Εισαγωγικό κείμενο: ⏰Αυτήν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου από τις 11 το πρωί, στο Πάρκο των Εθνών (Λαγκαδά με Αγ. Δημητρίου) διοργανώνεται η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΗ - 2η ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ. Και η "Σχεδία στην πόλη" θα είναι εκεί!!! Με ενθουσιασμό ανταποκριθήκαμε στην πρόκληση της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη και θα συμμετέχουμε με τι άλλο;; δημιουργικά εργαστήρια και παιχνίδια για παιδιά και γονείς! Σας περιμένουμε!!!!
 
Η Γιορτή του Βαρδάρη -  2η Ανοιχτή Γιορτή Γειτονιάς
 
Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, Πάρκο των Εθνών, από τις 11 το πρωί έως αργά το βράδυ
 
(To Πάρκο των εθνών βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λαγκαδά με Αγίου Δημητρίου) 
 
Και η "Σχεδία στην πόλη" θα είναι εκεί!!!
 
Με ενθουσιασμό ανταποκριθήκαμε στην πρόκληση της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη και η ομάδα μας θα συμμετέχει με τι άλλο;; με δημιουργικά εργαστήρια για τα παιδιά!
Σας περιμένουμε!!!!
 
Οι δράσεις μας:
 
11:00-13:00
 "Τα χρώματα στην πόλη", δημιουργικό εργαστήρι αρχιτεκτονικής

Τα παιδιά θα ετοιμάσουν μια μικρή μακέτα μιας πολύχρωμης πόλης. Δεν θα είναι μια συνηθισμένη πόλη αλλά η πόλη των ονείρων τους. Για να τα καταφέρουμε θα πειραματιστούμε με πολλά και διαφορετικά υλικά (διαφόρων τύπων χρωματιστά χαρτιά και χαρτόνια, υφάσματα και υλικά χειροτεχνίας καθώς και άχρηστα και ανακυκλώσιμα υλικά).

 

14:00-15:00

 - "Ζωγραφίζοντας με τα παιδιά", εργαστήρι ελεύθερης ζωγραφικής

Με έμπνευση από το πάρκο και την γιορτή τα παιδιά θα αποτυπώσουν την εμπειρία τους με τον δικό τους τρόπο!

- Ιστορίες με κόμικς, εργαστήρι κόμικς για παιδιά από 8 ετών

Θα μάθουμε τα μυστικά και τεχνικές για τη δημιουργία κόμικς και θα φτιάξουμε ιστορίες με τους δικούς μας ήρωες στα μικρά τετράδια κόμικς που θα προσφέρουμε στα παιδιά!

 

Ανταλλακτική βιβλιοθήκη
Επίσης από το πρωί στις 11:00 θα λειτουργήσουμε την Ανταλλακτική βιβλιοθήκη.
Η ομάδα μας θα προσφέρει βιβλία και παιχνίδια που συγκεντρώσαμε κατά την περίοδο της πανδημίας.
Ευχαριστούμε όλους τους φίλους γονείς για τις προσφορές τους.
Χαιρόμαστε πολύ που τα βιβλία αυτά θα ταξιδέψουν για να γνωρίσουν νέους/ες αναγνώστες και αναγνώστριες.
Μπορείτε κι εσείς να φέρετε ένα βιβλίο που διαβάσατε και να το ανταλλάξετε με ένα άλλο!!!
 
 
 
 
Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για την εκδήλωση και το πρόγραμμα 
2η ανοιχτή γιορτή γειτονιάς «Η Γιορτή του Βαρδάρη» που φέτος έχει ως σύνθημα “(επι)μένουμε Βαρδάρη”, ξεκινάει από την επιθυμία των μελών της ομάδας να αναδείξουν την ομορφιά, αλλά και τις ανάγκες της περιοχής. Βασικοί στόχοι της ολοήμερης αυτής εκδήλωσης είναι η «συνάντηση» και η γνωριμία των μελών της ομάδας με τους κατοίκους, τους επαγγελματίες, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς, τις δομές και τις συλλογικότητες της γειτονιάς, αλλά και με άλλες ομάδες της πόλης, που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο γειτονιάς. Σημείο συνάντησης, ένας ανοιχτός δημόσιος χώρος, ένα πάρκο της περιοχής, το Πάρκο των Εθνών, του οποίου η χρήση αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένη.
Η πληθώρα δράσεων που περιέχονται στην εκδήλωση στοχεύουν στην ανακάλυψη της ιστορίας και των «κρυφών θησαυρών» της περιοχής, εστιάζουν στο παρόν και στρέφουν το βλέμμα στο μέλλον της. Μέσα από διαδραστικά εργαστήρια και δραστηριότητες που αφορούν στο δημόσιο χώρο, την κατοικία και γενικότερα την ζωή στον Βαρδάρη, καθώς και την καλλιτεχνική έκφραση, την μουσική το θέατρο, τις παιδικές δράσεις, τη συλλογική κουζίνα, το πικ-νικ με φαγητά που θα προσφέρουν στον μπουφέ οι κάτοικοι και τα συμμετέχοντα άτομα στην γιορτή ευελπιστούμε να περάσουμε μια όμορφη, δημιουργική και ουσιαστική Κυριακή στον Βαρδάρη.
 
