Εισαγωγικό κείμενο: Στο πλαίσιο του διετούς έργου  "Games-Int-eu" -Erasmus+/ KA2 ταξιδέψαμε τον Ιούλιο στην Φιλανδία για τη δράση Blended Youth Mobility - MEMOPOLIS.eu. Νέοι και νέες από τις 4 χώρες-εταίρους έζησαν μια αξέχαστη εβδομάδα με βιωματικές δραστηριότητες και προετοιμασία μιας νεανικής ψηφιακής πλατφόρμας.

Gamesin.eu - MEMOPOLIS 

Βlended youth mobility

Φινλανδία, 25-31 Ιουλίου 2022

Erasmus+/ KA2

Συνεχίζονται οι δράσεις μας στο πλαίσιο του διετούς έργου  "Games-Int-eu" (2020-1-DE04-KA227-YOU-020871) που υλοποιούμε με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος Erasmus+/ KA2. 

Στο εταιρικό σχήμα επικεφαλής φορέας είναι η KINDERVEREINIGUNG Leipzig e.V. (Λειψία, Γερμανία) και συμμετέχουν οι φορείς Associacao Spin (Λισαβώνα, Πορτογαλία), Nuorisokeskus Anjala (Anjala, Φιλανδία) και "Σχεδία στην πόλη" (Θεσσαλονίκη, Ελλάδα).  Επίσης συμμετέχει η ROTxBLAU (Λειψία, Γερμανία), ως start-Up νεανική επιχείρηση στον τομέα της ανάπτυξης ψηφιακών παιχνιδιών. 

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας όπου νέοι άνθρωποι θα μπορούν να αναρτούν τις εμπειρίες τους από προγράμματα κινητικότητας. Οι νέοι/ες από κάθε χώρα από τα πρώτα βήματα του έργου έχουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία της προετοιμασίας της πλατφόρμας. Παράλληλα μέχρι σήμερα έγιναν δημιουργικά εργαστήρια ψηφιακών δεξιοτήτων, δημιουργικής γραφής, φωτογραφίας κα.

  • Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Μετά το πρόγραμμα κατάρτισης των εκπαιδευτών (youth trainers & youth workers) που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο 2022 στην Λισαβώνα ήρθε η στιγμή να βρεθούν από κοντά και οι νέοι/ες από τις 4 χώρες. Σημείο συνάντησης η Φινλανδία και το Youth Center Nuorisokeskus Anjala. H δράση Blended Youth Mobility - MEMOPOLIS υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από 25 έως 31 Ιουλίου 2022. Συμμετείχαν 5 νέοι/ες και 2 leaders από κάθε χώρα.

Σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν οι νέοι/ες από τις χώρες-εταίρους να βρεθούν και να δουλέψουν από κοινού τις ιδέες τους για την ψηφιακή πλατφόρμα.

Ήταν πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για όλους/ες μας και επιστρέψαμε με τις αποσκευές μας γεμάτες γνώσεις, ιδέες και εμπειρίες!

Leader της ανταλλαγής ήταν η πρόεδρος της ομάδας Αργυρώ Σκίτσα και ο εθελοντής μας Ορέστης Γκορτσίλας, φοιτητής στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ. Για τον Ορέστη ήταν η πρώτη φορά που αναλάμβανε αυτό τον ρόλο και πραγματικά τα κατάφερε εξαιρετικά. Ήταν πάντα έτοιμος να βοηθήσει, οργανωτικός, ευρηματικός και με απίστευτη θετική διάθεση!

Παρακάτω μοιραζόμαστε τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις μας.

 

Φτάνοντας στο κέντρο νεολαίας της Anjala, αργά το βράδυ και μετά από πολύωρο ταξίδι δεν μπορέσαμε να δούμε πολλά. Όμως ήδη ο χώρος και το ζεστό καλωσόρισμα προμήνυαν το τι θα ακολουθούσε. Ένας χώρος που κάθε μέρα που περνούσε μας επιφύλασσε και μια νέα έκπληξη, προσφέροντάς μας αμέτρητες δραστηριότητες όπως αναρρίχηση, τοξοβολία, βόλτα με τα ποδήλατα ή παιχνίδια στο δάσος, ξεχωρίζοντας κυρίως τη σάουνα και το κολύμπι στη λίμνη που ήταν σίγουρα αξέχαστες εμπειρίες που δεν μπορεί κανείς να τις περιγράψει με λέξεις. Όλες αυτές κι άλλες πολλές ακόμη δραστηριότητες που μας έφεραν όλους και όλες πιο κοντά. Όπως επίσης πιο κοντά μας έφερε η συνεργασία μας για την επίτευξη του βασικού μας στόχου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, που δεν ήταν άλλος από τη δημιουργική σκέψη γύρω από το στήσιμο μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για νέους/ες που θέλουν να ενημερωθούν σχετικά με τα προγράμματα ανταλλαγής του Erasmus+. Φινλανδοί, Πορτογάλοι, Γερμανοί και Έλληνες δουλέψαμε ομαδικά ανταλλάσοντας πολλές ιδέες και δημιουργώντας αρκετό υλικό πηγαίνοντας την κατασκευή της πλατφόρμας ένα βήμα πάρα πέρα. Σίγουρα δεν ήταν εύκολο σε μια πολυάριθμη και ανομοιογενή ομάδανα υπάρχει κοινή πλεύση στην κατανόηση του στόχου. Αλλά αυτό αποτελεί και έναν από τους σκοπούς αυτών των προγραμμάτων. Να μπορέσουμε δηλαδή άτομα τόσο διαφορετικά μεταξύ μας να συνεργαστούμε και να βρούμε μια κοινή λύση στον συλλογικό μας στόχο. Επιστρέφοντας από αυτό το ταξίδι νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για τα άτομα που γνώρισα, τα μέρη που είδα και γενικότερα τις εμπειρίες που έζησα. Ένα ταξίδι που δεν θα ξεχάσω ποτέ μου και που εύχομαι σε όποιον αναζητά τέτοιες δυνατές και γεμάτες στιγμές να ξεπεράσει τους οποίους δισταγμούς του και να ανακαλύψει την εμπειρία του Erasmus+.

Ευχαριστώ την ομάδα της "Σχεδίας στην πόλη" για την εμπιστοσύνη να μου αναθέσει το ρόλο του 2ου leader και συντονιστή δραστηριοτήτων.

Ορέστης Γκορτσίλας

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

 

Αυτή η εβδομάδα θα μου μείνει σίγουρα αξέχαστη. Δεν πίστευα ποτέ πως θα είχα τη δυνατότητα να ταξιδέψω στη πανέμορφη Φινλανδία. Τα καταπράσινα δάση, τα ποτάμια, οι λίμνες ήταν σαν να έχουν βγει από ταινίες. Το μέρος που περάσαμε την εβδομάδα μας ήταν απίστευτο. Τόσες πολλές δραστηριότητες, τόσα πολλά πράγματα προς ανακάλυψη που γέμιζαν τις ημέρες μας με δράση και καινούριες εμπειρίες. Το κλίμα με τα παιδιά των υπολοίπων χωρών ήταν αρκετά ευχάριστο και διασκεδαστικό και αυτό βοήθησε στο να κυλήσει ομορφότερα η εβδομάδα μας. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο σε αυτό το ταξίδι, πέρα από την τοποθεσία και τις δραστηριότητες σχετικά με την δημιουργία περιεχομένου για την ψηφιακή πλατφόρμα, ήταν τα παιχνίδια που μας έμαθε η leader της Φινλανδίας με σκοπό το δέσιμο της ομάδας. Επιπλέον η αναρρίχηση, η τοξοβολία, η σάουνα, το κολύμπι στη λίμνη, τα παιχνίδια συνεργασίας στο δάσος ήταν επίσης αξέχαστες εμπειρίες. Δοκίμασα τον εαυτό μου σε πράγματα που δεν φανταζόμουν ότι θα κατάφερνα ποτέ όπως ήταν η αναρρίχηση στα ψηλά δέντρα της Φινλανδίας και άλλα πολλά. Έκανα καινούριους φίλους με τους οποίους γέμισε η εβδομάδα εμπειρίες και αξέχαστες αναμνήσεις που θα τις κρατήσω για όλη μου την ζωή. Δεν θα άλλαζα τίποτα σε αυτό το ταξίδι γιατί η κάθε μέρα ήταν μοναδική!

