Εισαγωγικό κείμενο: Το παιδικό φεστιβάλ του Δήμου Καλαμαριάς, «Παραθινούπολη» επιστρέφει στον χώρο της Πλαζ Αρετσούς για να γιορτάσει με μικρούς και μεγάλους 20 χρόνια παιχνιδιού, έκφρασης και δημιουργίας. Η "Σχεδία στην πόλη" θα είναι και φέτος εκεί. Σας περιμένουμε!

Η "Σχεδία στην πόλη" σαλπάρει για Παραθινούπολη

Το παιδικό φεστιβάλ του Δήμου Καλαμαριάς, «Παραθινούπολη» επιστρέφει στον χώρο της Πλαζ Αρετσούς για να γιορτάσει με μικρούς και μεγάλους 20 χρόνια παιχνιδιού, έκφρασης και δημιουργίας. Οι πύλες ανοίγουν την Παρασκευή 3 Ιουνίου στις 6 μ.μ.

Ο θεσμός της Παραθινούπολης, το παιδικό "Παρα θιν' αλός" (δίπλα στο γιαλό) ξεκίνησε το 2002 στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα. Ήταν το 1ο και μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης για παιδιά έως 12  χρονών. Σε όλη την πορεία του φιλοξένησε πολύπλευρες εκδηλώσεις με το στοιχείο της καινοτομίας. Μουσεία της πόλης, παιδαγωγικές ομάδες, φορείς, οργανώσεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια, καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δεκάδες νέοι παιδαγωγοί και εμψυχωτές μοιράστηκαν με το κοινό ξεχωριστές δράσεις. Το 2012 το φεστιβάλ μεταφέρει την έδρα του στην Πλαζ Αρετσούς και εκεί πραγματοποιείται μέχρι και σήμερα.

  Στόχος του φετινού φεστιβάλ είναι να προσφέρει στους επισκέπτες, γονείς και παιδιά, στιγμές χαράς, παιχνιδιού και δημιουργίας μετά από τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πάνω από 50 εκπαιδευτικά προγράμματα: γωνιές παιχνιδιών, messy play, ρομποτικής, τσίρκου και πρωτότυπων καλλιτεχνικών εργαστηρίων από σημαντικούς φορείς, οργανώσεις, καλλιτεχνικές και παιδαγωγικές ομάδες της πόλης μας. Συμμετέχουν και πλαισιώνουν τις δράσεις νέοι παιδαγωγοί, καλλιτέχνες και εθελοντές φέρνοντας πραγματικά έναν αέρα ανανέωσης στον θεσμό.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ συμπληρώνουν  σημαντικές παραστάσεις τόσο στη μικρή όσο και στη μεγάλη σκηνή όπως το Κρουστόφωνο, οι Παιχνιδιάτορες του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, η ομάδα Τσίρκου ΚΙΡΚΟ κα. Επίσης το Τμήμα Πολιτισμού έχει σχεδιάσει ειδικά για το φεστιβάλ μουσική παραγωγή με αφιέρωμα στα παιδικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Θα ερμηνεύσουν παιδικές χορωδίες του Δήμου και θα συνοδεύσουν διακεκριμένοι μουσικοί.

Η Σχεδία στην πόλη θα έχει την τιμή να επιμεληθεί τις εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις. Ανυπομονούμε να συναντηθούμε ξανά με σημαντικούς φορείς και δημιουργικές ομάδες της πόλης, με νέους και νέες παιδαγωγούς και καλλιτέχνες και όλοι μαζί να ζήσουμε τη μεγάλη γιορτή των παιδιών. Η ομάδα μας θα παρουσιάσει επίσης το Σάββατο 4 Ιουνίου  το καινούργιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την επικοινωνία και τη φιλία «Ένα γράμμα για σένα».

Σας περιμένουμε την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Ιουνίου 6-10 μ.μ. και την Κυριακή 5 Ιουνίου 11 π.μ.-2μ.μ. & 6-10 μ.μ.

 

  • Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ
  • Αναλυτικές πληφορορίες και παρουσίαση των δράσεων θα βρίσκετε στη Fb page της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων η οποία έχει την ευθύνη της διοργάνωσης: https://www.facebook.com/politismoskalamaria

 

Διοργάνωση: Δήμος Καλαμαριάς

Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων