Εισαγωγικό κείμενο: Ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαΐου το πρώτο μας έργο στο πλαίσιο του προγράμματος "Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης", με τη φιλοξενία 2 εθελοντριών από την Ισπανία. Παρά τις δυσκολίες αυτής της περιόδου υλοποιήσουμε μια σειρά δημιουργικών project. Μοιραζόμαστε τον απολογισμό αυτής της διαδρομής.

Creativity for women and children inclusion”,

τα πρώτα μας βήματα στο πρόγραμμα “Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης”!

 

 Ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαΐου το πρώτο μας έργο στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, με τη φιλοξενία 2 εθελοντριών από την Ισπανία. Παρά τις δυσκολίες αυτής της περιόδου είχαμε τη χαρά να μοιραστούμε κοινές δράσεις της “Σχεδίας στην πόλη” για τη συμπερίληψη, την αλληλεγγύη και τη δημιουργική επικοινωνία.  Ευχαριστούμε για την υποστήριξη την υπέροχη ομάδα της U.S.B - Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων, συντονιστή φορέα του προγράμματος. Μοιραζόμαστε τον απολογισμό αυτής της διαδρομής.

 

Παρουσίαση και απολογισμός

Εισαγωγή

Η "Σχεδία στην πόλη" είναι πιστοποιημένος φορέας φιλοξενίας εθελοντών μέσω του προγράμματος “Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης”  από το 2019 (QUALITY LEBEL 2019-1-E102-ESC52-005156). Από τα  πρώτα μας βήματα και μέχρι σήμερα έχουμε την υποστήριξη της οργάνωσης “Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων” (U.S.B. – United Societies of Balkans) που είναι ο συντονιστής φορέας μας.

Οι δύο πρώτες εθελόντριες από την Ισπανία ήρθαν στην ομάδα μας στις 2 Σεπτεμβρίου 2021, καθώς λόγω της υγειονομικής κρίσης του COVID19 είχαμε αναγκαστεί να αναβάλουμε την άφιξη τους.  Το πρόγραμμα που υλοποιήσαμε είχε τον τίτλο “Creativity for women and children inclusion” και είχε ως στόχο οι 2 εθελόντριες να συμμετέχουν αλλά και να δημιουργήσουν δράσεις για νέες γυναίκες και παιδιά, δίνοντας έμφαση στη συμπερίληψη μέσα από το πρίσμα της δημιουργικής έκφρασης.

 Ήταν μια σημαντική εμπειρία για την ομάδα της “Σχεδίας στην πόλη” καθώς είχαμε την ευκαιρία να δούμε στην πράξη την έννοια του διαπολιτισμικού διαλόγου και της δημιουργικής επικοινωνίας ανάμεσα στους νέους και στις νέες εθελοντές/ντριες μας. Μοιραστήκαμε εμπειρίες μέσα από κοινές δράσεις αλληλεγγύης και συμπερίληψης για παιδιά, για νέους και για γυναίκες πρόσφυγες. Το πρόγραμμα φιλοξενίας ολοκληρώθηκε στις 15 Μαΐου αλλά οι σχέσεις που κτίσαμε πιστεύουμε πως θα συνεχιστούν, χωρίς ημερομηνία λήξης! 

Τα πρώτα βήματα

Η Andrea Amado και η Carmen Martinez Moreno ήρθαν στην ομάδα μας στις 2 Σεπτεμβρίου 2020.

Η Andrea, δυστυχώς, έπρεπε να αποχωρήσει από το έργο στα μέσα Νοεμβρίου 2020 λόγω ενός πολύ σοβαρού οικογενειακού προβλήματος. Μέχρι τον Νοέμβριο συμμετείχε ενεργά σε όλες τις δράσεις μας. Ενημερώθηκαν διεξοδικά και συμμετείχαν σε όλα τα προγράμματα της “Σχεδίας στην πόλη”. Επίσης δημιούργησαν τα δικά τους project, βασισμένα στη δημιουργικότητα και τη συμπερίληψη.  Τα project απευθύνονταν κυρίως σε παιδιά και γυναίκες πρόσφυγες καθώς και σε νέους/ες.

