Εισαγωγικό κείμενο: Ραπτομηχανές, πατρόν, υφάσματα, υλικά ραπτικής και κυρίως η θετική ενέργεια των ανθρώπων που έχουν βρει ουσιαστικούς τρόπους ενδυνάμωσης και στήριξης ανδρών και γυναικών προσφύγων. Καλώς ήρθατε στη ΝΑΟΜΙ! Σας παρουσιάζουμε το όραμα και τις δράσεις της.

ΝΑΟΜΙ, ένα οικουμενικό εργαστήρι για πρόσφυγες – μαθήματα ραπτικής, μαθήματα ζωής!

 

Ραπτομηχανές, πατρόν, υφάσματα, υλικά ραπτικής, προϊόντα προς πώληση, σχέδια, ιδέες και η απίστευτη ενέργεια των ανθρώπων που έχουν βρει πρακτικούς και ουσιαστικούς τρόπους ενδυνάμωσης και στήριξης ανδρών και γυναικών προσφύγων. Γιατί βέβαια η ραπτική δεν είναι μια γυναικεία υπόθεση.

Καλώς ήρθατε στη ΝΑΟΜΙ, το οικουμενικό εργαστήρι για πρόσφυγες που στεγάζεται στον Πολυχώρο Οργανώσεων, Πτολεμαίων 29Α, 6ος όροφος

Η ιδέα και επιμέλεια της παρουσίασης είναι της δημιουργικής ομάδας του INFINITY Greece που μας υποστηρίζει στον τομέα της επικοινωνίας του έργου  “Women’s Steps Into the Future” – Faces of Migration – DEAR Programme.

Ευχαριστούμε την Αγγελική Γαβριέλλα Σαμψωνίδου, συντονίστρια Κοινωνικού Τμήματος της ΝΑΟΜΙ, για τον χρόνο που μας αφιέρωσε και για την τόσο όμορφη συνέντευξη

 

  • Πείτε μας λίγα λόγια για το πως ξεκίνησε η ΝΑΟΜΙ και ποιες ανάγκες προσπάθησε να καλύψει;

Η ΝΑΟΜΙ, Οικουμενικό Εργαστήριο Προσφύγων ξεκίνησε από μια πρωτοβουλία γυναικών της γερμανόφωνης κοινότητας της Θεσσαλονίκης το 2011 ως άτυπη ομάδα υποστηρίζοντας πρόσφυγες που διέμεναν στην πόλη. Η οργανωμένη παρουσία της ομάδας αυτής ήταν έντονη και κατά τη διάρκεια των μεγάλων εισροών το 2015. Οι δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας που ανέπτυξε στην Ειδομένη ήταν πολυποίκιλες με κύρια τη δημιουργία κουζίνας Colors Open Kitchen που λειτουργούσε σε συνεργασία με την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Επαγγελματειών Μαγείρων Βορείου Ελλάδος διανέμοντας καθημερινά μέχρι και 4000 μερίδες ζεστό φαγητό.

Έκτοτε οι συνεχείς δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας σε κατάσταση επείγοντος καθώς και οι μεγάλες ανάγκες που προέκυψαν οδήγησαν στην ίδρυση της οργάνωσης το 2016 με τον τίτλο ΝΑΟΜΙ, Οικουμενικό Εργαστήριο Προσφύγων που λειτουργεί στην Πτολεμαίων 29Α, στο 6ο όροφο. Τα πρώτα χρόνια οι δράσεις επικεντρώθηκαν στην ανθρωπιστική βοήθεια και ψυχοκοινωνική υποστήριξη με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες και στις οικογένειες. Σημαντικό έργο η δημιουργία εργαστηρίου ραπτικής μέσα σε ασφαλές και φιλικό περιβάλλον όπου οι συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στη ραπτική αλλά και να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από αυτήν.   

 

  • Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι και το όραμα της ΝΑΟΜΙ;

