ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ με τα παιδιά και περνάμε δημιουργικά!

 

«ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» είναι η φράση που ακούμε σε καθημερινή βάση πλέον τους τελευταίους μήνες. Δυστυχώς ο κορωνοϊός (covid-19) προκάλεσε μια πανδημία, όπου αναγκαστικά έχει καταστήσει τον περιορισμό του παιδικού παιχνιδιού εντός των πλαισίων του σπιτιού. Ωστόσο, είναι μια καλή ευκαιρία να συσφιχτούν οι δεσμοί των μελών της οικογένειας μέσα από μια πληθώρα δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Έτσι, λοιπόν, οι φετινές γιορτές θα διαφέρουν, καθώς λόγω καραντίνας γονείς και παιδιά θα παραμείνουν αρκετές ώρες μέσα στο σπίτι. Για αυτό ως "Σχεδία στην Πόλη" προτείνουμε μια σειρά από δραστηριότητες με την ενεργό δράση των παιδιών που φυσικά θα τα διασκεδάσουν και θα περάσουν δημιουργικά και όμορφα.

Αρχικά, καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα μπορείτε να κατασκευάσετε ευχητήριες κάρτες από χαρτί και άλλα υλικά και να τις στείλετε στους αγαπημένους σας! Εφόσον τα μαγαζιά παραμένουν κλειστά -μέχρι νεωτέρας- αξιοποιήστε υλικά που ήδη διαθέτετε στο σπίτι (χαρτιά, πολύχρωμα χαρτόνια, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, πούλιες). Σίγουρα θα χρειαστείτε ψαλίδι και κόλλα! Σε περίπτωση που έχετε χρυσόσκονη μην διστάσετε να την χρησιμοποιήσετε! 

Εξίσου καλή ιδέα είναι η κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών από πηλό που μπορούν να τοποθετηθούν πάνω στο δέντρο και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο θελήσετε, διακοσμώντας και φέροντας έναν αέρα εορταστικής διάθεσης. Επίσης, μπορείτε με τέμπερα ή νερομπογιά να ζωγραφίσετε πάνω στα πήλινα στολιδάκια! 

Ακόμα, μπορείτε να δημιουργήσετε νόστιμες λιχουδιές βάζοντας τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά εκεί που μπορούν, και φυσικά πάντα με τη δική σας επίβλεψη. Παραδείγματος χάρη, να ρίχνουν τα υλικά στο μπολ, όπου ετοιμάζετε ένα μείγμα για την παρασκευή μπισκότων ή όταν θα είναι έτοιμο το μείγμα να κάνουν σχεδιάκια με το ζυμάρι και μετά να τα διακοσμήσουν! Μην υποτιμήσετε πόσο βοηθητικά μπορούν να γίνουν όταν θα φτιάχνετε γλυκύσματα, όπως μελομακάρονα και κουραμπιέδες, αλλά και πόσο πολύ θα διασκεδάσετε παρέα.  

Τέλος, πέρα από μια μεγάλη ποικιλία επιτραπέζιων παιχνιδιών που μπορείτε να παίξετε υπάρχει και η επιλογή να διεξάγετε διαγωνισμούς (τραγουδιού, χορού) μεταξύ των μελών της οικογενείας, οι οποίοι θα οδηγήσουν σε έπαθλο-έκπληξη.  Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σας εμποδίσει από το να δραματοποιήσετε θεατρικά έργα, που θα συνοδεύονται από πολύ γέλιο, που, όμως, βέβαια, θα αναδυθούν οι υποκριτικές σας ικανότητες.

Σε αυτήν την δύσκολη περίοδο που διανύουμε χρειάζεται να φροντίζουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και του μικρούς πρωταγωνιστές της ζωής μας. Είναι ευκαιρία να αφιερώσουμε τον χρόνο που θα βρισκόμαστε στο σπίτι στο να κάνουμε όλοι μαζί διάφορες δραστηριότητες. Με τον τρόπο αυτό, θα έρθουμε ακόμα πιο κοντά γεφυρώνοντας ασυμφωνίες και δρώντας σαν οικογένεια και θα οπλιστούμε με κουράγιο για όλα τα δεινά που συμβαίνουν γύρω μας.

ΥΓ. Μην ξεχάσετε να τραβήξετε φωτογραφίες, αποτυπώνοντας τις όμορφες στιγμές που θα έχετε δημιουργήσει παρέα με τα παιδιά σας, παρά το αντιφατικό με την covid-εποχή. Σε αυτές ακριβώς τις φωτογραφίες θα ανατρέχετε κάθε φορά, όταν ιδίως θα έχουν μεγαλώσει τα παιδιά και θα αναπολείτε τις αναμνήσεις εκείνες.

 

Στέλλα Συμφέρη

Φοιτήτρια Τμ. Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Α.Π.Θ.

Εθελόντρια στη «Σχεδία στην πόλη»