Εισαγωγικό κείμενο: Στο πλαίσιο του έργου YOUTHLAND 19.27- ERASMUS+/KA2 πραγματοποιήσαμε επισκέψεις "job shadowing" σε 2 πόλεις της Πορτογαλίας για να γνωρίσουμε τη δράση των φορέων φιλοξενίας, με έμφαση στον τομέα της Νεολαίας. Η εθελόντρια της ομάδας Σοφία Χριστοφίδου επέστρεψε από την Braga και μοιράζεται την εμπειρία της.

YOUTHLAND 19.27 – ERASMUS PLUS KA2 - job shadowing

Σεπτέμβριος στην Πορτογαλία – νέοι εθελοντές επισκέπτονται κέντρα νεολαίας στη Braga και την  Agueda

 

Η “Σχεδία στην πόλη” συμμετέχει στο διετές ευρωπαϊκό έργο “YOUTHLAND19.27-ERASMUS PLUS/KA2.
Το έργο επικεντρώνεται στην καταγραφή των αναγκών των νέων σήμερα αλλά και στην ενδυνάμωσή τους ώστε να συμμετέχουν ενεργά και να ενημερώνονται σε ποικίλα θέματα που θα τους βοηθήσουν στα μελλοντικά τους βήματα.
Επικεφαλής είναι η οργάνωση Psientífica (Agueda, Πορτογαλία) και επίσης συμμετέχουν οι φορείς: Pont group (Κλούζ Ναπόκα, Ρουμανία), MKC - MLADINSKI KULTURNI CENTER MARIBOR, (Μάριμπορ, Σλοβενία), Fundação Barcara Augusta (Μπράγκα, Πορτογαλία), Município de Cascais (Κασκάις, Πορτογαλία).

Οι δράσεις του έργου περιλαμβάνουν: σεμινάρια, συναντήσεις νέων σε τοπικό επίπεδο, πιλοτική έρευνα καταγραφής αναγκών των νέων μέσω ερωτηματολογίων, διακρατικές συναντήσεις και job shadowing.

Τι είναι το “job shadowing”; Είναι επισκέψεις παρατήρησης στο χώρο ενός φορέα με στόχο τη γνωριμία, την απόκτηση τεχνογνωσίας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.
Η εθελόντρια της ομάδας Σοφία Χριστοφίδου επέστρεψε από την Braga και μοιράζεται την εμπειρία της. Αναμένουμε τις εντυπώσεις και του Στέλιου που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Agueda!

 

 

Εισαγωγή
Κάθομαι στο αεροδρόμιο του Πόρτο, μασουλώντας ένα τελευταίο pastel de nata και πιάνω τη σκέψη μου να κυλάει στις πέντε μέρες που αφήνω σιγά-σιγά πίσω μου. Μέσα σε μια βδομάδα, γύρισα την όμορφη Braga, και τις ευκαιρίες που παρέχει για τους νέους ανθρώπους της περιοχής (και όχι μόνο). Η αλήθεια είναι πως (αν εξαιρέσει κανείς τη μαεστρία στα γλυκά με κρέμα), η πορτογαλική πόλη έχει αρκετά που θα μπορούσε να μας μάθει!

 

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα YOUTHLAND 19.27, στο οποίο η “Σχεδία στην Πόλη” συμμετέχει ως εταίρος, στοχεύει στην ενδυνάμωση των νέων μέσω της προβολής των αναγκών τους και της ενεργητικής τους δράσης στην κοινωνία. Επιπλέον, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όχι μόνο των ίδιων των νέων, αλλά και των εργαζόμενων της νεολαίας (youth workers) έτσι ώστε να τελούν το έργο τους πιο αποτελεσματικά, με γνώμονες τη συμπερίληψή, τη συνδιαχείριση και τη συνυπευθυνότητα. Στην Πορτογαλία, εκτός από την επικεφαλής του προγράμματος που είναι η οργάνωση Psientifica στην Agueda, συμμετέχει ο Δήμος του Cascais και η Fundação Bracara Augusta στην Braga που είχα τη χαρά να επισκεφθώ.

