Εισαγωγικό κείμενο: Νέοι Παιδαγωγοί σε δράση! Επιτέλους δια ζώσης εργαστήρια! Ξεκινήσαμε με ρομποτική στο Κ.Δ.Α.Π. “Μεγαλώνουμε μαζί" στη Σίνδο. Συνεχίζουμε σε δημοτικά σχολεία στη Σίνδο, το Καλοχώρι και σε άλλα σχολεία και ΚΔΑΠ του Δήμου Δέλτα.Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι. Λάτση.

Ετοιμάσαμε τις βαλίτσες μας για τα πρώτα εργαστήρια στο πλαίσιο του προγράμματος  “Νέοι Παιδαγωγοί σε δράση” που πραγματοποιούμε με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι. Λάτση. Ξεκινήσαμε δυναμικά και ο 1ος σταθμός ήταν στο Κ.Δ.Α.Π. “Μεγαλώνουμε μαζί" στη Σίνδο.  Συνεχίζουμε στο 1ο δημοτικό σχολείο Σίνδου, στο 1ο και 2ο δημοτικό σχολείο Καλοχωρίου ενώ θα ολοκληρώσουμε τις επισκέψεις και σε άλλα σχολεία και ΚΔΑΠ του Δήμου Δέλτα.

Οι εκπαιδευτές της ομάδας εκπαιδευτικής ρομποτικής “Robot set to go" επιμελούνται τα εργαστήρια ρομποτικής. Οι παιδαγωγοί του δημιουργικού βιβλιοπωλείου “Το Πράσινο Σύννεφο” παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό εργαστήρι υφαντικής βασισμένο στον μύθο της Αράχνης. Η ομάδα Mosaicistsθα μας μάθει τα μυστικά της πανάρχαιας τέχνης του ψηφιδωτού.

Στη διαδρομή θα συναντήσουμε κι άλλες δημιουργικές ομάδες και καλλιτέχνες της πόλης!

Οι νέοι παιδαγωγοί εθελοντές της «Σχεδίας στην πόλη» υποστηρίζουν όλες τις δράσεις κι ιδιαίτερα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις ανθρώπινες σχέσεις και τα δικαιώματα. Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που επιτέλους αρχίζει αυτό το ταξίδι! Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη όλα τα δημοτικά σχολεία και τα Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης που αγκάλιασαν το πρόγραμμα. Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε και να σας πούμε!!!

 

Λίγα λόγια το πρόγραμμα

Η Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα “Σχεδία στην πόλη” υλοποιεί το πρόγραμμα “Νέοι παιδαγωγοί σε δράση” με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι. Λάτση.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου 2021.

Σκοπός του προγράμματος είναι να προσφέρουμε δημιουργικές  δράσεις εκπαίδευσης και συμπερίληψης  για παιδιά, εκπαιδευτικούς, γονείς και παππούδες. Επίσης να αναπτύξουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο και ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και καλών πρακτικών με τους φορείς των τοπικών κοινοτήτων.

Θα επισκεφθούμε δημοτικά σχολεία και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης στις κοινότητες του Δήμου Δέλτα, σε Διαβατά, Καλοχώρι, Σίνδο. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια δέσμη δράσεων στις τρεις κοινότητες με:

  • 3 εργαστήρια για παιδιά που συνδυάζουν παραδοσιακές τέχνες (ψηφιδωτό, υφαντική), νέες τεχνολογίες (ρομποτική)
  • 1 εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα για τις ανθρώπινες σχέσεις και τα δικαιώματα (το πρόγραμμα "Οι πάνω κάτω" έχει λάβει άδεια από το Υπουργείο Παιδείας)
  • Μία τελική εκδήλωση/γιορτή (σε κάθε κοινότητα) με έκθεση των έργων των συμμετεχόντων από τα εργαστήρια,  παιχνίδια και καλλιτεχνική παράσταση. Η εκδήλωση θα γίνει κατόπιν συνεννόησης με τους αρμόδιους φορείς και θα προσαρμοστεί στα ισχύοντα μέτρα λόγω Covid. 
  • Μια διαδικτυακή ημερίδα (σε κάθε κοινότητα) με θέμα τις σχέσεις γονέων-παιδιών και τη διαχείριση συγκρούσεων και προβλημάτων επικοινωνίας.

 

Οι παραπάνω δράσεις προσφέρονται δωρεάν, όπως άλλωστε κι όλες μας οι δράσεις σε σχολεία. 

Το πρόγραμμα «Νέοι παιδαγωγοί σε δράση» αρχικά είχε προγραμματιστεί για το πρώτο μισό του 2020, αλλά, λόγω της πανδημίας, ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2021, προσαρμοσμένο στις επιδημιολογικές απαιτήσεις.

Στον αρχικό μας σχεδιασμό προβλεπόταν να συμμετέχουν παππούδες και παιδιά στα δημιουργικά εργαστήρια καθώς δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αξία της διαγενεακότητας. Δυστυχώς οι αναπάντεχες εξελίξεις με την υγειονομική κρίση του Covid δεν μας επιτρέπουν αυτήν την συνύπαρξη. 

Έτσι προετοιμάζουμε μικρά kit με υλικά των εργαστηρίων ώστε τα παιδιά να πάρουν μαζί στο σπίτι και να μοιραστούν δημιουργικό χρόνο με τους παππούδες!!

Ευχόμαστε  σύντομα να αλλάξει προς το καλύτερο αυτή η δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε κι εμείς θα είμαστε πάλι εκεί, για να παίξουμε όλοι μαζί!

Μικροί και μεγάλοι, παιδιά και παππούδες, δάσκαλοι και εθελοντές εν δράσει!!!