Εισαγωγικό κείμενο: Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου διοργανώνουμε βιωματικό σεμινάριο για νέους και νέες που θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τον εθελοντισμό, τον συμμετοχικό σχεδιασμό εθελοντικών δράσεων αλλά και τη δυναμική των σχέσεων σε μια ομάδα. Προσφέρεται δωρεάν και υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου για τη νεολαία Games-int.eu/ Erasmus+/ KA2.

 Σεμινάριο για την εκπαίδευση νέων εθελοντών/ντριών

Από το εγώ στο εμείς”, εθελοντισμός και ενεργή συμμετοχή από τη θεωρία στην πράξη

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, ώρες 11:00-15:00

 

Η “Σχεδία στην πόλη” διοργανώνει το 1ο βιωματικό σεμινάριο της χρονιάς για νέους και νέες που θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τον εθελοντισμό και τον σχεδιασμό εθελοντικών δράσεων αλλά και να δουν στην πράξη τρόπους συνεργασίας στο πλαίσιο μιας ομάδας. 

Τι θα μάθουμε;

Μέσα από το σεμινάριο θα αποκτήσουμε χρήσιμες γνώσεις για τον χώρο των οργανώσεων της Κοινωνίας των πολιτών, για την έννοια του εθελοντισμού και τη δυναμική των ομάδων, θα εκπαιδευτούμε στον συμμμετοχικό σχεδιασμό εθελοντικών δράσεων, θα καλλιεργήσουμε κοινωνικές δεξιότητες και θα ανταλλάξουμε εμπειρίες με νέους ανθρώπους σε ένα κλίμα σεβασμού και αποδοχής.

 

Πρόγραμμα σεμιναρίου - Θεματικές ενότητες

11:00-13:00:

 «Ας σπάσουμε τον πάγο!»: εμψύχωση και δυναμική ομάδας -  Team bonding - παιχνίδια γνωριμίας, συνεργασίας, εμπιστοσύνης

 «Προσεγγίζοντας τον εθελοντισμό»: μια σύντομη ιστορική αναδρομή, κατανόηση της έννοιας του εθελοντισμού στις σύγχρονες κοινωνίες, το συμβόλαιο της ομάδας, υποχρεώσεις και δικαιώματα των εθελοντών.

13:00-13:15, διάλειμμα για καφέ

13:00-14:30:  

 «Από τη θεωρία στην πράξη»: δημιουργικά βήματα για τον συμμετοχικό σχεδιασμό & την υλοποίηση  εθελοντικών προγραμμάτων στην τοπική κοινότητα. Ρόλοι, σχέσεις και συνεργασία στο πλαίσιο της ομάδας, ανάληψη ευθυνών, διαχείριση καταστάσεων, αξιολόγηση, ανατροφοδότηση.

14:30-15:00+:

Συλλογικό τραπέζι – ανατροφοδότηση, εντυπώσεις!

Ετοιμάζουμε το συλλογικό μας τραπέζι και μοιραζόμαστε τις εντυπώσεις μας.

 

Συντονισμός - εκπαίδευση

Αργυρώ Σκίτσα, φιλόλογος, εκπαιδεύτρια στην εμψύχωση ομάδων και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σμαρώ Ιγνατιάδου, youth worker, εμψυχώτρια στο θεατρικό παιχνίδι

 

Χρήσιμες πληροφορίες

  • Το σεμινάριο προσφέρεται δωρεάν.
  • Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας ΕΔΩ.
  • Φοράμε άνετα ρούχα!
  • Φέρνουμε το ταπεράκι μας με φαγητό για να το μοιραστούμε στο συλλογικό μας τραπέζι!
  • Φερνουμε μαζί μας την καλή μας διάθεση!!
  • Τηλ. επικοινωνίας: 2310 236344 & 6978 383064.
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Fb-IG: Sxedia stin poli

Το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Games.int.eu / Erasmus+/KA2 που έχει ως στόχο να αναδείξει την αξία της ενεργούς συμμετοχής και της κινητικότητας των νέων. Στο έργο συμμετέχουμε 4 χώρες από Γερμανία (επικεφαλής φορέας), Ελλάδα, Πορτογαλία και Φινλανδία. Κύριος σκοπός του έργου είναι η δημιουργία μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας νέοι και νέες θα μπορούν να μοιράζονται ιστορίες, φωτογραφίες και εμπειρίες από τις ανταλλαγές νέων που συμμετείχαν, με έναν δημιουργικό τρόπο. Οι δράσεις του έργου περιλαμβάνουν ανταλλαγές νέων, εκπαιδευτικά σεμινάρια για youth workers και εκπαιδευτικές συναντήσεις νέων σε τοπικό επίπεδο.