Εισαγωγικό κείμενο: Το φετινό καλοκαίρι ξεκινήσαμε με μεγάλη χαρά τη συνεργασία μας με το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της  ΑΡΣΙΣ. Πραγματοποιήσαμε καλλιτεχνικά εργαστήρια με θέμα "Ταξίδι Τέχνης στην Ισπανία" και περάσαμε υπέροχα! Γιατί μέσα από όμορφες συνέργειες όμορφα πράγματα γεννιούνται! 

Η "Σχεδία στην πόλη" ετοιμάσε τις πολύχρωμες βαλίτσες και ξεκίνησε για ένα...

"Ταξίδι Τέχνης στην Ισπανία"

Κύκλος καλλιτεχνικών εργαστηρίων για παιδιά

στο Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ

Σπάρτης 9, Θεσσαλονίκη

επιμέλεια εργαστηρίων: Αργυρώ Σκίτσα &

Javier Montalvo, εθελοντής E.S.C. στη "Σχεδία στην πόλη"

 

Το φετινό καλοκαίρι ξεκινήσαμε με πολύ μεγάλη χαρά τη συνεργασία μας με το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της  ΑΡΣΙΣ, στην οδό Σπάρτης 9. Στο πλαίσιο του προγράμματος για παιδιά πρόσφυγες, που σταθερά υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ, προτείναμε να συμμετέχουμε μία φορά την εβδομάδα κατά την θερινή περίοδο (Ιούνιος - Αύγουστος) με ένα μικρό κύκλο εργαστηρίων με θέμα “Ταξίδι Τέχνης στην Ισπανία”.

H ομάδα της ΑΡΣΙΣ αγκάλιασε την πρότασή μας και έτσι οργανώσαμε τις 4 πρώτες επισκέψεις.

Τα εργαστήρια υλοποίησε ο εθελοντής ESC Javier Montalvo. Ο Javier είναι εθελοντής στην ομάδα μας μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps-ESC) από τον Νοέμβριο 2021 και θα παραμείνει έως τον Νοέμβριο 2022. Το πρόγραμμα που υλοποιεί έχει τον τίτλο "Art stin poli" με στόχο την ανάδειξη της σημασίας των τεχνών στη συμπερίληψη τόσο στο σχολείο όσο και ευρύτερα στις τοπικές κοινότητες.

Ευχαριστούμε από καρδιάς την ομάδα της ΑΡΣΙΣ και ιδιαίτερα την παιδαγωγό Έλενα Ασλανίδου για την τόσο όμορφη συνεργασία! Από την πρώτη στιγμή αισθανθήκαμε κι εμείς σαν το σπίτι μας στο φιλόξενο νεοκλασικό κτίριο του ΚΥΝ. Ανυπομονούμε να σχεδιάσουμε μαζί επόμενες καλλιτεχνικές δράσεις για τα παιδιά! Γιατί μέσα από όμορφες συνέργειες, όμορφα πράγματα γεννιούνται! 

 

Ο Javier μας περιγράφει την εμπειρία και τις εντυπώσεις του.

"... Eίχαμε την ιδέα να ετοιμάσουμε μια σειρά καλλιτεχνικών εργαστηρίων για παιδιά με έμφαση σε Ισπανούς καλλιτέχνες, στη μουσική και στην αρχιτεκτονική. Και όταν τελικά οριστικοποιήθηκε η συνεργασία μας με την ΑΡΣΙΣ και έμαθα ότι στα εργαστήρια θα συμμετέχουν παιδιά πρόσφυγες χάρηκα πολύ. Για μένα ήταν μια πρόκληση να οργανώσω ένα εργαστήρι σε μια πολυπολιτισμική ομάδα παιδιών που δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα. Τελικά αποδείχτηκε πως όταν υπάρχει η διάθεση για επικοινωνία και δημιουργία τα εμπόδια παραμερίζονται πιο εύκολα!

Σήμερα έρχομαι να περιγράψω τα 4 εργαστήρια που πραγματοποιήσαμε  αυτό το διάστημα, την αντίδραση των παιδιών και την προσωπική μου εμπειρία..."

1ο εργαστήριο – Τα παράξενα πορτραίτα του Πάμπλο Πικάσο

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022, 17.00

Η πρώτη μας μέρα στην ΑΡΣΙΣ ήταν αφιερωμένη στη γνωριμία με την ομάδα και στο εικαστικό εργαστήριο για τον διάσημο Ισπανό ζωγράφο Πάμπλο Πικάσο. Ξεκινήσαμε με παιχνίδια γνωριμίας και πολύ σύντομα δημιουργήθηκε ένα πολύ όμορφο και φιλικό κλίμα! Έτσι ξεκινήσαμε το εργαστήριο. Στόχος μας ήταν να δώσουμε ερεθίσματα στα παιδιά για να γνωρίσουν τον καλλιτέχνη και στη συνέχεια να δημιουργήσουν τα δικά τους "παράξενα πορτραίτα" με έμπνευση από την κυβιστική προσέγγιση των πορτραίτων του Πικάσο. Παρουσιάσαμε τον ζωγράφο, λέγοντάς τους λίγα λόγια για τη ζωή του και δείχνοντάς τους πίνακες του. Μιλήσαμε για τα χρώματα που χρησιμοποιούσε, τα σχήματα και τις φόρμες των προσώπων που ζωγράφιζε. Μετά από αυτό, εξηγήσαμε την τεχνική κολλάζ με χαρακτηριστικά του προσώπου (μάτια, μύτη, στόμα) που θα χρησιμοποιούσαμε για να ετοιμάσουμε τα δικά μας παράξενα πορτραίτα. Στην αρχή, θυμάμαι ότι μας κοίταξαν περίεργα, καθώς δεν τους φαινόταν "φυσιολογικό" να ζωγραφίζουν ένα πρόσωπο με πράσινο ή κίτρινο χρώμα και με "περίεργα" χαρακτηριστικά" αλλά μετά από λίγα λεπτά, συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν να αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και να εκφραστούν όπως θέλουν. Στο τέλος του εργαστηρίου, μόλις τελείωσαν τα πορτραίτα, συνειδητοποίησαν τι είχαν ζωγραφίσει και ενθουσιάστηκαν. Όσο για μένα, πρέπει να πω ότι ήταν η πρώτη φορά που δούλευα με προσφυγόπουλα και είχα την αγωνία πως θα λειτουργήσει η ιδέα και εάν θα αρέσει και στα παιδιά. Ήταν πραγματικά μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία.

  

2ο Εργαστήριο, "Στον μαγικό κόσμο του Joan Miró" 

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022, ώρα 17.00

Η δεύτερη επίσκεψη στην ΑΡΣΙΣ ήταν αφιερωμένη στον επίσης διάσημο Ισπανό ζωγράφο Joan Miró.

Για να παρουσιάσω τον καλλιτέχνη και τους πίνακές του, είχα προετοιμάσει ένα powerpoint, με τη ζωή και το έργο του. Μετά την παρουσίαση έδειξα στα παιδιά μερικούς από τους πίνακές του και οι αντιδράσεις τους ήταν πολύ διαφορετικές. Από το γέλιο μέχρι το να μην καταλαβαίνουν τι έβλεπαν. Αλλά τελικά αυτή είναι η ομορφιά της τέχνης, ο καθένας βλέπει διαφορετικά πράγματα. Στη συνέχεια κάθε παιδί πήρε το χρόνο του να δημιουργήσει το δικό του έργο τέχνης. Χρησιμοποιήσαμε μικτές τεχνικές με ξυλομπογιές και πλαστελίνη για να αποδώσουμε τις φόρμες και τα σχήματα. Θυμάμαι ότι είδα τα χαρούμενα πρόσωπά τους όταν έβγαλα την πλαστελίνη από την τσάντα και πόσο τους ενθουσίασε να πειραματίζονται και να φτιάχνουν αστέρια, τελείες και κάθε λογής διαφορετικά σχήματα με αυτήν. Νομίζω ότι ήταν ένα εργαστήριο που τους άρεσε και έμαθαν να χρησιμοποιούν υλικά που ήξεραν για ένα διαφορετικό σκοπό. Όσο για μένα, πρέπει να πω ότι ο ρόλος μου ήταν ακόμα πιο ενεργητικός, ασχολήθηκα περισσότερο με το εργαστήριο, βοηθούσα τα παιδιά και απολάμβανα μαζί τους. Στο τέλος της ημέρας, μπορούσα να πω ότι τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα με τα έργα τους και είπαν ακόμη ότι θα προσθέσουν περισσότερα πράγματα στο σπίτι.

