώσιμα υλικά τα δικά μας έργα τέχνης. Είτε σε ομάδες, είτε ατομικά το αποτέλεσμα ήταν πολύ όμορφο. 

Τελικά, ο προορισμός των χάρτινων, αλουμινένιων και πλαστικών φίλων μας ήταν γεμάτος χρώματα, μουσική, έμπνευση, χορό, ζεστό καφέ και καλή διάθεση, όσα δηλαδή χαρακτηρίζουν και τη «Σχεδία στην πόλη»!

https://www.facebook.com/sxediastinpoli/photos/ms.c.eJw9j9sNAzAMAjeqbPzA7L9Y5TTp74lDEJEpxgAYI~;CJAxKzoNk~;MCZbYJ4XAAVQQ~;0BRtmVczsKUe2hp7BkCyZ5QfcqdHsKkZugxy2N8i1N10uoFoj1EumrmO5Szhxl5imy2umut9RM54vqC9ldNAI~-.bps.a.3344964625614975/3344973822280722/