Εισαγωγικό κείμενο: Με ιδιαίτερη χαρά ολοκληρώσαμε την ανταλλαγή νέων στην Κρακοβία “T-run-SPORTATION in the CITY” Erasmus+/ KA1. Το πρόγραμμα αφορούσε στην ευαισθητοποίηση σε θέματα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και μετακίνησης. Από την ομάδα μας συμμετείχαν 10 νέοι/ες 15-21 ετών και 2 leaders. Ας διαβάσουμε τις εντυπώσεις τους!

Ανταλλαγή νέων, “T-run-SPORTATION in the CITY”

15-22 Ιουλίου 2022, Κρακοβία - Πολωνία

Erasmus+/ KA1

Project number: 2020-1-PL01-KA105-080486

 

Με ιδιαίτερη χαρά ολοκληρώσαμε την τριμερή ανταλλαγή νέων στην Κρακοβία. Η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω του προγράμματος Erasmus+/ KA1. Συντονιστής φορέας είναι το κέντρο νεότητας του Δήμου Κρακοβίας La Centrum MLODZIEZY W KRAKOWIE. Eπίσης εταίροι μας στο έργο είναι ο μη κερδοσκοπικός φορέας KINDERVEREINIGUNG Leipzig e.V. με έδρα τη Λειψία. Με τους δύο οργανισμούς μας δένει μακροχρόνια συνεργασία και φιλία και έχουμε υλοποιήσει από κοινού πολλά ενδιαφέροντα προγράμματα από το 2015 μέχρι σήμερα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εγκρίθηκε το 2020 και προέβλεπε δράσεις στις 3 συμμετέχουσες χώρες (Πολωνία, Γερμανία, Ελλάδα). Λόγω του covid δυστυχώς αναγκαστήκαμε να αναβάλλουμε τις ανταλλαγές νέων και να επανασχεδιάσουμε τις δράσεις μας.

'Ετσι φτάσαμε στον Ιούλιο του 2022 για να είμαστε πια έτοιμοι για το ταξίδι μας στην Κρακοβία. Συμμετείχαν 10 νέοι και νέες 15-21 ετών και 2 leaders από κάθε χώρα. Το θέμα του προγράμματος αφορούσε στην οικολογική προσέγγιση της καθημερινής μετακίνησης στην πόλη με χρήση των μαζικών μέσων μεταφοράς και του ποδηλάτου. Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και σε θέματα μετακίνησης, η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και οικολογικής κουλτούρας στην καθημερινότητα. Σχεδιάστηκαν δραστηριότητες και εργαστήρια προς αυτή την κατεύθυνση και η διαπολιτισμική ομάδα μοιράστηκε ιδέες και προτάσεις με βάση τις προσωπικές τους εμπειρίες. 

Για την ομάδα μας έχει πολύ μεγάλη σημασία να προσφέρουμε ευκαιρίες κινητικότητας σε εφήβους και νέους/ές, να ανοίγουν τους ορίζοντες τους σε νέα γνωστικά αντικείμενα και απόψεις και να ευαισθητοποιούνται στα σύγχρονα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Μέσα από τη βιωματική διαδικασία των προγραμμάτων και τη διαπολιτισμική τους διάσταση δοκιμάζουν στην πράξη την έννοια της ενεργούς πολιτειότητας. Μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν με σεβασμό στη διαφορετικότητα των άλλων, οξύνουν την ενεργητική ακρόαση και την ενσυναίσθηση, βελτιώνουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, εξοικειώνονται με τον δομημένο διάλογο, διατυπώνουν τις απόψεις τους με επιχειρήματα, διαχειρίζονται και επιλύουν με ειρηνικά μέσα τις διαφωνίες τους. 

Ευχαριστούμε θερμά την Σμαρώ Ιγνατιάδου και την Δήμητρα Μόκα για τον εξαιρετικό συντονισμό της ανταλλαγής και τον εμψυχωτικό τους ρόλο ως συντονίστριες της ομάδας νέων.

