Εισαγωγικό κείμενο: Μέσα από το έργο YOUTHLAND 19.27- ERASMUS+/KA2 είχαμε την ευκαιρία να διερευνήσουμε και να εμβαθύνουμε σε θέματα που ενδιαφέρουν και προβληματίζουν σήμερα τους νέους. Ευχαριστούμε τα μέλη της ομάδας που στήριξαν όλες τις δράσεις του έργου. Ο Στέλιος Κωτάκης και η Ελένη Χριστοδούλου μας περιγράφουν τις εμπειρίες τους.

YOUTHLAND 19.27 – ERASMUS PLUS KA2 – ένας κύκλος κλείνει με δυνατές εντυπώσεις!

Μέσα από το έργο YOUTHLAND 19.27- ERASMUS+/KA2 είχαμε την ευκαιρία να διερευνήσουμε και να εμβαθύνουμε σε θέματα που ενδιαφέρουν και προβληματίζουν σήμερα τους νέους. Εργαστήρια κατάρτισης, online έρευνα για την καταγραφή αναγκών και απόψεων, job shadowing επισκέψεις και διακρατικές συναντήσεις ήταν οι κύριοι σταθμοί αυτού του ταξιδιού που τώρα φτάνει στο τέλος του. 

Συμμετείχαν 6 πόλεις και 4 χώρες: Agueda, Braga, Cascais (Πορτογαλία), Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), Κλούζ-Ναπόκα (Ρουμανία) & Μάριμπορ (Σλοβενία). 

Η ομάδα μας στο πλαίσιο του έργου πραγματοποίησε σε τοπικό επίπεδο:

  • Διαδικτυακή έρευνα μέσω ερωτηματολογίων για την καταγραφή των αναγκών και των απόψεων των νέων. Συμμετείχαν 200 έφηβοι και νέοι από 13-30 ετών.
  • Κύκλο 4 διαδικτυακών ενημερωτικών συναντήσεων νέων "Ας μοιραστούμε εμπειρίες". Σε κάθε συνάντηση ένας προσκεκλημένος παρουσίαζε μια θεματική ενότητα βασισμένη στα ενδιάφεροντα των συμμετεχόντων: κινητικότητα νέων, επιχειρηματικότητα και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, τέχνη και δημιουργική έκφραση των νέων στην περίοδο της καραντίνας, συμμετοχή των νέων στα κοινά-παρουσίαση Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης.
  • Κύκλο 3 διαδικτυακών διαδραστικών εργαστηρίων με τίτλο "ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ". Τα εργαστήρια απευθύνονταν σε νέους/ες εθελοντές και εθελόντριες οργανώσεων της Θεσσαλονίκης και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ThessDiktio - Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης. Τα εργαστήρια εστίασαν στις θεματικές ενότητες: "είμαι στην ομάδα... - τι σημαίνει για μένα εθελοντισμός", "ρόλοι και σχέσεις στην ομάδα", "σχεδιάζοντας κοινωνικές δράσεις στην τοπική μου κοινότητα". 

 

Ευχαριστούμε τους εταίρους μας για την τόσο δημιουργική συνεργασία. Χτίσαμε γερές γέφυρες επικοινωνίας και φιλίας για το μέλλον κι αυτό έχει τη μεγαλύτερη αξία. 

Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της ομάδας και τους τοπικούς φορείς που στήριξαν όλες τις δράσεις του έργου.

Επίσης τους νέους και τις νέες εθελοντές και εθελόντριες που συμμετείχαν στις δράσεις του έργου και μας εκπροσώπησαν στη διακρατική κατάρτιση, στις επισκέψεις “job shadowing” και στην τελική διακρατική συνάντηση του έργου.

Ο Στέλιος Κωτάκης μας περιγράφει την εμπειρία του από την επίσκεψη στην Agueda (Πορτογαλία) και η Ελένη Χριστοδούλου μας μεταφέρει τις εντυπώσεις από τη τελική συνάντηση στο Maribor (Σλοβενία).

Επιστρέφοντας από την Πορτογαλία και πιο συγκεκριμένα από την Agueda, κάνω μια αναδρομή σ’ αυτές τις 4 ημέρες σε μια μικρή πόλη της επαρχίας του Aveiro. Μια πόλη μικρή, αλλά με τόσες ενδιαφέρουσες δράσεις και πρωτοβουλίες. Ο σκοπός για τον οποίο βρέθηκα στην Agueda ήταν το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Youthland 19.27 στο οποίο συμμετέχει και η “Σχεδία στην πόλη”, η οποία μου έδωσε την δυνατότητα να συμμετέχω στα πλαίσια του “Job shadowing” του προγράμματος. Βασικός σκοπός της επίσκεψης στον φορέα Psientifica, που είναι και ο επικεφαλής φορέας της οργάνωσης, ήταν η επαφή με τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, τις μεθόδους που χρησιμοποιούν και η γνωριμία με τους φορείς που συνεργάζονται, για ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών.

 Η άφιξη μου στην Agueda με βρίσκει στο κτίριο της Psientifica, στο κέντρο της πόλης, με την ομάδα να με καλωσορίζει και να με ξεναγεί στον χώρο τους, να μου παρουσιάζει τα project που δουλεύουν και πως τα υλοποιούν. Στην συνέχεια η ημέρα περιελάμβανε επίσκεψη στους τοπικούς φορείς με τους οποίους συνεργάζονται. Επισκεφθήκαμε το παράρτημα του πανεπιστημίου του Aveiro στην πόλη, το  Κέντρο Καλών Τεχνών, την Δημοτική Βιβλιοθήκη και τον Βοτανικό Κήπο. Σε κάθε φορέα παρουσιαζόταν το έργο του, τα προγράμματα που συμμετέχουν, η συνεργασία με την Psientifica και οι μέθοδοι υλοποίησης. Την επόμενη ημέρα σειρά έχουν τα σχολεία της πόλης, στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής υλοποιούν το πρόγραμμα “Vogui” που ως στόχο έχει την υποστήριξη των εφήβων της πόλης και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Η ημέρα αυτή κλείνει με μια ξενάγηση στην πόλη, στα σοκάκια και το πάρκο της, αλλά και στις παραποτάμιες διαδρομές.