Οι τομείς που ασχολήθηκαν οι εθελόντριες αφορούσαν:

  • Εκπαίδευση και ενδυνάμωση εθελοντών
  • Δημιουργικές και εκπαιδευτικές δράσεις (για παιδιά, νέους, γυναίκες πρόσφυγες)
  • Επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς
  • Εκδηλώσεις για νέους/ες στην τοπική κοινότητα
  • Διαδικτυακές εκδηλώσεις για νέους/ες
  • Επεξεργασία, σχεδίαση, παραγωγή, δημοσίευση υλικού (αφίσες, ενημερωτικά δελτία, online editions, βίντεο κ.λπ.)
  • Επικοινωνία προβολή των δράσεων μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ομάδας (Facebook, Instagram)

 

Δράσεις που διοργάνωσαν οι E.S.C. εθελόντριες

Small, smart Youth & the city projects

Η Andrea και η Carmen με την υποστήριξης της Σμαρώς (συντονίστρια Ε.S.C.) σχεδίασαν και διοργάνωσαν μικρά νεανικά project.

Ο στόχος αυτών των project ήταν να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν τους νέους ανθρώπους της πόλης μας να συμμετάσχουν σε δημιουργικές δράσεις τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά. Το κύριο μήνυμα ήταν: “Κάνω μια αλλαγή στην πόλη μου” - μικρές έξυπνες εκδηλώσεις για νέους/ες (online youth events, συνεντεύξεις, διαδικτυακή έκθεση φωτογραφιών κ.λπ.). Από τον Οκτώβριο 2020 έως και τον Μάιο του 2021 σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν τα έργα:

Ι.  “Unwasted art”, νεανική εκδήλωση

17 Οκτωβρίου 2020, πεζόδρομος Παπαμάρκου, 12: 00-14: 00

Η ιδέα γεννήθηκε από την Andrea και την  Carmen, έχοντας ως κινητήριο ερέθισμα το σταθερό εθελοντικό μας πρόγραμμα "YOUTH & THE CITY".

Η ιδέα ήταν να συλλέξουμε υλικά ανακύκλωσης από την καθημερινή μας ζωή και να τα «επαναχρησιμοποιήσουμε» με δημιουργικό τρόπο, κάνοντας χειροτεχνίες και μικρά έργα τέχνης. Έτσι διοργανώσαμε μια ανοιχτή εκδήλωση για νέους/ες. Ο στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση της τοπικής μας κοινότητας κι ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων σχετικά με την ανακύκλωση στην καθημερινή μας ζωή δίνοντας έμφαση στον κύκλο επαναχρησιμοποίησης - μείωσης απορριμάτων – ανακύκλωσης (reuse - reduce - recycle. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στον πεζόδρομο της οργάνωσης μας, Παπαμάρκου 8, ο οποίος βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. 

Οι εθελοντές και εθελόντριες της ομάδας συμμετείχαν ενεργά σε όλα τα βήματα προετοιμασίας: συλλογή ανακυκλωμένων υλικών, σχεδίαση αφίσας και προώθηση της εκδήλωσης μέσω των κοινωνικών μέσων. Στα καλλιτεχνικά εργαστήρια που διοργανώσαμε συμμετείχαν 32 νέοι και νέες. Τα έργα τους φωτογραφήθηκαν και τα παρουσιάσαμε στα κοινωνικά δίκτυα της ομάδας. Ήταν μια μέρα δημιουργικότητας και αλληλεπίδρασης και είχε πολύ θετικό αντίκτυπο τόσο στους συμμετέχοντες όσο και ευρύτερα, μέσα από την προβολή που είχε η εκδήλωση.

 

II. “Businesss dream project” - ιστορίες που αξίζει να ακουστούν…

Φεβρουάριος- Μάρτιος 2021

Το έργο πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) . Ο στόχος ήταν να παρουσιαστούν οι ιστορίες νέων  γυναικών, επαγγελματιών στη Θεσσαλονίκη. Γυναίκες που τολμούν, αναλαμβάνουν κινδύνους, δημιουργούν και συνεργάζονται. Μας παραχώρησαν συνεντεύξεις στον επαγγελματικό τους χώρο και μοιράστηκαν μαζί μας τη διαδρομή τους, τις προσκλήσεις και τις δυσκολίες που συνάντησαν και τα όνειρα που έχουν για το μέλλον. Παρουσιάζονται  στο κανάλι μας στο Youtube: Sxedia stin poli - YouTube

 

iii. “Rethinking our city” youth project

Μάρτιος 2021 - .......

Η ιδέα ξεκίνησε μέσα από συζητήσεις της ομάδας με θέμα τον αστικό χώρο και την εγκατάλειψη που παρατηρούμε. Αποφασίσαμε λοιπόν να ξαναδούμε τα παλιά διατηρητέα κτίρια με μια διαφορετική ματιά καλώντας νέους της πόλης μας σε αυτή τη διαδρομή! Οι κύριοι στόχοι του έργου είναι:

  • Να φανταστούμε πώς τα εγκαταλελειμμένα διατηρητέα κτίρια θα μπορούσαν να ανακαινιστούν και να βρουν νέες χρήσεις για τους πολίτες.
  • Να δημιουργήσουμε ένα θετικό αντίκτυπο ευαισθητοποιώντας πολίτες και τοπικούς φορείς στο θέμα του αστικού χώρου και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι εθελοντές/ντριες της ομάδας και οι νέοι/ες της πόλης ανταποκρίθηκαν στο ανοιχτό κάλεσμα που κάναμε και έστειλαν φωτογραφίες, πληροφορίες για τα κτίρια που εντόπισαν καθώς και ιδέες για το πώς φαντάζονται μια νέα χρήση τους. Νέοι ζωγράφοι και αρχιτέκτονες υποστηρίζουν την προσπάθειά μας για την οπτικοποίηση αυτών των ιδεών. Η Carmen συντόνισε το project, δημιούργησε την οπτική ταυτότητα και τον ιστότοπο που θα φιλοξενεί όλο το υλικό.

Το έργο συνεχίζεται έως ότου παρουσιάσουμε, αν είναι δυνατόν, όλα τα εγκαταλελειμμένα κτίρια της Θεσσαλονίκης. Η Carmen εξακολουθεί να μας υποστηρίζει, έστω και από μακριά!

website: https://rethinkingourcity.wixsite.com/rethinkingourcity

 info: https://www.sxediastinpoli.gr/news/symvainei-twra/227-rethinking-our-city-youth-project,-open-call

https://www.sxediastinpoli.gr/news/symvainei-twra/240-rethinking-our-city

 

V. FANZINE, oline περιοδικά DIY!

1ο FANZINE, “Λέξεις που με εμπνέουν”

Tα FANZINE ήταν επίσης μια ιδέα της Carmen και της Andrea και την μοιράστηκαν με τους εθελοντές της ομάδας. Παρουσίασαν τι είναι τα FANZINE, τον χαρακτήρα και τον ρόλο που είχαν σε προηγούμενες δεκαετίες (΄60, ΄70 και ΄80). Στη συνέχεια αντάλλαξαν ιδέες με την ομάδα των εθελοντών και κατέληξαν στο θέμα που θα έχει το περιοδικό: “Λέξεις που με εμπνέουν”. 

Η Carmen και η Andrea συνέλεξαν όλο το υλικό όπως μικρά άρθρα, ποιήματα, σκέψεις, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής. Η Carmen επεξεργάστηκε και επιμελήθηκε την έκδοση του 1ο online FANZINE!