 

Οι οργανισμοί & τα πρότζεκτ
Στο κείμενο που ακολουθεί λοιπόν, θα αναφέρω κάποιες από τις πρωτοβουλίες ατόμων και οργανισμών στην Braga τις οποίες θεώρησα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Γενικά, βασικό στοιχείο για την επιτέλεση των προγραμμάτων αποτελεί η συνεργασία, τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και με τον ίδιο το Δήμο της πόλης. Δεν είναι τυχαίο το ότι η Braga, εκτός από European Youth Capital το 2012 (δυο χρόνια πριν από τη Θεσσαλονίκη), ήταν και Best European Destination 2021 και, αν όλα πάνε καλά με το σχετικό διαγωνισμό, European Capital of Culture το 2027, με αφορμή τα οποία διοργανώνονται δραστηριότητες και events για τους νέους στην πόλη. Φαίνεται λοιπόν, πως η χρηματοδότηση της ΕΕ πιάνει τόπο, και ο Δήμος με τη σειρά του τοποθετεί τους νέους ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων. Ας δούμε λοιπόν κάποιους από τους οργανισμούς…

Centro de Juventude de Braga:
Το youth centre της πόλης, που συνδυάζει τη φιλοξενία σε μορφή hostel (με μειωμένες τιμές) με διάφορα events γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη νεανική επιχειρηματικότητα, τη μη-τυπική μάθηση. Υπάρχει εμφανής προσπάθεια να προσφέρονται οι υπηρεσίες από νέους για νέους, για παράδειγμα πρακτική φοιτητών οικονομίας και δημιουργία του προγράμματος, δυνατότητα εργασίας στο χόστελ κλπ. Ένα από τα πρότζεκτ που στεγάζονται στον χώρο είναι και της NEMA Climbing Association, που χρησιμοποιεί την άθληση, και πιο συγκεκριμένα την ορειβασία, ως εργαλείο συμπερίληψης και ενδυνάμωσης των νέων με αναπηρία.
https://www.centrojuventudebraga.pt/> Human Power Hub, Centro de Inovação Social de Braga:
Το πρότζεκτ αυτό, που εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Καινοτομίας της χώρας, στοχεύει στην τοποθέτηση των πολιτών της Braga στο κέντρο των αποφάσεων για την πόλη, καθώς και στην ανάπτυξη απαραίτητων δεξιοτήτων για την εύρεση εργασίας. Οι τομείς στους οποίους δουλεύει είναι ο κοινωνικός, ο επιχειρηματικός, ο ακαδημαϊκός και ο δημοτικός. Εντύπωση μου έκανε το μεγάλο τραπέζι με lego, που βοηθάει να γίνει εικόνα η πόλη με τα διάφορα ρυμοτομικά και κοινωνικά προβλήματα, τα οποία οι συμμετέχοντες θα αναγνωρίσουν και θα προσπαθήσουν να επιλύσουν. https://www.humanpowerhub.org/>

Gnration:
Ο χώρος αυτός προσφέρει ενημέρωση, κοινωνικοποίηση και ανάπτυξη στους νέους της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να μάθουν πληροφορίες περί των προγραμμάτων για τους νέους, ευρωπαϊκών ή τοπικών. Επιπλέον, μπορεί να τους παραχωρηθεί και χώρος για μια καλλιτεχνική έκθεση/παρουσίαση, και μπορούν να πάρουν μέρος στις συναντήσεις start-up επιχειρήσεων. < https://www.gnration.pt/>

 

Ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες έχουν λάβει και οργανισμοί όπως ο τοπικός Ερυθρός Σταυρός (Cruz Vermelha: Juventude), που προσφέρει διάφορα παιδαγωγικά εργαστήρια στην τοπική κοινότητα, το Πανεπιστήμιο του Minho που διοργανώνει διαγενεακά προγράμματα (οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν δημιουργικά με παιδιά), και άλλα.

 

Κλείσιμο
Συνολικά, το ταξίδι στην Braga ήταν μια όμορφη εμπειρία που μου έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψω το youth work σε μια άλλη χώρα και να ‘φέρω’ πίσω στη Σχεδία καινούργιες ιδέες καθώς και δυνατότητες διασύνδεσης. Γι΄ αυτούς τους λόγους, ευχαριστώ πολύ τη Σχεδία αλλά και τους εταίρους στην Πορτογαλία. Με αυτή την εμπειρία λοιπόν καλωσορίζω το Σεπτέμβρη, και είμαι σίγουρη πως η νέα σχολική χρονιά θα φέρει ακόμα περισσότερες συνεργασίες, ακόμα περισσότερη δημιουργικότητα, και ακόμα περισσότερη κινητικότητα των νέων!

 

 

Σοφία Χριστοφίδου
Καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας, θεατροπαιδαγωγός
Εθελόντρια στη “Σχεδία στην πόλη”