Νεφέλη Βασιλική Πατσαρασλή

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Το ταξίδι της Φινλανδίας ήταν φοβερό! 

Η εβδομάδα μας στη Φινλανδία ήταν από τις καλύτερες εβδομάδες καθώς ήταν γεμάτη με νέες εμπειρίες, καινούργιους φίλους και πολλές ευκαιρίες. Νέοι από τέσσερις διαφορετικές χώρες συνεργαστήκαμε για να φτιάξουμε μια εφαρμογή-ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία θα μπορούμε να μοιραζόμαστε εμπειρίες και σκέψεις για διάφορα προγράμματα κινητικότητας μέσω του Erasmus+. Μέσω της συνεργασίας μας μάθαμε για διάφορες κουλτούρες, μάθαμε να αποδεχόμαστε και να αγκαλιάζουμε το διαφορετικό και χορέψαμε γύρω από την φωτιά με ξεχωριστά τραγούδια και από τις τέσσερις αυτές χώρες.  Αλλά και τι ακόμα δεν κάναμε σε αυτό το ταξίδι! Ανεβήκαμε στα δέντρα, κάναμε τοξοβολία, σάουνα, μάθαμε να παίζουμε discgolf, κάναμε ποδήλατο με ποδήλατα χωρίς φυσιολογικά φρένα, βουτήξαμε ακόμα και σε μια λίμνη. Και κυρίως, είδαμε μια χώρα αρκετά διαφορετική από τη δική μας, πόσο μάλλον εφόσον μέναμε και μέσα σε ένα δάσος!

Σε σχέση με τα εργαστήρια για τη δημιουργία περιεχομένου για την ψηφιακή πλατφόρμα θα έλεγα πως θα μπορούσαμε να κάναμε πολύ περισσότερα, αν είχαμε περισσότερη καθοδήγηση, αλλά τελικά καταγράψαμε ωραίες ιδέες που πιστεύω πως θα αξιοποιηθούν κατάλληλα από τους ειδικούς που έχουν αναλάβει αυτόν τον σχεδιασμό και γνωρίζουν καλύτερα τι ακριβώς χρειάζεται. Αξίζει να αναφέρω επίσης ότι η Χάνα, υπεύθυνη της Φινλανδικής ομάδας, μας φρόντισε πολύ και οργάνωσε άψογα το καθημερινό πρόγραμμα. Αν και υπήρχαν προβλήματα επικοινωνίας λόγω της γλώσσας, τελικά περάσαμε πάρα πολύ καλά. Για παράδειγμα, οι νέοι από την Πορτογαλία δεν μιλούσαν αγγλικά, μόνο λίγα βασικά. Ήταν βέβαια πολύ ανοιχτοί και χαμογελαστοί και γνωριστήκαμε όσο μπορούσαμε με τους χορούς και τα παιχνίδια στις εθνικές βραδιές. Το Ελσίνκι ήταν τουλάχιστον 20 χρόνια μπροστά από την Ελλάδα και εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ με την βιβλιοθήκη τους που μόνο βιβλιοθήκη δεν ήταν, ήταν τα πάντα. Σαν εμπειρία συνολικά το πρόγραμμα ήταν φοβερό γιατί γνωρίσαμε τόσα πολλά άτομα με δικές τους συνήθειες και προσωπικότητες.