Την τελευταία ημέρα επισκεφθήκαμε το youth center στην πόλη Amarante. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η γνωριμία και η παρουσίαση του έργου ενός από τα μεγαλύτερα youth center της Πορτογαλίας, το οποίο έχει καταφέρει να έχει μια πολύχρονη παρουσία στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στην εκπαίδευση εθελοντών. Παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλες τους οι δράσεις και η πορεία εξέλιξης του στο πέρασμα του χρόνου. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τους εθελοντές, να μας ενημερώσουν για τον τρόπο που δουλεύουν, πως οργανώνουν τις δραστηριότητες τους και τις υλοποιούν.

Το ταξίδι στην Agueda κλείνει με ένα χαμόγελο και πολλές σκέψεις από τις εμπειρίες και τις πληροφορίες που συνέλεξα, με σκοπό να τις μεταφέρω στις αποσκευές μου και να τις αξιοποιήσω. Ήταν μια όμορφη εμπειρία που η “Σχεδία στην πόλη” μου έδωσε την δυνατότητα να ζήσω.

Στέλιος Κωτάκης, τελειόφοιτος Αρχιτεκτονικής Σχολής Α.Π.Θ. 

   

  

Ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια αποχής από αεροδρόμια και σύνορα, η προοπτική ενός ταξιδιού στο Μάριμπορ της Σλοβενίας δεν επιδέχεται δεύτερης σκέψης. Πόσο μάλλον όταν αυτό το ταξίδι πλαισιώνεται από μια διακρατική συνάντηση με θέμα τους νέους και το μέλλον τους.

“Είμαι η Ελένη και έρχομαι από τη Θεσσαλονίκη, από τη Σχεδία στην πόλη”, δίνω το χέρι σε έτερους συμμετέχοντες του προγράμματος από Πορτογαλία, Σλοβενία και Ρουμανία. Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε εκεί. Όσοι γνωρίζονται από πριν κάνουν πλάκα μεταξύ τους για το πόσο διαφορετικοί μοιάζουν έξω από την οθόνη του υπολογιστή.

Η επίσκεψή μας στο Μάριμπορ ξεκινά με ένα workshop στο Cultural Incubator της πόλης, έναν χώρο δημιουργίας και εκπαίδευσης για την Επιστήμη και την Τεχνολογία. Υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης εκπαιδευτικών προγραμμάτων καταφέρνουμε να “δώσουμε ζωή” σε κύκνους οριγκάμι, οι οποίοι χάρη στο κλειστό κύκλωμα που δημιουργούμε στο σώμα τους, αποκτούν φωνή!

Αργότερα, στο closing meeting του προγράμματος, η ατμόσφαιρα είναι πιο επίσημη. Βρισκόμαστε εκεί, όλοι εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με την πολιτική για τη νεολαία, για να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα ενός προγράμματος με θέμα την ενδυνάμωση και ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής των νέων στα κοινά. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ευρωπαϊκό έργο που επικεντρώνεται στην καταγραφή των αναγκών των νέων σήμερα αλλά και στην ενδυνάμωσή τους ώστε να συμμετέχουν ενεργά και να ενημερώνονται για ποικίλα θέματα που θα τους βοηθήσουν στα μελλοντικά τους βήματα. Η κάθε ομάδα βρίσκεται εκεί για να παρουσιάσει τα βασικά αποτελέσματα των δράσεων της. Πριν δύο χρόνια ξεκίνησαν όλες μαζί με τον ίδιο στόχο: να ενεργοποιήσουν τους νέους ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη δημόσια ζωή και στη διαμόρφωση των πολιτικών της πόλης τους. Τώρα, ήρθε η ώρα να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να χαράξουν από κοινού στρατηγικές για τη νεολαία.

Στο πρόγραμμα της επόμενης μέρας οι νέοι βρίσκονται και πάλι στην πρώτη σελίδα. Στην πόλη λαμβάνει χώρα το συνέδριο του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών Νεολαίας, με θέμα “οι νέοι μετά την πανδημία”, το οποίο παρακολουθούμε - με φυσική παρουσία-! Το ίδιο το Μάριμπορ διετέλεσε μερικά χρόνια πριν “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας”, τίτλος που έδωσε την ευκαιρία στην πόλη να ενεργοποιήσει τη νεανική πλευρά της. Σήμερα είναι φανερό ότι οι νέοι δηλώνουν το "παρών" με κάθε τρόπο!

Το ταξίδι στο Μάριμπορ τα είχε όλα! Ωραίες ιδέες, ωραίους ανθρώπους, κρύο, φωτογραφίες με ήλιο κι άλλες με συννεφιά, το πιο ωραίο παγωτό της Σλοβενίας, μια διακρατική συνάντηση κι ένα συνέδριο για το μέλλον των νέων της Ευρώπης που μας έκαναν να (ξανα)θυμηθούμε την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα.

Εις το επανιδείν λοιπόν,

Ελένη Χριστοδούλου