Μοιραζόμαστε εμπειρίες και εντυπώσεις των μελών της αποστολής και ευχόμαστε ο δρόμος των νέων μας να είναι γεμάτος δημιουργικές περιπέτειες και γνώσεις...

 >>>>>>>>>>>>>>>>>>

Erasmus στην Κρακοβία λοιπόν! Τι να πρωτοπείς για αυτό το ταξίδι; Τι να πρωτοπείς για αυτήν την εβδομάδα; Ένα φαινομενικά τόσο μικρό χρονικό διάστημα, κατά το οποίο μπορείς να ζήσεις, όλα όσα δεν έζησες σε ένα ολόκληρο χρόνο στην χώρα σου! Νομίζω αυτό και μόνο τα λέει όλα! Αν και θεωρώ ότι σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, τα λόγια πάνε περίπατο, δεν έχουν την ίδια βαρύτητα. Μόνο αν το ζήσεις από κοντά μπορείς να καταλάβεις επακριβώς για το τι εμπειρία πρόκειται... Παρ' όλα αυτά, μέσα από αυτές τις γραμμές, θα προσπαθήσω να πλησιάσω λίγο την μαγεία όλης αυτής της εμπειρίας που προσφέρει το πρόγραμμα αυτό!  Ένα από τα σημαντικότερα θεωρώ στοιχεία που συνετέλεσαν στο να ζήσουμε κάτι τόσο όμορφο, είναι η καλή διάθεση και ο ενθουσιασμός που υπήρχε σχεδόν από όλους! Ειδικά από την ελληνική ομάδα δεν το συζητώ! Μπορούσες να δεις τον ενθουσιασμό και την χαρά που βρίσκονταν εκεί (από το αεροδρόμιο κιόλας) στα πρόσωπα τους...Και μόνο από αυτό, ο ήδη υπάρχων δικός σου ενθουσιασμός διπλασιάζεται! Πολύ σύντομα ξεχνάς οτιδήποτε υπάρχει στην έξω ζωή σου και ενδεχομένως σε απασχολούσε. Πολύ απλά μπαίνεις και χάνεσαι άμεσα, σε αυτή την μικρή και όμορφη ''κοινωνία'' που διαμορφώνεται...Ο έξω κόσμος, με τα προβλήματα του και τις δυσκολίες του απλά δεν υφίσταται! Ομολογουμένως, πολύ δύσκολο και δυσεύρετο στις μέρες μας να φτάσεις σε αυτό το σημείο. Να βρεις κάτι δηλαδή που να σε γεμίζει τόσο, να σε ικανοποιεί τόσο, που να μην σκέφτεσαι απολύτως τίποτα άλλο. Ε λοιπόν, εγώ αυτό το πράγμα και αυτή την κατάσταση τα έχω βρει στην ζωή μου λίγες φορές. Μετρημένες στα δάχτυλα. Και μια από αυτές, ήταν αναμφίβολα σε αυτό Erasmus! Όλα αυτά, είναι φυσικό επακόλουθο να συμβούν. Πως να μην συμβούν άλλωστε, όταν από την μια μέρα στην άλλη, βρίσκεσαι σε μια νέα χώρα, με εντελώς διαφορετική νοοτροπία και δόμηση, με διαφορετικές εικόνες και γεύσεις. Και το κυριότερο, βρίσκεσαι σε έναν χώρο στον οποίο ζεις για μια εβδομάδα δίπλα σε ανθρώπους με τόσο διαφορετικές παραστάσεις στην ζωή τους, με άλλο τρόπο σκέψης, ενδεχομένως με άλλο στιλ, με άλλη στάση ζωής, άλλες αντιλήψεις. Όλη αυτή η διαφορετικότητα σου κινεί την περιέργεια να ρωτήσεις, να μάθεις. Να μάθεις κάτι άλλο, κάτι καινούριο, κάτι διαφορετικό από αυτό που έχεις μάθει και μαθαίνεις στη γειτονιά σου και στον μικρόκοσμο σου...