Άλκηστη Βασιλική Πατσαρασλή

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στο αεροπλάνο, στο αεροδρόμιο της Κρακοβίας, για Θεσσαλονίκη. Άλλο ένα πρόγραμμα μέσω της «Σχεδίας στην πόλη» έφτασε στο τέλος του. Όμως αυτό το πρόγραμμα δεν είχε καμία σχέση με τα προηγούμενα. Τέσσερις ομάδες από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Φινλανδία, Πορτογαλία, Γερμανία), δούλεψαν μαζί για την δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας στην οποία ο/η καθένας/μιά που βρίσκεται στην θέση μας, μπορεί να συνδεθεί και να μοιραστεί μαζί μας τις εμπειρίες και τις σκέψεις του για τα προγράμματα Erasmus Plus ή ακόμη και να πληροφορηθεί για αυτά. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε ένα χωριό της Φινλανδίας, στο Youth Center της Anjala, στο οποίο φτάσαμε μεσάνυχτα, μετά από πολλές ώρες ταξιδιού. Η κάθε ομάδα έμενε σε δικό της σπιτάκι το οποίο παρείχε όλες τις ανέσεις. Από το πρώτο πρωί κιόλας, ενθουσιαστήκαμε με το μέρος/τοπίο και με το πόσο όμορφα ήταν. Οι μέρες μας ήταν γεμάτες με δραστηριότητες μες το δάσος, όπως τοξοβολία, αναρρίχηση, disk golf, κλπ. Επίσης η κάθε μέρα περιείχε και από δυο workshop, στα οποία δουλεύαμε είτε με το δικό μας γκρουπ ή και σε μικτές ομάδες. Μπορώ να πω, πως όταν δουλεύαμε σε national groups, η δουλειά έβγαινε πολύ πιο εύκολα, πιο γρήγορα, και γενικά ήμασταν περισσότερο αποτελεσματικοί. Συνέβη αυτό επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό των υπολοίπων συμμετεχόντων, ήξεραν πολύ βασικά αγγλικά, όποτε η συνεννόηση ήταν λίγο δύσκολη. Βέβαια, τα team bonding games, τα οποία επίσης έγιναν στο δάσος και ζητούσαν σωματική δύναμη, αντοχή, έξυπνη σκέψη και ομαδικότητα προφανώς, ήταν σίγουρα από τα highlights της βδομάδας, διότι δουλέψαμε όλοι μαζί για να ολοκληρώσουμε τα ζητούμενα tasks. 

Στην τελική θεωρώ πως όλοι μας έχουμε συμβάλει στο πρόγραμμα και έχουμε δώσει ωραίες ιδέες για την πλατφόρμα, και ελπίζω το τελικό αποτέλεσμα να είναι αυτό που φανταζόμαστε. Πραγματικά δεν υπάρχει καλύτερη εμπειρία να προσφέρεις στον εαυτό σου. Την σύνδεση αυτή με τους υπόλοιπους λαούς, ή ακόμη και με τα άτομα της ομάδας σου, και την ευχαρίστηση που σου προσφέρει ένα τέτοιο πρόγραμμα, δεν πρόκειται να την βρεις σε ένα απλό ταξίδι στην Ευρώπη !!