   

 

3ο Εργαστήριο, "Ώρα για μουσική"

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022, ώρα 11.00

Η τρίτη μας επίσκεψη ήταν αφιερωμένη στη μουσική και στην κατασκευή μιας αυτοσχέδιας μαράκας με ανακυκλώσιμα υλικά. Στην αρχή παρουσίασα στα παιδιά μερικά διαφορετικά κρουστά όργανα με τα οποία φτιάξαμε το ρυθμό για ένα τραγούδι. Αμέσως μετά ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε τις μαράκες μας, για αυτό τους ζήτησα να διακοσμήσουν ένα ποτήρι όπως ήθελαν και μόλις τελειώσουμε προσθέταμε ρύζι, σφραγίσαμε με μεμβράνη το στόμιο και η μαράκα μας ήταν έτοιμη! Μόλις ολοκληρώσαμε την κατασκευή, τραγουδήσαμε ξανά, αυτή τη φορά με τη συνοδεία των δικών μας οργάνων. Όταν τελείωσε το εργαστήρι με κάλεσαν να μείνω μαζί τους το υπόλοιπο πρωί για να κάνουμε διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια. Δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ γιατί είναι πάντα ωραίο να είμαι μαζί με την ομάδα και να κάνω διαφορετικά πράγματα. Όσο για τα παιδιά, νομίζω ότι πήγαν σπίτι πολύ χαρούμενα εκείνη τη μέρα, παίρνοντας μαζί το αυτοσχέδιο οργανάκι τους. Όσο για μένα, πρέπει να πω ότι ήταν ένα από τα αγαπημένα μου εργαστήρια, γιατί ως μουσικός μπόρεσα να τους διδάξω μερικά από τα πράγματα που έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια.

 

4ο Εργαστήριο, "Βόλτα στη Βαρκελώνη και στα κτίρια του Antoni Gaudi"

Τρίτη 2 Αυγούστου 2022, ώρα 11:00

Στην 4η επίσκεψη επικεντρωθήκαμε στην αρχιτεκτονική. Μιλήσαμε για τον Αντόνι Γκαουντί και την πόλη της Βαρκελώνης. Στην αρχή του εργαστηρίου, τους έδειξα ένα βίντεο με χαρακτηριστικά κτίρια που σχεδίασε ο Γκαουντί: τη Σαγράδα Φαμίλια, το Πάρκο Γκιουέλ, την Κάζα Μιλά, την Κάζα Μπατλό και άλλα... Στη συνέχεια, αφού συζητήσαμε για όσα είδαμε, ξεκινήσαμε τη δημιουργία του τοπίου της πόλης της Βαρκελώνης. Για να το κάνουν αυτό, τους έδωσα χαρτόνια κομμένα έτσι ώστε να δημιουργήσουμε στο τέλος μια τρισδιάστατη Α4 κάρτα. Αφού ζωγράφισαν τοπία της πόλης και χρωμάτισαν κάρτες με κτίρια του Gaudi όπως ήθελαν, ξεκινήσαμε τη σύνθεση της κάρτας μας. Έτσι το κάθε παιδί  δημιούργησε τη δική του εικόνα για την Βαρκελώνη!

Νομίζω ότι ήταν το εργαστήριο που απόλαυσαν ιδιαίτερα τα παιδιά, καθώς έφτιαξαν τη δική τους πόλη με διαφορετικό τρόπο το καθένα όπως ήθελε. Για μένα ήταν επίσης μια δημιουργική μέρα. Απόλαυσα πολύ το εργαστήριο και μπόρεσα να δείξω στα παιδιά μια από τις πιο αγαπημένες μου πόλεις στην Ισπανία.

 

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι από την πρώτη στιγμή ένιωσα πολύ άνετα και οικεία στον χώρο της ΑΡΣΙΣ. Η ομάδα μας υποδέχθηκε πολύ θερμά. Επίσης ο χώρος, είναι πολύ όμορφος και ζεστός, καθώς είναι ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο που μάλιστα διαθέτει και αυλή! Μου αρέσει πολύ η δουλειά που κάνουν εκεί, ο χώρος εργασίας και το πώς οργανώνουν τα πάντα. Από τον Σεπτέμβριο νομίζω ότι θα ήθελα πολύ να συνεχίσουμε και θα χαρώ να πηγαίνω δύο φορές την εβδομάδα και να περνάω περισσότερο χρόνο με τα παιδιά.