Αναρτήθηκε στον ιστότοπο, στα κοινωνικά μέσα της ομάδας και στο Newsletter Δεκεμβρίου 2020.

https://issuu.com/carminmarmor/docs/fanzine_-_words__no_pliegos?fbclid=IwAR2yeAAxmIlvxRGUPL9GdEq6UJo4bj0hyhR6WSRwVGZ7pu4qhVCoUvVXAwM

https://www.sxediastinpoli.gr/news/symvainei-twra/141-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%B1%CF%82-fanzine-,-youth-and-the-city-project

 

2ο FANZINE, "Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας"

Αυτό το FANZINE ήταν αφιερωμένο στη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου). Η Carmen συνεργάστηκε με την ομάδα των εθελοντών/ντριών μας με στόχο να παρουσιάσουν γυναίκες που τους/τις ενέπνευσαν με τους αγώνες, το έργο και την προσωπικότητά τους. Επίσης μοιράστηκαν τα δικά τους μηνύματα για τα προβλήματα και τους αγώνες των γυναικών σήμερα. Συνέλεξε το υλικό και επιμελήθηκε την έκδοση του 2ου online FANZINE.

https://issuu.com/carmenmartinez242/docs/fanzine_-_international_women_day__2_?fbclid=IwAR1HUI2_Z1I6rVWIIsvbqZmKdDdSffII6FCvX0L6YPcARDMjDFIF9G0K3No

 

Προγράμματα και δράσεις που συμμετείχαν

I. Ενδυνάμωση ομάδας εθελοντών

  • Εκδήλωση Υποδοχής νέων εθελοντών, 29 Σεπτεμβρίου 2020, 19:00-21:00

Η Carmen και η Andrea διοργάνωσαν παιχνίδια καλωσορίσματος για νέους εθελοντές. Επίσης παρουσίασαν το “Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης” και τις ευκαιρίες που τους έδωσε το πρόγραμμα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 18 νέοι.

  • Εβδομαδιαίες συναντήσεις εθελοντών

Κάθε εβδομάδα (Οκτώβριος 2020 - Μάιος 2021) είχαμε τη 2ωρη σταθερή διαδικτυακή συνάντηση για την ενδυνάμωση, την ανταλλαγή ιδεών και την οργάνωση των δράσεων μας.

 

II. Δημιουργικές διαδρομές με τα παιδιά, Σεπτέμβριος 2020, πρόγραμμα πρωινής απασχόλησης για παιδιά, 6-10 ετών

Το πρόγραμμα είχε ως στόχο να υποστηρίξει τους εργαζόμενους γονείς πριν από το άνοιγμα του σχολείου και να προσφέρει δημιουργικές ευκαιρίες μάθησης στα παιδιά.

Η Carmen και η Andrea συμμετείχαν μαζί με τις παιδαγωγούς της ομάδας, στα καθημερινά πολιτιστικά εργαστήρια: ζωγραφική, θέατρο, ανάγνωση, παιχνίδια.

 

III. Εκπαιδευτικό φεστιβάλ, "Δημιουργικές προσεγγίσεις για την πολιτιστική κληρονομιά", 27 Σεπτεμβρίου 2020, 10:00-14:00, ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ WE

Το φεστιβάλ περιελάμβανε βιωματικά εργαστήρια Εκπαιδευτικού Δράματος και αφήγησης για παιδαγωγούς και παράσταση αφήγησης λαϊκών παραμυθιών. Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Join in and make a change” – Η συμβολή του Εκπαιδευτικού Δράματος για μια συμπεριληπτική εκπαίδευση - ERASMUS PLUS / KA3.

Η Carmen και η Andrea επιμελήθηκαν την οπτική ταυτότητα (poster, post) του φεστιβάλ, τη φωτογράφιση, τη βιντεοσκόπηση και την παραγωγή του βίντεο.

