Εισαγωγικό κείμενο: O Javier ήρθε στην ομάδα μας τον Νοέμβριο 2021 με το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ESC). Συμμετέχει στο project “Art stin poli” και μας μιλά για τους 6 μήνες εθελοντικής δράσης στη Θεσσαλονίκη.

6 μήνες στη Θεσσαλονίκη,  η εμπειρία εθελοντισμού  με το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ESC)

O Javier ήρθε στη Θεσσαλονίκη και στην ομάδα μας τον Νοέμβριο 2021. Είναι ένας από τους χιλιάδες νέους ανθρώπους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα European Solidarity Corps. To πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω των Εθνικών Υπηρεσιών για τη Νεολαία, που εποπτεύουν και διαχειρίζονται τη χρηματοδότηση των τοπικών projects. Νέοι και νέες από όλη την Ευρώπη μπορούν να προσφέρουν εθελοντική υπηρεσία σε οργανώσεις και φορείς από 1 έως 12 μήνες. Το project που συμμετέχει ο Javier έχει τίτλο “Art stin poli” και ο συντονιστής φορέας που μας υποστηρίζει είναι η οργάνωση Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων (U.S.B.). O Javier είναι από την Ισπανία, είναι 20 χρονών και αυτή είναι η πρώτη του εμπειρία στο εξωτερικό. Του ζητήσαμε να μας πει τις εντυπώσεις του.

                  

Είμαι ο Javier Montalvo και συμμετέχω ως εθελοντής στη "Σχεδία στην πόλη" από τον Νοέμβριο μέσω του προγράμματος “Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης” (European Solidarity Corps). Είμαι από την Ισπανία, είμαι 20 χρονών και σπουδάζω Παιδαγωγικά με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή.

Μετά από 6 μήνες ζωής στη Θεσσαλονίκη, μπορώ να πω ότι αυτή η εμπειρία με έχει αλλάξει με καλό τρόπο. Μένω στο Σπίτι των Εθελοντών της οργάνωσης U.S.B. (Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων), μαζί με περίπου 25-30 εθελοντές και εθελόντριες που συμμετέχουν σε προγράμματα ESC οργανώσεων της Θεσσαλονίκης.  Είχα λοιπόν την ευκαιρία να γνωρίσω νέους ανθρώπους, να ανταλλάξουμε εμπειρίες, να δω στην πράξη την έννοια της συνεργασίας, του σεβασμού και της συνύπαρξης. Βέβαια, δεν είναι τόσο ωραία όταν πρέπει να αποχαιρετήσεις φίλους που ολοκληρώνουν το εθελοντικό τους πρόγραμμα και επιστρέφουν στην χώρα τους. Τότε περνάς μια φάση που νιώθεις ότι δεν έχεις την ενέργεια να κοινωνικοποιηθείς. Ευτυχώς υπάρχει ένα πολύ θετικό και υποστηρικτικό κλίμα τόσο στη Σχεδία όσο και στο Σπίτι των Εθελοντών και πάντα καινούργιες δράσεις και προκλήσεις για να σε κινητοποιήσουν!

Έχουν περάσει 6 μήνες γεμάτοι συναισθήματα, 6 μήνες στους οποίους έχω γνωρίσει καταπληκτικούς ανθρώπους, έχω κάνει φίλους που δεν θα ξεχάσω ποτέ και με τους οποίους έχω μοιραστεί χίλιες αναμνήσεις και απίστευτες στιγμές. Έχω ταξιδέψει εντός και εκτός Ελλάδας και έχω δει αξέχαστα μέρη. Έμαθα για τη Θεσσαλονίκη και την ιστορία της, επισκέφθηκα πολιτιστικά σημεία, γνώρισα περιοχές που δεν είναι «τουριστικές» όπως ο Δενδροπόταμος και τα Διαβατά. 

Γνώρισα οργανώσεις όπως η ΝΑΟΜΙ και το ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ,  ο Φάρος του κόσμου.