Συνειδητοποιείς ότι ο κόσμος είναι αχανής και γεμάτος με διαφορετικά πράγματα, καταστάσεις και ανθρώπους. Συνειδητοποιείς ότι είσαι ένα τίποτα. Ένα τίποτα μπροστά σε όλα αυτά που υπάρχουν εκεί έξω. Αυτή η συνειδητοποίηση μπορεί και πρέπει να γίνει, κατά τη γνώμη μου, η αφετηρία για μεγάλα πράγματα. Για μεγάλες αλλαγές στην ζωή σου. Να αφήσεις πίσω οτιδήποτε σε κρατάει, οτιδήποτε σε περιορίζει και να ζήσεις! Να ζήσεις τα πάντα στο maximum, στο 100%. Να γνωρίσεις αυτόν τον κόσμο. Κι όλα αυτά μπορούν να ξεκινήσουν από ένα Erasmus όπως αυτό που ζήσαμε και εμείς! Αρκεί να είσαι εκεί! Να συμμετέχεις με θέρμη και ενθουσιασμό στο υπέροχο και γεμάτο δραστηριότητες αυτό πρόγραμμα. Τόσο γεμάτο, που όταν γυρνάς πίσω (δυστυχώς), έχεις την αίσθηση ότι έλειπες για ένα μήνα! Αν το βιώνεις έτσι λοιπόν, είναι βέβαιο ότι δεν θα αντιμετωπίσεις την παραμικρή δυσκολία. Οτιδήποτε όχι και τόσο βολικό να το πούμε, θα το βλέπεις σαν πταίσμα. Ανέφερα την λέξη μη βολικό, γιατί αρνούμαι να χρησιμοποιήσω την λέξη “δυσκολία”. Δεν υπάρχει καμία πραγματική δυσκολία σε ένα τόσο άρτια οργανωμένο πρότζεκτ όπως αυτό που ζήσαμε, και αυτό οφείλεται φυσικά και στους leaders μας που κανόνισαν και φρόντισαν για όλα και με το παραπάνω! Και μεταξύ μας, δεν υπάρχει περίπτωση να πάει κάποιος από μας ταξίδι στο εξωτερικό, για μια εβδομάδα ή και λιγότερο τόσο ξέγνοιαστα εύκολα και ξεκούραστα!

Για να μην μακρηγορώ, θεωρώ ότι όλο αυτό είναι κάτι μοναδικό, μια ανεπανάληπτη εμπειρία που όλοι πρέπει να ζήσουν, αφήνοντας στην άκρη οποιαδήποτε αμφιβολία ή συστολή... Φεύγοντας από ένα τέτοιο πρόγραμμα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γίνεις μια πιο ολοκληρωμένη προσωπικότητα και έστω και λίγο καλύτερο άτομο! Για εσένα, τον ίδιο σου τον εαυτό πρωταρχικά, και κατ’ επέκταση για την κοινωνία...

ΝΑ ΠΑΤΕ ΟΛΟΙ!

Νίκος Γαβριηλίδης

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

”Ταξίδι στην Πολωνία”...Όταν ακούω αυτήν την φράση μου έρχονται τόσα πολλά στο μυαλό: αναμνήσεις, εμπειρίες, καταπληκτικοί άνθρωποι, ομαδικότητα… Μέσω αυτού του ταξιδιού είχα τη δυνατότητα να γνωρίσω έναν καινούργιο πολιτισμό, να έρθω σε επαφή με πολλούς ανθρώπους με διαφορετικές κουλτούρες και να αντιμετωπίσω νέες περιπέτειες. Η επικοινωνία με τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν καταπληκτική, δημιουργήσαμε σχέσεις φιλίας, ανταλλάξαμε σκέψεις και ιδέες και μπορέσαμε να βγούμε από το “comfort zone” μας. Το ταξίδι αυτό είναι αναμφισβήτητα μία αξέχαστη εμπειρία ζωής που θα την πρότεινα στον καθένα.

Αθανασία Δεληγιαννάκη

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Με το που προσγειωθήκαμε στη Κρακοβία, η διαφορά σε σχέση με την Ελλάδα ήταν εμφανής. Το πρώτο πράγμα που παρατήρησα ήταν η καθαριότητα. Υπήρχαν κάδοι απορριμμάτων κάθε 10 μέτρα και δεν υπήρχε ούτε ένα σκουπίδι στο έδαφος. Τα μέσα μεταφοράς ήταν πιο εξελιγμένα από τα δικά μας, εξοπλισμένα με οθόνες που έδειχναν τις στάσεις, πληροφορίες, ακόμα και χάρτη της περιοχής, είχαν καθαρό εσωτερικό χώρο και γενικά πιο οργανωμένα δρομολόγια. Επιπλέον, ήταν εμφανής και ο σεβασμός μεταξύ των ανθρώπων και ειδικά ανάμεσα στους οδηγούς και στους πεζούς. Οι διαβάσεις πεζών δεν ήταν απλώς διακεκομμένες άσπρες γραμμές στον δρόμο, αλλά λειτουργούσαν όπως έπρεπε, δηλαδή τα αυτοκίνητα σταματούσαν και επέτρεπαν τους πεζούς να διασχίσουν τον δρόμο με ασφάλεια. Γενικά, η επίσκεψη στη Κρακοβία «υπογράμμισε» ορισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα. Όσον αφορά την ομάδα του προγράμματος, μεταξύ των Ελλήνων και των Πολωνών δεν υπήρχαν προβλήματα. Η συνεννόηση ήταν ξεκάθαρη, ανοιχτήκαμε σχεδόν απευθείας και γρήγορα έγιναν φιλίες. Υπήρχαν όμως θέματα με το Γερμανικό group. Αρχικά όσον αφορά την οργάνωση από τη δική τους μεριά, η καθυστέρηση στην άφιξή τους παρουσίασε κάποια θέματα προσαρμογής στην ομάδα του προγράμματος. Τις πρώτες μέρες αφότου έφτασαν στο ξενοδοχείο δεν έγινε μεγάλη προσπάθεια γνωριμίας και κοινωνικοποίησης. Όμως προς το τέλος του προγράμματος τα περισσότερα άτομα από την Γερμανία ανοίχτηκαν και γνωριστήκαμε, όπως με τους Πολωνούς. Οι δραστηριότητες και το πρόγραμμα ήταν απίστευτο. Κάθε μέρα και μία ή περισσότερες νέες δραστηριότητες. Η πιο αξιομνημόνευτη ήταν η διαδρομή που κάναμε με τα ποδήλατα. Τα τοπία ήταν καταπληκτικά και ο προορισμός (ένα μοναστήρι και το ποτάμι) άξιζαν τα 10 και χιλιόμετρα πετάλι. Επιπροσθέτως, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τοπικά και παραδοσιακά πιάτα. Όλα ήταν νοστιμότατα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα Erasmus μου έδωσε την δυνατότητα να επισκεφτώ μια χώρα που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα επισκεπτόμουνα, γνώρισα ένα διαφορετικό πολιτισμό και τρόπο ζωής. Ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο ήμουν τυχερός να είμαι μέρος του. Συγχαρητήρια και ένα μεγάλο «ευχαριστώ»  στις leader μας, Σμαρώ και Δήμητρα, καθώς και στη "ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗN ΠΟΛΗ" για αυτό το αξέχαστο πρόγραμμα.

Alex Reynik

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε το πολύ συζητημένο πρόγραμμα της Κρακοβίας.  Επιτέλους μετά από 3 χρόνια αναμονής καταφέραμε να πετάξουμε στην Πολωνία. Το ταξίδι άνετο και ευχάριστο γιατί ξανά ενωθήκαμε με αγαπημένα πρόσωπα αλλά γνωρίσαμε και καινούρια μέλη της ομάδας τα οποία αγαπήσαμε από την πρώτη στιγμή. Φτάνοντας στο ξενοδοχείο καταλάβαμε ότι το πρώτο βράδυ θα ήμασταν μόνοι μας στο ξενοδοχείο όποτε περιμέναμε να ξημερώσει η επομένη για να γνωρίσουμε τις υπόλοιπες ομάδες. Με την πολωνική ομάδα δεθήκαμε αμέσως, καθώς και περάσαμε περισσότερο χρόνο μαζί τους. Η πρώτη επαφή με την γερμανική ομάδα, λίγες μέρες αργότερα, δεν ήταν το ίδιο θετική αλλά όσο περνούσε ο καιρός η ατμόσφαιρα ήταν όλο και καλύτερη. Αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την ελληνική ομάδα, την συνεργασία της, τις ιδέες της, το κλίμα ανάμεσα μας. Θεωρώ πως συμβάλαμε παρά πολύ και στη συνεργασία με τους υπόλοιπους και στον στόχο του προγράμματος,  ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί. Η μόνη δυσκολία που μπορώ να πω ότι αντιμετωπίσαμε ήταν στην επικοινωνία με τις άλλες ομάδες, διότι κάποια από τα παιδιά ήξεραν λίγα έως και ελάχιστα αγγλικά. Πέρα από αυτό όμως, οι δραστηριότητες, αθλητικές και μη, οι παρουσιάσεις των ομάδων, οι πανέμορφες βόλτες στο κέντρο της πόλης, τα βράδια στο ξενοδοχείο, οι συζητήσεις στο φαγητό, ήταν το κάτι άλλο. Δεν έχω λόγια να τις περιγράψω. Και με μεγάλη διαφορά να ξεχωρίζουν η καταπληκτική διαδρομή 20 χιλιομέτρων με ποδήλατο μέσα από την ατελείωτη ομορφιά της φύσης της Κρακοβίας και ο σχεδόν ανύπαρκτος ύπνος της τελευταίας μέρας ο οποίος κατέληξε σε πολλές συζητήσεις και σε ακραία επίπεδα γέλιου. Ξεκάθαρα άξιζε την κούραση της επόμενης μέρας στο αεροδρόμιο!! Η εμπειρία και οι αναμνήσεις που μάζεψα αυτές τις εφτά μέρες, θα μείνουν μαζί μου για πάντα. Ήταν από τις καλύτερες (αν όχι η καλύτερη) εβδομάδες της ζωής μου, γι’ αυτό αν τύχει η ευκαιρία σε κάποιον, να την αρπάξει χωρίς δεύτερη σκέψη, διότι αυτό που σου μένει μετά, δεν συγκρίνεται πραγματικά με τίποτα άλλο. Έτσι και εγώ ελπίζω να ξαναβρεθώ  σε αυτήν την θέση, με την ίδια καταπληκτική ομάδα και τις δυο υπέροχες leader μας!!