 

IV. Πρόγραμμα για γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες "Womens Steps Into the Future", στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Faces of MigrationDEAR Programme

Σεπτέμβριος 2020– Μάιος 2021

Το έργο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 με στόχο την ενδυνάμωση φαρσόφωνων και αραβόφωνων γυναικών προσφύγων  για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας και την τοπική κοινωνία. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν ελληνικά μαθήματα, εργαστήρια ήπιων δεξιοτήτων  (soft skills workshops) και μαθήματα ραπτικής. Παράλληλα προβλέπονται δραστηριότητες για τα παιδιά τους, προκειμένου να διευκολύνουν τις γυναίκες στη συμμετοχή τους. Περιλαμβάνει επίσης πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη.

Η Carmen και η Andrea συμμετείχαν σε αυτό το έργο από τα πρώτα βήματα διοργάνωσης:

  • Προετοιμασία της ομάδας εθελοντών
  • Προετοιμασία χαρτοφυλακίου με δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά όπως παιχνίδια, ζωγραφική και χειροτεχνίες, θέατρο, σχολικές δραστηριότητες όπως μαθηματικά και γλώσσα κ.λπ.

Τον Οκτώβριο του 2020 ξεκίνησαν τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Από την 1η Νοεμβρίου 2020 οι δραστηριότητες σταμάτησαν λόγω του γενικού Lockdown. Τα ελληνικά μαθήματα για τις γυναίκες οργανώθηκαν διαδικτυακά μέχρι τα τέλη Μαΐου, αλλά δεν ήταν δυνατή η διοργάνωση εργαστηρίων για παιδιά. Η Carmen και η Andrea δημιούργησαν με τους εθελοντές διαδικτυακές δραστηριότητες για παιδιά. Επίσης η Αντρέα έγραψε ένα άρθρο για την εμπειρία της στο έργο. Tην επόμενη περίοδο, έως τον Μάιο του 2021, η Carmen βοήθησε στη δημιουργία e-book ελληνικής γλώσσας και στην ηλεκτρονική υποστήριξη των μαθημάτων. Δυστυχώς δεν πρόλαβε τις δια ζώσης συναντήσεις με τις γυναίκες και τα παιδιά που ξανάρχισαν στα τέλη Μαΐου και συνεχίζονται έως τέλη Ιουλίου 2021.

 

V. Online Youth events, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου YOUTHLAND 19.27 - ERASMUS PLUS/KA2

Οκτώβριος 2020 - Απρίλιος 2021

Η Carmen και η Αndrea συμμετείχαν στη διοργάνωση κύκλου 5 διαδικτυακών συναντήσεων και εκδηλώσεων για νέους με γενικό τίτλο  “Ας μοιραστούμε την εμπειρία”. H Andrea (μέχρι τον Νοέμβριο 2020) και η Carmen (έως και τον Απρίλιο 2021) είχαν αναλάβει τη γραφιστική επιμέλεια και τις δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας zoom. Σε κάθε συνάντηση συμμετείχαν περίπου 20-30 νέοι/ες.  

Οι εκδηλώσεις ήταν:

“Πάμε Ευρώπη;” - ευκαιρίες κινητικότητας και πρακτικής άσκησης για νέους 18-30 ετών, 18 Νοεμβρίου 2020, 19:00-21:00

Προσκεκλημένος: Christian Cibba, συντονιστής E.S.C. της νεανικής οργάνωσης Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων

 

“Νεανική επιχειρηματικότητα σε περιόδους κρίσης!”, δημιουργικές επιχειρήσεις και κοινωνικοί συνεταιρισμοί από τη θεωρία στην πράξη, 11 Δεκεμβρίου 2020, 19:00-20:30

Προσκεκλημένος: Γιάννης Χαρχαντής, ιδρυτικό μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης "INFINITY GREECE"

 

“Τέχνη και πολιτισμός σε… καραντίνα”, ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, 29 Ιανουαρίου 2021, 19:00-20:30

Προσκλεκλημένη: Όλγα Κυριακίδου, πρόεδρος της ΚΙΡΚΟ, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση για τις τέχνες και το τσίρκο.

