FOM_Eng_Red.jpg - 177,31 kB           

 

“Women’s Steps Into the Future” – Faces of Migration – DEAR programme

Εντυπώσεις από τις πρώτες μας συναντήσεις...

To πρόγραμμα ξεκίνησε με τις ομάδες των γυναικών και των παιδιών τους στους φιλόξενους χώρους του ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, του Solidarity Now και του Κέντρου Μαθησιακής και Παιδαγωγικής υποστήριξης των Παιδικών Χωριών SOS – Πλαγιάρι. Οι ομάδες των συμμετεχόντων δημιουργήθηκαν κατόπιν ενημέρωσης από την οργάνωση INTERSOS HELLAS, εταίρο μας στο έργο.

Είχαμε τη χαρά να μοιραστούμε όμορφες στιγμές με τις γυναίκες και τα παιδιά τόσο στα μαθήματα ελληνικών όσο και στη δημιουργική απασχόληση. Σιγά σιγά καταφέρνουμε  να υπερνικήσουμε τα εμπόδια της γλωσσικής επικοινωνίας, σε ένα κλίμα χαράς και ασφάλειας.

Η εθελόντρια Andrea Amado κατέγραψε εντυπώσεις!

Στις 9 Οκτωβρίου 2020, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Πρόσωπα της Μετανάστευσης" ("Faces of Migration", DEAR programme) ξεκινήσαμε τις δράσεις του έργου "Τα βήματα των γυναικών στο μέλλον - Women's Steps Into the Future".

Οι συμμετέχουσες σε αυτό το πρόγραμμα είναι γυναίκες πρόσφυγες από διαφορετικές εθνικότητες που θέλουν να μάθουν ελληνική γλώσσα, να αποκτήσουν δεξιότητες ζωής (soft skills) και είναι πρόθυμες να δημιουργήσουν ένα πολυπολιτισμικό δίκτυο με άλλες γυναίκες.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ασφάλειας, εμπιστοσύνης και μάθησης ώστε να αισθάνονται ότι συμμετέχουν σε κάτι ωφέλιμο για τη ζωή και το μέλλον τους. Στόχος μας είναι να αισθάνονται οικειότητα στον χώρο που φιλοξενεί τις δράσεις για τις ίδιες αλλά και για τα παιδιά τους και να υπάρχει ένα θετικό κλίμα συνεργασίας και επικοινωνίας.

Γι 'αυτό, ενώ παρακολουθούν τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας, διοργανώνουμε δραστηριότητες για τα παιδιά τους.

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων προσαρμόζεται στις ανάγκες και στις διαφορετικές ηλικές των παιδιών. 

Περιλαμβάνει παιχνίδια επικοινωνίας, θεατρικά και κινητικά παιχνίδια, εικαστικά. Επίσης βοηθάμε τα παιδιά δημοτικού στα μαθήματα που έχουν για το σχολείο.

Ο κύριος στόχος αυτού του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση αυτών των γυναικών, γι 'αυτό εκτός από τα ελληνικά μαθήματα, θα γίνουν και σεμινάρια δεξιοτήτων "soft skills",  που πιστεύουμε ότι θα συμβάλουν θετικά στη συναισθηματική έκφραση, στην εξοικείωση τους σε θέματα επικοινωνίας και εργασίας καθώς και στην καθημερινή τους ζωή στην Ελλάδα.

 

Κάθε εβδόμαδα με την ομάδα των εθελοντών και τις συντονίστριες του προγράμματος, καταγράφουμε ιδέες και προετοιμάζουμε δραστηριότητες για τα παιδιά.

Επίσης, σε συνεννόηση με τη δασκάλα της ελληνικής γλώσσας, βοηθάμε κατά τη διάρκεια του μαθήματος των ελληνικών στην εξάσκηση των γυναικών.

Και είναι όμορφο να βλέπεις πως τελικά τα γλωσσικά εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν. Γελάμε με τα λάθη μας και χαιρόμαστε όταν καταφέρνουμε να πούμε σωστά λέξεις και φράσεις!

Μετά από τρεις συναντήσεις, αισθανόμαστε πώς οι γυναίκες και τα παιδιά, αρχίζουν να αισθάνονται ως μέρος μιας μεγάλης οικογένειας!

Και έτσι βήμα βήμα κάτι όμορφο χτίζεται!!!

 

#ActionAidhellas

#Naomi_Workshop_for_refugees

#SolidarityNow

#OIKOPOLIS

#SOS_Children_Villages_Plagiari

EU_flag_blue_RGB_1_.jpg - 62,98 kB