Εισαγωγικό κείμενο: Στο πλαίσιο της ημέρας του εθελοντή, το “Thess-Δίκτυο” ετοιμάζει για τις 5 Δεκεμβρίου 2020 από τις 17:00-19:00 μία «Διαδικτυακή Ζωντανή Βιβλιοθήκη». Οι αναγνώστες θα δανειστούν “ζωντανά βιβλία” και με έναν πρωτότυπο τρόπο θα γνωρίσουν εθελοντές σημαντικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Η Σχεδία στην πόλη συμμετέχει με το δικό της «βιβλίο». Σας περιμένουμε!!!

5η Δεκεμβρίου Διεθνής Ημέρα Εθελοντών: Date our Volunteers!

Γνωρίζουμε οργανώσεις της πόλης μας με το Thess-Δίκτυο

Πέντε χρόνια μετά, η Bιβλιοθήκη του Thessδίκτυο ζωντανεύει ξανά!

Στο πλαίσιο της ημέρας του εθελοντή, το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης διοργανώνει στις 5 Δεκεμβρίου 2020 από τις 17:00-19:00 μία «Ζωντανή Βιβλιοθήκη»! Τι και αν φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, πραγματοποιηθεί ψηφιακά, ο σκοπός της είναι ίδιος! Να δώσει την ευκαιρία στους αναγνώστες να δανειστούν “ζωντανά βιβλία” και με έναν πρωτότυπο τρόπο να γνωρίσουν εθελοντές σημαντικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Τι είναι η Ζωντανή βιβλιοθήκη; 

Στην απλούστερή της μορφή, η «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» είναι ένα είδος κινητής βιβλιοθήκης, που ενθαρρύνει τη διάδραση και το διάλογο, μέσα από την απλότητα και τη διάθεση για επικοινωνία. Στα ράφια της δικής μας Βιβλιοθήκης δεν θα βρείτε απλά βιβλία, αλλά «ανθρώπινα». Συνάνθρωποι μας, εθελοντές από οργανώσεις μέλη του δικτύου, εκθέτουν τους εαυτούς τους προς «ανάγνωση» και μοιράζονται τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους ως μέλη μίας εθελοντικής ομάδας, με διάθεση να ανοίξουν ένα διάλογο με τους αναγνώστες τους. Στόχος είναι να τα επικοινωνήσουν όλα αυτά με έναν τρόπο που να ενισχύει την προώθηση του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της ενεργής κοινωνικής συμμετοχής.

Λειτουργία βιβλιοθήκης

Μπορείτε να διαβάσετε τις περιλήψεις των 10 βιβλίων που συμμετέχουν φέτος στη Βιβλιοθήκη μας και στη συνέχεια συμπληρώνοντας μία φόρμα με τα στοιχεία σας, να επιλέξετε όποια και όσα βιβλία θα θέλατε να δανειστείτε εκείνη την ημέρα, καθώς και την ώρα που προτιμάτε. Την ημέρα της εκδήλωσης θα σας αποσταλεί ο σύνδεσμος zoom της εκδήλωσης, τον οποίο και πρέπει να ακολουθήσετε για να συνδεθείτε στην ψηφιακή βιβλιοθήκη. Θα έχετε τη δυνατότητα να ακούσετε την ιστορία του αφηγητή, να κάνετε ερωτήσεις και να συνομιλήσετε μαζί του. Μπορείτε να δανείζεστε ένα βιβλίο μέχρι και 20 λεπτά.  Από τις 19:00-20:00 θα ακολουθήσει συζήτηση με όλους τους συμμετέχοντες.

Ποια βιβλία μπορώ να δανειστώ;

Δείτε τους τίτλους των διαθέσιμων βιβλίων και διαβάστε τις περιλήψεις τους εδώ.

*Στην παρένθεση η επωνυμία των οργανώσεων που εκπροσωπούν.

 • #Aposyre_to για να ζήσουν κι άλλες γενιές! (Οικόπολις)
 • Δυο κιμωλίες στον καταυλισμό (Praksis)
 • Ένας φάρος για τους Ρομά (Φάρος του κόσμου)
 • Η Αθηνά στην Αντιγόνη (ΑΝΤΙΓΟΝΗ)
 • Η ιστορία μιας συνάντησης “Σε κάθε συνάντηση,γράφεται μια νέα ιστορία. Εδώ βρίσκεται το πιο θαυμαστό μυστήριο της ανθρώπινης περιπέτειας”, Édouard Zarifian (Action Art)
 • Η γνώση σπάει τα γκέτο (Φάρος του κόσμου)
 • Ζιμπάμπουε: μία εμπειρία ζωής (ActionAid Hellas)
 • Με μια σχεδία ταξιδεύω (Σχεδία στην πόλη)
 • My pride (Thessaloniki Pride)
 • Thessaloniki Calling (United Societies of Balkans)

Πώς δηλώνω συμμετοχή;

και μην ξεχάσεις να επιλέξεις την ώρα προτίμησής σου!

 • Έχεις κάποια απορία; Επικοινώνησε μαζί μας στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Η "Σχεδία στην πόλη" ως ιδρυτικό μέλος του Thess -Δικτύου συμμετέχει με ιδιαίτερη χαρά στην προετοιμασία και στην υλοποίηση της δράσης!

ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!

Για να δούμε παρέα πως ο εθελοντισμός είναι μικρές καθημερινές πράξεις αλληλεγγύης!!!