Μάλιστα στον Φάρο του Κόσμου πηγαίνουμε τακτικά και κάνουμε δημιουργικές δράσεις με τα παιδιά στο ΚΔΑΠ του φορέα.  Ο Φάρος του Κόσμου υποστηρίζει παιδιά και νέους Ρομά και προσφέρει πολλά σε αυτό τον τομέα.

Η οργάνωση μου, η "Σχεδία στην πόλη", επίσης έχει σαν κύριο στόχο της τη συμπερίληψη και μέσα από τις δράσεις της προσπαθεί να αναδείξει τη σημασία των ίσων ευκαιριών για όλα τα παιδιά. Πιστεύω πως αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επίσης αυτό που είδα στην πράξη είναι πως οι τέχνες και το παιχνίδι βοηθούν πάρα πολύ τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, να μάθουν νέα γνωστικά αντικείμενα, να επικοινωνούν και να συνεργάζονται με σεβασμό και αγάπη.

Σήμερα εξακολουθώ να εργάζομαι ως εθελοντής στη «Σχεδία στην πόλη». Μετά από αρκετούς μήνες συνεργασίας, έχω ακόμα την ίδια αίσθηση όπως στην αρχή. Μου αρέσει η ατμόσφαιρα στο χώρο μας και η σχέση που έχω με τις συντονίστριες μου. Καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον πολύ καλά σε όλα όσα σχετίζονται με τις δράσεις που συμμετέχω. Μέχρι στιγμής έχω συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια που υλοποιήσαμε σε δημοτικά σχολεία και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, στον Δήμο Δέλτα. Επίσης κάθε μήνα ετοιμάζω ένα ή δύο άρθρα για το ηλεκτρονικό Newsletter μας. Τον Ιούνιο θα έχω τη χαρά να κάνω μια σειρά εργαστηρίων για τα παιδιά του Κ.Υ.Ν. (Κέντρο Υποστήριξης Νέων) της ΑΡΣΙΣ με θέμα «Ένα ταξίδι τέχνης στην Ισπανία».

Όσο για τη σχέση με τους ανθρώπους με τους οποίους ζω, έχω γνωρίσει πολύ κόσμο από τότε που έφτασα και σήμερα μπορώ να θεωρήσω κάποιους πραγματικούς φίλους. Ο περασμένος Μάιος ήταν ένας δύσκολος μήνας για μένα, είχα διαδικτυακές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο μου και πολλοί από τους ανθρώπους που αγαπώ τελείωσαν το έργο και επέστρεψαν στο σπίτι, οπότε το Σπίτι είναι διαφορετικό τώρα.

Η εθελοντική μου εργασία  επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο 2022 αλλά μου πρότειναν να παρατείνω την παραμονή μου έως και τον Νοέμβριο 2022. Παρόλο που στην αρχή με ξάφνιασε και δεν ήμουν σίγουρος για την απόφασή μου, τελικά δέχτηκα με χαρά, οπότε έχω άλλους 6 μήνες σε αυτή την πόλη.

Για μελλοντικά σχέδια, τώρα που ξέρω ότι θα μείνω περισσότερο, θα ήθελα να ταξιδέψω σε διάφορα μέρη εντός και εκτός Ελλάδας. Επίσης, θα έχω την ευκαιρία να λάβω μέρος σε ανταλλαγές νέων στη Φινλανδία και στην Πολωνία μέσω του Erasmus plus programme, σε προγράμματα που συμμετέχει η "Σχεδία στην πόλη". Χαίρομαι ιδιαίτερα καθώς ήδη προετοιμαζόμαστε για τις δράσεις που θα υλοποιήσουμε εκεί και γιατί θα γνωρίσω ανθρώπους και διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες, εκτός από τη μεσογειακή. Θα ανταλλάξουμε εμπειρίες και γνώσεις με νέους ανθρώπους και αυτό είναι συναρπαστικό.

Αν με ρωτήσετε σήμερα, αυτό που ελπίζω για τους υπόλοιπους 6 μήνες είναι ότι θα είναι τόσο καλοί και ενδιαφέροντες όσο οι μήνες που κύλησαν μέχρι τώρα!