 

“Η μουσική κάνει τον κόσμο να γυρίζει!”, διαδικτυακή εκδήλωση RADIO-YOUTH, 13 Φεβρουαρίου 2021, 19:00-21:00

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, η Carmen και δύο νέοι εθελοντές μας, η Ιωάννα και ο Ορέστης οργάνωσαν ένα διαδικτυακό διαδραστικό παιχνίδι μουσικής. Χρησιμοποίησαν ψηφιακές πλατφόρμες και εργαλεία και δημιούργησαν μια πολύ χαρούμενη εκδήλωση. Συμμετείχαν 20 νέοι, από εθελοντές της Σχεδίας και εθελοντές E.S.C. από άλλους οργανισμούς.

 

“Συμμετέχοντας στα κοινά της πόλης μου”, διάλογος και γνωριμία με το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης, 12 Απριλίου 2021, 19: 30-21:00

Προσκεκλημένος: Μάκης Μπαρμπούνης, Πρόεδρος του Δ.Σ. Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Θεσσαλονίκης

 

 

Γραφιστική επιμέλεια, επικοινωνία, προβολή, παραγωγή βίντεο

Μηνιαία Newsletter:

Η Carmen και η Andrea σχεδίασαν μαζί το 1o online Newsletter της “Σχεδίας στην πόλη”, το τεύχος Νοεμβρίου 2020. Στη συνέχεια η Carmen επιμελήθηκε όλα τα Newsletterς από τον Δεκέμβριο 2020 έως και τον Ιούνιο 2021 καθώς και την ειδική έκδοση Christmas Newsletter-Special Edition. Ήταν μια πολύ δημιουργική διαδικασία καθώς κάθε φορά η συντακτική ομάδα συγκέντρωνε όλο το υλικό των δράσεων (συνεντεύξεις άρθρα, εκδηλώσεις) με στόχο να παρουσιάσουμε μια επιμελημένη και ενδιαφέρουσα για τους αναγνώστες μας έκδοση! Τα σχόλια που έως τώρα έχουμε αποκομίσει είναι πολύ θετικά και ενθαρρυντικά για να συνεχίσουμε! Αυτή τη στιγμή το Newsletter έχει 700 παραλήπτες. 

 

Χριστουγεννιάτικες διαδικτυακές εκδηλώσεις

Για τα Χριστούγεννα η Carmen και η Andrea, μαζί με την ομάδα εθελοντών, συμμετείχαν ενεργά στην οργάνωση διαδικτυακών δραστηριοτήτων για παιδιά (ιδέες για χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες, συνταγές, μουσική, ταινίες, αφήγηση κ.λπ.).

Η Carmen και η Σμαρώ ετοίμασαν:

 

Βήμα προς βήμα, ενεργή συμμετοχή στις δράσεις της ομάδας

Καθώς ο οργανισμός μας υλοποιεί διαφορετικά προγράμματα στον τομέα της συμπερίληψης, της δημιουργικότητας, και της παιδαγωγικής υποστήριξης, ενθαρρύναμε την Carmen και την Andrea να συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις μας από τις πρώτες κιόλας ημέρες που ήρθαν. Στη συνέχεια, μέσα από τη διαδικασία της ανατροφοδότησης, καταγράφαμε την εμπειρία τους, τις ιδέες, τις εντυπώσεις και τις προτάσεις τους για κάθε πρόγραμμα ξεχωριστά. Έτσι είχαν το χρόνο να δουν, να μάθουν, να κατανοήσουν και να συμμετάσχουν ενεργά νιώθοντας ασφάλεια.

Οι τακτικές εβδομαδιαίες εκπαιδευτικές συναντήσεις με όλη την ομάδα εθελοντών είχαν πάντα διαδραστικό και βιωματικό χαρακτήρα κι αυτό ήταν ένα καταλυτικό στοιχείο για το κτίσιμο της εμπιστοσύνης και του δεσίματος ανάμεσα στα μέλη της ομάδας.

