Εισαγωγικό κείμενο: Πέντε νέοι και νέες της ομάδας ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για να ταξιδέψουν στη Cercedilla της Ισπανίας. Τους περιμένει μια ξεχωριστή εμπειρία: 35 νέοι, 8 χώρες, 8 μέρες δημιουργικών δράσεων! H Σμαρώ Ιγνατιάδου, επικεφαλής των αποστολών, μας μιλάει για την εμπειρία του “Ludopedagogy: Play to Change the World”- ERASMUS+ KA1.

“Ludopedagogy: Play to Change the World”, Youth exchange, 24-31 Οκτωβρίου, Cerdedilla-Ισπανία

Μετά την πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία κατάρτισης στη μεθοδολογία του «Ludopedagogy” που ζήσαμε στο Torre Pellice (Ιταλία), 5 νέοι και νέες της ομάδας ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για να ταξιδέψουν στη Cercedilla της Ισπανίας. Τους περιμένει μια ξεχωριστή εμπειρία: 35 νέοι, 8 χώρες, 8 μέρες δημιουργικών δράσεων! H «Σχεδία στην πόλη» είναι εταίρος στο πρόγραμμα Ludopedagogy: Play to Change the Worldπου υλοποιείται στο πλαίσιο του ERASMUS PLUS/ KA1. H Σμαρώ Ιγνατιάδου, επικεφαλής των αποστολών, μας μιλάει για αυτήν την εμπειρία!

 

Το Ludopedagogy είναι μια παιδαγωγική μέθοδος που βασίζεται στο παιχνίδι, βλέποντας το ως μια διαδικασία μάθησης που μας επιτρέπει να οικειοποιηθούμε την πραγματικότητα με δημιουργικό τρόπο έτσι ώστε να γίνει αισθητή σε εμάς, να την περιεργαστούμε, να την κρίνουμε και να την μεταμορφώσουμε συλλογικά!

Το παιχνίδι μας επιτρέπει να αγγίζουμε, να φανταζόμαστε, να δοκιμάζουμε, να γνωρίζουμε, να μην υπακούμε, να μεταμορφώνουμε και να δημιουργούμε νέες γλώσσες από την ευτυχία, την ευχαρίστηση και την τέχνη. Παίζοντας, αλλάζουμε τον κόσμο και εξελίσσουμε τον εαυτό μας.

Ως μεθοδολογία, το ludopedagogy βασίζεται στην κίνηση και στο σώμα μας. Μεταμορφώνοντας τα σώματά μας, μετακινώντας τα με διαφορετικούς τρόπους, φροντίζοντάς τα και συνδέοντάς τα με άλλα σώματα, χτίζουμε αισθήσεις που μας επιτρέπουν να βλέπουμε την πραγματικότητα με άλλα μάτια και να δοκιμάζουμε τις δυνατότητες μας. Το σώμα μας επιτρέπει να χτίσουμε έναν συναισθηματικό και ασφαλή χώρο.

Το παιχνίδι με και από το σώμα μας επιτρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε και να έρθουμε σε επαφή με τους βαθύτερους φόβους μας (να γελοιοποιηθούμε, να αποτύχουμε, να παρατηρηθούμε) και, ταυτόχρονα, μας καλεί να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε αυτούς τους φόβους.

Με γνώμονα την παραπάνω μεθοδολογία δημιουργήθηκε και ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ludopedagogy – play to change the world» που έχουμε τη χαρά να συμμετέχουμε! Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 3 δράσεις, το training course, ανταλλαγή νέων και σεμινάριο.

 Στο Torre Pellice, στη βόρεια Ιταλία πραγματοποιήθηκε το training course με τίτλο «Ludopedagody – play to change the world» όπου συμμετείχαν νέοι/ες από Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, Ουκρανία και Βόρεια Ιρλανδία.

Ο παιδαγωγός Ariel Castelo ,ένας εκ των ιδρυτών του Κέντρου La Mantcha στην Ουρουγουάη που εφάρμοσαν το ludopedagogy για πρώτη φορά το 1993, ήταν ο εκπαιδευτής του training course.

Ξεκινώντας από την πράξη και καταλήγοντας στη θεωρία, ήταν μια εβδομάδα με παιχνίδι, καλές πρακτικές και συνεργασία. Επιστρέψαμε μετά από καιρό στη δια ζώσης επικοινωνία και εκπαίδευση και αυτό μας έκανε να ενθουσιαστούμε διπλά! Πέρα από τη μεθοδολογία και τις δραστηριότητες το σημαντικότερο ήταν ότι μέσω του παιχνιδιού αντιμετωπίσαμε προσωπικές προκλήσεις και φόβους και ήρθαμε λίγο πιο κοντά με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Έτσι καταλάβαμε και στην πράξη τι σημαίνει ludopedagogy.

Το ταξίδι με οδηγό το παιχνίδι θα συνεχιστεί στις 24 του Οκτώβρη με την ανταλλαγή νέων 16-21 ετών στην Cercedilla της Ισπανίας. Εκεί οι νέοι/ες που συμμετείχαν στο training course, ως youth workers θα εφαρμόσουν όσα έμαθαν.

Τέλος, με το δια ζώσης σεμινάριο στο Τορίνο της Ιταλίας με θέμα «Ludopedagogy & youth workers» θα ολοκληρωθεί και το έργο.

 

Σμαρώ Ιγνατιάδου

Yπεύθυνη προγραμμάτων κινητικότητας, youth traineer