Εισαγωγικό κείμενο: Ο κύκλος των δημιουργικών δράσεων του προγράμματος "Νέοι παιδαγωγοί σε δράση" ολοκληρώθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ι. Λάτση. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συνταξιδιώτες μας για αυτή τη μοναδική εμπειρία. Μοιραζόμαστε μαζί σας έναν σύντομο απολογισμό.

"Νέοι παιδαγωγοί σε δράση" - ένας σύντομος απολογισμός

Ένας κύκλος δημιουργικών δράσεων με τα παιδιά στη δυτική πλευρά της πόλης ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο 2021. Είχαμε τη χαρά να ταξιδέψουμε σε σχολεία και ΚΔΑΠ του Δήμου Δέλτα: στα Διαβατά, στο Καλοχώρι, στη Σίνδο, στα Κύμινα και στη Χαλάστρα. Πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις ανθρώπινες σχέσεις και τα δικαιώματα, εργαστήρια ρομποτικής, ψηφιδωτού, υφαντικής και παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών μαζί με υπέροχους εκπαιδευτές και καλλιτέχνες ομάδων της πόλης μας.

Το πρόγραμμα «Νέοι παιδαγωγοί σε δράση» πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ι. Λάτση.

Μοιραζόμαστε έναν σύντομο απολογισμό του ταξιδιού μας.

 

Η ιδέα για το πρόγραμμα «Νέοι παιδαγωγοί σε δράση» ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2019.

Να ταξιδέψουμε σε σχολεία στη δυτική πλευρά της πόλης και να συναντήσουμε παιδιά και παππούδες για να μοιραστούμε δημιουργικές εμπειρίες μέσα από εργαστήρια, παραμύθια και παιχνίδια. Στόχος μας να φέρουμε κοντά το σχολείο και την οικογένεια και να αναπτύξουμε έναν γόνιμο διάλογο για την αξία της συνεργασίας, της διαγενεακότητας, του σεβασμού προς τους άλλους, την ενδυνάμωση των σχέσεων στις τοπικές κοινωνίες.

Οργανώσαμε την ιδέα μας και αιτηθήκαμε στο Ίδρυμα Ι. Λάτση. Η χαρά μας ήταν απερίγραπτη όταν λάβαμε την έγκριση του προγράμματος τον Μάρτιο 2020.

Και εκεί ακριβώς μας βρήκε η πανδημία αλλάζοντας ριζικά όλον μας τον σχεδιασμό.

Ήταν ξαφνικά αδύνατο να κάνουμε δράσεις με τα παιδιά. Τα σχολεία έκλεισαν, η χώρα μπήκε σε καραντίνα. Πρωτοφανείς έννοιες και καταστάσεις, με το συναίσθημα του φόβου και της ανασφάλειας να κυριαρχεί. Το καλοκαίρι του 2020 τα πράγματα δυστυχώς μόνο για λίγο καλυτέρεψαν και από τον Νοέμβριο ένα νέο μακρύ σκληρό lockdown άρχισε ως τις αρχές Μαΐου. Είχε χαθεί όλη η σχολική χρονιά.

Με την κατανόηση και την υποστήριξη του Ιδρύματος επανασχεδιάσαμε τις δράσεις μας για το φθινόπωρο του 2021.

Και επιτέλους ξεκινήσαμε!!!

Κατόπιν επικοινωνίας οργανώσαμε έναν κύκλο επισκέψεων σε σχολεία, νηπιαγωγεία και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης στις κοινότητες του Δήμου Δέλτα.

Συγκεκριμένα:

1ο δημοτικό σχολείο Καλοχωρίου

2ο δημοτικό σχολείο Καλοχωρίου

3ο νηπιαγωγείο Διαβατών

1o δημοτικό σχολείο Διαβατών

1ο δημοτικό σχολείο Σίνδου

Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Σίνδου «Μεγαλώνουμε μαζί»

Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Κύμινων «Αστερόκοσμος»

Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Χαλάστρας «Αστερόκοσμος»

Το ενδιαφέρον από την πλευρά των φορέων ήταν πολύ μεγάλο και προσθέσαμε περισσότερες επισκέψεις από τις προβλεπόμενες εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού παιδιών και εντάσσοντας και τις κοινότητες των Κύμινων και της Χαλάστρας.

Οι επισκέψεις ξεκίνησαν στις 18 Οκτωβρίου 2021 και ολοκληρώθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου 2021.

Επισκεφθήκαμε 32 τμήματα και έλαβαν μέρος 552 παιδιά.

Η εμπειρία ήταν μοναδική! Τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί μας φιλοξένησαν με ζεστασιά, εξασφαλίζοντας ένα όμορφο συνεργατικό κλίμα στην τάξη. Ο ενθουσιασμός των παιδιών, η φαντασία και η δημιουργικότητά τους ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας.

Τα εργαστήρια υλοποιήθηκαν με τη συνεργασία παιδαγωγικών και καλλιτεχνικών ομάδων της πόλης και των νέων παιδαγωγών – εθελοντών της ομάδας μας.

Στον συντονισμό του προγράμματος και των δράσεων είχαμε την συνδρομή του «Εργαστηρίου Εικαστικών Τεχνών ART FACTORY».

Τις δράσεις υλοποίησαν:

Εργαστήρια Ρομποτικής: εκπαιδευτική ομάδα Robot set to go

Εργαστήρια ψηφιδωτού: εκπαιδευτική ομάδα ΚΟΙΝΣΕΠ Εργαστήριο χωρίς σύνορα σε συνεργασία με την άτυπη ομάδα καλλιτεχνών-εκπαιδευτών Mosaicists

Εργαστήρια υφαντικής: εκπαιδευτική ομάδα δημιουργικού βιβλιοπωλείου Πράσινο σύννεφο

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Οι πάνω κάτω”: εκπαιδευτική ομάδα δημιουργικού βιβλιοπωλείου Πράσινο σύννεφο σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα παιδαγωγών της Σχεδίας στην πόλη

Παραστάσεις αφήγησης λαϊκών παραμυθιών με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής: Ανθή Θάνου, αφηγήτρια και  Αλέξανδρος Μακρής, μουσικός.

Για τον Μάρτιο του 2022 προγραμματίζουμε μια διαδικτυακή ανοιχτή ημερίδα-συζήτηση για εκπαιδευτικούς και γονείς.

Η ημερίδα θα εστιάσει στα θέματα που απασχολούν σήμερα γονείς και εκπαιδευτικούς και θα έχει ως τίτλο «Από το σχολείο στο σπίτι – Ενδυναμώνοντας σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας»

Ομιλητές θα είναι παιδαγωγοί και ειδικοί επιστήμονες.

Το ταξίδι μας κοντεύει να ολοκληρωθεί.

Αυτό που δυστυχώς δεν μπορέσαμε να καταφέρουμε ήταν να φέρουμε κοντά τους παππούδες και τις γιαγιάδες και να δημιουργήσουν από κοινού,  στον ίδιο χώρο τα μικρά υφαντά και τα ψηφιδωτά, να μάθουν ρομποτική και να ακούσουν παρέα λαϊκά αγαπημένα παραμύθια.

Ευχόμαστε και θα βάλουμε τα δυνατά μας να επιστρέψουμε μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Και τότε θα προσκαλέσουμε μικρούς και μεγάλους σε μια ξεχωριστή γιορτή δημιουργίας.

Αυτό το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη βοήθεια πολλών ανθρώπων και χίλια ευχαριστώ δεν φτάνουν!

Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς των σχολείων και των Κ.Δ.Α.Π. για την ζεστή υποδοχή και φιλοξενία.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους εκπαιδευτές και εκπαιδεύτριες των ομάδων που με τόση αγάπη και μεράκι ετοίμασαν και υλοποίησαν τα εργαστήρια.

Ευχαριστούμε τους αγαπημένους μας Ανθή Θάνου και τον Αλέξανδρο Μακρή για τις ξεχωριστές παραστάσεις αφήγησης.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην ομάδα των εθελοντών και εθελοντριών παιδαγωγών της “Σχεδίας στην πόλη” για την αμέριστη βοήθεια τους για την υλοποίηση αυτού του έργου.

Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Ι. Λάτση για την πολύτιμη υποστήριξη τους και την εμπιστοσύνη τους στην ομάδα και στο πρόγραμμα. Χωρίς την συμβολή του Ιδρύματος δεν θα είχαμε καταφέρει να κάνουμε αυτό το ταξίδι!

 

Επιμέλεια - παρουσίαση

Σμαρώ Ιγνατιάδου

Υπεύθυνη επικοινωνίας και εθελοντικών δράσεων

Εμψυχώτρια