Εισαγωγικό κείμενο: Από τις 20 ως τις 27 Αυγούστου 3 μέλη της ομάδας ταξίδεψαν στη Βρετάνη και μοιράστηκαν με νέους από Γαλλία και Γερμανία την εμπειρία της βασικής κατάρτισης ομαδαρχών/-ισών διαπολιτισμικών ανταλλαγών. Ευχαριστούμε την ΚΟΙΝΣΕΠ ARPEGGIO για την πρόσκληση καθώς και τη συντονιστική ομάδα για την άψογη διοργάνωση.

Βασική Κατάρτιση Ομαδαρχών (Συντονιστών/-τριών Ομάδας) Διαπολιτισμικών Ανταλλαγών

Μέρος 1o, 20-27 Αυγούστου 2021, Douarnenez,  Βρετάνη-Γαλλία

 

 Το φετινό καλοκαίρι της “Σχεδίας στην Πόλη” έκλεισε με το πρώτο μέρος του προγράμματος βασικής κατάρτισης ομαδαρχών/-ισών διαπολιτισμικών ανταλλαγών. Είχαμε τη χαρά, 3 μέλη της ομάδας να συναντήσουμε νέους και νέες από Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία και να μοιραστούμε δημιουργικές βιωματικές δράσεις που προάγουν την ενσυναίσθηση και τον διαπολιτισμικό διάλογο. Ευχαριστούμε την ΚΟΙΝΣΕΠ ARPEGGIO για την πρόσκληση καθώς και τη συντονιστική ομάδα για την άψογη διοργάνωση. Από την ομάδα συμμετείχαν τα μέλη Αργυρώ Σκίτσα, Στέλλα Σωτηράκη και Νεφέλη Νικολαΐδη. Επόμενος σταθμός το Βερολίνο!

Η Στέλλα μας αφηγείται την εμπειρία της από αυτό το ταξίδι...

Το πρώτο μέρος του προγράμματος φιλοξενήθηκε στην όμορφη πόλη της Γαλλίας, στη Douarnenez της Βρετάνης. Με συμμετέχοντες από Γαλλία, Γερμανία και Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν δράσεις με σκοπό τη βασική κατάρτιση ομαδαρχών/-ισών  για τη διοργάνωση διαπολιτισμικών ανταλλαγών. Αρχικά, έλαβαν χώρα δράσεις ενίσχυσης της ομάδας ενώ καίριο σημείο του προγράμματος αποτέλεσαν οι δράσεις ενίσχυσης των διαπολιτισμικών σημείων  των τριών χωρών με στοιχεία εθνικού και προσωπικού χαρακτήρα.

Το όραμα αυτών των προγραμμάτων ξεκινά από τους ίδιους τους διοργανωτές, το Γαλλογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας. Φέτος σε συνεργασία με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Arpeggio ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο μέρος της κατάρτισης με επόμενο σταθμό τη Γερμανία και τέλος την Ελλάδα.

Ο καλός συντονισμός σε μία τέτοια αποστολή παίζει καθοριστικό ρόλο για την ομαλή διεξαγωγή των δράσεων. Το στοιχείο αυτό εξασφαλίστηκε με κάθε δυνατό τρόπο από την ίδια την συντονιστική-οργανωτική ομάδα σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες.

Έτσι και η ομάδα της Σχεδίας στην Πόλη είχε στη διάθεση της όλα τα δυνατά μέσα για μια έμπρακτη εκπαίδευση και κατάρτιση στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος.

Με μεγάλη χαρά και νοσταλγία θυμόμαστε τις στιγμές στο μικρό παραδοσιακό Douarnenez και πάντα με τις καλύτερες αναμνήσεις από τις κοινές εμπειρίες με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες είτε στο πλαίσιο των δράσεων είτε στις ελεύθερες ώρες της ομάδας.
Η διαπολιτισμική ενίσχυση ως πρωταρχικό σημείο του προγράμματος δεν έμενε μόνο στις αίθουσες της ολομέλειας και στους κύκλους «σε σχήμα πατάτας» των δράσεων στα καταπράσινα γρασίδια του καταλύματος. Στην πραγματικότητα, αποτέλεσε μέρος της καθημερινότητας μας ακόμα και στους διαδρόμους του όμορφου ξενώνα μας στο δρόμο για το πρωινό.

Φυσικά δεν έλλειψαν οι βόλτες και οι εξερευνήσεις του τόπου ενώ για τους πιο τολμηρούς μια βουτιά στον Ατλαντικό Ωκεανό αποτέλεσε πρωινή ρουτίνα. Παράλληλα,  η γευσιγνωσία στα κρασιά που διαθέτει κάθε Γαλλική πόλη έγινε μέρος της καθημερινότητας για τις  ώρες τις χαλάρωσης.

Η Σχεδία στην Πόλη για ακόμη μια φορά στάθηκε έτοιμη σε μια νέα πρόκληση, δράττοντας την ευκαιρία για νέες περιπέτειες. Με άξονα τις βασικές αρχές της συνεργασίας, της ομαδικότητας, του εθελοντισμού για το κοινό καλό ανταπεξήλθε στο νέο αυτό κεφάλαιο που ξεκίνησε στη Γαλλία έχοντας ήδη αποκομίσει γνώσεις και εφόδια με σκοπό την εξέλιξη και γεμάτες μπαταρίες με ενέργεια, έμπνευση, στόχους και προοπτική.

Ευχαριστούμε τη διοργάνωση του προγράμματος και τους συμμετέχοντες των τριών χωρών Γαλλίας, Γερμανίας και Ελλάδας για την άψογη συνεργασία και τις μοναδικές εμπειρίες που μας διασφάλισαν.

Ευχαριστούμε θερμά τον Ερρίκο Καρανικόλα και την ΚΟΙΝΣΕΠ ΑRPEGGIO για την πρόσκληση και την εμπιστοσύνη να συμμετάσχουμε σε αυτόν τον κύκλο κατάρτισης που με τόση προσοχή, επαγγελματικό και μεράκι έχουν σχεδιάσει. 

Και βέβαια  ένα μπράβο στους ένθερμους εθελοντές και μέλη της «Σχεδίας στη πόλη» Αργυρώ Σκίτσα, Νεφέλη Νικολαΐδη και Στέλλα Σωτηράκη για την έμπρακτη συμμετοχή τους στον νέο αυτό κύκλο που μόλις άνοιξε.

Ραντεβού στο Βερολίνο!