Ελένη Καρλέτσα

>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Η εβδομάδα στην Φιλανδία έμοιαζε πραγματικά με όνειρο. Είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσω τι πραγματικά συνέβη, πόσα πράγματα είδα, πόσες δραστηριότητες δοκίμασα και πόσες καινούργιες μνήμες ρίζωσαν μέσα μου. Η ελληνική ομάδα που δημιούργησε η "Σχεδία στην πόλη" ήταν δεμένη σαν οικογένεια από την πρώτη κιόλας μέρα, γεγονός που έκανε όλο το ταξίδι πανέμορφο και φιλικό. Τα καταπράσινα τοπία της Φινλανδίας ήταν το πιο ιδανικό μέρος για να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε πάνω στην ψηφιακή πλατφόρμα νέων Memopolis. Από την αρχή κιόλας, ενθουσιάστηκα με την ιδέα αυτής της πλατφόρμας και νιώθω τρομερά χαρούμενη και ευγνώμων που θα έχω συμβάλει και εγώ στο τελικό αποτέλεσμα που θα μοιραστούμε με νέους στην Ευρώπη! Η επικοινωνία με τα μέλη των ξένων ομάδων ήταν λιγάκι δύσκολη στην συγκεκριμένη ανταλλαγή. Το μοναδικό πράγμα που θα άλλαζα, θα ήταν η επιλογή παιδιών από όλες τις χωρες που θα γνωρίζουν στοιχειώδη αγγλικά για να μιλήσουν μαζί μας. Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να γνωριστούμε καλύτερα, να συνεργαστούμε πιο αποτελεσματικά και να δημιουργήσουμε φιλίες, αν καταφέρναμε να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα. Ωστόσο, οι δραστηριότητες στην φύση, στα δάση τις Φινλανδίας δεν απαιτούσαν πάντα την συζήτηση, αλλά την ενέργεια και το χαμόγελο μας οπότε οι ευτυχισμένες στιγμές ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρες! Αυτή η εβδομάδα στην Φινλανδία είναι αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες εβδομάδες της ζωής μου! Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων για το πρόγραμμα Erasmus+, γιατί κατάφερα να γνωρίσω καινούργια άτομα, να δοκιμάσω πολλές δραστηριότητες ενώ παράλληλα γνώρισα την πανέμορφη, πράσινη Φινλανδία. Ειλικρινά απόλαυσα πολύ την δουλειά για την πλατφόρμα MEMOPOLIS, τόσο στις εθνικές όσο και στις διαπολιτισμικές ομάδες. Εύχομαι πραγματικά  το αποτέλεσμα να αγαπηθεί από τους νέους στην Ευρώπη!

Είμαι σίγουρη πως αυτή η εμπειρία, αυτό το απίστευτο ταξίδι είναι μια εμπειρία ζωής, είναι κάτι ανεπανάληπτο! Ελπίζω όμως, μέσα από νέα προγράμματα να βρεθώ ξανά με την ελληνική μου οικογένεια και να δημιουργήσουμε καινούργιες αναμνήσεις που θα με συντροφεύουν στις δυσκολίες της καθημερινότητας και θα μου θυμίζουν ότι τα καλύτερα πάντα έρχονται!

Λήδα Βενιαμίν

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Αν κάποιος με ρωτούσε για αυτή την εμπειρία, το πρώτο πράγμα που θα μου ερχόταν στο μυαλό θα ήταν να πω ότι είναι εξωπραγματική. Όλες οι στιγμές που έχουμε ζήσει, οι άνθρωποι που έχω γνωρίσει, το μέρος γενικά, όλα μαζί έκαναν την Anjala μια εμπειρία που δύσκολα ξεχνιέται. Ο κύριος στόχος της ανταλλαγής νέων ήταν να συναντηθούμε με ανθρώπους από τις 4 χώρες που εργαζόμαστε για το πρόγραμμα Gamesin.eu - Memopolis και να συνεισφέρουμε στη δημιουργία περιεχομένου για μια διαδραστική ψηφιακή πλατφόρμα όπου οι νέοι/ες θα μπορούσαν να αναρτήσουν και να μοιραστούν εμπειρίες από προγράμματα κινητικότητας.

Τις ημέρες της ανταλλαγής πραγματοποιήσαμε μια σειρά από εργαστήρια και ετοιμάσαμε αρκετό υλικό που θα αξιοποιηθεί στη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας. Μιλώντας λίγο πιο προσωπικά, μπορώ να πω ότι έχω απολαύσει την εμπειρία στο έπακρο, προσπαθώντας να κάνω όλες τις δραστηριότητες και τις ευκαιρίες που μας προσφέρθηκαν. Όσο για τις καλύτερες στιγμές προτιμώ τη μέρα που σκαρφαλώναμε στα δέντρα, τη στιγμή που είμαστε όλοι ξαπλωμένοι στις αιώρες και τις δραστηριότητες στο δάσος. Χωρίς καμία αμφιβολία, μπορώ να συστήσω αυτό το είδος εμπειρίας σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν νέους ανθρώπους, να επισκεφθούν νέες χώρες και να συμμετάσχουν σε κάθε είδους εμπειρίες σε διαφορετικά ευρωπαϊκά προγράμματα για τη νεολαία.

Javier Montalvo

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>