Εισαγωγικό κείμενο: Συνεχίζουμε τις επισκέψεις στο Κ.Υ.Ν. της ΑΡΣΙΣ με νέο κύκλο 6 εργαστηρίων "Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο". Στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε τα παιδιά μέσα από τις ιστορίες ξεχωριστών ανθρώπων που αφιέρωσαν τη ζωή τους για να προσφέρουν στον κόσμο χρήσιμες και επαναστατικές ανακαλύψεις. To προγραμμα υλοποιεί ο Javier Montalvo, εθελοντής της ομάδας μέσω του E.S.C. program.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο» ταξιδεύει στο Κ.Υ.Ν. της ΑΡΣΙΣ

 

Με μεγάλο ενθουσιασμό συνεχίζουμε τις επισκέψεις μας στο Κ.Υ.Ν. της ΑΡΣΙΣ με το νέο μας πρόγραμμα "Εφερεύσεις που άλλαξαν τον κόσμο". Πρόκειται για έναν κύκλο 6 εργαστηρίων όπου θα τα παιδιά θα γνωρίσουν μέσα από εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες σπουδαίες εφευρέσεις.

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος "Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο" είναι να εμπνεύσουμε τα παιδιά μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων που αφιέρωσαν τη ζωή τους για να προσφέρουν χρήσιμες και επαναστατικές για την εποχή τους ανακαλύψεις και εφευρέσεις. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν μέσα από μια δημιουργική διαδικασία. 

Κάθε εργαστήριο περιλαμβάνει παιχνίδια ενεργοποίησης, βιωματικές δραστηριότητες για την κατανόηση του θέματος, προβολή εκπαιδευτικού βίντεο και ολοκληρώνεται με μια κατασκευή.

Το πρόγραμμα οργάνωσε ο εθελοντής Ε.S.C. της ομάδας μας Javier Montalvo del Castillo σε συνεργασία με την συντονίστρια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων κα Αργυρώ Σκίτσα. Ο  Javier είναι εθελοντής στην ομάδα μας μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps-ESC)  και είναι φοιτητής της Παιδαγωγικής Σχολής.

Τα εργαστήρια υλοποιούνται στον χώρο τους Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ (Σπάρτης 9, Θεσσαλονίκη) κάθε Παρασκευή απόγευμα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

 

Πρόγραμμα 

1o εργαστήριο, Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

“Από τα σήματα καπνού στο διαδίκτυο! - εφευρέσεις που άλλαξαν την επικοινωνία των ανθρώπων”

Θα γνωρίσουμε  τη συναρπαστική διαδρομή των εφευρέσεων που βοήθησαν τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν νικώντας τα εμπόδια της απόστασης και χτίζοντας μέσα στα χρόνια καινούργιους κώδικες έκφρασης και επικοινωνίας. Από τα σήματα καπνού, τις μετακινήσεις με καμήλες και άλογα, τα ταχυδρομικά περιστέρια, τα σήματα μορς  μέχρι το  ραδιόφωνο, το τηλέφωνο και τη μεγάλη επανάσταση των υπολογιστών και του διαδικτύου! Θα μάθουμε για τις δυσκολίες που συνάντησαν σπουδαίοι εφευρέτες και  επιστήμονες  όπως ο Γκράχαμ Μπελ, ο Γουλιέλμος Μαρκόνι, ο Χάινριχ Χερτζ και ο Νίκολα Τέσλα. Και βέβαια θα φτιάξουμε και τις δικές μας εφευρέσεις: αυτοσχέδια τηλέφωνα και ραδιόφωνα με ανακυκλώσιμα υλικά.

 

2ο εργαστήριο, Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

“Μια μέρα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι”

Θα ταξιδέψουμε με τη φαντασία μας στο εργαστήριο του Λεονάρντο ντα Βίντσι για να ανακαλύψουμε τον συναρπαστικό κόσμο του μεγάλου ζωγράφου, γλύπτη, μηχανικού, εφευρέτη και επιστήμονα. Θα προσπαθήσουμε να σπάσουμε τον κώδικα Ντα Βίντσι, θα σχεδιάσουμε τον άνθρωπο του Βιτρούβιου. Θα εμπνευστούμε από τους πίνακες του και στο τέλος θα φτιάξουμε παρέα τις παράξενες ιπτάμενες μηχανές του.

 

3ο εργαστήριο, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

“Η ιστορία του πολυεφευρέτη Τόμας Έντισον”

Θα γνωρίσουμε την ιστορία του πολυμήχανου Τόμας Έντισον και θα μεταφερθούμε μέσα από εικόνες και βίντεο στο εργαστήριο του. Θα δούμε κάποιες από τις διάσημες εφευρέσεις στον ηλεκτρισμό, τις επικοινωνίες, τις μικροσυσκευές που άλλαξαν την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων.

 

4ο εργαστήριο, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

“Αδερφοί Ράιτ – Ταξίδι στους αιθέρες”

Θα μάθουμε την ιστορία των αδερφών Ράιτ που σαν τον  Ίκαρο και τον Λεονάρντο ντα Βίτσι ονειρεύτηκαν να πετάξουν και τα κατάφεραν στις αρχές του περασμένου αιώνα. Θα γνωρίσουμε τις πρώτες τους απόπειρες και πως έφτιαξαν τα πρώτα αεροπλάνα. Και βέβαια θα δοκιμάσουμε κι εμείς με απλά μαθήματα αεροναυπηγικής να φτιάξουμε τα δικά μας μικρά αεροσκάφη!

 

5ο εργαστήριο, Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

“Τζέημς Βατ και Νικολά-Ζοζέφ Κυνιό - δυο παράλληλες ιστορίες: οι εφευρέτες της ατμομηχανής και του πρώτου αυτοκίνητου"

Θα γνωρίσουμε δύο ξεχωριστούς και ανήσυχους ανθρώπους που πειραματίστηκαν με τον ατμό και τη μηχανική για να φέρουν επανάσταση στη βιομηχανία και στη μετακίνηση. Στη συνέχεια θα φτιάξουμε με ποικίλα υλικά τα δικά μας πρωτότυπα αυτοκίνητα και τις πιο παράξενες ατμομηχανές!

 

6ο εργαστήριο, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

“Η εποχή των εικόνων: φωτογραφία και κινηματογράφος”

Θα γνωρίσουμε την τέχνη της φωτογραφίας, τεχνικές φωτογράφισης και τα φωτογραφικά καρέ και θα ετοιμάσουμε μια αυτοσχέδια φωτογραφική μηχανή. Στη συνέχεια θα ανακαλύψουμε τη μαγεία του κινηματογράφου και τους σπουδαίους εφευρέτες που πειραματίστηκαν με την καταγραφή της κίνησης της εικόνας. Από  τα πρώτα πειράματα του Βρετανού φωτογράφου Edward Muybridge, του Ουίλλιαμ Ντίκσον, του Τόμας Έντισον και των αδερφούς Λυμιέρ ως τα στούντιο του βωβού κινηματογράφου, θα γνωρίσουμε την μαγική διαδρομή της έβδομης τέχνης. Θα μάθουμε για τους πρώτους κινηματογραφιστές, τον υπέροχο Τσάρλι Τσάπλιν, την επανάσταση του ομιλούντα κινηματογράφου και του έγχρωμου φιλμ ως τα υπερσύγχρονα στούντιο του Χόλλυγουντ. Και σαν μικροί εφευρέτες θα φτιάξουμε κι εμείς τα δικά μας κινητοσκόπια.

 

Ευχαριστούμε την ομάδα της ΑΡΣΙΣ και του Κ.Υ.Ν. για τη δημιουργική συνεργασία!