Ελένη Καρλέτσα 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Ολόκληρη πανδημία μέχρι και πόλεμος καθυστέρησαν αυτό το ταξίδι που περιμέναμε εδώ και 3 χρόνια ώσπου ακόμα και όταν είπαμε ότι θα πάμε τον Ιούλιο δεν μπορούσα να το πιστέψω μέχρι να φτάσουμε στο αεροδρόμιο. Ήταν τέλειο που μπορέσαμε να είμαστε έστω και οι μισοί ίσως και παραπάνω από τα παιδιά που ήμασταν και στη Λειψία και χάρηκα πάρα πολύ που τους ξαναείδα και μάλιστα σε τόσο όμορφες συνθήκες. Κατάφερα και είδα και τις δύο Πολωνές φίλες που είχα κάνει και παρόλο που είχαμε να μιλήσουμε για πάνω από ένα χρόνο ήταν σαν μην πέρασε μια μέρα. Το πρόγραμμα ήταν γεμάτο από πολύ ωραίες και ξεχωριστές δραστηριότητες και ευχαριστηθήκαμε νομίζω όλοι που είχαμε χρόνο να δούμε την Κρακοβία. Κυριολεκτικά πήραμε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, βλέποντας βέβαια πόσο πίσω είναι ακόμα η Θεσσαλονίκη σε αυτό. Σαν κλίμα με τους Πολωνούς προσωπικά ήταν λίγο πιο δύσκολα να δεθείς γιατί υπήρχαν διαφορές στις ηλικίες μας ωστόσο όλα τα παιδιά ήταν πάρα πολύ καλά και ευγενικά. Οι Γερμανοί άργησαν δυστυχώς να έρθουν και ήρθαν στο σημείο που οι υπόλοιποι είχαμε ήδη αρχίσει να δένουμε σαν ομάδα και να ερχόμαστε πιο κοντά οπότε έπρεπε όλο αυτά να γίνει από την αρχή. Μόνο την τελευταία μέρα προσωπικά επικοινώνησα όντως με τους Γερμανούς και ανταλλάξαμε περισσότερες κουβέντες και τελικά υπήρξε ένα όμορφο κλίμα. Από τις δραστηριότητες  που μου άρεσαν πιο πολύ ήταν η βόλτα με το ποδήλατο καθώς δεν μπορούμε να το κάνουμε και συχνά στη Θεσσαλονίκη . Τα βράδια ήταν ωραία που καθόμασταν χαλαρά όλοι μαζί και παίζαμε παιχνίδια . Το ελληνικό το team νομίζω ήταν αρκετά καλό γιατί όλοι ήταν καλά παιδιά και επίσης όλοι μας ήμασταν  διαφορετικοί μεταξύ μας το οποίο ήταν αρκετά ενδιαφέρον. Οι Leaders της ομάδας δεν έχω λόγια… ήταν φοβερές. Κανένα παράπονο μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας συνοδέψατε και πάλι. Ήταν ένα πολύ όμορφο ταξίδι που σίγουρα θα το θυμόμαστε όλοι. 

Άλκηστη Βασιλική Πατσαρασλή

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Μετά από 2 χρονιά ανυπομονησίας καταφέραμε και κάναμε αυτό το υπέροχο ταξίδι. Η πρώτη μου εντύπωση ήταν το πανέμορφο μέρος που έμενε η ομάδα μας μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της Κρακοβίας καθώς και το περιβάλλον γύρω μας. Έπειτα ακλούθησαν οι πρώτες γνωριμίες με τα παιδιά των υπολοίπων χωρών και οι προσπάθειες να σπάσει ο πάγος μεταξύ μας έτσι ώστε να αρχίσει να ενώνετε η ομάδα. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο σε αυτό το ταξίδι ήταν οι δραστηριότητες που μας έδωσε το Erasmus+ την δυνατότητα να κάνουμε όπως η διαδρομή με το ποδήλατο στην πόλη και πολλά άλλα. Ίσως αυτό που θα άλλαζα να υπήρχαν περισσότερα bonding games έτσι ώστε να ενωθούμε ακόμα περισσότερο και τα παιδιά αλλά και να γίνει ακόμα πιο ευχάριστο το κλίμα μεταξύ μας. Πέρα από κάποιες δυσκολίες στην επικοινωνία ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και φεύγω γεμάτη αναμνήσεις, γνώσεις και φυσικά νέους φίλους! Τέτοια προγράμματα, άμα μπορείς είναι αναγκαίο να τα αξιοποιείς χωρίς δισταγμούς και φόβο γιατί αυτά είναι που θα θυμάσαι για μια ζωή!!