Το 2021 είναι επετειακή χρονιά για τη ΝΑΟΜΙ. Το 2021, πέμπτος χρόνος από την ίδρυση της οργάνωσης, συνέπεσε με μια περίοδο δύσκολη για όλη την ανθρωπότητα λόγω της πανδημίας αλλά και μεγάλων εξελίξεων και στο προσφυγικό. Το 2020 – 2021 είναι, επίσης, η χρονιά ανάπτυξης της στρατηγικής της κατά την οποία η ΝΑΟΜΙ μελετά, αφουγκράζεται τις ανάγκες και σχεδιάζει τις περαιτέρω δράσεις της. Ο κύριος στόχος είναι η κοινωνικοοικονομική ένταξη προσφύγων και προσφυγουσών, η πρόσβαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, η ενδυνάμωση και προσωπική αυτάρκεια. Βάσει των αρχών που διέπουν το όραμά της για κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και περιβαλλοντική δικαιοσύνη, υποστηρίζει πρόσφυγες/ισες και αιτούντες/ούσες άσυλο μέσα από συμπεριληπτικές μεθόδους κι εργαλεία στην προετοιμασία κι ένταξή τους στην ελληνική αγορά εργασίας. Η πολύχρονη εμπειρία που απέκτησε λειτουργώντας το εργαστήριο ραπτικής από την αρχή της ίδρυσής της έδωσε το πεδίο όπου εστίασε τις δράσεις επαγγελματικής ένταξης στο επάγγελμα του ράπτη και τα επαγγέλματα γύρω από αυτό. Μέσα από ένα πρόγραμμα ολιστικού χαρακτήρα εκπαιδεύει επαγγελματίες ράφτες/τριες σε σύγχρονες μηχανές, στην ελληνική γλώσσα και στην ορολογία του επαγγέλματος και πραγματοποιώντας ομαδικές και ατομικές συναντήσεις συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, τους/τις διασυνδέει με επιχειρήσεις και δίκτυα που αναζητούν εργαζόμενους/ες.

Η κεντρική αρχή της «Δίκαιη Εργασία και Ειρήνη για Όλους/ες» αντικατοπτρίζει τη θέση της NAOMI σχετικά με το δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία υπό δίκαιες συνθήκες και την οποία ο οργανισμός επιδιώκει να εφαρμόσει με τους δικούς του υπαλλήλους στο εργαστήριο προσφύγων που λειτουργεί. Το τμήμα παραγωγής ρούχων και αξεσουάρ μέσω χρηματοδοτούμενων έργων κοινωνικής ωφέλειας παράγει προϊόντα σύμφωνα με τις αρχές του zero waste και ελληνικών οργανικών ή/και ανακυκλώμενων πρώτων υλών. Η πρώτη σειρά προϊόντων "Remember Idomeni" κατασκευάστηκε το 2016 από καθαρισμένες κουβέρτες από το στρατόπεδο της Ειδομένης, από τότε, άλλα προϊόντα παρήχθησαν από την επαναχρησιμοποίηση υφάσματος πανιού ιστιοφόρου, σαμπρελών ποδηλάτου, μεταχειρισμένων υφασμάτων κ.λπ.   

 

  • Ποιες είναι σήμερα οι κύριες δράσεις της;

Η ΝΑΟΜΙ πραγματοποιεί τις δράσεις της μέσα από τα δύο κυρίως τμήματα που έχει: το κοινωνικό τμήμα και το τμήμα παραγωγής ρούχων και αξεσουάρ. Κάτω από την ομπρέλα του Textile Academy πραγματοποιούνται οι δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων, εκμάθησης ελληνικών κι επαγγελματικής ορολογίας για υποψήφιους επαγγελματίες ράφτες/τριες, παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής σταδιοδρομίας και διασύνδεσής τους μ’ επιχειρήσεις του κλάδου. Η Ακαδημία Ραψίματος σε συνθήκες σεβασμού στην έμφυλη και πολιτισμική ταυτότητα κάνει εκπαιδεύσεις και σε ανθρώπους που θα ήθελαν να μάθουν ραπτική και για άλλους λόγους εκτός αυτού της επαγγελματικής αποκατάστασης, όπως για δημιουργική απασχόληση, προσωπική αυτάρκεια κι ενδυνάμωση. Παράλληλα, αναπτύσσει προγράμματα εστιάζοντας σε γυναίκες και ασυνόδευτους ανήλικους. Ένα πρόγραμμα που εστιάζει στην ενδυνάμωση των γυναικών και αυτό που υλοποιούμε με την οργάνωσή σας «Σχεδία στην πόλη» «Women’s Steps into the future” στο πλαίσιο του προγράμματος Faces of Migration - DEAR Programme και την ευχαριστούμε γι’ αυτή την συνεργασία.

Η δικτύωση και η αγαστή συνεργασία με οργανώσεις που παραπέμπουν άτομα στα εργαστήρια της ΝΑΟΜΙ συμπράτουν τα μέγιστα στην επιτυχία των εγχειρημάτων αυτών. Η συμμετοχή σε ομάδες εργασίας όπως αυτής της ομάδας εργασιακών συμβούλων οργανώσεων που ασχολούνται με το προφυγικό στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στα Δίκτυα Select Respect και Urban Spaces, είναι παραπάνω από χρήσιμη και στον τομέα της συνηγορίας. Επιπροσθέτως, συνεργάζεται και με οργανώσεις σε μικρά προγράμματα.