 

Δυσκολίες, προκλήσεις

  • Ήταν σημαντικό να οργανωθεί από κοινού το καθημερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων ώστε να είναι κατανοητοί οι στόχοι, οι δράσεις, τα χρονοδιαγράμματα και τα παραδοτέα. Γι’ αυτό τον λόγο δημιουργήσαμε ημερολόγιο με χρονοδιαγράμματα και προτεραιότητες για κάθε πρόγραμμα και, όπως μας είπαν η Carmen και η Andrea τις βοήθησε ιδιαίτερα.
  • Η γλώσσα αποτελούσε ένα μικρό εμπόδιο στις δραστηριότητες με τα παιδιά. Το ξεπεράσαμε με την υποστήριξη των εθελοντών της ομάδας, τη μη λεκτική επικοινωνία και επίσης μέσα από το ενδιαφέρον των παιδιών να μιλούν αγγλικά (καθώς τα μαθαίνουν από τις πρώτες τάξεις στο δημοτικό σχολείο) αλλά και να μάθουν ισπανικά!
  • Το νέο lockdown τον Νοέμβριο 2020 ήταν μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας! Έτσι αναζητήσαμε εναλλακτικές λύσεις όπως διαδικτυακές συναντήσεις και τηλεργασία, μειωμένη παρουσία στο χώρο της ομάδας, με αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων ασφαλείας για τον covid19.
  • Η επιστροφή της Andrea στο σπίτι: Η Andrea αντιμετώπισε ένα απροσδόκητο οικογενειακό πρόβλημα και έπρεπε να επιστρέψει βιαστικά στη χώρα της και καθώς η κατάσταση εκεί ήταν αρκετά δύσκολη, αποφάσισε να εγκαταλείψει το έργο. Όλοι στεναχωρηθήκαμε ιδιαίτερα  γι'αυτό. Δεν είχαμε την ευκαιρία να την αποχαιρετήσουμε με τον τρόπο που θα θέλαμε λόγω της ισχύουσας καραντίνας.
  • Η αναδιοργάνωση όλων των δράσεων μας σε μια διαδικτυακή πραγματικότητα ήταν επίσης μια πρόκληση. Βρήκαμε νέα εργαλεία και τρόπους για να το αντιμετωπίσουμε, όπως διαδικτυακές εβδομαδιαίες συναντήσεις με τους εθελοντές, διαδικτυακές εκδηλώσεις για τη νεολαία, διαδικτυακή επιμόρφωση παιδαγωγών κι εθελοντών, διοργάνωση διαδικτυακών δραστηριοτήτων για παιδιά καθώς και για γυναίκες πρόσφυγες.
  • Η ανάγκη για δημιουργικότητα εν μέσω συνεχόμενης καραντίνας ήταν πάρα πολύ έντονη. Έτσι η Carmen μοιράστηκε την ιδέα να δημιουργήσει μικρά έξυπνα διαδικτυακά project για νέους, μαζί με τους εθελοντές μας σε μικρές ομάδες εργασίας.

 

Ενδυνάμωση δεξιοτήτων

Οι δεξιότητες που αποκτήθηκαν ή/ και βελτιώθηκαν από τους συμμετέχοντες:

  • Διαπολιτισμικές δεξιότητες επικοινωνίας μέσω των εβδομαδιαίων συναντήσεων με την ομάδα εθελοντών και επίσης μέσω των εργαστηρίων για παιδιά.
  • Κατανόηση των δυσκολιών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες πρόσφυγες συμμετέχοντας ενεργά στην προετοιμασία του έργου "Women’s steps into the future”.
  • Επίλυση προβλημάτων σε διαφορετικές συνθήκες.
  • Προσέγγιση και διερεύνηση διαφορετικών κοινωνικών ζητημάτων με δημιουργικό και ενεργό τρόπο.
  • Συνεργασία με άλλους νέους για έναν κοινό στόχο.
  • Ανάληψη ευθύνης για την υλοποίηση μικρών νεανικών project.