Νεφέλη Βασιλικά-Πατσαρασλή

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Ο Ιούλιος του 2022 ήρθε να φέρει μόνο ευτυχία στη ζωή μου. Το πρόγραμμα της ανταλλαγής νέων στην Κρακοβία ήταν μία μοναδική και πραγματικά απερίγραπτη εμπειρία. Αν προσπαθήσω να εκφράσω όσα ένιωσα, σίγουρα θα χρειαστώ πολύ περισσότερο από μία παράγραφο! Όταν φτάσαμε στο αεροδρόμιο ήταν η μοναδική στιγμή όλου του ταξιδιού στην οποία ένιωσα άγχος, αφού βρισκόμουν ανάμεσα σε εντελώς άγνωστα παιδιά και αναρωτιόμουν αν θα καταφέρω να ταιριάξω μαζί τους. Λιγότερο από μία μέρα αργότερα είχα δημιουργήσει φιλίες τόσο δυνατές που ξέρω ότι θα διατηρηθούν στα επόμενα χρόνια. Το γεγονός ότι μέναμε όλοι μαζί, τόσο με την ελληνική όσο και με τις υπόλοιπες εθνικές ομάδες έκανε την εβδομάδα στην Κρακοβία τρομερά ενδιαφέρουσα. Βρισκόμασταν κάθε στιγμή ανάμεσα σε ξένους ανθρώπους που μοιράζονταν μαζί μας τις συνήθειες, τα παιχνίδια, τις ιστορίες τους. Το πρόγραμμα ήταν πράγματι μία ανταλλαγή πολιτισμών, ιδεών και συναισθημάτων. Ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα ήταν πως κάθε μέρα ήταν γεμάτη με δραστηριότητες τις οποίες πραγματοποιούσαμε συνήθως σε μεικτές ομάδες. Στο σύνολο της βδομάδας είχαμε αξιοποιήσει κάθε μεταφορικό μέσο που διαθέτει η Κρακοβία, την είδαμε και την φωτογραφίσαμε όλη! Η ποδηλατάδα στο ποτάμι, η βραδιά jazz μουσικής, το παιχνίδι στην πόλη, τα ομαδικά παιχνίδια στο ξενοδοχείο είναι εμπειρίες που ποτέ δεν θα ξεχάσω. Αμέτρητα συναισθήματα, όλα όμορφα και θετικά έχουν συνδεθεί με αυτές τις εμπειρίες και θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη μου! Βέβαια, πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθώ στους ανθρώπους και οργανώσεις στις οποίες οφείλεται αυτή η απίστευτη εμπειρία. Νιώθω ευγνώμων για το πρόγραμμα Erasmus+, για τη "Σχέδια στην πόλη" και για τις υπόλοιπες οργανώσεις που δημιούργησαν αυτήν την ευκαιρία! Νιώθω ευγνώμων για τις team leaders της ελληνικής ομάδας, την Σμαρώ και την Δήμητρα που δημιούργησαν ένα κλίμα ανάλαφρο και συνεργατικό που οφείλεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση. Όλοι όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα -όλη αυτή η πανέμορφη παρέα- ήταν γεμάτοι ενέργεια και καλή διάθεση! Θα κρατήσω τα πιο γλυκά συναισθήματα για κάθε πρόσωπο της αποστολής και θα βασιστώ σε αυτές τις μνήμες για να θυμάμαι ότι η ζωή μπορεί να γίνει απίστευτα όμορφη!

Λήδα Βενιαμίν

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Είναι δύσκολο να περιγράψω με λόγια την εμπειρία μου από το Erasmus+ στην Κρακοβία αλλά θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ. Είναι παράξενο το γεγονός ότι στο χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας κατάφερα και ανέπτυξα σχέσεις με τα παιδιά σαν να τους ήξερα χρόνια. Η συνεργασία τόσο με τα παιδιά όσο και με τους leaders ήταν εξαιρετική καθώς όλοι είχαν όρεξη να συναναστραφούν με νέο κόσμο και να αποκτήσουν καινούριες εμπειρίες. Η δραστηριότητα που θα μου μείνει αξέχαστη είναι η διαδρομή με τα ποδήλατα προς το μοναστήρι. Εκείνη τη στιγμή πίστευα ότι βρισκόμουν σε ένα παραμύθι μέσα στα λιβάδια και δίπλα στο ποτάμι. Τώρα που γύρισα πίσω νιώθω ότι εξελίχθηκα σαν άνθρωπος και γέμισα με αναμνήσεις. Συναναστράφηκα με πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους που ο κάθενας είχε να πει κάτι ξεχωριστό. Οι leaders ήταν γεμάτες πάθος και αγάπη για αυτό που κάνουν. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμένα που θα την θυμάμαι για πάντα.