Το τμήμα παραγωγής ρούχων και αξεσουάρ έχει σκοπό να συμβάλει στην ενταξιακή διαδικασία δημιουργώντας θέσεις εργασίας για επαγγελματίες ράφτες/τριες ως επι το πλείστον απόφοιτους των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας. Από το φθινόπωρο του 2020, έχουν δημιουργηθεί 10.000 Covid μάσκες και παντελόνια για άστεγους. Τα προϊόντα επίσης πωλούνται και μέσω του e-shop της ΝΑΟΜΙ στο κοινό, αλλά και σε φορείς της Ελλάδας, Γερμανίας και άλλων χωρών.

 

  • Ποια είναι η βοήθεια, συμμετοχή, ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης;

Η ΝΑΟΜΙ ως οργάνωση με σημαντικό τοπικό χαρακτήρα είναι γνωστή για τις δράσεις της τόσο στις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην πόλη όσο και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία ιδιαίτερα σε ανθρώπους που συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις και είναι αλληλέγγυοι στις ανάγκες του προσφυγικού πληθυσμού και όχι μόνο. Η ανταπόκρισή τους και η συνεργασία μαζί τους είναι σημαντική για το έργο της ΝΑΟΜΙ.

 

  • Ποια είναι τα οφέλη για τους/τις πρόσφυγες που συμμετέχουν στις δράσεις;

Τα οφέλη για τους/τις πρόσφυγες/ισες είναι πολυποίκιλα, μακροπρόθεσμα και πολλές φορές όχι άμεσα διότι έτσι είναι η διαδικασία της ένταξης. Από την επικοινωνία μας μαζί τους και την ανατροφοδότηση που έχουμε αυτό που είναι πολύ σημαντικό, είναι οτι αισθάνονται οτι είναι μέλη μιας κοινότητας στην οποία συμπεριλαμβάνονται από την πρώτη μέρα. Το ασφαλές και φιλικό περιβάλλον της ΝΑΟΜΙ δημιουργεί εκείνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ενδυνάμωσης που είναι πολύ σημαντικές για τη δημιουργία αυτοπεποίθησης και κινητοποίησης του εαυτού για ανάπτυξη. Η χαρά της μάθησης αλλά και της δημιουργικότητας μέσω του ραψίματος αντανακλά την καθημερινότητα στα εργαστήρια. Είναι ένα μικρό λιθαράκι προς μια ζωή με προοπτική μέσα σε όλον τον κυκεώνα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην ένταξή τους και στο συναίσθημα ματαιότητας και εγκατάλειψης που βιώνουν από πλευράς κράτους. Η ΝΑΟΜΙ είναι ένα από τα σκαλοπάτια μιας ζωής σε ασφάλεια. Εκτός από το συναισθηματικό κομμάτι υπάρχει και το πρακτικό όπως η γνώση και η κατάρτιση που παρέχεται, οι θέσεις εργασίας που κερδίζονται, η οικονομική αυτάρκεια που επιτυγχάνεται τηρουμένων των αναλογιών και των δύσκολων συνθηκών φυσικά.

 

  • Ποιες είναι σήμερα οι μεγαλύτερες προκλήσεις/δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΝΑΟΜΙ;

Το ανεπαρκές κρατικό υποστηρικτικό ενταξιακό σύστημα που δημιουργεί κινδύνους εκμηδένισης της ήδη μικρής ή μεγάλης ένταξης που έχει πραγματοποιηθεί ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που έχουν αναγνωρισθεί ως πρόσφυγες. Η έλλειψη μαθημάτων ελληνικής γλώσσας  οργανωμένων από το ελληνικό κράτος για εύλογο χρονικό διάστημα. Οι δυσκολίες εκπλήρωσης των απαραίτητων βημάτων από την στιγμή που προσλαμβάνεται ένας/μία πρόσφυγα/ισα σε εργασία (έκδοση ΑΜΑ, τραπεζικού λογαριασμού). Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Οι κατώτεροι μισθοί που δεν επιτρέπουν τη δημιουργία αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης. Η απουσία πρόσβασης ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων. Αυτές είναι μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και μαζί με αυτούς και η ΝΑΟΜΙ και κάθε οργάνωση που τους/τις υποστηρίζει.

 

  • Ποιο μήνυμα θα θέλατε να ακουστεί;

Κάθε ένας/μία έχει δικαίωμα σε μια ασφαλή και αξιοπρεπή ζωή.

 

Για τη ΝΑΟΜΙ,

Αγγελική Γαβριέλλα Σαμψωνίδου

Συντονίστρια Κοινωνικού Τμήματος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΝΑΟΜΙ, Οικουμενικό Εργαστήριο Προσφύγων

Website: https://naomi-thessaloniki.net/

Facebook page: https://www.facebook.com/NAOMIPROJEKT1

e-shop under construction:     www.shop.naomi.gr

A.M.K.E       ΑΦΜ 997203035

Διεύθυνση:

Πτολεμαίων 29Α, Τ.Κ. 54630, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2311 243415

Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.