 
Ακολουθεί το πρόγραμμα αναλυτικά:
 
ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΒΑΡΔΑΡΗ / ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
 
11:00-13:00 ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ (DOT2DOT Κοιν.Σ.Επ. και Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη)
14:00-15:30 ΚΑΦΕ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
«Εναλλακτικές, Προκλήσεις και Επισφάλεια στην Κατοικία»
16:00-17:30 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ (στη συζήτηση συμμετέχουν μέλη των ομάδων ΣΧΕΔΙΑ, Παρατηρητήριο για τα δικαιώματα στο χώρο της ψυχικής υγείας, Θετική Φωνή, Red Umbrella, άνθρωποι με εξάρηση από νόμιμες ή παράνομες ουσίες)
17:30- 19:30 ΖΩΝΤΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
«Όταν οι άνθρωποι φτιάχνουν τις γειτονιές και οι γειτονιές τους ανθρώπους»
 
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΡΔΑΡΗ (ESP team)
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑΣ (ANDARES)
11:00-13:00 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑΣ (Κατερίνα Στόικου)
14:00-15:00 ΚΑΛΑΘΟΠΛΕΚΤΙΚΗ (Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη)
 
ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
11:00-13:00
- ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ (Σχεδία στην πόλη)
- ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ (Πράσινο Σύννεφο)
14:00-15:00 ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΚΟΜΙΚΣ (Σχεδία στην πόλη)
15:30-17:00 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΠΠΑ)
17:30-18:30 ΒΟΜΒΕΣ ΣΠΟΡΩΝ (Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης)
18:30-19:30 Παράσταση από τα ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΣΙΜΠΟ
ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΕ ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ 
(φέρνουμε παιδικά βιβλία που δεν χρειαζόμαστε και τα ανταλλάσσουμε με άλλα)
 
 
 
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
18:00-19:00 Live από την εφηβική μπάντα κρουστών “Τα κρούσματα”
19:30-20:30 Θεατρική παράσταση ΓΟΥΤΟΥ ΓΟΥΠΑΤΟΥ (ΟΜΑΔΑ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ)
21:00-22:00 Live από TRIO ORLEANI
22:30-23:30 Live από DROM
- Συλλογική κουζίνα, με ελεύθερη συνεισφορά (τα έσοδα της κουζίνας θα διατεθούν σε δράσεις της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη)
- Μπουφές, φέρνουμε ό,τι φαγητό θέλουμε για να το μοιραστούμε με όλους/ες.
- Πικ Νικ, φέρνουμε μαζί μας το χαλάκι μας για τα γρασίδια και το προσωπικό μας πιάτο, ποτήρι και πιρούνι για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.
- Μπαρ από το Συνεργατικό παντοπωλείο και καφενείο Εκλεκτίκ. (Τα έσοδα του μπαρ θα διατεθούν σε δράσεις της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη)
- Μωβ σημείο
 
Ενημερωτικά Stands από:
Θετική Φωνή, Μικρά Κατσίμπο, Ναρκομανείς Ανώνυμοι, 8 Μάρτη, Παρατηρητήριο για τα δικαιώματα στο χώρο της ψυχικής υγείας, Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης, Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, ΣΧΕΔΙΑ, YX, Φylis AUTh, Chefs for zero hunger, Praksis, Red Umbrella
 
Διοργάνωση: Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη, Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας
Σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Β’ Δημοτική Κοινότητα
Στη διοργάνωση συμμετέχουν:
dot2dot Κοιν. βΣ.Επ., Praksis, Θετική Φωνή, Συνεργατικό Παντοπωλείο και Καφενείο Εκλεκτίκ
 
Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας και την Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη:
Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι ένα ανοιχτό πρόγραμμα απεξάρτησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), λειτουργεί με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ και στεγάζεται στην περιοχή του Βαρδάρη. Βασικός άξονας λειτουργίας του Προγράμματος είναι η υποστήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από νόμιμες και παράνομες ουσίες καθώς επίσης και του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός τους, με βάση τις αρχές της αυτοβοήθειας/ αλληλοβοήθειας.
Η πρόταση του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας για απεξάρτηση και κοινωνική ένταξη δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη συλλογικών δράσεων που σχετίζονται με την ιστορία, τον πολιτισμό και τα τοπικά χαρακτηριστικά των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η «Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη», όπου από κοινού μέλη του προγράμματος, προσωπικό, εθελοντές/ριες και εταίροι στο κοινωνικό πεδίο συμμετέχουν σε μια συλλογική προσπάθεια που έχει αποφέρει σημαντικά και ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Κεντρικός στόχος της ομάδας είναι η επανασύνδεση των μελών της με τον κοινωνικό τους χώρο, η υλοποίηση παρεμβάσεων μικρής κλίμακας για τη βελτίωση της εικόνας του υποβαθμισμένου Βαρδάρη, η συνεργασία με άλλους φορείς και συλλογικότητες της πόλης, καθώς και ο προβληματισμός σχετικά με το μέλλον της περιοχής του Βαρδάρη.
Από την έναρξη της δράσης της, το 2018, έως και σήμερα, η «Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη» έχει πραγματοποιήσει μία σειρά από δράσεις κοινωνικού, πολιτιστικού, ιστορικού και οικολογικού χαρακτήρα στην περιοχή του Βαρδάρη, συνεργαζόμενη με σημαίνοντες φορείς και ανθρώπους της πόλης. Ενδεικτικά αναφέρονται:
Ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση της μηνιαίας θεματικής ξενάγησης «Φύσηξε Βαρδάρης: Οι ιστορίες γύρω από το σημείο μηδέν της πόλης» στην περιοχή του Βαρδάρη, σε συνεργασία με την dot2dot Κοιν.Σ.Επ. και τη συμβολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση της μηνιαίας θεματικής ξενάγησης με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της εβραϊκής κοινότητας «Σπαράγματα στον Βαρδάρη: Τόποι και Μνήμη της Εβραϊκής Κοινότητας» σε συνεργασία με την dot2dot Κοιν.Σ.Επ. και τη συμβολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Ο σχεδιασμός και η κυκλοφορία τριών θεματικών ημερολογίων “Φύσηξε Βαρδάρης” για τα έτη 2020, 2021 και 2022, σε επιμέλεια του Θωμά Κοροβίνη και με τη συμβολή δεκάδων συγγραφέων εικαστικών και φωτογράφων της Θεσσαλονίκης. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των ημερολογίων διατίθενται αποκλειστικά σε παρεμβάσεις της ομάδας στη γειτονιά του Βαρδάρη.
Η δημιουργία μιας σειράς καλλιτεχνικών τοιχογραφιών στην περιοχή του Βαρδάρη που αποτυπώνουν την ιστορία της περιοχής και συμβάλλουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης (συγκεκριμένα, έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί η τοιχογραφία επί της οδού Οδυσσέως που αποτυπώνει το οθωμανικό καπνεργοστάσιο “Regi” και η τοιχογραφία επί της οδού Μιχαήλ Καλού που αποτυπώνει την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της πόλης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο).
Η ανάπτυξη παρεμβάσεων μικρής κλίμακας οικολογικού χαρακτήρα και εξωραϊσμού του αστικού τοπίου επί της οδού Οδυσσέως, σε συνεργασία με αρμόδια τμήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης και περιβαλλοντικές ομάδες της πόλης, όπως η «υιοθέτηση» και φροντίδα του τριγωνικού παρτεριού στη συμβολή των οδών Οδυσσέως και Αφροδίτης, η τοποθέτηση κοινόχρηστου καθίσματος «το παγκάκι της ποίησης» η δημιουργία ενός πάρκου τσέπης που περιλαμβάνει μια κατασκευή οριοθέτησης των κάδων απορριμμάτων, ζαρντινιέρες-παγκάκια και γατόσπιτα.
Η πραγματοποίηση διαδικτυακών εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του lockdown με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας της γειτονιάς και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Όλες οι δράσεις - παρεμβάσεις της ομάδας είναι αυτοχρηματοδοτούμενες (πωλήσεις ημερολογίων, ξεναγήσεις, γιορτή του Βαρδάρη, κτλ) ή σε κάποιες περιπτώσεις χρηματοδοτούνται από χορηγίες επιλεγμένων φορέων της πόλης. Τα έσοδα από οποιαδήποτε δραστηριότητα επιστρέφουν στη γειτονιά με τη μορφή νέων δράσεων.
Θεμέλιο όλων των δράσεων της «Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη» είναι η εκπαίδευση των μελών της στη δημιουργία μιας κουλτούρας ενεργούς συμμετοχής στην κοινότητα μέσα από την αναζήτηση και τη μελέτη της ιστορίας της περιοχής που καθημερινά τους «φιλοξενεί», τον διαμοιρασμό της αποκτημένης γνώσης και την επαφή με ανθρώπους άμεσα σχετιζόμενους με την περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, η «Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη» επιθυμεί την περαιτέρω γνωστοποίηση της δράσης της στους ανθρώπους που ζουν ή «κινούνται» στη γειτονιά του Βαρδάρη και την έναρξη ενός παραγωγικού διαλόγου που θα αφορά στις ανάγκες και το μέλλον της περιοχής.