 

Αντίκτυπος και οφέλη για τη "Σχεδία στην πόλη"

Τα οφέλη από τη συμμετοχή της Carmen και της Andrea στον οργανισμό μας έγιναν ορατά από πολύ νωρίς. Και οι δύο εθελόντριες είχαν έναν πολύ θετικό τρόπο προσέγγισης του οράματος, των σκοπών και των δράσεων μας. Ήταν ιδιαίτερα φιλικές, υπεύθυνες σε όσα αναλάμβαναν και με διάθεση να μοιραστούν νέες εμπειρίες. 

Η δημιουργικότητά τους και οι νέες ιδέες τους ενέπνευσαν τους εθελοντές μας και μέσα από τις εβδομαδιαίες συναντήσεις μας μπορούσαμε να δούμε ότι αυτό είχε πολύ σημαντικό αντίκτυπο. Από τις πρώτες μέρες στη "Σχεδία στην πόλη" συμμετείχαν ενεργά στις δράσεις μας και μοιράστηκαν τις ιδέες τους για τον εμπλουτισμό τους.

Η Αντρέα βοήθησε με τις δημιουργικές της ιδέες και γνώσεις για δραστηριότητες παιδιών. Ήταν πολύ υποστηρικτική στο πρόγραμμα με παιδιά πρόσφυγες (Ευρωπαϊκό έργο “Women’s steps into the future”  - Faces of Migration - DEAR Programme). Επίσης υποστήριξε τους νέους εθελοντές στις δια ζώσης δράσεις που υλοποιήσαμε.

Η Carmen συνέβαλε σημαντικά στη διαχείριση της επικοινωνίας και στην υλοποίηση των youth projects. Οι γνώσεις της σε αυτόν τον τομέα μας βοήθησε να βελτιώσουμε την επικοινωνιακή μας πολιτική, να εξερευνήσουμε νέα εργαλεία και να εμπνεύσουμε περισσότερους τους νέους εθελοντές μας.

 

Επίλογος

Τα οφέλη από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι πολλαπλά τόσο για τους/τις εθελοντές/ντριες που φιλοξενούνται όσο και για τα μέλη της οργάνωσης (hosting organization).  

Μαθαίνουμε βιωματικά να αλληλεπιδρούμε, να συνδιαμορφώνουμε απόψεις και πράξεις, να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα, να επικοινωνούμε με σεβασμό και με εποικοδομητικό διάλογο.

Και γι’ αυτό το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο υποστηρικτικά και σημαντικά προγράμματα για τη νεολαία στην Ευρώπη.

 

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη και την συνεργασία την ομάδα της U.S.B:

Άρη Παράσχο  (πρόεδρο της U.S.B.), Christian Cibba (συντονιστή Δικτύου E.S.C.)  καθώς και

τη Ράνια (Mentor), τον Διονύση (House Accountant tender) και την Ερμιόνη (logistics) που ήταν δίπλα σε όλες τις ανάγκες των εθελοντριών.

Ευχαριστούμε την αγαπημένη μας συντονίστρια E.S.C. της “Σχεδίας στην πόλη” Σμαρώ Ιγνατιάδου για την ακούραστη υποστήριξη της.

Ευχαριστούμε την Andrea Amado και την Carmen Martinez Moreno για τη θετική ενέργεια που έφεραν στην ομάδα.

Ευχαριστούμε όλους και όλες τους εθελοντές και τις εθελόντριες και τα μέλη της “Σχεδίας στην πόλη” που συν-ταξίδεψαν με την Andrea και την Carmen, δια ζώσης και διαδικτυακά!

Γιατί τελικά το ομαδικό πνεύμα κάνει τη διαφορά!