Μαρία Γεωργιάδου

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Ήταν η πρώτη μου εμπειρία με ανταλλαγή νέων στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus plus. Οι λέξεις είναι μικρές και ανεπαρκείς για να περιγράψω την εμπειρία μου. Όλα ήταν μαγευτικά, οι καθημερινές δραστηριότητες, η ποδηλατάδα σε μια παραμυθένια διαδρομή, η συναυλία, η ευκαιρία να γνωρίσω μια πανέμορφη πόλη, τα φαγητά... Νιώθω ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψω ένα διαφορετικό μέρος του κόσμου και να ζήσω τους καθημερινούς του ρυθμούς. Εφτά μέρες ήταν παραπάνω από αρκετές, για να νιώσω τα πιο όμορφα και ζεστά συναισθήματα και για να ξεκινήσω φιλίες με άτομα τόσο ξεχωριστά και υπέροχα. Είναι βέβαιο ότι αυτή η εμπειρία θα με ακολουθεί για το υπόλοιπο της πορείας μου και θα με εμπλουτίζει με κουράγιο και αισιοδοξία για το μέλλον. Για το κλείσιμο οφείλω να αναφέρω το γεγονός ότι μέσα από αυτό το ταξίδι ανακάλυψα κομμάτια του εαυτού μου που ήταν θαμμένα στη ρουτίνα ενώ παράλληλα άνοιξαν οι ορίζοντές μου και εμπλουτίστηκαν οι γνώσεις μου.

 Παναγιώτα Καναβά

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι το ταξίδι στην Κρακοβία ήταν η πρώτη μου εμπειρία σε μια ανταλλαγή νέων. Το έργο αφορούσε βασικά τη χρήση διαφορετικών μέσων μεταφοράς για να μετακινηθούμε στην πόλη. Μπορώ να πω ότι από την πρώτη στιγμή ένιωσα ότι ήταν ένα ενδιαφέρον έργο και ενθουσιάστηκα που γνωρίσαμε πολλές πλευρές της πανέμορφης Κρακοβίας. Και τελικά έεπιβεβαιώθηκα. Το καθημερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων ήταν άψογα οργανωμένο και χρησιμοποιήσαμε σχεδόν όλα τα μέσα μεταφοράς της πόλης. Χάρη σε αυτό και χάρη στην Πολωνική ομάδα γνωρίσαμε την πόλη, την ιστορία, τα μνημεία της.

Μια άλλη σημαντική πτυχή αυτών των ανταλλαγών είναι οι άνθρωποι. Από αυτή την άποψη μπορώ να πω ότι πέρασα μια αξέχαστη εβδομάδα. Υπήρχαν στιγμές γέλιου, στιγμές στεναχώριας... αλλά όλες ήταν καλές. Έχω γνωρίσει καταπληκτικούς ανθρώπους που σίγουρα θα ξανασυναντήσω κάπου στον κόσμο. Κλείνοντας θα ήθελα να θυμηθώ την καλύτερη ανάμνηση της εβδομάδας που,  χωρίς καμία αμφιβολία, ήταν η βόλτα με το ποδήλατο που κάναμε στο μοναστήρι,. Η  αίσθηση του να βρίσκεσαι στη μέση της φύσης με το ποδήλατο ήταν απίστευτη! Όσα ζήσαμε ως ομάδα ήταν μια μοναδική εμπειρία ζωής. 

Javier Montalvo

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ευχαριστούμε αγαπημένη μας «Σχεδία στην πόλη» για τις πολύτιμες εμπειρίες που μας προσφέρεις!!!